Monday, March 1, 2010

Buat Read More Dalam Blog : Cara 2


Tutorial ini akan menunjukkan lagi cara untuk buat read more bagi sesebuah blog.
Sebenarnya kaedah ini sudahpun agak lama wujud dalam blogger.com, tetapi mungkin pengguna blogspot tidak perasan. Dan bagi blogger yang menggunakan template asal daripada blogger.com, kaedah ini amat mudah untuk diaplikasikan.



Berikut tutorial ringkas untuk buat read more yang sudah tersedia dalam blogger.com


1. Login ke akaun blogger anda, kemudian daripada dashboard klik new post.


2. Kemudian taipkan beberapa patah perkataan, kemudian diselangi oleh kod berikut. (Ini untuk test template anda sudah tersedia dengan kod penuh atau belum)

<!-- more -->



contoh: anda boleh copy dan paste bawah ni ke dalam new post anda.


Ini ayat sebelum perkataan 'read more'
<!-- more -->
Ini ayat selepas perkataan 'read more'



3. Kemudian klik pada publish, dan tengok dari paparan muka hadapan blog anda samada read more ini berjaya atau tidak. Kalau berjaya, kerja anda sudah siap.:)

Kalau tidak berjaya,

(biasanya melibatkan bukan template default dari blogger), sila ikuti sedikit penambahan berikut.

1. Dari dashboard, klik pada layout > edit html

2. Backup template anda, kemudian klik pada expand widget templates

3. Menggunakan keyboard, tekan ctrl + f (untuk membuka fungsi find), kemudian cari kod berikut

<data:post.body/>



4. Copy dan paste kod ini dan letakkan dibawah kod tadi.

<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >



5. Kod anda sepatutnya kelihatan seperti dibawah
cara Buat Read More Dalam Blog


6. Save template anda dan lihat hasilnya.:)


-----------------------------


Anda juga boleh melihat tutorial versi english di sini.
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=154172

thanx kepada -•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- kerana inform pasal ni.


Suka tutorial ini.?

38 comments:

kumpau on July 29, 2010 at 11:04 PM said...

dah lama cari teknik ni. rupanya dah memang ada dlm blogger

kumpau on July 29, 2010 at 11:04 PM said...

lupa plak ucap terima kasih

suzie rahman on August 2, 2010 at 1:26 AM said...

knp xder dlm html sy erk?

Hamba Daif on October 19, 2010 at 3:53 PM said...

takda dlm html la.. sesape blh tlg?

Hakim Az on November 3, 2010 at 2:47 AM said...

ooo senang je rupanya. tq so much

ceyh on November 16, 2010 at 3:41 AM said...

not working
:(

raudhah on December 4, 2010 at 11:12 AM said...

terima kasih...sayang kamu =)

adie nadiah on December 26, 2010 at 1:35 PM said...

tau xmcm ne nk tukar pkataan "read more" kpd perkataan kite sendiri??? tulun2!!

zura emylia on January 26, 2011 at 6:43 PM said...

xjd pown..uhuk

aqu slumbers on February 11, 2011 at 6:57 PM said...

INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

Anym on March 4, 2011 at 9:42 PM said...

tak jadi .?? knpe erh ?? -,-

ChENtA SeJaTI on March 13, 2011 at 10:18 PM said...

xjd pun....huhuhu

fariha on April 1, 2011 at 11:36 PM said...

dah cuba dua2 cara utk 'read me' tp x jd..so sad :(

Ida on April 9, 2011 at 1:23 AM said...

terima kasih.

Matt Ferdaz on April 13, 2011 at 4:44 AM said...

terima kasih banyak!! kini saya dapat ilmu baru...

wonderTASHA. on April 23, 2011 at 12:01 PM said...

macam mana nak undo READ MORE ni? saya punya tak jadi. dy letak read more tu dkt bawwaaaaahhhhhh sekali. =.= pls pls asap!

AnNa AltHaFunNiSa on April 26, 2011 at 9:15 AM said...

xdpt jgk..:((((((

syarzila on June 18, 2011 at 10:17 PM said...

best2.. tuk yg bary belajor cam sy =D

LinLinaZainal on June 27, 2011 at 2:48 PM said...

it doesnt work.. how come ya..? 1st sy follow 1st step..x jadi..sy follow 2nn step..then?
someone pls help me.
thanks

little girl on July 8, 2011 at 12:40 PM said...

sy pun x jd lah.mcm besa je.

Hafiz Haikal on July 18, 2011 at 11:23 AM said...

xjd pun..acano ni..

nurul nabila rahimi on July 31, 2011 at 11:26 AM said...

takk jadi punn ):

my blog on August 10, 2011 at 7:01 PM said...

gan tolong sediakn untuk memberikan search pada blog dan tabel tabel menu seperti disebelah kanan blog ente ini dunk

ahmad hafiz azizi ahmad termizi on September 7, 2011 at 1:05 AM said...

tak de la yg kat blog saye...cam na??

waniey syazwani on October 7, 2011 at 9:06 PM said...

dah banyak kali dah cuba tp x menjadi jugak :(

the budAx ^_^ on November 21, 2011 at 5:07 PM said...

xmnjadi pun :'(

farizahdyanne on December 2, 2011 at 9:28 PM said...

asal x jadi ?

Pencari Ilmu on December 4, 2011 at 3:07 PM said...

salam.. cmane pula klu kte dah post entry then baru nak edit supaya ade read more?

medic | integrity | analogy on March 4, 2012 at 7:25 AM said...

sebenarnya, cara yang BAHASA INGGERIS @ Google sendiri tunjuk aku lagi faham,,,, selama ni, bengan aku nak cari caranya, THANKS N KREDIT TO UNWANTED N GOOGLE !

eldorado elden on March 11, 2012 at 1:47 AM said...

gans ane gak dapat sih yang ane cari gak ketemu uda pake ctrl+f tapi kagak ketemu sih nih binggung nih

m!raHara_shi on March 28, 2012 at 3:25 PM said...

tak berjaya la... selalunya ikut tutorial kat sini semua menjadi tapi untuk "read more" ni tak jadi.. dah banyak kali cuba then tension, stop 2,3 bulan then try balik. ni dah 4 kali cuba 3 kali stop tapi takda perubahan pun. memerlukan sangat button tu... help!!

Masmira Masri on April 18, 2012 at 4:23 AM said...

xjadi pun da buat 2,2 cara da geramnyer

Misa★T-hah on April 20, 2012 at 2:23 PM said...

owh trimas dh jadik :)

Cik Bie on April 26, 2012 at 11:29 PM said...

takde pon dalam tmpt edit template sy... T_____T camne????

Ieta Mat Sa'ad on December 14, 2012 at 2:20 PM said...

hmmmm... dah brp bnyk kali cuba buat read more tapi tak menjadi-jadi... haritu ada sekali jadi lepas tu terhilang. try lagi, termasuk cara dlm ni & mcm2 cara dh tak jadi... huhu...

PUSPA ANGGRAINI on April 14, 2013 at 6:53 AM said...

tak bisa...
gagalllllll

#nangis guling-guling

Noralisa Baba on November 2, 2013 at 4:31 PM said...

pun xjd huhu..

antony on December 1, 2013 at 1:54 AM said...

Anda juga bisa lihat di sini
Alquran terjemah dengan tajwid blok warna alquranku
Antony 081331828237
alquranku
plafon rumah

Thx

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted