Ketahui Komen Pada Entri Melalui Email

Mengetahui siapa yang komen pada sesebuah entri adalah penting bagi seseorang blogger samada untuk mengetahui respon daripada pengunjung ataupun memberi maklum balas jika ada perkara yang ditanya oleh pengunjung kepada pemilik.

Contohnya begini. Anda ada blog kan. dan sudah tentu anda ada entri yang banyak dalam blog anda. Katakan anda ada entri bertarikh 12 Februari 2009, bagaimana anda hendak tahu jika ada orang komen pada entri tersebut pada hari ini.? Takkan anda hendak periksa semua entri anda untuk pastikan samada ada komen baru atau tidak. Bukankah itu menyusahkan dan begitu membuang masa.:)

Oleh itu, terdapat cara mudah untuk para blogger untuk ketahui samada entri anda baru sahaja dikomen oleh seseorang.Dan anda akan dapat tahu melalui email.

1)Login akaun anda, dan dari dashboard, klik pada setting
Ketahui Komen Pada Entri Melalui Email


2)Selepas itu klik pada comments
Ketahui Komen Pada Entri Melalui Email


3)Apabila paparan sudah dibuka, scroll sampai bawah sehingga anda jumpa 'comment notification email'. Masukkan email anda. anda juga boleh masukkan lebih dari satu email, kemudian save.. siap..:)
Ketahui Komen Pada Entri Melalui Email


Apabila ada seseorang yang komen pada entri anda, contoh yang keluar pada email yahoo adalah seperti berikut.,
Ketahui Komen Pada Entri Melalui Email


So senang untuk anda ketahui bila dan entri apakah yang mempunyai komen terbaru.

30 comments:

  1. Terima Kasih Tuan Admin...
    Belajar sesuatu yang baru hari ini

    ReplyDelete
  2. waa..memg berguna untukku..ak suker..

    ReplyDelete
  3. tq a lot.byk belajar tutorial di sini..i like it :)

    ReplyDelete
  4. betul tu belajar sesuatu yg baru..dr seorg admin yg berpengalaman thanks :)

    ReplyDelete
  5. Salam
    terima kasih di atas tutorial yang bagus ini.Saya belajar sesuatu yang baharu

    ReplyDelete
  6. Salam... terima kasih.. tutorial yg sgt berguna bg newbies mcm sy..

    ReplyDelete
  7. terima kasih kpd penulis blog ni,sbb sy pun bru bljr edit ,dan pndai sbb blog biru ni

    ReplyDelete
  8. saya nak tau cara letak facebook kita kat dalam blog .. masih tak faham dan tak pandai .. harap ada yg sudi membantu .

    ReplyDelete
  9. wah.. bagus ni gan,,
    kunjungi juga yah..

    www.halim-hj.blogspot.com
    www.puzhdotcom.blogspot.com

    ReplyDelete