Bagaimana Letak Kod HTML/javascript

Apabila memasuki dunia blogging, antara perkara yang tidak dapat dielakkan adalah untuk menghias blog sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menghias blog samada menukar template, memasang widget yang telah disediakan oleh blogger.com ataupun meletakkan sumber² lain dari luar yang biasanya melibatkan kod html/javascript.
Selain untuk menghias blog, kod html/javascript juga mempunyai fungsi² lain bergantung kepada tujuan apa kod itu dihasilkan.
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


Penambahan yang ingin dilakukan biasanya akan melalui perkara yang sama iaitu kod yang diperolehi perlu di 'paste'kan di ruangan html/javascrip.

Tutorial ini akan menunjukkan bagaimana hendak meletakkan kod html/javascript bagi sesebuah blog.


1) Login ke dalam blog anda seperti biasa. Kemudian dari 'dashboard', klik 'Design'
UPDATE: untuk template terbaru, klik pada DESIGN

Bagaimana Letak Kod HTML pada blog



2)Setelah anda klik 'design', dia akan auto masuk bahagian 'page element'. Kemudian pada 'page element' anda itu, klik pada 'add a gadget'
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog



3)Selepas itu anda akan lihat banyak senarai yang ada, cari "HTML/javascript", kemudian klik pada "+"

Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


4)Satu paparan kosong akan dibuka, kemudian paste code yang anda mahu letak dalam blog ke dalam ruangan kosong. kemudian tekan "save"
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog


5)Siap. Anda boleh lihat hasilnya dengan klik preview. Anda juga boleh mengubah kedudukan code itu dengan hanya drag pada mana² kawasan page element itu.Apabila anda sudah puas hati, klik 'save' untuk kekalkan kedudukan.:).
Bagaimana Letak Kod HTML pada blog

90 comments:

  1. terima kasih bro sudi berkongsi ilmu..

    ReplyDelete
  2. panduan anda mmg hebatttt...senang dgunakn

    ReplyDelete
  3. HTML/javascript skg bkn by blogger...
    sbb 2 sy wt xjd... leh bntu x?
    plz.....

    ReplyDelete
  4. if yg clasic punye cam ne??
    ta jumpe pown

    ReplyDelete
  5. salam...betul lah,tak ad html/javascript pada add gadget.boleh bantu? tq

    ReplyDelete
  6. tq...sbab memberi panduan ini..hehe... thank u very much!!

    ReplyDelete
  7. tenkiuu sgt2 utk semua info disini...

    ReplyDelete
  8. macam mane nak letak banner kat sidebar blog pulak ?
    yg terus pergi dekat link ?

    ReplyDelete
  9. Tq...so much...memang berguna la tutorial ni...

    ReplyDelete
  10. arigato....berguna tuk blogger baru...

    ReplyDelete
  11. Haha..tenkiu..jadi2..thank sesangat

    ReplyDelete
  12. taa jady pom ! dyaa keluar "TITTLE BLOG ANDA.."
    ??

    ReplyDelete
  13. Thanks for the step by step tutorial

    ReplyDelete
  14. dlu bole save dlm HTML/JavaScript nih,,tpi skrung da xbole... mcm mne nih???

    ReplyDelete
  15. x jumpe pon HTML/javascript... mcm mne nk wt..???
    plisz help...

    ReplyDelete
  16. xjd pown.. nape ea..

    ReplyDelete
  17. trima kaseh krna apa yg anda ajar semuanye mnjdi ^^

    ReplyDelete
  18. taa jdi pon..da try 2-3 kli..msih taa ley..

    ReplyDelete
  19. terima kasih kerana banyak membantu dan sudi berkongsi maklumat

    ReplyDelete
  20. tapi,, sy guna classic template .. camana? :(

    ReplyDelete
  21. thx aww . gila nya sa mau blajar benda ni .

    ReplyDelete
  22. thanks sbb dpt berkongsi ilmu tentang blog

    ReplyDelete
  23. camne ni..still x paham2 laa..help....

    ReplyDelete
  24. thanks.... psai html/javascript 2 mmg xtau ble de cmni snang skit ...
    :)

    ReplyDelete
  25. xjadi pun....... -----,-----"

    ReplyDelete
  26. blog saya x de pun HTML/javascript????

    ReplyDelete
  27. dapat dropdown...tp xley link kepada tajuk..macam ane ye

    ReplyDelete
  28. TQ SYUKRAN SYESYE NANDRE ARIGATO

    ReplyDelete
  29. termakasihtanbermrahhatimemberituturialini

    ReplyDelete
  30. time kasig sesgttt ! saya suka lah awak kongsi mklumat kongsi ilmuuuu !! bagussssss

    ReplyDelete
  31. saya ucapkan jutaan terima kasih pada blogger ini kerana banyak membanu saya.. pensyarah bagi assignment buat blog.. n pnghthuan tntnag blog ni zero... nsib baik jmpa blog ni.. terima kasih sekali lg....

    ReplyDelete
  32. macam mana nak applykan kat wordpress?

    ReplyDelete
  33. hye . thanks . semua yg diajar menjadi . cuma nak taw yg right click tu , dekat lagu nape tak jadi ye ?? harap dpt membantu . kepada yg laen follow laa blog winnie http://winnielovinit.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. Bagi url tempat nk copy html tu

    ReplyDelete
  35. banyak sangat add a gadget lahh , yg mana satu ni

    ReplyDelete
  36. saya baru belajar buat blog gak ... senang2 tuh lawatlah http://kongsiberitakongsiartikel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. urm,, macam mana nk buat yg html nie xnampak,,, sya xbape reti la,,

    ReplyDelete
  38. TQ very much,tutorial blog ni banyak membantu kepada kami yang tak mahir dengan bahasa html.

    teruskan,sharing is caring

    ReplyDelete
  39. Tq for the sharing... :) mmg membantu..

    ReplyDelete
  40. cantekkkkk!!!!! terbaekkkkk!!!!! tq anyway...:)

    ReplyDelete
  41. Hurm, tp sekarang ni kan blog mcm da lain sikit. so susah la nk carik design tu :) Cane ni ehh?

    ReplyDelete
  42. terima kasih admin. memang best. he

    ReplyDelete
  43. terimakasih..banyak membantu :)

    ReplyDelete
  44. baru buat blog.. tapi lain dari yg kat atas.. pening lalat dah ni..

    ReplyDelete
  45. mcm mane klw nk letakkn fb o twiter or apa2 pown yang berkaitan di blog....supaya owg blh kenali kita....xjumpe lah....hihihihi...mintax jasa baik....

    ReplyDelete
  46. Salam , boleh bertanye ?? add a gadject itu di mane yee ? boleh bantu atau tidak ? sebab saye tak jumpe di mane letaknye pertaan add a gadject :/

    ReplyDelete
  47. salam mcm mana cari cod java tu saya xdapat buat leh emilkan pada saya norazmahomar@ymail.com

    ReplyDelete
  48. sekarang ni dah lain kan? sye x jumpe pon. design tu

    ReplyDelete
  49. sy pn :( .. sedihhh :'( .. da buat td .. tp bila nak masukkan url tu ... dy tulis x ley sbb ad illegal characters .. knape ye ????? hmmm..

    ReplyDelete
  50. Brooo cara daftar ShoutMix bgamina,k??? tolong,k emai agussupriyadi806@gmail.com
    caranya/tks

    ReplyDelete
  51. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete