Letak Video Dari Youtube Dalam Blog

Youtube, sebuah laman web yang tidak perlu diperkenalkan lagi kepada pelayar maya. Laman web yang mempunyai begitu banyak video dan menjadi rujukan kepada sesiapa sahaja untuk mencari video tidak kira untuk hiburan, pelajaran, berkongsi pengalam dan sebagainya.
Letak Video Dari Youtube dalam blog


Youtube juga menjadi platform bagi seseorang blogger untuk berkongsi sesebuah video kepada pengunjung blog mereka.

Tutorial ini akan menerangkan bagaimana untuk meletakkan video yang terdapat dalam youtube ke dalam blog.

1.Login akaun blogger anda, kemudian klik pada new post.
cara letak video Dalam Blog


2.Buka video dari youtube yang anda hendak post, kemudian lihat sebelah kanan untuk ruangan embed.
Letak Video Dari Youtube Dalam Blog


3. Klik customize untuk melakukan sedikit ubahan pada video anda. Anda boleh pilih option yang ada seperti border dan juga saiz video yang hendak dipaparkan.
Letak Video Dari Youtube Dalam Blog

4.Setelah selesai,copy code dari bahagian embed dan paste dalam ruangan blog anda.(klik preview untuk tengok keadaan video anda)

Letak Video Dari Youtube Dalam Blog


5. selesai.


Berikut contoh video dari youtube yang diletakkan di dalam blog:



49 comments:

  1. tq2 dh jadi cuma kod kena ubah sikit ikut lebar post kan?

    ReplyDelete
  2. Aah, tgk la berapa saiz lebar blog.
    tp klu tak ubah manual pun dari youtube tu dia dah tunjuk berapa saiz yang dikehendaki.
    pilih je mana yang sesuai.:)

    ReplyDelete
  3. nape x jadi even select-copy-paste
    tp still kuar coding code
    terpaksa 'share'-blogger
    tp kalau share x dapat nak masukkan tulisan dalam posting tu

    ReplyDelete
  4. saper boleh tolong...stiilll x jadi....kuar coding code jer bila postkan....

    ReplyDelete
  5. x jd laa , tolong jelaskan lg , :(

    ReplyDelete
  6. mcm mne nak ltak buat ble org bkk blog kite trus kluar lagu ? ?

    ReplyDelete
  7. Salam..ada x cara nak hentikan song yang kita insertkan dalam blog kita tu (contoh song dari gratisan muzik) stop bila kita klik kat video dalam entry kita??Please help me..

    ReplyDelete
  8. http://dontgiveafruck.blogspot.com/2011/04/how-to-make-my-youtube-video-to.html untuk cara2 nk bg autoplay youtube video kt blog. ^^ peace!!

    ReplyDelete
  9. tapi saya punya blog tak support file video...saiz video max 2mb je..tau ke camane nak ejas?

    ReplyDelete
  10. tolong la, tade pun embed code tuh..hmm

    ReplyDelete
  11. ye la knpe x boleh nak keluar video nyer...sampi kapan guak hrus menunguin...mintak tolonggg..
    http://nasilemak-naz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. kalo gne format youtube baru nk bt cane ye?

    ReplyDelete
  13. knape dkat you tube xde perkataan embed pon??

    ReplyDelete
  14. dah dapat n dah tempek dah kat blog saya..tapi takde plak kaler2 tuk frame video tu..

    ReplyDelete
  15. macam mana nak buat ni ? tak menjadi pun ? siapa boleh tolong saya eh ?

    ReplyDelete
  16. thanks mas atas infonya,,gua dari indo.. sorry gua kagak bisa bahasa melayu tapi gua sangat terbantu atas infonya makasih banyak mas.. :D

    ReplyDelete
  17. auto play bagaimana pula yerk ,,, vedio dah ada tinggal nak auto play sahaja ,,,,, bagaimana nak buat yerk ,,

    ReplyDelete
  18. tutorial pasang vidieo youtube di blog ini sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  19. harus punya akun youtube dulu gan,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete
  20. sekali baca tidak faham berkali baca baru dekat nak faham.terima kase lah.

    ReplyDelete
  21. apa saize paling sesuai letak youtube dalam entry?..

    ReplyDelete
  22. http://kamianakmelayuterhebatmasakini.blogspot.com/
    www.jl3tebuhitam.com

    boleh juga kepada sesiapa nak belajar buat blog

    ReplyDelete
  23. untuk keterangan ttg vemma visit

    http://eimavemmateam.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Thanks,helpfull article.
    http://tutorial-blog.com

    ReplyDelete
  25. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete
  26. Ada pengaruhnya dengan kecepatan blog tidak ya..? Terima kasih.

    ReplyDelete