Tutorial Sembunyikan FB Fan Page di Blog

Bagi blogger yang mempunyai facebook fanpage sendiri, adalah biasa untuk meletakkan fanpage tersebut di blog. Biasa untuk letakkan di sidebar blog, untuk kali ini admin akan tunjukkan pula cara untuk sembunyikan facebook fan page ditepi blog anda.




Anda juga boleh tengok contoh page yang diletakkan di tepi dalam blog di blog demo ini.

Tutorial sembunyikan Fb fan page adalah seperti di bawah.

Langkah 1:

i. Dari dashboard > design > edit HTML

ii. Menggunakan fungsi find, (ctrl + F), cari kod </head>

iii. Copy dan paste kod di bawah SEBELUM kod </head>


<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>



cth:


Nota: Jika anda dapati kod di atas sudah ada sebelum anda copy paste, abaikan langkah 1, pergi terus ke langkah 2.

iv. Selepas selesai klik Save Template





Langkah 2:

i. Dari dashboard > design > page element > add a gadget > HTML/javascript

ii. Copy dan paste kod di bawah dalam ruangan HTML/javascript yang anda telah buka


<script type="text/javascript">
//<!--
$(document).ready(function() {$(".w2bslikebox").hover(function() {$(this).stop().animate({right: "0"}, "medium");}, function() {$(this).stop().animate({right: "-250"}, "medium");}, 500);});
//-->
</script>
<style type="text/css">
.w2bslikebox{background: url("http://3.bp.blogspot.com/-KdSAuv-K7HM/To_WXoWHzJI/AAAAAAAAGvg/5UvL10LUe_k/facebook.png") no-repeat scroll left center transparent !important;display: block;float: right;height: 270px;padding: 0 5px 0 46px;width: 245px;z-index: 99999;position:fixed;right:-250px;top:20%;}
.w2bslikebox div{border:none;position:relative;display:block;}
.w2bslikebox span{bottom: 12px;font: 8px "lucida grande",tahoma,verdana,arial,sans-serif;position: absolute;right: 6px;text-align: right;z-index: 99999;}
.w2bslikebox span a{color: #808080;text-decoration:none;}
.w2bslikebox span a:hover{text-decoration:underline;}
</style><div class="w2bslikebox" style=""><div>

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=URL PAGE ANDA&amp;width=245&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;connections=9&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=330" scrolling="no" frameborder="0" style="border: medium none; overflow: hidden; height: 330px; width: 245px;background:#fff;"></iframe><span><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/10/tutorial-sembunyikan-fb-fan-page-di.html">Tutorial Here</a></span></div></div>



Nota: Gantikan "URL PAGE ANDA"

contoh url page:


iii. Save dan lihat hasilnya.:)

179 comments:

  1. kalau nk letak kat area kiri blh x?
    sbb kat area kanan dah penuh pun :(
    cm mna 2 ar? nk tukar apew?

    ReplyDelete
  2. hmm, yg ni pun cantik gak.. thanks admin.. terbaikk.

    ReplyDelete
  3. nape x jdi pun..help me please..

    ReplyDelete
  4. dah buat
    tp bila click ta gerak pun.
    kenapa ye ?

    ReplyDelete
  5. lala shakila : dh buat no1 lpstu tkan save .. then bkk link yg sme paste no2 lpstu save .

    ReplyDelete
  6. tahnks a lot, but then , if utk banner badge fb profile biase bole tak ?

    ReplyDelete
  7. mula2 kena buat kat editt html gadjet atau templete?????

    ReplyDelete
  8. npe x grak2 pn??taw x mana silap nye??
    lg 1 fb badge tu x kuar gmbr pun..please help me...

    ReplyDelete
  9. are_rull sbb awk x buat step1 kot ..first sy pn x buat step1 ..kne wat tu dlu ..settting kat html dlu ..yg step2 tu bru kne wat kat wedget kn ? kne buat step1 n step2 jg :) jgn lupe ubah url page tuu..oke .kne teliti :)

    ReplyDelete
  10. hye nice tutorials..lawat my blog 4 web design/devlopement tips

    ReplyDelete
  11. dah wat dapat..tapi nape x keluar pun kita nye mmb...

    ReplyDelete
  12. kenape saye dah buat dah semua suruhan di atas tapi kenape facebook tu die x buka tutup???
    hmm...

    ReplyDelete
  13. fan page saje la bukan facebook korang tu.....

    ReplyDelete
  14. salam kak.thanks kak cuz share smua ni. sangat menjadi ;) kalau nak tukar ke background dark camne kak?

