Thursday, August 12, 2010

Letak 'Recent Comments' dalam Blog


Meletakkan 'recent comments' adalah cara yang paling mudah untuk mengetahui entri manakah yang paling latest menerima komen samada dari pengunjung blog ataupun tuan punya blog.

Letak 'Recent Comments' dalam Blog


Walaupun terdapat pelbagai cara untuk meletakkan 'recent comments' ini, tetapi cara yang akan ditunjukkan ini merupakan antara cara paling ringkas untuk meletakkan widget ini.

Tutorialnya adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, kemudian dari dashboard > Design > add a gadget >HTML/javascript

2. Kemudian masukkan kod di bawah ke dalam HTML/javascript
<script style=text/javascript src=http://www.freewebs.com/filer/blogger/rc1blogger.js ></script><script style=text/javascript >var a_rc=5;var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100;</script><script src=http://URL blog anda/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments ></script><small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/letak-recent-comments-dalam-blog.html" target="_blank"/>Get widget here </a></small>



Nota: tukarkan URL blog anda dalam kod di atas dengan url blog anda.

3. Save dan tengok hasilnya..:)


TAMBAHAN:Ubahsuai juga boleh dilakukan seperti berikut.

1. Jumlah komen yang ditetapkan untuk dipapar adalah 5. Anda boleh mengubah bilangan komen yang dipaparkan. Lihat kod dibawah sebagai rujukan. Bilangan yang dicadangkan adalah antara 4 - 8
....a_rc=5;var m_rc=false...


2.Jumlah perkataan yang ditetapkan untuk satu comment adalah termasuk nama pengomen adalah 100. Anda boleh menukar jumlah tersebut mengikut keselesaan anda.
var o_rc=100;


3. Tarikh untuk komen juga boleh ditambah. Caranya tukar perkataan dalam kod berikut daripada false kepada true.
var m_rc=false;var n_rc=true;var o_rc=100


Selamat mencuba..:)


Suka tutorial ini.?

29 comments:

tulisan kemas on August 12, 2010 at 12:12 PM said...

nak try nnti :D

inafedora on September 13, 2010 at 10:17 AM said...

salam..
hum..
url blog 2 cm ne???
kite xtau..
blh tnjokkn>???

one2paii on September 29, 2010 at 10:39 AM said...

salam,minta ijin tolong jawabkan ye tuan rumah..inafedora url tuh just masukkan u punya nama jerk cth:

http://URL blog anda/feeds/comments
->tukar kepada
http://one2paii.blogspot.com/feeds/comments

**yang name one2paii.blogspot.com tuh u masukkan u punya url address..harap u le paham..hehe

alina on October 15, 2010 at 11:51 AM said...

thanks utk info2 yg bermanfaat:)

sue/allya/zalya on October 20, 2010 at 1:46 AM said...

dah try.. tenkiu..

Lovely Bella on November 18, 2010 at 3:39 PM said...

hey tq for the info.. tp nak tnye kalo kt nak tukar font or color font utk script kt atas cmne yerk??

zaL_cdpx on December 17, 2010 at 1:38 PM said...

alaaaaa...x jadilaaa

HANA ZAINAL on December 27, 2010 at 10:51 PM said...

ok. sangat membantu.=)

macellous on December 29, 2010 at 11:53 AM said...

tks!

Che Sakinah on January 20, 2011 at 4:21 PM said...

thanks!! :) erm kalau kite punye comen x nak include sekali boleh x? nak buat cemane eh?

aqu slumbers on February 11, 2011 at 6:52 PM said...

INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

~azillakhalison~ on February 24, 2011 at 12:45 PM said...

help help...saye punye blog...xde button coment..cmane eah?

shah cool on April 15, 2011 at 4:36 PM said...

knp bt xblh pon

ePaL mErAh on April 19, 2011 at 4:12 PM said...

huhu..nak testing jap....

Sham Delights on April 27, 2011 at 9:51 PM said...

cmner nak menceriakan blog sy ni? mmg x tau langsung ni.... huhu

shamizu on May 4, 2011 at 1:05 PM said...

Salam bro.
First time singgah. Good info.
Ada masalah sikit. Komen semasa saya guna widget nie.
http://www.madtomatoe.com/recent-comments-widget-for-blogger/
Kemas sikit. tapi masalahnya lepas install comment love, Komen terkini tak keluar langsung dah dua minggu camtu. tak keluar komen terkini. Setting dah betul.susah tak tahu ada komen masuk ke tak.

Bro boleh tengok jap. Kalau nak tengok kod dia boleh saya send melalui email atau saya inform kat mana-mana post.
-------
Satu lagi post terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul.
----------
Sama juga cam top comentar. Juga tak berfungsi. Haru betul. Harap bro bantu yer.

blog saya.
http://shafizums.blogspot.com

airina on May 31, 2011 at 3:26 PM said...

Thanks :D
Info banyak membantu

aeyla on July 19, 2011 at 9:41 PM said...

Nak tye nape saya punya blog x bley kuar komen kat bwh stp posting?dlm html template kod dia ade coding komen.kat dashboard pun dh setting kat publishing n so on..aduiiii.jenuh dok pikir ni

Inai Maya on August 3, 2011 at 1:25 PM said...

salam tuan rumah..
xfaham nie psal nak msuk comment..cam xjd je...
minta tolong bantuan

ameira shafiqa on August 8, 2011 at 9:21 PM said...

eiii,,npe xjadi nih,,tolong2 !

radin7 on November 15, 2011 at 12:16 AM said...

salam,sy try tak mjadi la..nape ye?dah letak url sy dah,tp still tak mjadi..

ROHAH on December 13, 2011 at 6:24 PM said...

kenapa sy try buat x jadi juga, sesapa bole tlg jelaskan..

Fatin Farhana on December 18, 2011 at 2:40 PM said...

cm ner nk nk tmbah kan lagu dalam blog tuu..

Renita on December 28, 2011 at 9:56 AM said...

koq gk bisa yaaaaa??????

Anonymous said...

ok

Cik Farz on February 9, 2012 at 1:09 AM said...

kenapa tak jadi ea..?

Tupperware Online Malaysia on July 25, 2012 at 3:58 AM said...

tuan blog.. sangat bermanfaat.. thanks sebab sudi membantu..

.::: Princess MOMOY :::. on August 12, 2012 at 5:21 AM said...

salam bro
macam mana nak buat recent komen ni tanpa masukkan komen owner blog? maksud momoy hanya komen visitor saja yang appear bukan komen owner reply merka. thx yer

parking management system on July 2, 2013 at 9:09 PM said...

It is a good blog and nice to know about this blog and thanks for sharing here with us.

parking management system

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted