Backup Template Blog

Template bagi sesebuah blog boleh diibaratkan sebagai tulang belakang blog kerana template yang menyimpan semua maklumat berkaitan rupa bentuk blog anda, fungsi blog dan juga kebanyakan trick untuk sesebuah blog akan dilakukan di template (edit html).
Tutorial Backup Template Blog

Anda letak background ke, ubah colour ke, letak fungsi 'read more' atau pape, kebanyakkannya adalah di template.
Oleh itu adalah perlu untuk seseorang blogger akan backup dahulu template blog sebelum melakukan sebarang pengubahsuaian ataupun sebelum menukar template baru.
Tujuan backup template adalah untuk backup jika sebarang perubahan kod yang diaplikasikan tidak menjadi.

Tutorial untuk backup template bagi blog adalah seperti berikut.


1)Login seperti biasa. Kemudian dari dashboard klik layout

Tutorial Backup Template Blog


2) Dari layout, klik edit html dan dibawah sedikit anda akan jumpa 'download full template'

Tutorial Backup Template Blog


3)Keluar paparan, klik save..Siap.:)

Tutorial Backup Template Blog


Tips: anda boleh rename template yang anda download dengan tarikh anda download. seperti 29julai2009.xml. Ini untuk memudahkan anda kenalpasti tarikh anda buat backup untuk template blog anda.:)
Tutorial Backup Template Blog


42 comments:

  1. layout tak ade pum.terangkan lha :(

    ReplyDelete
  2. cmner na ltk yg mule2 skali dlm bl0g t0o ek ?
    cm sbl0m kite tgk bl0g uwg t0o , adew kne tliz nme or pape jewla .

    ReplyDelete
  3. sori ae ,,, tp ble saye tkn "download full template" dye x kuar mcm ap yg kuar at gambo at enty awk uh ,,, dye kuar at tab len ,, pas uh banyak2 ,, and saye x tau nak wat per pas uh ??? bley trg kn x dri mula tntg backup template nih ??? plz ,, wat tutorial kay ,,

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...sy nk taye mcm mane nk bt shoutmix kat tepi blog?dan bila kite tkan gambar die keluar shoutmix...

    ReplyDelete
  5. faqih : ha'a lha , sye pown x thu nk wat bnde tue cm ner ? bile awk da thu bgi thu sye ouke ,
    kpd blog nier : cm ner nk wat tutorial blog yg brkaitan tue , bleyh ajrkn x ?

    ReplyDelete
  6. ape gunneye backup template nihs?

    ReplyDelete
  7. camna kta nak guna blk template lama tu klu x jadi buat?

    ReplyDelete
  8. macam mane nak privacy gadget yang kite ade ? supaya orang lain tak tahu daripada mane kite dapat .

    ReplyDelete
  9. dah try tekan ctrl + F , tapi xde kuar pon yg mcm dekat atas tuhh .. =(

    ReplyDelete
  10. susalah nak buat backup tamplate cmne ni

    ReplyDelete
  11. salm,,sy dah try buat tp x mjdi :( code dia mcm ada ralat la...

    ReplyDelete
  12. blog sy xde layout lah ..cam mne nie ??

    ReplyDelete
  13. blog sayapn xde layout??solution please..............

    ReplyDelete
  14. okey,,yg xde layout just click DESIGN ^^

    ReplyDelete
  15. camne nak letak gambar kat blog? mksd sy, dkt page blog kita, bkn dkt post..

    ReplyDelete
  16. knpe yew blog sy da xbley nk post entry bru yew.. nk edit design pom xbley.. blog sy sblm niw pom jdi cmniw.. can anyone expain to me !!!!

    ReplyDelete
  17. maaf jika salah tempat bertanya, saya nak buat header kat atas tu letak pic sendiri atau words sendiri tp tak pandai, boleh tlg buat satu tutorial? TQVM ya

    ReplyDelete
  18. ermm..soey,,eira nak tyer..cm ner wat belog yg berkaitan tue..pnah cari..da cube ta pi ta buloeyh lha.hope lboleyh berikan tutorial untuk nie..tq yea.. ^_^

    ReplyDelete
  19. mintak maaf, bagaimana nak buat blog yang simple dan template dan layout nye kita boleh ubah sendiri. saya confius .

    ReplyDelete
  20. dia kluar tab baru... n x jadik un... :I

    ReplyDelete
  21. tumpang tanya..mcam mna kita nk bt blog kita jd mcm asal balik..bermakna kosong..just tinggal entry ja..background smua x de..cm mna ek

    ReplyDelete
  22. setakat nih , saya guna templete yg sedia ada kat blog ja ... senang2 , lawatlah http://kongsiberitakongsiartikel.blogspot.com/
    terima kasih

    ReplyDelete
  23. assalamu'alaikum... slalunya bila orang nk bg komen kat blog, msti kena taip perkataan yg diberi dalam kotak dulu, pstu bru boleh komen... susah la camtu, cmne nak hilangkan benda tu?

    ReplyDelete
  24. numpang belajar bos.sulit2 susah nih

    ReplyDelete
  25. salam..saya terima kasih.blog ni banyak info berguna untuk yg baru belajar blogging mcm saya..saya pun baru belaja buat blog di madeenayahya.blogspot.com .Harap blog tuan blh bantu saya

    ReplyDelete
  26. admin boleh x tlg ajar mcm mna nk tukar template baru ke classic template , x tahu larr

    ReplyDelete
  27. uhm...kebanyakan blog guna design blogger lama ya? bg blogger yg ada new look, susah nak ikut mana2 tutorial yg guna design lama blog... >.<

    ReplyDelete
  28. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete