Permulaan : Cara Buat Akaun Blogspot

Mendaftarkan diri sebagai seorang pemilik blog dengan menggunakan platform blogger tidaklah sesusah yang disangka.
Dengan mengikuti beberapa langkah ringkas berikut, anda sudah bergelar seorang blogger.

Cara Buat Akaun Blogspot


Sebelum memulakan pendaftaran untuk akaun blogspot, anda mestilah mempunyai akaun google dahulu. Akaun lain pun boleh, tetapi untuk jangka masa panjang, ada akaun google akan lebih memudahkan memandangkan blogger.com adalah produk dari google.

Jika anda sudah mempunyai akaun google, boleh sign dahulu atau klik disini.http://mail.google.com/mail/?hl=en&tab=im.

Jika anda masih belum mempunyai akaun google, sila daftarkan dahulu disini untuk memudahkan proses pendaftaran akaun blogspot.

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk mendaftar akaun blogspot.

1. Buka link www.blogger.com

2. Apabila paparan sudah keluar, klik pada 'create a blog'
Cara Buat Akaun Blogspot


3. Seterusnya masukkan maklumat yang dikehendaki kemudian klik 'continue'.
Cara Buat Akaun Blogspot


4. Kemudian masukkan blogname dan juga blog address
  • Blog name lebih merujuk kepada trademark sesebuah blog
  • Blog address adalah digunakan oleh pengunjung untuk membuka blog anda. Blog address antara perkara paling penting bagi sesebuah blog. Untuk memudahkan pemahaman, sila rujuk Tips Pemilihan URL Untuk Blog.

Cara Buat Akaun Blogspot


5. Pilih template yang anda rasa sesuai, kemudian klik 'continue'
Cara Buat Akaun Blogspot


6. Siap. Anda sudah mempunyai akaun blogspot anda sendiri ada boleh mula untuk menaip entri pertama anda.:)
Cara Buat Akaun Blogspot



Suka entri ini.?

36 comments:

call t on April 18, 2010 at 11:28 PM said...

camne r cre nak edit header blog tu?buat text die lbih bsar,background lagi(aku tau solan nih solan snang ha2)..camne r?

jgn lupe visit blog aku..blog bru 2

X-Treme on June 11, 2010 at 2:39 PM said...

Sya nak tnya la.. apsal blog sya depannya ada 'http://' yek?..
tp sya tngok blog org lain x de pun mcam sya hadapi..
blog dorg terus kuar tiltle dorg.. sya punya dpn nya siap ada http:// lagi..
nampak pelik la.. puas dah sya cari punca, tp x tau ape sbbnya..
Bro leh tengok blog sya http://x-tremestudio.blogspot.com/ pas tu cuba tngok kat tab,
dia kuar full link kan?.. cuba bezakan ngn bro nyer blog, x de pun kuar http tu..
apsal yek?..

Pless.. tolong selesaikan masalah nie..
bukan ape, nmpak mcm x besh la title panjang2 cam tu.. hehe..
tolong ye bro..
Thank`s..

limwahyoong on July 24, 2010 at 2:47 AM said...

saya nak tanya sikit pasal,blogger baru untuk daftar Google adsense ,berapa post kena post sebelum register??
saya sudah kasi reject dari google adsense 1 kali,
kali kedua belun lagi submit,pasal kena tunggu 6 bulan baru boleh submit...sekarang sangat susah untuk cari makam(adsense).
i minta tln buat sikit koment i punya blog...
http://diabetes-and-treatment.blogspot.com
ada apa masalah jumpa..apakah langkar seterus nak buat..setia hari kena post???

terima kasih banyak..banyak

ijatkomeng on January 20, 2011 at 11:42 AM said...

mmg sebelum nie sy gune akaun google..tp ble bkk kt komp len taleh bkk tros check kt forget password last2 tros kne gune akaun alternatif....

ijatkomeng on January 20, 2011 at 11:48 AM said...

btw thanks sbb tlg ingatkan..peace..:))

Fairuza Syahira on February 10, 2011 at 7:06 AM said...

Untuk google Adsense selalunya memerlukan 20 entri berkualiti dalam bahasa inggeris .

Perkara yg perlu dielakkan ialah meminta org klik pd laman iklan ... Mereka dengan senang nya dapat mengesan jika kita berbuat bergitu ...

Nuranas Nora on February 22, 2011 at 4:55 PM said...

Unwanted.... saya Nuranas Nora ingin memaklumkan kepada Unwanted saya amat berminat dengan content dari blog anda dan amat berminat untuk menggunakannya sebagai bahan untuk blog yang saya akan sediakan untuk peserta-peserta kursus kemahiran 1 malaysia kolej komuniti kuala langat.... saya ucapkan ribuan terima kasih kerana membenarkan pengunjung blog anda menggunakan kandungan dari blog anda untuk kegunaan kami.... sekali lagi terima kasih banyak-banyak. :-)

Anonymous said...

cmne nk wk blog ni... tlg la sye.. sye tkde akaun google.. cmne nk wk akaun google?

raizafiera_ on May 19, 2011 at 9:31 PM said...

salam,,nape sye tgok blog owg laen,law dy wat entry yg masokkn gmbr,bler dy upload,gmbr tu tros masok kat mane yg dy benti tulis..tapi,nape blog saye bler saye upload gmbr,gmbr tu mesti naek kat atas sekali n kne drag sendri bwak turon. law da tulis panjang2 kan leceh nak drag turon. ape beza account saye ngan dy..plizzz tolong..bnda tu wat saye ilang mood nak berblogger taw.. ngee~

mas ayu on July 21, 2011 at 10:43 PM said...

cane nak hasilkan muzik bila buka saja blog, ade muzik.. cane ea?

