Letak Website Lain Dalam Blog

Pernahkah anda terpikir untuk meletakkan satu ruangan website lain dalam blog anda.?
Seperti anda meletakkan website google, yahoo dan pelbagai lagi dalam blog anda.
Ini membolehkan pengunjung blog anda melayari web lain tanpa meninggalkan blog anda.:)
Letak Website Lain Dalam Blog


Meletakkan website dalam blog masih boleh dilakukan dengan hanya menggunakan kod html/javascript

Klik disini untuk lihat demo website yang diletakkan dalam blog.

Berikut adalah langkah-langkah untuk tutorial ini.

1. Login akaun blogger, kemudian dari dashboard > layout > add a gadget
Letak Website Lain Dalam Blog


2. selepas klik pada add a gadget, pilih HTML/javascript
Letak Website Lain Dalam Blog


3. Copy code di bawah kemudian pastekan dalam ruangan html/javascript


<!--CHANGE LINKS BELOW TO YOUR OWN-->
<a href="javascript:jumpto('http://www.google.com')">Google</a> |
<a href="javascript:jumpto('http://www.yahoo.com')">Yahoo</a> |

<script language="javascript">
<!--


//Specify display mode (0 or 1)
//0 causes document to be displayed in an inline frame, while 1 in a new browser window
var displaymode=0
//if displaymode=0, configure inline frame attributes (ie: dimensions, intial document shown
var iframecode='<iframe id="external" style="width:99%;height:400px" src="http://www.google.com"></iframe>'

/////NO NEED TO EDIT BELOW HERE////////////

if (displaymode==0)
document.write(iframecode)

function jumpto(inputurl){
if (document.getElementById&&displaymode==0)
document.getElementById("external").src=inputurl
else if (document.all&&displaymode==0)
document.all.external.src=inputurl
else{
if (!window.win2||win2.closed)
win2=window.open(inputurl)
//else if win2 already exists
else{
win2.location=inputurl
win2.focus()
}
}
}
//-->
</script>



Penerangan :
-Google: Gantikan dengan nama yang anda mahu
-www.google.com: Gantikan dengan website yang anda mahu


4. Save, klik preview dan jika berpuas hari, klik save.:)

38 comments:

  1. wah best tutorial nie. hehehe.. terutama sekali kalau guna gadget HTML/javascript tak yah nak pening pening carik tempat mau tarok itu coding hahaha...

    ReplyDelete
  2. tutorial yg bagus... terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. awat x leh x code nie kat post...saya nak x kat entry cAMNA?

    ReplyDelete
  4. great tutorial ! thanks for sharing. :)

    ReplyDelete
  5. Buat masa ini saya boleh buat perkataan bergerak sahaja, yang lain saya maseh gagal. Terima kasih segala ilmu yang diturunkan didalam blog saudara.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih...Ijin beberapa gadget HTML/javascript saya pakai

    ReplyDelete
  7. terima kasih boss? hya itu yang mampu di ucapkan atas semua pembelajarannya.

    ReplyDelete
  8. terrima kaseh saya suka blog anda penoh impmasi

    ReplyDelete
  9. salam,, tny sikit how anda laku level pada blog anda sperti "TUTORIAL BLOG" how anda boleh letak sehingga 76 tajuk disitu..setahu sy jika nak buat landing page pd blog x lebh drpd 10 page...terima kasih masih beljar....

    ReplyDelete
  10. yang ni saya buat tak menjadi punn..ERm..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    Nak tny ckit.. kalo nak letak logo lak kat link tu leh ker? mcm google ada logo kan? bole beri tunjuk ajar..

    ReplyDelete
  12. sgt2 bagus mudah dan cepat..tenkiu so much

    ReplyDelete
  13. memeang blog ini bnyk membantu menjadikan kita blogger yg baik... thanks

    ReplyDelete
  14. cmne dgn wordpress plakk... harap bantu..

    ReplyDelete
  15. syukran..tkasih..kerna anda sy jadi pandai..byk membantu..alhmdulillah..

    ReplyDelete
  16. nape blog saya kene remove masuk coding nih.. boley dapatkan balik x blog saya..huhuhuh

    ReplyDelete
  17. Macam mana nk buat list 'TUTORIAL BLOG' mcm kt sblh tu?! Apa nama dia?! TQVM...

    ReplyDelete
  18. siolllll dah kena remove blog aku!!!!

    ReplyDelete
  19. Artikelnya bagus,
    Visit autounions.com today for expert and customer reviews for best car buyer's guide with new and used car reviews, advice, news and award.
    Autounions

    ReplyDelete