Buat Read More Dalam Blog : Cara 2

Tutorial ini akan menunjukkan lagi cara untuk buat read more bagi sesebuah blog.
Sebenarnya kaedah ini sudahpun agak lama wujud dalam blogger.com, tetapi mungkin pengguna blogspot tidak perasan. Dan bagi blogger yang menggunakan template asal daripada blogger.com, kaedah ini amat mudah untuk diaplikasikan.


Berikut tutorial ringkas untuk buat read more yang sudah tersedia dalam blogger.com


1. Login ke akaun blogger anda, kemudian daripada dashboard klik new post.


2. Kemudian taipkan beberapa patah perkataan, kemudian diselangi oleh kod berikut. (Ini untuk test template anda sudah tersedia dengan kod penuh atau belum)

<!-- more -->



contoh: anda boleh copy dan paste bawah ni ke dalam new post anda.


Ini ayat sebelum perkataan 'read more'
<!-- more -->
Ini ayat selepas perkataan 'read more'



3. Kemudian klik pada publish, dan tengok dari paparan muka hadapan blog anda samada read more ini berjaya atau tidak. Kalau berjaya, kerja anda sudah siap.:)

Kalau tidak berjaya,

(biasanya melibatkan bukan template default dari blogger), sila ikuti sedikit penambahan berikut.

1. Dari dashboard, klik pada layout > edit html

2. Backup template anda, kemudian klik pada expand widget templates

3. Menggunakan keyboard, tekan ctrl + f (untuk membuka fungsi find), kemudian cari kod berikut

<data:post.body/>



4. Copy dan paste kod ini dan letakkan dibawah kod tadi.

<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >



5. Kod anda sepatutnya kelihatan seperti dibawah
cara Buat Read More Dalam Blog


6. Save template anda dan lihat hasilnya.:)


-----------------------------


Anda juga boleh melihat tutorial versi english di sini.
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=154172

thanx kepada -•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- kerana inform pasal ni.

43 comments:

  1. dah lama cari teknik ni. rupanya dah memang ada dlm blogger

    ReplyDelete
  2. takda dlm html la.. sesape blh tlg?

    ReplyDelete
  3. ooo senang je rupanya. tq so much

    ReplyDelete
  4. tau xmcm ne nk tukar pkataan "read more" kpd perkataan kite sendiri??? tulun2!!

    ReplyDelete
  5. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  6. tak jadi .?? knpe erh ?? -,-

    ReplyDelete
  7. dah cuba dua2 cara utk 'read me' tp x jd..so sad :(

    ReplyDelete
  8. terima kasih banyak!! kini saya dapat ilmu baru...

    ReplyDelete
  9. macam mana nak undo READ MORE ni? saya punya tak jadi. dy letak read more tu dkt bawwaaaaahhhhhh sekali. =.= pls pls asap!

    ReplyDelete
  10. best2.. tuk yg bary belajor cam sy =D

    ReplyDelete
  11. it doesnt work.. how come ya..? 1st sy follow 1st step..x jadi..sy follow 2nn step..then?
    someone pls help me.
    thanks

    ReplyDelete
  12. gan tolong sediakn untuk memberikan search pada blog dan tabel tabel menu seperti disebelah kanan blog ente ini dunk

    ReplyDelete
  13. dah banyak kali dah cuba tp x menjadi jugak :(

    ReplyDelete
  14. salam.. cmane pula klu kte dah post entry then baru nak edit supaya ade read more?

    ReplyDelete
  15. sebenarnya, cara yang BAHASA INGGERIS @ Google sendiri tunjuk aku lagi faham,,,, selama ni, bengan aku nak cari caranya, THANKS N KREDIT TO UNWANTED N GOOGLE !

    ReplyDelete
  16. gans ane gak dapat sih yang ane cari gak ketemu uda pake ctrl+f tapi kagak ketemu sih nih binggung nih

    ReplyDelete
  17. tak berjaya la... selalunya ikut tutorial kat sini semua menjadi tapi untuk "read more" ni tak jadi.. dah banyak kali cuba then tension, stop 2,3 bulan then try balik. ni dah 4 kali cuba 3 kali stop tapi takda perubahan pun. memerlukan sangat button tu... help!!

    ReplyDelete
  18. xjadi pun da buat 2,2 cara da geramnyer

    ReplyDelete
  19. takde pon dalam tmpt edit template sy... T_____T camne????

    ReplyDelete
  20. hmmmm... dah brp bnyk kali cuba buat read more tapi tak menjadi-jadi... haritu ada sekali jadi lepas tu terhilang. try lagi, termasuk cara dlm ni & mcm2 cara dh tak jadi... huhu...

    ReplyDelete
  21. tak bisa...
    gagalllllll

    #nangis guling-guling

    ReplyDelete
  22. Anda juga bisa lihat di sini
    Alquran terjemah dengan tajwid blok warna alquranku
    Antony 081331828237
    alquranku
    plafon rumah

    Thx

    ReplyDelete