Info Bisnis on February 13, 2012 at 8:00 AM said...

Wah blog tutorialnya sip banget...

KEDAI EXAMO ONLINE on May 31, 2012 at 10:26 PM said...

salam..
MCM MN NAK MASUKKAN LIVE TRAFFIC.. TOLONG SAYA..

lalaqueen on October 31, 2012 at 4:22 PM said...

hi,i nk upload info-info n also pic dlm 1 website ni...so,plz tell me what can i do?...so,plz help me..

koleksi lili suhana on December 11, 2012 at 2:24 PM said...

saya pernah buat blog...pastu lupe nama blogn password macmane ek?

wan aizzul on January 31, 2013 at 7:45 AM said...

macam nk ada blog di google

Anonymous said...

salam..

saya pengguna baru,

nk tnya la..kalau kita dh create blog pastu tajuk blog tu kita dah tukar smula buat tajuk baru...bila search tajuk baru tu kat google search xde kluar tajuk blog yang saya tukar tu..ambil brapa lama mase ye tajuk blog baru boleh di search di google ek??

Hasna Wijaya on March 14, 2013 at 10:32 PM said...

mantap dah.. tipsnya

Anonymous said...

sy xreti buat blog

Anonymous said...

Camna nak tukar background sndiri

Sharina on June 7, 2013 at 6:13 PM said...

tak reti nk set up blog...stuck!!

Jalil Ithnin on June 21, 2013 at 12:27 PM said...

jom singgah sebentar www.jl3tebuhitam.com
kalau ada yang nak belajar buat blog free @ bayar boleh chat saya di website link di atas tu ye... =)

Jalil Ithnin on June 21, 2013 at 12:28 PM said...

boleh juga ikuti di http://kamianakmelayuterhebatmasakini.blogspot.com/
pembelajaran percuma pertanyaan percuma...

Obat Penyakit Herbal on September 25, 2013 at 3:53 PM said...

Wah info bagus sekali ga.. makasih banyak...

fauzi alami on September 30, 2013 at 10:34 AM said...

Thank buat infonya ya… Salam kenal aja….

coverjok (join us) on October 3, 2013 at 1:15 PM said...

nice article

Anonymous said...

pkgsian info mnarik..thanks....nk cuba buat blog jg la...hrap menjadi..uhuks..

Kang Hery on March 6, 2014 at 4:48 PM said...

Mantaff infonya gan.....salam

Ohbacklink.blogspot.com on March 8, 2014 at 9:35 AM said...

mantap tuan Ohbacklink.blogspot.com

http://zyteme.blogspot.com/ on March 8, 2014 at 9:36 AM said...

trbaik .. http://zyteme.blogspot.com/

Nuha Sultana on April 10, 2014 at 11:54 PM said...

Just want to say your article is as astonishing.
The clarity in your post is just great and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with

forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

Also visit my Web Blog

Purbasha Sultana on April 19, 2014 at 10:55 AM said...

What's Happening i'm new to this, I stumbled upon
this I've discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its helped me. Good job.

My blog post: How to Get Google Page Rank Quickly

nurul shakirah on May 7, 2014 at 1:00 AM said...

salam, nak tanya kenapa saya punyasetting blog utk nak crete blog tu lain drp yg ini ye.

Zei Fhend on May 24, 2014 at 6:53 AM said...

SALAM SUKSES BRO. BOSEN KENA GUSUR MULU SEKARANG SEKARANG INI. DAN SEKARANG TERPAKSA BIKIN RUMAH BARU. DITUNGGU KEHADIRANNYA YA BRO SEKALIAN TITIP BINGKISAN TERBARU DARI GUBUK ANE. THX YO
BOKEP STREAMING TERBARU

KOLEKSI BOKEP STREAMING JANDA
KOLEKSI BOKEP STREAMING BARAT
KOLEKSI BOKEP STREAMING ASIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDO
KOLEKSI BOKEP STREAMING PHILIPINA
KOLEKSI BOKEP STREAMING MALAYSIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING KOREA

VIDIO TERLARIS
BOKEP STREAMING ABG MESUM 15 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 16 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 17 TAHUN
BOKEP STREAMING JANDA KEMBANG
BOKEP STREAMING PERAWAN SMP
BOKEP STREAMING PERAWAN SMA
AYAM KAMPUS JAKARTA

dani silva on June 7, 2014 at 1:10 AM said...

Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

Anonymous said...

In the end, might King inform you just how to cheat to obtain extra lives?

And yes, play facebook games here aswell and I actually
do also converse with people.

Stop by my web page: saints row 3 cheats unlimited ammo xbox 360

Apotek Gumilar on September 4, 2014 at 2:15 PM said...

Saya ucapkan terimakasih infonya kawan

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted