Letak Icon Pada URL Blog

Mempunyai icon disebelah url sesebuah blog dapat menunjukkan treadmark sesebuah blog.
Pengunjung tetap juga biasanya akan dapat mengingati icon yang unik berbanding icon blogger yang biasa dilihat.

Ini kerana, default untuk icon bagi sesebuah blog adalah icon blogger yang berwarna jingga. Dan kini anda berpeluang untuk mengubahnya mengikut kesukaan anda dengan mengaplikasikan beberapa langkah di bawah.

Jika sebelum ini iconnya begini.

Apa kata kalau tukar menjadi seperti ini.

ataupun lain².:)
Letak Icon Pada URL Blog


Sila pastikan anda mengikuti langkah yang diberi satu-persatu untuk memastikan semuanya berjalan lancar.:).


1) Cari Icon Kesukaan Anda.
Sebagai permulaan, pastikan anda mempunyai icon untuk dijadikan icon untuk blog anda.
Jika yang sudah ada, tiada masalah.
Jika masih mencari² icon yang sesuai, boleh juga lihat² dalam web berikut

http://www.freeiconsweb.com/index.html
http://www.gifanimations.com/
Atau jika masih tidak berkenan, cari je dalam google.:)

untuk icon ini, biasanya file gambar adalah format gif, jpg, jpeg, png. Anda boleh cari samada gambar yang static atau animated. Biasanya size (pixel) icon adalah 32x32 atau 34x34 atau 128x128. Untuk tutorial ini, jangan ambil file yang jenis .ico (sebab takut susah untuk upload nanti.)

Katakanlah, aku sudah ada icon, dan icon yang aku suka adalah ini.

2) Upload icon anda ke imageshack.us
Langkah seterusnya anda perlu uplaodkan gambar anda. Boleh gunakan apa² web hosting, imageshack atau photobucket atau lain². Tapi aku cadangkan imageshack sbb tak perlukan pendaftaran untuk upload.

Letak Icon Pada URL Blog

Selepas upload sila pastikan anda ada direct link untuk gambar anda untuk dimasukkan dalam kod nanti.
Letak Icon Pada URL Blog




Langkah seterusnya,adalah untuk letakkan code ke dalam blog anda. Oleh itu, pastikan anda login dahulu ke blog anda.

Langkah²nya adalah seperti berikut.

1)Dari dashboard blog, klik pada layout
Letak Icon Pada URL Blog


2)Klik pada 'edit html' kemudian tick pada 'expand widget templates'
Letak Icon Pada URL Blog


3)Seterusnya, anda hendaklah backup dahulu template anda dengan klik pada 'download full template'. Jika masih tidak faham bagaimana dan kenapa hendak buat backup ni, sila rujuk sinibackup template blog.

4)Daripada paparan skrin anda, klik edit, kemudian find. Dalam bahagian kotak dibawah, taipkan < /head>
Letak Icon Pada URL Blog


5)Buka link dibawah untuk lihat code, selepas itu copy code yang diberi kemudian paste sebelum < /head>, selepas itu, gantikan dengan direct link icon anda dari imageshack yang anda upload.

KLIK SINI UNTUK PAPARKAN CODE

Seterusnya klik preview untuk lihat icon anda menjadi atau tidak, kalau menjadi, apa lagi, SAVE..:)
Letak Icon Pada URL Blog


Diharapkan anda semua tidak menghadapi masalah untuk semua ini..
Pilihlah apa² icon yang cantik untuk blog anda.
Nanti bila tengok blog sendiri, baru bertambah semangat..:)

HAPPY BLOGGING..:)

131 comments:

  1. tq for sharing..amik ilmu ni ye.. :)

    ReplyDelete
  2. nak belajar juga tp maleh tol nak cari kod2 tu...pening..

    ReplyDelete
  3. thanks.akhirnya.dapat jugak buat :)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..jd pyn..trima kasih..

    ReplyDelete
  5. HUHU.. jd. comel3.thnx bro =))

    ReplyDelete
  6. Nak tnya la bro.. sya dah buat dah icon tu kat blog sya, berjaya..
    tp klw buka kat google chrome x de plak, apsal yek?..