    ReplyDelete
  15. kalau nk buat sblh kiri cmne en .

    ReplyDelete
  16. sara da buat tp knpa x kuar lngsung fb kwn2 sara ? ble sara tkn kt fb tu die kosong...

    ReplyDelete
  17. ubah url page tu kat mana ye? saya keliru la. Help me please.

    ReplyDelete
  18. dah jumpa dah mana nak letak url page tu. tapi nape x jadik ye :(

    ReplyDelete
  19. giler gempak... leh try ni... hehe.

    ReplyDelete
  20. da letak..tp bile cursor hala at situ , dye ta kuar pown...nape ye ?..

    ReplyDelete
  21. Sy buat tkjadi. Sbb kat atas head tu ade code untuk favicon. :( Buang code untuk favicon pon tkjadi jugak. Mcm mane nie :'(

    ReplyDelete
  22. sy dah buat..tapi kosong je dlm petak tu =.='

    ReplyDelete
  23. Pernah guna tutorial ini awal tahun ni.
    Pernah juga alih ke kiri n ke kanan.
    Masa tu guna bukan untuk fanpage facebook tapi untuk ruangan facebookchat dan masa tu blog masih berhostingkan blogspot.

    Apa2 pun catatan tutorial yang menarik.

    ReplyDelete
  24. macam mana nak letak alik kiri ye????????

    ReplyDelete
  25. sy nyer jadi tapi x kuar gmba friends pown

    ReplyDelete
  26. alaa.. ta jadi la.. tak kluar link la..

    ReplyDelete
  27. camner nk letak bahagian kiri ?
    sebeb bahagian kanan da abqanyak items !

    ReplyDelete
  28. jgn buat admin pakai iframe die akan curi bilangan visitor kite dah sah pakai taktik kotor

    ReplyDelete
  29. nice.. tapi kalau nak letak personal fb boleh x?

    ReplyDelete
  30. kalo dh save cursor mcm mne???
    nk paste kt mne???

    ReplyDelete
  31. thx, tp nak yg belah kiri punyer,,,

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah~ jadi :) Ibtisaam Daaiman

    ReplyDelete
  33. kenapa saya buat xboleh keluar msg ni.Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in.

    ReplyDelete
  34. cane yek...dah dapat, tapi takde gambar kekawan kat dalam tu...kosong aje....ade sesape yang boleh bantu?

    ReplyDelete
  35. napa tak jadi ek ??
    kluar ayat ni hah

    #Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in.

    help me please!!!!!!!!

    ReplyDelete
  36. na tanya , macam mana na cari URL page ?

    ReplyDelete
  37. nak setting HTML yg ni susah sebb blog bru.. bkn yg mcm dlunye...

    ReplyDelete
  38. ohh faham , URL page too link profile fb .

    ReplyDelete
  39. TANKZ <3 . . menjadi lah . . kpade sesapa yg tak jadi korang pi
    #1 add gadget
    #2 HTML/javascript
    #3 + (tenguk kat tepi tepi HTML/javascript )

    tankz :D

    ReplyDelete
  40. URL page 2 kt mna??? nk klu thu ape URL 2... nk letak kt mna??? adesssssssssss.. help.. :'(

    ReplyDelete
  41. nk cari ko head 2 cm ner?????????????x fham..bdak bru blajar~

    ReplyDelete
  42. macm mne ney ..
    dye tulis :-
    Could not retrieve ID for the specified page. Please verify correct href was passed in.

    cam ner eak ??
    tolong lha please !

    ReplyDelete
  43. kenapa xbukak pun ek ?? tutup je ??
    ape salah ??

    ReplyDelete
  44. salam..admin..nk tyer ni..tp soklan ni xde kaitan la dgn apa yg admin post ni..ni..blog sye tetibe je ade myjodoh.net kt tepi tu mcm tutorial yg admin tnjuk kt atas tu..tp dia sembunyi sbelah kiri..cmne nak buang erk??geram sy~~thanks..

    ReplyDelete
  45. salam . jadi2 dah tp href dy kate salah la

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah!!sy brjaya ltak d bottom,bwah shoutbox.sbb sblm ni ia bertindih dengan shoutbox tp sy ikut ska ht je ubahnya.

    ReplyDelete
  47. dah berjaya buat tapi kotak tu kosong la...camne ek?

    ReplyDelete
  48. mcmmna maw ltk HTML dya? bngunglah..mna 1 maw kna tkar..huhu!

    ReplyDelete
  49. KELUAR "Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in".. mcm mana nak link ni.. URL tu patut letak apa?

