Saturday, February 27, 2010

Letak Website Lain Dalam Blog


Pernahkah anda terpikir untuk meletakkan satu ruangan website lain dalam blog anda.?
Seperti anda meletakkan website google, yahoo dan pelbagai lagi dalam blog anda.
Ini membolehkan pengunjung blog anda melayari web lain tanpa meninggalkan blog anda.:)

Letak Website Lain Dalam Blog


Meletakkan website dalam blog masih boleh dilakukan dengan hanya menggunakan kod html/javascript

Klik disini untuk lihat demo website yang diletakkan dalam blog.

Berikut adalah langkah-langkah untuk tutorial ini.

1. Login akaun blogger, kemudian dari dashboard > layout > add a gadget
Letak Website Lain Dalam Blog


2. selepas klik pada add a gadget, pilih HTML/javascript
Letak Website Lain Dalam Blog


3. Copy code di bawah kemudian pastekan dalam ruangan html/javascript


<!--CHANGE LINKS BELOW TO YOUR OWN-->
<a href="javascript:jumpto('http://www.google.com')">Google</a> |
<a href="javascript:jumpto('http://www.yahoo.com')">Yahoo</a> |

<script language="javascript">
<!--


//Specify display mode (0 or 1)
//0 causes document to be displayed in an inline frame, while 1 in a new browser window
var displaymode=0
//if displaymode=0, configure inline frame attributes (ie: dimensions, intial document shown
var iframecode='<iframe id="external" style="width:99%;height:400px" src="http://www.google.com"></iframe>'

/////NO NEED TO EDIT BELOW HERE////////////

if (displaymode==0)
document.write(iframecode)

function jumpto(inputurl){
if (document.getElementById&&displaymode==0)
document.getElementById("external").src=inputurl
else if (document.all&&displaymode==0)
document.all.external.src=inputurl
else{
if (!window.win2||win2.closed)
win2=window.open(inputurl)
//else if win2 already exists
else{
win2.location=inputurl
win2.focus()
}
}
}
//-->
</script>



Penerangan :
-Google: Gantikan dengan nama yang anda mahu
-www.google.com: Gantikan dengan website yang anda mahu


4. Save, klik preview dan jika berpuas hari, klik save.:)


Suka tutorial ini.?

31 comments:

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- on February 27, 2010 at 10:10 AM said...

wah best tutorial nie. hehehe.. terutama sekali kalau guna gadget HTML/javascript tak yah nak pening pening carik tempat mau tarok itu coding hahaha...

Naz on February 27, 2010 at 2:25 PM said...

tutorial yg bagus... terima kasih :)

haria_penang on June 14, 2010 at 9:38 AM said...

awat x leh x code nie kat post...saya nak x kat entry cAMNA?

dr.farhan on July 2, 2010 at 5:43 AM said...

click here..

Hazura Hakim Jasman on October 21, 2010 at 2:09 AM said...

very good sharing..

Ayien on December 23, 2010 at 5:31 PM said...

thnx . sgt membantu :)

n i e n n a on January 23, 2011 at 2:21 PM said...

great tutorial ! thanks for sharing. :)

nadilah on January 24, 2011 at 1:38 AM said...

tq 4 sharing

Wasabi Takoyaki on February 7, 2011 at 5:47 PM said...

Thanxx for the help .....
:)

Syafsp on February 26, 2011 at 12:36 PM said...

thanks bro! memang menarik! ;)

mnorkembalak on April 5, 2011 at 11:09 PM said...

Buat masa ini saya boleh buat perkataan bergerak sahaja, yang lain saya maseh gagal. Terima kasih segala ilmu yang diturunkan didalam blog saudara.

syahmi sharif on May 14, 2011 at 2:10 PM said...

bguz klo ad mcm niue

Abu Rafifah on May 25, 2011 at 2:10 PM said...

Terima kasih...Ijin beberapa gadget HTML/javascript saya pakai

zahrulputra on June 12, 2011 at 4:28 PM said...

terima kasih boss? hya itu yang mampu di ucapkan atas semua pembelajarannya.

lis shaik on July 4, 2011 at 12:01 PM said...

thanks sifu..4 the ilmu

Anak Desa on July 11, 2011 at 12:21 AM said...

terrima kaseh saya suka blog anda penoh impmasi

Anonymous said...

salam,, tny sikit how anda laku level pada blog anda sperti "TUTORIAL BLOG" how anda boleh letak sehingga 76 tajuk disitu..setahu sy jika nak buat landing page pd blog x lebh drpd 10 page...terima kasih masih beljar....

fatin on July 31, 2011 at 10:56 PM said...

hoho~!!

Zafiyraz on September 21, 2011 at 3:21 PM said...

yang ni saya buat tak menjadi punn..ERm..

Anonymous said...

assalamualaikum..

Nak tny ckit.. kalo nak letak logo lak kat link tu leh ker? mcm google ada logo kan? bole beri tunjuk ajar..

Chenta Eyfa Najibrz on January 19, 2012 at 2:32 PM said...

sgt2 bagus mudah dan cepat..tenkiu so much

xxxx on February 28, 2012 at 10:36 AM said...

memeang blog ini bnyk membantu menjadikan kita blogger yg baik... thanks

eim ea on March 19, 2012 at 10:02 AM said...

tqqq

Miss Jutek on March 28, 2012 at 5:36 PM said...

Tal jd pun...!

Njai on April 28, 2012 at 4:56 PM said...

sy pun buat tak jadi

Love Lyaa Ranne on June 8, 2012 at 6:54 PM said...

thanks.. byk sgt bntu sy

Hafiz on June 19, 2012 at 7:14 AM said...

cmne dgn wordpress plakk... harap bantu..

aku wallaweyy on July 20, 2012 at 10:13 PM said...

syukran..tkasih..kerna anda sy jadi pandai..byk membantu..alhmdulillah..

intan syakirah on September 2, 2012 at 1:45 AM said...

nape blog saya kene remove masuk coding nih.. boley dapatkan balik x blog saya..huhuhuh

Anonymous said...

Macam mana nk buat list 'TUTORIAL BLOG' mcm kt sblh tu?! Apa nama dia?! TQVM...

Nyesal on November 7, 2012 at 1:00 AM said...

siolllll dah kena remove blog aku!!!!

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted