Background Dalam Sesebuah Entri



Background sesebuah post biasanya akan mengikut default yang telah ditetapkan dalam setting blogger. Tetapi ada satu trick yang boleh digunakan untuk menjadikan background yang berbeza untuk entri yang dikehendaki sahaja.

Contohnya entri ini yang menggunakan background bercorak bunga-bungaan, tidak seperti entri lain yang berlatar belakangkan warna putih sahaja.



Tutorial untuk membuat background untuk post adalah begitu senang.

Apa yang bagusnya adalah, anda boleh pilih gambar apa sahaja yang anda mahu untuk background, dan anda boleh pilih untuk hendak letakkan dalam post yang mana satu untuk blog anda.

Apabila anda login pada blog anda, letakkan kod ini dalam new post anda. (pastikan semasa kod ini di paste, new post anda dalam keadaan 'edit html' bukan 'compose'- ini untuk mengelakkan code warna dicopy sekali.:)

<div style="background:url(Link gambar disini) no-repeat;">
Taip segala entri untuk blog anda disini.
</div>



- Letakkan link gambar pada tulisan biru (kalau anda upload dalam blog kemudian copy url gambar lagi bagus.:)
- jika anda menggunakan gambar bersaiz kecil, sila buang no-repeat.
-Taip apa sahaja entri anda seperti biasa dalam kawasan merah. Atau kalau hendak lebih mudah, buat apa sahaja entri, tetapi ending mesti ada </div>


Itu sahaja.

Apabila anda post anda akan lihat kesannya.

p/s:
-pastikan anda pilih backgdround yang bersesuainya agar pengunjung blog anda tidak pening membaca.






68 comments:

  1. wah..ni bagus ni..terima kasih..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum......

    dalam ruangan (Link gambar disini).......link gambar tu nk buat mcamana?

    harap jasa baik tuann...saya baru nk blajar....

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelompok distributor hanaroo jogja tersebut menyebutkan bayi akan terus-terusan meminta gendong dan dapat menghambat pekerjaan ibu /ayahnya. Bayi akan merasakan “jual bedong instan hanaroo”, itu istilah yang digunakan oleh hanaroo baby wrap murah. Sebenarnya hal ini tidak sepenuhnya gendongan bayi hanaroo baby wrap, malahan menggendong bayi memiliki banyak manfaat yang bagus untuk bayi dan juga cara pesan hanaroo baby wrap.

      Mengapa bayi sangat suka gendongan hanaroo baby wrap?
      Lempok pontianak di jual lempok durian di jakarta yang terbuat dari tepung ini begitu mirip dengan jual lempok durian jakarta. Bedanya adalah jual lempok durian murah dibuat dengan cara dibakar diatas tungku dan adonannya sangat tebal. Peralatan yang digunakan untuk membakar atau membuatnya, menggunakan jual lempok durian online, yakni dengan tungku yang terbuat dari cetakan tanah liat.

      Delete
  3. untuk dapatkan url gambar, right click pada gambar kemudian pilih 'copy image location'.

    ataupun boleh upload ke image hosting seperti imageshack.us

    ReplyDelete
  4. macam mana nak buat border untuk setiap bahagian sidebar ngan post column macam kat laman web ni?

    ReplyDelete
  5. salam macam mana nak fix kan gambar di bahagian tajuk blog? dan macam mana nak centerkan gadjet type writer yg saya dah buat?

    ReplyDelete
  6. mcm manew ni? x jd pon. um. tlg la sy.

    ReplyDelete
  7. xbleyh pong..kuar adress link image tuh smula..sedih2..

    ReplyDelete
  8. emah n fath-tiya... bole tu... mungkin awk salah letak coding... bhgn entry tu ada dua bhgn lau tgk bebetul... bhgn compose dan html... awk kene letak code tu bhgn html...

    mekasih incik toturial.... kalau letak warna camne lak? incik totu x letak ek huhuhu

    ReplyDelete
  9. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  10. kalau nk besaukn gmbr kat gadget blh x? ada gmbr sy jd besar, ada yg jd kecik.. x besh laa..

