Animated Recent Post Widget

Update: Bagi sesiapa yang menghadapi masalah background widget ini tunjuk 'bandwidth exceed", boleh copy semula kod dibawah, dan masukkan semula url anda..

Kesulitan dikesali.


Meletakkan animated recent post widget dapat men'stail'kan lagi cara paparan recent post yang ada pada blog anda. Contoh recent post widget adalah seperti berikut.

(tunggu page habis load utk tengok pergerakan, pergerakan sebenar adalah lebih perlahan dan lancar)


Berikut adalah cara-cara untuk menggunakan widget ini.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. copy code berikut dan paste di ruangan HTML/javascript

<center><script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css" media="screen">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
padding:0px 0px;
height:350px;
}
#spylist ul{
width:220px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:208px;
padding: 5px 5px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#fff repeat-x;
border:1px solid #ddd;
}

#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#4B545B;
font-size:11px;
height:18px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 2px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#EFEFEF;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:10px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:15px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}

.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:10px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}

-->
</style>
<script language='javascript'>

imgr = new Array();
imgr[0] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[1] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[2] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[3] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[4] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 255;
cellspacing = 6;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 70;
thumbheight = 70;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = true;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://URL BLOG.blogspot.com/";
limitspy=4
intervalspy=4000
</script>

<div id="spylist">
<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/animatedrecentpost.js' type='text/javascript'></script>
</div>
</center>
<small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/animated-recent-post-widget.html" target="_blank">get this widget here</a></small>


Note: gantikan URL BLOG dengan url blog anda..

3. Save dan lihat hasilnya.

-------------------

PERHATIAN: Didapati tidak semua template blog 'boleh masuk' dengan widget ini. Kemungkin sebahagian besar boleh menggunakan widget ini. Oleh itu anda boleh mencuba dahulu samada boleh guna atau tidak untuk blog anda. Masih belum jumpa penyelesaian untuk itu.

Harap blog anda boleh menggunakan widget ini.
Selamat mencuba.:)

308 comments:

  1. Could you please give instructions in English as to how I may have this feature on my blog?

    ReplyDelete
  2. menarik, sedang gunakan, terima kasih ^^b

    ReplyDelete
  3. Terima Kasih banyak...ilmu yang berguna... :)

    ReplyDelete
  4. menarik.. bleh guna kt blog sy nie.. terima kasih yea..

    ReplyDelete
  5. yahoo ~ dha jdy2x .
    terrima kaseh yaw :)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah.. dh buh dah kat blog..nmpak smart jgak..

    ReplyDelete
  7. sparuhnya saya ada ikut . ok juga la . erm . btw , follow la saya k , n comment what that u all think want me do . 0ryte .

    ReplyDelete
  8. ta kua gambar n kosong jew.. mcm mne nie? saya nak sgt .. lawa giler !!

    ReplyDelete
  9. ari 2 boleh..pastu saya tkar url blog..terus xboleh..cane erk??

    ReplyDelete
  10. sekarang widget macam ade prob laaa.. sbb dye da x gerak2 macam dlu.. huhuhu...

    ReplyDelete
  11. tQ!!!
    dah buat
    cmne nk lebarkan benda nie..help:P

    ReplyDelete
  12. sya bru dlm dunia blogger,tlong ajar sya,cra buat blogger yg sempurna.Siapa nk tgok blogspot sya,tlong ke rahsiamu.blogspot.com dan jdilah follow sya.

    ReplyDelete
  13. mula2 buad bole guna lagi..tapi lelama da tak brfungsi...uhuhu

    ReplyDelete
  14. dah try & berjaya ..TQVM...dah follow sini ...

    ReplyDelete
  15. Hahahhaha ,.. jadi pon ! thankiuu cuz bagitau cmne nak wat kayy ! hahahaha .,,

    ReplyDelete
  16. dah guna and menjadi da...thanx yer..

    ReplyDelete
  17. Bagus jugak ni.. nk letak jugak la... jom pegi blog penyiasatan aku jom...

    ReplyDelete
  18. naka tnya boleh...

    kalau nak buat jadi 10 macamana yer??

    ReplyDelete
  19. Awesome logic, its working great! thanks a lot for sharing this with me!HP Laserjet 1020 Driver

    ReplyDelete
  20. Terima kasih ...dah jadi.

    Syukran...

    ReplyDelete
  21. JAzzakumullahu Khairan Wabararakkalhu Fikuum,,Syukhran jidan atas perkonsiannya Saudaraku,,,Salam Erat Ukhuwah Fillh..

    ReplyDelete
  22. Haii awk. .npea saia bt xjdy yea ??

