Sunday, February 28, 2010

Cara Letak Linkwithin Dalam Blog


Linkwithin antara blog yang berguna untuk memaparkan post yang berkaitan dalam sesebuah blog. Link within ini berbeza dengan 'related post' biasa kerana linkwithin memaparkan thumbnail bagi entri yang berkaitan.

Contoh:


Antara kelebihan menggunakan linkwithin adalah:
1.Paparan dengan thumbnail yang lebih menarik perhatian pengunjung
2.Cara yang mudah untuk letak dalam blog tanpa memerlukan ubahan yang kompleks.

Berikut adalah cara ringkas untuk meletakkan linkwithin dalam blog.

1. Buka web www.linkwithin.com

2. Pada paparan yang muncul, masukkan maklumat yang berkaitan.
Cara Letak linkwithin Dalam Blog

Jika background anda gelap,tick pada kotak kosong kecil tu, dan pastikan anda masukkan bilangan yang sesuai dengan lebar blog anda.

3. Klik pada install widget
Cara Letak Linkwithin Dalam Blog


4. Pilih blog anda ingin masukkan linkwithin(pilih jika anda ada lebih dari 1 blog, kemudian klik add widget
Cara Letak Linkwithin Dalam Blog


5. Apabila sudah selesai, klik save pada page element anda. Dan boleh lihat hasilnya.:)
Cara Letak Linkwithin Dalam Blog



Suka tutorial ini.?

109 comments:

sha89 on February 28, 2010 at 9:06 PM said...

entry yg bagus :)

thnks sbb buat tutorial ni :)

alif on March 1, 2010 at 2:37 PM said...

yer yer..nak try buat ni..mcm ni la...bagus..tak kedekut ilmu..cayalah..kredit2.

myravea on March 6, 2010 at 11:49 PM said...

yes!berjaya!!thankz ya!=)

Kembara Jr, on March 24, 2010 at 1:28 AM said...

Trima-kasihlah diatas ilmu yg diberi. Semoga berjaya selalu

fiq on April 12, 2010 at 11:22 AM said...

dah jadi..tp takder gambar ker..?

Sky8Men on April 25, 2010 at 4:44 PM said...

wah...sgt membantu..bez2..tq2....

http://sky8men.blogspot.com

myravea on May 25, 2010 at 2:58 PM said...

need help..uwaa..kalau nak buang linkwithin ni, cmane lak eh??sobsob..carik xjumpe da...uwaaa

DaHLia on May 30, 2010 at 7:16 PM said...

new blog eh unwanted..sis dulu pasang, then guna related post, hilang, now pasang balikpas baca entry ni :) baru teringat

Wanie on June 2, 2010 at 1:54 PM said...

baek pnya~~

Mohd Fadhil Ismail on June 15, 2010 at 12:12 PM said...

tima kasih..banyak membantu..

MoNteBeLa_ieRa on August 30, 2010 at 7:09 PM said...

salam.. awak saye nak tanye..nape sye x dapat pergi ke link http://www.linkwithin.com/learn
ea.. macam ade mslh teknikal je..

unwanted on August 30, 2010 at 8:11 PM said...

MoNteBeLa_ieRa,
dah cek link tu,ok je lagi.
cuba try lagi..

MoNteBeLa_ieRa on August 30, 2010 at 10:00 PM said...

awak..saye dah cube..x boley jugak la.. x tau nape..

MoNteBeLa_ieRa on August 30, 2010 at 10:05 PM said...

lepas saye klik get widget tu.. die kluar
Proxy Error

The proxy server received an invalid response from an upstream server.
The proxy server could not handle the request POST /learn.

Reason: Error reading from remote server

huhu... sye guna safari nie..ade kene mengena ke wak..?

unwanted on September 1, 2010 at 10:20 PM said...

MoNteBeLa_ieRa,
itu macam masalah dengan proxy.
bukan sebab widget ni.
tkt proxy sana block kot.

mashi toma on October 6, 2010 at 5:42 PM said...

saya masih x jelas T.T mana perlu saya tekan.. xjumpa pon cm ni T.T xde pon install widget tu-

NAZRUL AHMAD on October 9, 2010 at 3:41 PM said...

xda apa naik pun..adui

X men on October 18, 2010 at 1:46 PM said...

blog yg bagus,,boleh,,saya belaja membuat blog

apot on October 30, 2010 at 2:38 PM said...

kenapa saya nyerk linkwithin x nmpk??

http://ceritaapot.blogspot.com/

Mila Ahmad on November 10, 2010 at 3:51 PM said...

tima kasih byk² sy da berjaya buat
eeee suka²

Najwa Anuar ™ on November 12, 2010 at 4:36 PM said...

terima kasih :)
tp kenapa ada link within kat 1 post je?