    ReplyDelete
  11. mcm mane nk buat background yg same utk semua entry? means terus paste dekat 'edit html' jer. tkpyh buat setiap kali nk buat new post. ajar2 :D

    ReplyDelete
  12. boleh tak nak link tutorial ni dalam my blog? thank you. :)

    ReplyDelete
  13. xleh pun...
    still kuar dia punya url...

    ReplyDelete
  14. thanks... :) best la info2 kat sini :)

    ReplyDelete
  15. dpt buat tp background tuh tutup facebook share button tu lah..cane eh??mintak tlg pliss..

    ReplyDelete
  16. nanti nak cubalah.....good info...tq

    ReplyDelete
  17. salam...nak tanya..kenapa bila saya postkan entri link saya kat facebook...cuma yang appear tajuk je...description xder pun...boleh bantu???saya budak baru belajar...hehehe

    ReplyDelete
  18. xjadi pon!!sya try tp background dn post berada dkt tmpt lain..means background kat ats,,post dkt bwh!phm x.??

    ReplyDelete
  19. xjadi pun...pening de...background dia ada saiz ke ?

    ReplyDelete
  20. syukri,link gambar boleh ambik sini -> http://imgur.com/

    ReplyDelete
  21. ta boley pown..='(
    sedey ny..anybody help please..='(

    ReplyDelete
  22. thanks to the owner this blog totally helpful:)

    ReplyDelete
  23. link gmbr 2 ambek pd gmbr di internet..(yg aku buat la..klau cre lain tatau r 2)
    contohnye nk ambek gmbr 2 drpd facebook..
    pergi ke photo 2 then right clik..
    then ade kua COPY IMAGE URL kn..
    clik la kt citu..
    then paste la kt (link gambar di sini)

    selamat mencuba..sory lau ta phm jugak..uhuk!

    ReplyDelete
  24. salam nk tya .. mcm mna kalaw post at blog sy jd double post eh ??? mcmmna nk wt ???

    *maaf la lw x masuk tjuk ^_^

    ReplyDelete
  25. sekali cube je dah menjadi.iim so happy this blog is so helping me to make my blog nice :)love you

    ReplyDelete
  26. THANKS sbb jadi sifu ajar gua wat blog

    ReplyDelete
  27. dalam new post je? kalau wat dalam widget x leh ke?

    ReplyDelete
  28. thanks...comel jew.... still baru... masih perlu belajar...

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum , boleh tahu , macam mne nak tukar compose massage kepada edit html ?

    ReplyDelete
  30. Nice article, thanks for the information. It's very complete information. I will bookmark for next reference
    jaring futsal | jaring golf | jaring pengaman proyek |
    jaring pengaman bangunan | jaring pengaman gedung

    ReplyDelete
  31. Here are the simple steps to add an email address to your Hotmail contacts
    Hotmail sign in

    Hotmail login

    Sign in to hotmail

    Recover hotmail password

    Create hotmail account

    Strike Force Heroes is a new game action-packed shooter from the creators of Raze; with 3 game modes, 15 campaign missions and over 65 weapons.
    Strike Force Heroes | Strike Force Heroes 2 | Strike Force Heroes 3 | Strike Force Heroes 4

    Slitherio | LEARN TO FLY

    Tank Trouble is a very interesting flash game about tanks, about war and about destruction
    TANK TROUBLE | TANK TROUBLE 2 | TANK TROUBLE 3

    Hotmail is known as the first email service in the world which is provided by Microsoft. Similar to Email accounts of Google or Yahoo, Hotmail is provided to users free of charge with easy account creation and high security.
    hotmail sign up | log in to hotmail | hotmail review | close hotmail account | create a hotmail account

    ReplyDelete