Letak 'Recent Comments' dalam Blog

Meletakkan 'recent comments' adalah cara yang paling mudah untuk mengetahui entri manakah yang paling latest menerima komen samada dari pengunjung blog ataupun tuan punya blog.

Letak 'Recent Comments' dalam Blog


Walaupun terdapat pelbagai cara untuk meletakkan 'recent comments' ini, tetapi cara yang akan ditunjukkan ini merupakan antara cara paling ringkas untuk meletakkan widget ini.

Tutorialnya adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, kemudian dari dashboard > Design > add a gadget >HTML/javascript

2. Kemudian masukkan kod di bawah ke dalam HTML/javascript
<script style=text/javascript src=http://www.freewebs.com/filer/blogger/rc1blogger.js ></script><script style=text/javascript >var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100;</script><script src=http://URL blog anda/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments ></script><small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/letak-recent-comments-dalam-blog.html" target="_blank"/>Get widget here </a></small>



Nota: tukarkan URL blog anda dalam kod di atas dengan url blog anda.

3. Save dan tengok hasilnya..:)


TAMBAHAN:Ubahsuai juga boleh dilakukan seperti berikut.

1. Jumlah komen yang ditetapkan untuk dipapar adalah 5. Anda boleh mengubah bilangan komen yang dipaparkan. Lihat kod dibawah sebagai rujukan. Bilangan yang dicadangkan adalah antara 4 - 8
....a_rc=5;var m_rc=false...


2.Jumlah perkataan yang ditetapkan untuk satu comment adalah termasuk nama pengomen adalah 100. Anda boleh menukar jumlah tersebut mengikut keselesaan anda.
var o_rc=100;


3. Tarikh untuk komen juga boleh ditambah. Caranya tukar perkataan dalam kod berikut daripada false kepada true.
var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100


Selamat mencuba..:)

41 comments:

  1. salam..
    hum..
    url blog 2 cm ne???
    kite xtau..
    blh tnjokkn>???

    ReplyDelete
  2. salam,minta ijin tolong jawabkan ye tuan rumah..inafedora url tuh just masukkan u punya nama jerk cth:

    http://URL blog anda/feeds/comments
    ->tukar kepada
    http://one2paii.blogspot.com/feeds/comments

    **yang name one2paii.blogspot.com tuh u masukkan u punya url address..harap u le paham..hehe

    ReplyDelete
  3. thanks utk info2 yg bermanfaat:)

    ReplyDelete
  4. hey tq for the info.. tp nak tnye kalo kt nak tukar font or color font utk script kt atas cmne yerk??

    ReplyDelete
  5. thanks!! :) erm kalau kite punye comen x nak include sekali boleh x? nak buat cemane eh?

    ReplyDelete
  6. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  7. help help...saye punye blog...xde button coment..cmane eah?

    ReplyDelete
  8. cmner nak menceriakan blog sy ni? mmg x tau langsung ni.... huhu

    ReplyDelete
  9. Salam bro.
    First time singgah. Good info.
    Ada masalah sikit. Komen semasa saya guna widget nie.
    http://www.madtomatoe.com/recent-comments-widget-for-blogger/
    Kemas sikit. tapi masalahnya lepas install comment love, Komen terkini tak keluar langsung dah dua minggu camtu. tak keluar komen terkini. Setting dah betul.susah tak tahu ada komen masuk ke tak.

    Bro boleh tengok jap. Kalau nak tengok kod dia boleh saya send melalui email atau saya inform kat mana-mana post.
    -------
    Satu lagi post terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul.
    ----------
    Sama juga cam top comentar. Juga tak berfungsi. Haru betul. Harap bro bantu yer.

    blog saya.
    http://shafizums.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Thanks :D
    Info banyak membantu

    ReplyDelete
  11. Nak tye nape saya punya blog x bley kuar komen kat bwh stp posting?dlm html template kod dia ade coding komen.kat dashboard pun dh setting kat publishing n so on..aduiiii.jenuh dok pikir ni

    ReplyDelete
  12. salam tuan rumah..
    xfaham nie psal nak msuk comment..cam xjd je...
    minta tolong bantuan

    ReplyDelete
  13. salam,sy try tak mjadi la..nape ye?dah letak url sy dah,tp still tak mjadi..

    ReplyDelete
  14. kenapa sy try buat x jadi juga, sesapa bole tlg jelaskan..

    ReplyDelete
  15. cm ner nk nk tmbah kan lagu dalam blog tuu..

    ReplyDelete
  16. tuan blog.. sangat bermanfaat.. thanks sebab sudi membantu..

    ReplyDelete
  17. salam bro
    macam mana nak buat recent komen ni tanpa masukkan komen owner blog? maksud momoy hanya komen visitor saja yang appear bukan komen owner reply merka. thx yer

    ReplyDelete
  18. It is a good blog and nice to know about this blog and thanks for sharing here with us.

    parking management system

    ReplyDelete
  19. Thank you for sharing in this article
    I can learn a lot and could also be a reference
    I hope to read the next your article updates

    [-] Vimax Asli
    [-] Pembesar Penis
    [-] Agen Vimax Asli

    ReplyDelete