Najwa Anuar ™ on November 12, 2010 at 4:36 PM said...

okay sudah dpt :)
heee..

ayah_ibu_nasuha on November 23, 2010 at 1:02 PM said...

done....tq vm ye atas ilmu ni..

Aida Fanna on November 30, 2010 at 12:52 AM said...

kenapa saya buat link within tu naik byk kali?iskkk

niKKancomE on December 5, 2010 at 5:37 PM said...

sy guan akaun yahoo..bukan gmail..jadi tak boleh jgk ke nk wt linkwithin ni???

Muhammad Zulhaizer on December 6, 2010 at 10:18 PM said...

kenapa yer.. asyik sia relatedkan ngan post yg sama je.. padahal lain2 label?? ada conclusion tak?? tolong bantu...

http://mdzulhaizer.blogspot.com

Liyana on December 12, 2010 at 8:02 PM said...

xkuar pn post kt linkwithin... :(

http://mizzliyana.blogspot.com

Qhamel on December 17, 2010 at 6:04 PM said...

dah buat. yay2!

tqajml on December 24, 2010 at 7:48 PM said...

liyana: sme la kite

Rosliza on January 12, 2011 at 6:54 PM said...

huss dah jadi dah.. seronoknya!. tenkyu2.. moga2 tuan punya bloger ni dimurahkan rezki banyak.. Aaamin

amny.. on January 17, 2011 at 1:02 AM said...

nape x kua??
ley bantu..

www.limelog.blogspot.com

Sharienz Sz on January 21, 2011 at 2:29 PM said...

dah lama cari tutorial ni..baik hati tuan rumah ni sudi kongsi..terutama sekali budak baru belajar macam aku ni..ok nat try dulu..

Sharienz Sz on January 21, 2011 at 2:42 PM said...

dah berjaya yeah!! tq byk2 smga tuan rumah murah rezeki..tak lokek nak kongsi ilmu...=)

SiMateSepet on January 22, 2011 at 1:17 AM said...

y i cant do tht??...
invalid url??..ape kah itu??..

farmys on January 25, 2011 at 3:31 PM said...

Yey.. dah boleh!! tq ye

cik mieza on January 25, 2011 at 11:24 PM said...

thx..
nice tutorial :)

Khai Vacharaesorn Channarong on January 30, 2011 at 12:52 AM said...

Salam,
Sy junior dlam blog nyh..
Dlam nyh sy dpat byk manfaat taw..
Dlam byk2 cra yg ltak dlam nyh skit2 ja bley buat..
Yg laen tak taw buat..
Lawat2 la blog sy nyh http://khaiqayunan.blogspot.com/

budak.bandung.laici on January 30, 2011 at 2:14 AM said...

yeay.. da dpat...
tq..

Nur Ayuni on February 3, 2011 at 2:49 PM said...

nape saya nyer x kuar? just text link jer..
Blog lagi satu kuar lak

www.ayuniey.blogspot.com

nuur an nor on February 8, 2011 at 7:13 PM said...

salam.awak..saya nak tnya.kenapa sy nak daftar dgn nuffnang tapi tak dapat???dia ckp sy pasword sy tak padan. kena daftar dulu or pakai yg blog punya???

lagi satu apa yg dimaksudkan dgn naikkan trafik?nak naik sampai cecah langit ker?

Anonymous said...

awat aku buat ada text je macam ni:

anda mungkin meminati :
. suka garu kepala
. saya ponteng sekolah
. cara garu misai

tade pon jadi macam kat atas , please help me!

abbymira on February 12, 2011 at 5:32 PM said...

holla..nape ade sentense 'u might also like' jer ek?huhu

aesya leotaa on February 12, 2011 at 7:36 PM said...

macam mane erkk sy punya linkwithin tu duduk dekat atas dari fb like tu?

nurulbaizurazuber on February 19, 2011 at 7:31 PM said...

tq.. info yg sgt berguna utk yg baru belajar mcm saya.. follow to support.. tq

nad on March 4, 2011 at 5:23 PM said...

Yay, dapat buat :D Thanks!

Shahidan bin Zoolkiffli on March 5, 2011 at 8:52 AM said...

salam..nape tjuk yg saya dh delete msih ada lg?
http://shahidanz30@yahoo.com

all faces of me on March 6, 2011 at 9:49 PM said...

saya masih xberjaya la...
xkuar pun pos yang related ngn link within

BRO_MONDAY on March 11, 2011 at 2:45 PM said...

tengkiu² bagi tutorial ni!!! ai dah buat dan jadi!!! ('',)

p/s : Sila lah BlogWalking ye...tengkiu...

