Link Dalam Blog Warna-Warni ( Rainbow Link )

Rainbow link merupakan salah satu trick yang diaplikasikan kepada link yang ada dalam sesebuah blog. asalkan cursor mouse dilalukan pada sesuatu link, link tersebut akan berubah menjadi warna-warni dengan warna yang tertentu.

Klik disini untuk lihat contoh blog unwanted86 yang menggunakan trick link warna warni ini.


Tutorial untuk menjadikan blog anda juga mempunyai link berwarna-warni adalah seperti berikut.

1.) Copy code di bawah ini.

<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/rainbowlink.js" type="text/javascript">
</script>



2) Buka dashboard blog anda, kemudian pergi ke layout > page element > add a gadget
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


3) Cari HTML/javascript. Kemudian apabila sudah buka, paste code kat situ.
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


4) Siap dan save. Itu sahaja. Senang bukan.:)

96 comments:

  1. tima ksh utk tips bg kami org baru ni...

    ReplyDelete
  2. nak tanya kenapa perkataan layout tidak ada??dah tukar kepada perkataan design ka??kenapa bahagian java script tidak ada??nak cari di mana???

    ReplyDelete
  3. dah try buat tapi bila save keluar ralat, kena letak sesuatu pada tajuknya... sebelum2 ni klu guna html pd blog x pula kena mcm ni, sekarang ni je baru terjadi... So, apa penyelesaiannya ye...?

    ReplyDelete
  4. waaaaaaa, cantiklah, thanks geng, love it!

    ReplyDelete
  5. @ahmad: dulu perlu letak, skrg dah okay, kalau perlu letak, just letak titik pun boleh :)

    @solah: a'ah, layout da tukar ke design, tapi cara sama je, ikut je step yg tuan punya blog ni bagi, confirm bleh dapat punya. :)

    ReplyDelete
  6. tanz, tuan.
    hampir 50%
    barang-baik.com telah guna ilmu tuan.
    muga diberkati. ameen

    ReplyDelete
  7. time kasih byk2.. sy dh try.. memang sgt cantik~

    ReplyDelete
  8. Tima kasih...ambik ilmu kat sini..:)

    ReplyDelete
  9. terbaaik la kt sini..ader ilmu lain utk bljr,..

    ReplyDelete
  10. aww....nice...suda jadi...tengs..:)

    ReplyDelete
  11. mcm mane nak buat..x jadi ape ape pun !

    ReplyDelete
  12. wahhh..dah try..shemart3!! terimass.. :)

    ReplyDelete
  13. bagus2..dapat menambah tarikan di blog..

    http://wankamarul701.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. mcm mne ni?? sye x phm la...bleyh awk tlg jelas kn btol2 x??

    ReplyDelete
  15. salam sejahtera ...
    kepada tuan punya blog saya ucapkan syabas & tahniah diatas keperihatinan tuan mempersembahkan
    sesuatu yang sangat berguna dan percuma untuk tatapan umum khasnya kepada para blogger seperti saya ini yang masih tercari cari sumber dan maklumat untuk mengembangkan nukilan & idea agar tidak tersangkut-sangkut..(hehheh...)akibat kealpaan dengan teknik tertentu yang perlu untuk seorang blogger...anyway syabas sekali lagi..semoga maju jaya tuan tanah...oppps sori..(joke..)
    saya percaya setiap yang baik dan murni itu pasti akan ada balasannya,,insyallah..

    ReplyDelete
  16. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  17. yess,,,,daa,,cntk my blog,, :-)

    ReplyDelete
  18. THank a lOT SAYA MEMANG BARU DLM BLOG NI THANK YERR...

    ReplyDelete
  19. bertambah cantik terima kasih

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah, mmg byk sungguh ilmu yg didapati dr blog ini.hanya allah saja mampu mbalas jasa baik saudari/saudara.da jadi peminat setia tutorial blog ni

    ReplyDelete
  21. nak paste kt mane ??
    title or content ??

    ReplyDelete
  22. hai. boleh x nk copy tuto nie ?
    tp cmne ye ?

    ReplyDelete
  23. thanks gan infonya manfaat banget

    ReplyDelete
  24. pape pon menjadi and sume paham. thankss a lottt :)

    ReplyDelete
  25. add a gadget tu yg mane satu ? yg pendeng belah knn kan ? tapi yg atas ke yg bawah ?

    ReplyDelete
  26. it really helps a lot.and mudah.thank you:)

    ReplyDelete
  27. thanz a lot ,, bnyk ilmu dpt dr blog niey ,, troskn ..

    ReplyDelete
  28. terima kasih kerna menolong. Suka sgt <3

    ReplyDelete
  29. errr cmne nak buat perkataan tu warne warni???

    ReplyDelete
  30. makasih infonya mas gan..? sukses selalu

    ReplyDelete
  31. infonya sangat menarik, visit me back

    ReplyDelete
  32. Thank you very much for sharing this useful tutorial :3
    Now i already used it on my blog...
    Once again, thanks~! :D

    ReplyDelete
  33. terima kasih blog ni banyak membantu blogger BARU macam saya, sangat mudah. hanya tuhan je dapat membalas nye.. amin..

    lieyajustmee.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. DOWNLOAD ceramah mp3 kt sini

    tukang-sampai.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. tak dapat pon? kenapa tak boleh?

    ReplyDelete
  36. http://ist1-3.filesor.com/media/image/1/3/5/1/13513/a/2/e/f/a2ef46ccad8c.jpg

    ReplyDelete
  37. tq.. good tuto for budak baru macam sy.. singgah le ke blog sy :)

    ReplyDelete
  38. wah, keren gan artikelnya
    Bermanfaat banget.
    kunjungi juga http://adeputra-pkp.blogspot.com/2014/03/cara-mudah-install-bbm-di-komputer-atau.html

    ReplyDelete