    ReplyDelete
  50. mana admin ni, mai la tlg kami yg hadapi masalah ni..dah ikut semua step dah dan memang ada fb page tu tapi awt xde apa pun kosong je hya keluar yg ni je "Could not retrieve ID for the specified page. Please verify correct href was passed in.lg"..tlg la terangkan apa maksudnya,mcm ne nak wat page tu duk dlm dlm kotak fb page tu..adehhh letih la kalau mcm ni..

    ReplyDelete
  51. http://www.strainisicalatori.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. x menjadi ponnnn~~ benda kat tepi tue ada tapi dia tulis nie dalam box tue There was an error fetching the like box for the specified page.

    ReplyDelete
  53. Could not retrieve ID for the specified page. Please verify correct href was passed in. yang nie plak ape??

    ReplyDelete
  54. xjd!!!!!~~ huhuhu~ da buat dua2.. da.. dam repeat bnyak kali.. xjdi jugak

    ReplyDelete
  55. Kalau Benda Di Sebelah Kiri Gimana...>

    ReplyDelete
  56. T_T x jadi..Could not retrieve ID for the specified page. Please verify correct href was passed in

    ReplyDelete
  57. boleh je buat.. xda masalah pun..
    camne kome ni semua.hehe

    ReplyDelete
  58. tq.. k ktew dpat ape yang kitew nak

    ReplyDelete
  59. Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in.

    KENAPA JUGAK TU ADOII

    ReplyDelete
  60. ala , xjadi jugak laaa ! benda tepi too jadi tapi still xkua .kita guna blogskin

    ReplyDelete
  61. jadi...thanks...bgi yg xjadI...try copy sampai no id....

    contoh:https://www.facebook.com/pages/Putri-Fashion-Gallery/388649557818054

    letak ne dekat URL PAGE ANDA
    hrap mmbantu...

    ReplyDelete
  62. alamak dah buat dah ada pon kat side bar tp apa ntah tg xkene...admin boleh tlg check...ni URL blog sy...leave ur comment ya...http://musclechamp.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. KELUAR "Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in

    ReplyDelete
  64. Makasih Gun atas tutorialnya, sukses...

    ReplyDelete
  65. Dah letak . tapy dia mcm bila sorang je 'like' dia kluar 2 kali gambar dalam widget neyh . npe ek ?

    ReplyDelete
  66. still tak leh lah.. tolong!! bagi siapa yag boleh tolong lah...

    ReplyDelete
  67. terima kasih sangat2..
    blog tutorial ni sangat membantu saya..
    jemput2 la singgah di blog saya yer...

    ReplyDelete
  68. kalau nak sembunyikan fan page belah kiri mcm mana? :)

    ReplyDelete
  69. Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in

    nape kua mcam nie :(

    ReplyDelete
  70. Dah buat, tapi bila klik tak gerak pun.. Cuba korang tengokkan.. zarincepp73.blogspot.com

    ReplyDelete
  71. Macam mana nak letak page fb dalam blog, help me pleas yg tau caranya tolong bagi tau...!

    ReplyDelete
  72. Wah bagus gan,,,, aku izin coba dulu ya..

    ReplyDelete
  73. Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in.
    ada tulisanya itu gimana???

    ReplyDelete
  74. wow, gan mampir balik yah,.. thanks

    ReplyDelete
  75. TQVM.... ilmu yang bermanafaat

    ReplyDelete
  76. THANKS ABANTG thank you very much for your help

    ReplyDelete
  77. Suka tutorial ni,FACEBOOK icon tu ade,tapi fan page kat dlm tu x de..dia kluar mcm ni..

    "Could not retrieve id for the specified page. Please verify correct href was passed in".

    ReplyDelete
  78. berhasil...tq so much...:-D

    ReplyDelete
  79. kenape dye ckap mcm ne kt box tuu ??

    "There was an error fetching the like box for the specified page."

    pleseee2..:)

    ReplyDelete
  80. Alah... x jadi npew x nak kluar degil btul lah

    ReplyDelete
  81. tinkz u Anonymous said...

    bab tlg bagi cadang di atas suruh try mcm nii..

    contoh:https://www.facebook.com/pages/Putri-Fashion-Gallery/388649557818054

    dah jadi pon...yes...yes.. sekali lagi timakasih Anonymous said atas bantuan mu

    ReplyDelete
  82. xjadi...pning pale duk try bnda sama..siapa leh tolong saya..masalah sama je ye kuar gini

    'This page can't be seen by the current user. Please check page privacy and visibility settings'

    please help me...