    ReplyDelete
  7. X-treme,
    kalau kat google chrome mmg ada perkara yang tidak sama dengan firefox..
    tu mmg masalah pada browser, bukan salah code.:)

    ReplyDelete
  8. kalo coding < /head> ni xde
    nk wat camne??
    nk sgt wat bnd ni ^^

    ReplyDelete
  9. ok sy da dapat..
    tankiu ^^
    awesome gler

    ReplyDelete
  10. hehe, entry ini paling
    bermakna buat sy. dulu
    penah buat di blog lama,
    nasip jumpe blog tuan.

    btw code head tu lau
    mase nak find
    jgn ade space. he-he, tQ

    ade mase cuci mata di barang-baik.com. : )

    ReplyDelete
  11. the smart explanation..bgus, tak kdekut ilmu:)

    ReplyDelete
  12. Ada cara lagi senang sebenarnya..

    Cuba buka laman web favicon.cc

    Situ semua all in one, sangat menyenangkan. Mungkin tuan moderator boleh suggest kat situ? :)

    ReplyDelete
  13. terima kasih....sy dh berjaya lakukan.. :)

    ReplyDelete
  14. UPDATE: from Fadz pro...kalo xleh gi sini
    http://howdofadz.blogspot.com/2010/11/how-to-put-icon-tab-for-own-blog.html

    ReplyDelete
  15. tengs ! cute !! really l0ve it !

    ReplyDelete
  16. 5)Buka link dibawah untuk lihat code, selepas itu copy code yang diberi kemudian paste sebelum < /head>, selepas itu, gantikan dengan direct link icon anda dari imageshack yang anda upload.

    sy x faham maksud "gantikan"...maksudnye ape ek???lepas copy code yg diberi kat atas tu, nak digantikan apenye??

    ReplyDelete
  17. ops..ok2...terlepas pandang!!!soriii..hehe

    ReplyDelete
  18. aduhh . mengalah la buat bnde ni ./. jd kut lain

    ReplyDelete
  19. banyak susah bercubaan bertama x jd geram nye

    ReplyDelete
  20. asalammualaikum semua,, sila2 la datng ke blog saya,, baru je nk belajar buat blog,, and kalau tk keberatan tekan la dekat iklan nuffang tu

    http://santanterselit.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. klu x jumpa < /head> mcm ne sayahanya jumpa
    < head > je

    ReplyDelete
  22. dah jumpa plak..percubaan ke 2 menjadi d morel of th tution kena banyak sabar..tq

    ReplyDelete
  23. terima kasih kepada blog ini kerana saya telah dapat membuat icon di blog saya►http://budaklagi.blogspot.com/◄

    ReplyDelete
  24. hello admin . asal tak menjadi yer ? dah banyak kali try . sobosbbsobb ~

    ReplyDelete
  25. /head xde lam edit html...so cmner ea?? ;(

    ReplyDelete
  26. kenape xb0leh..????
    sye dh cube bnyk kali tp link yg sye p0st die letak kat header..???
    npe erk..????

    ReplyDelete
  27. salam..terima kasih ats tutorial nyer yup..menjadi..=)

    ReplyDelete
  28. tq for sharing.. really appreciate this.. :)

    ReplyDelete
  29. yeah!okee,i got it!alhamdullilah,just easy!btw,tengs a lot! :)

    ReplyDelete
  30. Tak dapat... iklan Nuff jadi error dan jadi header pula...

    ReplyDelete
  31. tengs tengs tengs ! mule2 memang payahh sangat na buat . rupe2 nye tersalah pandang . ade code yg ta copy lg. hee

    ReplyDelete
  32. nk 2mpang tnye sk8 neyhh..
    cm nerr yerr nk ltak emoticon kt blog..
    sy nk ltak emoticon dlm entri..
    cth kalo ayt sy dlm mud hepy so nk ltak la emoticon cnyum, cm ne ea??

    ReplyDelete
  33. thanks a lot! byk sgt dh tutor yg saya try tp smua tk dpt. gud job. 5 stars for you :)

    ReplyDelete
  34. salam...alhamdulillah trm ksh byk2 dgn tutorial dr blog ini, sgt bermanfaat dan xssh nk diikuti, truskn lngkah usaha untuk mmbuat tutorial lbih byk lg kpd para peminat blog dn yg bru nk blaja blog, sy suke blog ni..tq

    ReplyDelete
  35. Thank you Tuan Blog..saya telah berjaya ..yes...sukanya..

    Boleh jengok blog batru sy...http://salesdmanjapenawar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. hrmm , sye gne google chrome x jmpe lak edit ctrl+f sume tuh x dew ! cm ne nk buad neh ?

    ReplyDelete
  37. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  38. Thanks bro dh buat nak nmpk sgt la cool
    blh la usha2 disini kawan-kawan
    http://www.rayban-sunglass.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. antara byk2 link yg d bg kt imageshack 2 nk kne copy yg mne satu ye?