1.New Entry "SERAM SEJUK~adehhh~"

Fiq Blogger on March 13, 2011 at 9:02 PM said...

dye tulis ni je

(you might also like)

tpi bnde nye x de pun

ViccMalarn on March 19, 2011 at 12:01 AM said...

wowwww i made it! thank u soooo much :)

surykim on March 25, 2011 at 2:50 PM said...

3. Klik pada install widget..( kat mana nk install ni..tk jmpe pon..) ade sape2 lewh gtau..

surykim on March 25, 2011 at 2:59 PM said...

knp msuk email dia tknk app...

Anonymous said...

nape post yg ak dh delete pon masih ada kt linkwithin?

Anonymous said...

naper linkwithin ade tp xde ape2 post pun kat bawah tu

kyra on April 27, 2011 at 3:09 PM said...

thanx...byk membantu saya!!!

Tuan Urahara on May 8, 2011 at 4:03 PM said...

best...memang sangat best...thank a lot...berguna buat new in blog..

misseyfa on May 9, 2011 at 1:39 PM said...

kenapa ta jadi . . .??pelik la

Fari on May 10, 2011 at 10:01 PM said...

try this ^^

Ainul Hayat on May 16, 2011 at 5:59 PM said...

Saya dah try tapi tak pernah jadi..

waniey syazwani on May 28, 2011 at 3:11 AM said...

dah jadi.. thanks.. :)

Fatin on June 10, 2011 at 11:04 AM said...

napa x ley pon wat ..

miss ieka on June 10, 2011 at 11:50 AM said...

dah uat..thanx ye..:)

ainzati said...

nape xleh nak link..kalau kite link,die still kuar alamat blog lame..sedangkan saya dah tukar alamat blog tue..help me=(..dh 3ari dh try wat,tp still xdapat jugak..huu

raihazi on June 20, 2011 at 2:47 PM said...

done! tq so much...

salwaismail on June 26, 2011 at 3:21 PM said...

terima kasih
http://salwaismail.blogspot.com

NORHASLINDA ISMAIL on July 13, 2011 at 10:58 AM said...

terima kasih! =)

ummiain.blogspot on September 10, 2011 at 5:15 PM said...

terima kasih...byk dpt ilmu..

Naim Hasim on September 26, 2011 at 9:44 PM said...

Terima kasih!!!baru nmpak kemas blog! :D

ummiain.blogspot on October 20, 2011 at 10:07 PM said...

thanks alot

..wany shazwany.. on October 24, 2011 at 12:40 PM said...

admin .. sy nak tnya , sebelum ny sy ada buat linkwithin tp dgn url blog berbeza , then sy baru tuka blog url..sy cuba klik linkwithin pada url baru tu x boleh..mcm mana sy nak buat ye? =="

arnissa on October 27, 2011 at 12:46 PM said...

dah jadi.. thnks ya for da tuto.. :)

shalinfaizda on October 29, 2011 at 8:41 PM said...

salam..nape saya punya dia x keluar gambar..just kua perkataan je..dulu xmcm ni pun...........

park_mail on November 13, 2011 at 4:13 AM said...

shalinfaizda :> maybe awk punyer saiz lebar utk post tu x sesuai.. cuma awk letak 2 entry saje dulu..cuba ye..sekadar membantu..huhu

park_mail on November 13, 2011 at 4:15 AM said...

eh silap..3 saje dulu..huhu..

hani on November 16, 2011 at 6:06 PM said...

As'salammualaikum...
Saya dah bubuh linkwith...memang jadi..tapi masalah saya ada post lama yang saya dah delete dia keluar di kotak linkwith...apa perlu saya buat cikgu..tunjuk ajarku sifu

cheq' omei on November 24, 2011 at 9:43 PM said...

knp ta de gambar ponn....ade word jerr

illa on November 30, 2011 at 2:53 PM said...

amat menarik sekali... buat blog tuk sronok2..tapi bila dapat ilmu mcm nie rasa tertarik sangat.. trima kasih

lilac lollipop on December 4, 2011 at 11:55 AM said...

erk camne ek ??? sye pny da jd tp dia x kuar gmbr pown dia kuar dlm bntk poin jew
you might also like :
*kisah ak
*kisah ak 2
*kisah ak 2
camne nk bg dia ad gmbr ???

maiza akmal on December 17, 2011 at 10:55 PM said...

wah terbaik.... dah mnjdi.. :)

shamsiah abdul rahman on January 3, 2012 at 9:10 PM said...

Bantuan !!!
Dah byk kali saya cuba end-result masih sama.
Linkwithin tu mmg menjadi tp tajuk bawah tu xda.
Then asyik tunjuk link yg sama jer..

http://sarfaeiz.blogspot.com/

MissUndefined on January 4, 2012 at 2:17 PM said...

mane nak dapat gambar kat tajuk entri tuu ???