    ReplyDelete
  83. admin..please help me....selesaikn masalah saya

    ReplyDelete
  84. kepada sesiapa yg tidak berjaya...sila semak smula fb fan page anda...
    sila copy n paste kn fan page anda dgn betul

    cntohnya;http://www.facebook.com/freefanpagetemplates
    *take note...first login dulu fb anda''
    k...gud luck

    ReplyDelete
  85. terima kasih,dan skalian izin ya aku pasang dan sudah terpasang,silahkan mampir yuk di blog kita ya..tq

    ReplyDelete
  86. nak tambah kawan macam mna ?

    ReplyDelete
  87. sobat kunjungi juga blogspot ane dan kasih like dong di http://www.easymoney-pc.blogspot.com

    ReplyDelete
  88. DONE.. Alhamdulillah~~!
    tq sooo muchh~ pls visit our page.. http://alluringclutches.blogspot.com/ =)

    ReplyDelete
  89. ADMIN ! Tolong sy T_T
    tak boleh nk buat hide n seek tu . like page ade . tapi bile edit kat HTML template tak jadi pape pun . someone ? Anybody Help me ? :/

    ReplyDelete
  90. Wow keren Caranya kaka :D
    thanks atas infonya ..
    Kumjumgi yah Blog saya :D jangan lupa jadi member http://ilmukomputertkj3.blogspot.com/ Terima kasih

    ReplyDelete
  91. Salam .... sya dg cuba buat ade tp kosong je xkuar page @ sebarang gmbr. Mcm mane ye?

    ReplyDelete
  92. terima kasih banyak, saya cuba skrg

    ReplyDelete
  93. all the time i used to rеad smaller рosts which as wеll сlear their mоtiѵе, and
    thаt is alѕo happеning with this paragraph which I am reaԁing at thіs time.



    Fеel free to vіѕіt my web-sіtе
    ... Daniel Chavez Moran

    ReplyDelete
  94. I blog frequently and I really thank you for your infoгmаtiοn.
    Υour аrtіcle has truly peakeԁ my intereѕt.
    I am gоing tо taκe a note
    of your blog and kеep checking for neω information about
    once per weеκ. I opted іn foг уouг RSS feed too.


    Alsο visit mу web page: PrivateBlogNetwork.info

    ReplyDelete
  95. Hello Friend .I tried many time on my photo blog but it is not working :( Please Help

    ReplyDelete
  96. help,,,

    saya sudah pakai fb fan di blog, ketika saya tukar tempalate, fb fan saya tidak berfungsi.. help help...

    ReplyDelete
  97. Аwesome post.

    Feel freе tο visit my page - lloyd irvin

    ReplyDelete
  98. Excеllеnt blog herе! Alѕo уour site lοads
    up vегy fаst! What web hoѕt are you uѕing?
    Can I gеt your аffiliate link to your host?
    I wish mу sitе loаded up aѕ fast as yours lοl

    Ηerе is my wеb-ѕіte
    :: reputation management

    ReplyDelete
  99. yeah dah jadi....tp macam mana nk tukar perkataan facebook yg besar tu ke fanspage kita???huhu...bantuan

    ReplyDelete
  100. Terima kasih kerana sudi berkongsi tips ni...

    ReplyDelete
  101. hayya..kenape facebook terlekat..tak kuar la plak..step 1 n step 2 tu duk lam html yg same ke?ke dua yang berbeza?kenape xjumpe pon word head tu? aduh2222

    ReplyDelete
  102. sng je nk wat
    da jadi da..

    any question tanya saye kat
    https://www.facebook.com/fa.zam.5

    ReplyDelete
  103. its work! tqvm to admin... 2 thumbs up

    ReplyDelete
  104. success! terima kasih

    visit to my blog http://lemonteaicenia.blogspot.com

    ReplyDelete
  105. dah jadi, tapi tak kluar entri dalamnya.

    ReplyDelete
  106. info yang sangat bagus sobat, teruskan berkaya sebagai penulis blog yang aktif..blog walking
    http://1001berbagi.blogspot.com

    ReplyDelete
  107. menarik dan bermanfaat infonya makasih infonya saya tunggu info yang lebih bermanfaat

    ReplyDelete
  108. Thank you for sharing your knowledge..it is very useful for me who still need guidance..

    ReplyDelete
  109. Hey would you mind stating which blog platform you're working with?

    I'm going to start my own blog in the near future but I'm
    having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
    I'm looking for something unique.
    P.S Apologies for being off-topic but I had to
    ask!

    Feel free to surf to my web-site Back Workout Basics

    ReplyDelete
  110. ini yang ane cari-cari. ijin praktek yah

    ReplyDelete