    ReplyDelete
  23. best la wedget at sini..
    klo mcm ni hary-2 la na copy & paste at sini..
    huhu

    ReplyDelete
  24. kenapa dia tak bergerak ?????? saya tengok orang lain okay je ? :'(

    ReplyDelete
  25. hai..saya pun guna di blog saya

    http://ariffda.blogspot.com

    tq ngan tutorial berguna ini :)

    ReplyDelete
  26. blog sy x ley msuk la..wuuaaaa..sedihnya..:'(

    ReplyDelete
  27. macam mana nak wat pages 'selamat datang / home' kita sebagai default muka depan tiap kali orang type url blog kita dan bukannya keluar post dahulu. TQ

    ReplyDelete
  28. Jom chat di Heypy untuk memenangi hadiah wang tunai RM100 setiap minggu! ada 19 Radio (Suria FM dll), Hantar SMS FREE!, Tengok TV, nk request BF/GF pun boleh! model cantik dan hensem! Nak post iklan pn boleh. klik: http://xat.com/Heypy

    ReplyDelete
  29. byk info yg bergune kt cni,,hehehe,,best2,,

    ReplyDelete
  30. tq kerana banyak info saya kongsikan link diblog saya.

    ReplyDelete
  31. Tq info yang sangat berguna. Tq so much..sy dah apply kat blog sy.

    ReplyDelete
  32. size tulisan tk sesuai gan blog sye..tak reti laa camne nak kasi tukar...da try byk kali..tp pix je y jd besar..

    ReplyDelete
  33. alhmdulillah,jd pun...first buat xjd...bca blik dan uat step2..hasilnya...tp koleksi yg lama2 xmasuk ye???...hanya koleksi terbaru je...

    ReplyDelete
  34. thanks u so much my sister.pls come back to my blog....minmn583.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. boleh guna... tapi soo sad, salah position :( any help???

    ReplyDelete
  36. terima kasih kerana berkongsi tutorial ini. saya suka widget ini.. nampak menarik

    ReplyDelete
  37. maaf yer.. tp dukacita sy maklumkan bhw... sy xleh letak widgetnih dlm blog sy... bile sy letak, dy jd crash ngan image slider.. bile jd begitu, yg image slider juga sidebar tab jd rosak.. tp widget nih ok.. rseny mgkin sbb crash kt javascript.. so, nk mtk tlg ejasla biar dy x crash.. i like this widget.. tp bile jd mcm nih, terpaksa buang la widget nih.. :(
    anyway, this is my blog:- http://destinyofhuffaz.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. payung sutera : sama la kita..budak baru blaja..huhu..mana la nak add a gadget tu?? tolongg

    ReplyDelete
  39. thank u yek...........
    byk yang saya belajar dari sini..........

    ReplyDelete
  40. baru je jumpa.... ada percubaan kalo kantoi akan maklumkan kemudia. Thz

    ReplyDelete
  41. kenapa tak bergerak macam yg tunjuk kat atas tu yerk???

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum,alhamdulillah jadi.Cume entri dalam page tu ade banyak .

    ReplyDelete
  43. Buat Website bisa ga yang bukan Blogspot ?

    ReplyDelete
  44. dah guna. simple dan senang.menarik. terima kasih ye.senang2 singgahlah blogwalking ..:)

    ReplyDelete
  45. Alhamdulillah,dh apply kt blog saya..
    thanks a lot ^^

    ReplyDelete
  46. datang berkunjung ke blog sahabat, dan tidak lupa join.

    join balik ia.
    http://karyakuringharatis.blogspot.com/2013/04/rokok.html

    ReplyDelete
  47. salam persahabatan dan perkenalan saya pendatang baru dalam dunia blogger

    ReplyDelete
  48. salam persahabatn dan perkenalan saya pendatang baru dalam dunia blogger mohon tunjuk ajar
    http://kesihatan-kekayaanwang.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. dah cube n menjadi..tenkiu very much.this blog is so helpful to new blogger like me..now enjoying blogging..xoxo

    ReplyDelete
  50. salam mcm saya save tak keluar ekkkk

    ReplyDelete
  51. saya pun tak dapat view widget ni lepas saya savekan di blog www.nuruldahlya.com please help me

    ReplyDelete
  52. Terima Kasih atas perkongsian anda,saya dah guna di blog saya http://memoridarilensaku.blogspot.com/

    Terima Kasih!. :)

    ReplyDelete
  53. Helpful information. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I am stunned why this coincidence
    didn't happened in advance! I bookmarked it.

    Review my webpage: เดรสญี่ปุ่น

    ReplyDelete
  54. Hi theгe to all, it's truly a pleasant for me to pay a
    visit this website, it includes important Information.

    Take a look at my blog post ... Removals london

    ReplyDelete
  55. saya dah buat tapi tak bergerak gambar pun tak keluar huhu

    ReplyDelete
  56. http://myphytosciencenetwork.blogspot.com/

    ReplyDelete
  57. dah buat tapi dia tetap bergoyang dan menganggu pandangan mata...cuma ada penambahbaikan dah boleh klik

    ReplyDelete
  58. assalammualaikum.. nak try jugak. terima kasih share.

    ReplyDelete