    ReplyDelete
  40. asal xbley nk upload kat imagehack ek?? button browse bla klik xkuar apa2...

    wat sume.. sila datang ke blog sya... sy jga bdak bru lg.. hehehe...

    http://www.komputeryou2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. alaaaaaa sy dah byk kali try tp tak lepas2 :(

    ReplyDelete
  42. xboley la.. layout xder kt dashboard..cmner tu?

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah , selama 3 hari sy bace tutorial nie betul² . akhirnya . dapat gak . terima kaseh , eh !

    ReplyDelete
  44. mcm mn nk wt? um. ak nk wt x jd pon. um.

    ReplyDelete
  45. something missing dalam tutorial ni.. patut la aku buat x jadi... 'link href' xde (nak paste code tu kat sini sbg contoh x boleh). cuba tengok apa yang penulis blog ni paste kat contoh dia bagi tu. korang kena tambah code macam yg dia paste kat pic tu la~

    ReplyDelete
  46. wow! mekasih r... mencabar minda jugak wat ni.. hehehe... tgk hasilnye http://lawakbodoh4u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. Thanks for the info... Its work!!!! =)

    ReplyDelete
  48. wah....akhirnya berjaya jugak....thank you very2 much..:)

    ReplyDelete
  49. admin :: ta bule bwt puwn . ta jd laa . help me please :)

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum!
    mau nanya...
    klu mau ambil ini pkai templates enggak jadi ya?

    ReplyDelete
  51. assalamua'laykum! tlg jawab please mcm mane nk dptkan kod banner? saye nk buat banner!!!

    ReplyDelete
  52. dpt...thanks...hehe hepi sgt=)

    ReplyDelete
  53. nak ubah pulak macam mana? T_T

    ReplyDelete
  54. belum buat lagi pun....tp ilmu yg dikongsi amat menarek..........terima kasih...

    ReplyDelete
  55. sy x blh buat pn...error di code...

    ReplyDelete
  56. lorr..rupenye skrg ni tak payah nk buat macam ni dah..just pergi ke favicon kt atas header tu..senang jer...ok??

    ReplyDelete
  57. http://howdofadz.blogspot.com/2010/11/how-to-put-icon-tab-for-own-blog.html

    pergi ke blog ni lagi senang nk follow step die.. tq fad

    ReplyDelete
  58. still tak faham dan tak jadi lagi buat icon di url blog?? jom lawat ke link ni...

    http://belladeone.blogspot.com/2011/08/cara-buat-icon-di-url-blog.html

    ReplyDelete
  59. x fham larr yang langkah 2 tolong translate...

    ReplyDelete
  60. alaaaaaaaaaa..tak dapat wat ponnn..dah bnyak kali cuba..napa ekkk.. =(

    ReplyDelete
  61. pergh....pyh gop buat..ap2 pown..bleh jgop akhirnye

    ReplyDelete
  62. dah ikut step yang betul pun still xboleh gak...anw,thanks...

    ReplyDelete
  63. thanxx a lot (: terime kaseh ,,, muah pipi kiri muah pipi kanan

    ReplyDelete
  64. Thank You Bro!!!!! Lama dah cari, only now I get it!

    ReplyDelete
  65. x menjadi lal dah ikut semua step tapi ianya menjadi error

    ReplyDelete
  66. pening .... brtul2 pening ... kat google tadew p0n 'edit-find' tu .. hmmm rase na ngissss :( hahaa cmne niiii

    ReplyDelete
  67. kalau yang guna blogskin camane nak cari header ??

    ReplyDelete
  68. ade yg latest tak?? xleh nk bukak url code la

    ReplyDelete
  69. thanx...dah jadi..simple n effective..hehe.. do visit my blog -- http://ceritapieja.blogspot.com/

    ReplyDelete
  70. Skrg dah mudah.Dlm blogspot dah ada widget Favicon.boleh tukar kat sana.
    Jom tengok sini...
    Resepi 1Malaysia

    ReplyDelete
  71. kalau xpyh sent gmbo tu kt imageshack tp tros gne direct link gmbr dri photobucket,,tak bole ke?nmpk mcm same je direct link nye..

    ReplyDelete
  72. terima kasih kerana mudahkan sya..:)

    ReplyDelete
  73. xleh la bro..nie cara template lama..
    saya punya yang baru..

    tolong2..

    ReplyDelete