MizsLittle on January 4, 2012 at 5:51 PM said...

Salam. Nak tnye . .camne nak buang linkwithin ea ?

syafiranadiaelias on January 7, 2012 at 12:49 AM said...

hahaaa..knp x boleh nie..tak keluar entry ape pon..just kuar you might also like...:'(

AzMina :: Azzam on January 20, 2012 at 9:01 PM said...

nape x dpt guna eh???xkuar pun link tu..:(

♥ Syikin_My ♥ on February 6, 2012 at 10:02 PM said...

Saya abik tutorial ni,
memang dah lama cari
terima kasih bebyk........

AMru Muhammad on March 3, 2012 at 9:03 PM said...

asal aku punye kuar 3 kotak jer, aku mohon 4 kotak kuar 3 kotak..3 kotak sikit sgt lah, blog aku lebar la jgk..lebih krg mcm blog nih laa,, aduhai

SAFRAH ENTERPRISE SDN BHD on March 16, 2012 at 10:36 AM said...

npe takde gmbar???

wan faris on March 27, 2012 at 8:18 PM said...

kenapa xkeluar box iklan 2,, sedangkan semuanya dah buat?? kenapa unwanted? harap dijawap..

muhamadzulhanif on April 5, 2012 at 10:14 AM said...

nape x kuar pun :(
http://muhamadzulhanif.blogspot.com/

AreZiem Vanieyllo on May 24, 2012 at 11:19 PM said...

thankzz menjadi jugak!
usha usah yer http://vanieylloworld.blogspot.com

darisudutpandang on May 26, 2012 at 7:19 AM said...

satu perkongsian ilmu yang amat berguna. terima kasih.

Sweet Roz on November 3, 2012 at 2:27 PM said...

AsSalam ... terima kasih banyak atas info yg diberikan. Sangat berguna buat blogger baru macam saya. Dah lama mencari cara-cara nak buatkan blog lebih menarik untuk tarik traffic ke biz home-based saya. May Allah bless u

'Aqilah on December 1, 2012 at 2:03 AM said...

TERIMA KASIH BANYAK BANYAK BANYAK. MUCHOS GRASIAS! SAYA DAH LAMA CARI BARU JUMPA. :)

permata hati on December 4, 2012 at 11:46 PM said...

dah dapat buat linkwithin.. tq

permata hati on December 4, 2012 at 11:48 PM said...

kalau nak buat anda juga mungkin meminati,,, keluar info lain bukan post kita,, macam mana ek?

permatabiru on January 30, 2013 at 10:01 AM said...

dah berjaya thanks share

haryati mat yasim on February 6, 2013 at 11:40 AM said...

ok..akhirnya yati dh berjaya....tapi yati punya xkeluar gambar kenapa ya?just tulisan je..lagi satu yati pilih 4 tetapi yg keluar 2 je?

Ni blog yati
http://yatiyue.blogspot.com/

Make Money Online on February 14, 2013 at 8:58 AM said...

Bagus nih tutorialnya...
membantu banget...
Thanks gan...

Jgn lupa mampir ke blog ane
http://allabout-stuff.blogspot.com

Sarolyda Mat Ghani on February 24, 2013 at 12:27 AM said...

saya buat xde link pun ada gambar shj...adoiii..

Sarolyda Mat Ghani on February 24, 2013 at 12:28 AM said...

sarolyda.blogspot.com ..ni blog saya :( so sad

Bear Kontot on April 18, 2013 at 3:53 PM said...

Thanks for the info.. Sangat berguna!

hayani yusuf on April 29, 2013 at 3:56 PM said...

tq sgt..sangat membantu :)

bibi on May 14, 2013 at 2:50 PM said...

kenapa saya punya tak keluar thumbnail pun..tajuk pun satu jerk padahal pilih 3..

Nurul Asihqah on August 11, 2013 at 9:24 PM said...

salam ke blog saya www.nurulasihqah.blogspot.com

MariaSupernova on February 23, 2014 at 1:21 AM said...

da berhari-hari cuba tapi tak dapat.. kenapakah?? die asyik2 kuar error.. walhal da ikut da cara2 ni..huhu.. help me :(

MariaSupernova on February 24, 2014 at 5:55 PM said...

sampai hari ni tak jadi2 lagi..huhu..
http://indakandiisan.blogspot.com

humaira sany on March 8, 2014 at 11:38 PM said...

saya pun buat tak kluar gmbr. tajuk ja ada camna ekk

Diana Nurul on March 27, 2014 at 3:47 PM said...

xjadi pun http://storyfromummi.blogspot.com/

cekedih85 on March 28, 2014 at 5:11 AM said...

Nice blog...good information

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted