Permulaan : Cara Buat Akaun Blogspot

Mendaftarkan diri sebagai seorang pemilik blog dengan menggunakan platform blogger tidaklah sesusah yang disangka.
Dengan mengikuti beberapa langkah ringkas berikut, anda sudah bergelar seorang blogger.

Cara Buat Akaun Blogspot


Sebelum memulakan pendaftaran untuk akaun blogspot, anda mestilah mempunyai akaun google dahulu. Akaun lain pun boleh, tetapi untuk jangka masa panjang, ada akaun google akan lebih memudahkan memandangkan blogger.com adalah produk dari google.

Jika anda sudah mempunyai akaun google, boleh sign dahulu atau klik disini.http://mail.google.com/mail/?hl=en&tab=im.

Jika anda masih belum mempunyai akaun google, sila daftarkan dahulu disini untuk memudahkan proses pendaftaran akaun blogspot.

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk mendaftar akaun blogspot.

1. Buka link www.blogger.com

2. Apabila paparan sudah keluar, klik pada 'create a blog'
Cara Buat Akaun Blogspot


3. Seterusnya masukkan maklumat yang dikehendaki kemudian klik 'continue'.
Cara Buat Akaun Blogspot


4. Kemudian masukkan blogname dan juga blog address
  • Blog name lebih merujuk kepada trademark sesebuah blog
  • Blog address adalah digunakan oleh pengunjung untuk membuka blog anda. Blog address antara perkara paling penting bagi sesebuah blog. Untuk memudahkan pemahaman, sila rujuk Tips Pemilihan URL Untuk Blog.

Cara Buat Akaun Blogspot


5. Pilih template yang anda rasa sesuai, kemudian klik 'continue'
Cara Buat Akaun Blogspot


6. Siap. Anda sudah mempunyai akaun blogspot anda sendiri ada boleh mula untuk menaip entri pertama anda.:)
Cara Buat Akaun Blogspot


41 comments:

  1. camne r cre nak edit header blog tu?buat text die lbih bsar,background lagi(aku tau solan nih solan snang ha2)..camne r?

    jgn lupe visit blog aku..blog bru 2

    ReplyDelete
  2. Sya nak tnya la.. apsal blog sya depannya ada 'http://' yek?..
    tp sya tngok blog org lain x de pun mcam sya hadapi..
    blog dorg terus kuar tiltle dorg.. sya punya dpn nya siap ada http:// lagi..
    nampak pelik la.. puas dah sya cari punca, tp x tau ape sbbnya..
    Bro leh tengok blog sya http://x-tremestudio.blogspot.com/ pas tu cuba tngok kat tab,
    dia kuar full link kan?.. cuba bezakan ngn bro nyer blog, x de pun kuar http tu..
    apsal yek?..

    Pless.. tolong selesaikan masalah nie..
    bukan ape, nmpak mcm x besh la title panjang2 cam tu.. hehe..
    tolong ye bro..
    Thank`s..

    ReplyDelete
  3. saya nak tanya sikit pasal,blogger baru untuk daftar Google adsense ,berapa post kena post sebelum register??
    saya sudah kasi reject dari google adsense 1 kali,
    kali kedua belun lagi submit,pasal kena tunggu 6 bulan baru boleh submit...sekarang sangat susah untuk cari makam(adsense).
    i minta tln buat sikit koment i punya blog...
    http://diabetes-and-treatment.blogspot.com
    ada apa masalah jumpa..apakah langkar seterus nak buat..setia hari kena post???

    terima kasih banyak..banyak

    ReplyDelete
  4. mmg sebelum nie sy gune akaun google..tp ble bkk kt komp len taleh bkk tros check kt forget password last2 tros kne gune akaun alternatif....

    ReplyDelete
  5. btw thanks sbb tlg ingatkan..peace..:))

    ReplyDelete
  6. Untuk google Adsense selalunya memerlukan 20 entri berkualiti dalam bahasa inggeris .

    Perkara yg perlu dielakkan ialah meminta org klik pd laman iklan ... Mereka dengan senang nya dapat mengesan jika kita berbuat bergitu ...

    ReplyDelete
  7. Unwanted.... saya Nuranas Nora ingin memaklumkan kepada Unwanted saya amat berminat dengan content dari blog anda dan amat berminat untuk menggunakannya sebagai bahan untuk blog yang saya akan sediakan untuk peserta-peserta kursus kemahiran 1 malaysia kolej komuniti kuala langat.... saya ucapkan ribuan terima kasih kerana membenarkan pengunjung blog anda menggunakan kandungan dari blog anda untuk kegunaan kami.... sekali lagi terima kasih banyak-banyak. :-)

    ReplyDelete
  8. cmne nk wk blog ni... tlg la sye.. sye tkde akaun google.. cmne nk wk akaun google?

    ReplyDelete
  9. salam,,nape sye tgok blog owg laen,law dy wat entry yg masokkn gmbr,bler dy upload,gmbr tu tros masok kat mane yg dy benti tulis..tapi,nape blog saye bler saye upload gmbr,gmbr tu mesti naek kat atas sekali n kne drag sendri bwak turon. law da tulis panjang2 kan leceh nak drag turon. ape beza account saye ngan dy..plizzz tolong..bnda tu wat saye ilang mood nak berblogger taw.. ngee~

    ReplyDelete
  10. cane nak hasilkan muzik bila buka saja blog, ade muzik.. cane ea?

    ReplyDelete
  11. Wah blog tutorialnya sip banget...

    ReplyDelete
  12. salam..
    MCM MN NAK MASUKKAN LIVE TRAFFIC.. TOLONG SAYA..

    ReplyDelete
  13. hi,i nk upload info-info n also pic dlm 1 website ni...so,plz tell me what can i do?...so,plz help me..

    ReplyDelete
  14. saya pernah buat blog...pastu lupe nama blogn password macmane ek?

    ReplyDelete
  15. salam..

    saya pengguna baru,

    nk tnya la..kalau kita dh create blog pastu tajuk blog tu kita dah tukar smula buat tajuk baru...bila search tajuk baru tu kat google search xde kluar tajuk blog yang saya tukar tu..ambil brapa lama mase ye tajuk blog baru boleh di search di google ek??

    ReplyDelete
  16. sy xreti buat blog

    ReplyDelete
  17. Camna nak tukar background sndiri

    ReplyDelete
  18. tak reti nk set up blog...stuck!!

    ReplyDelete
  19. jom singgah sebentar www.jl3tebuhitam.com
    kalau ada yang nak belajar buat blog free @ bayar boleh chat saya di website link di atas tu ye... =)

    ReplyDelete
  20. boleh juga ikuti di http://kamianakmelayuterhebatmasakini.blogspot.com/
    pembelajaran percuma pertanyaan percuma...

    ReplyDelete
  21. Wah info bagus sekali ga.. makasih banyak...

    ReplyDelete
  22. Thank buat infonya ya… Salam kenal aja….

    ReplyDelete
  23. pkgsian info mnarik..thanks....nk cuba buat blog jg la...hrap menjadi..uhuks..

    ReplyDelete
  24. Just want to say your article is as astonishing.
    The clarity in your post is just great and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with

    forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

    Also visit my Web Blog

    ReplyDelete
  25. What's Happening i'm new to this, I stumbled upon
    this I've discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its helped me. Good job.

    My blog post: How to Get Google Page Rank Quickly

    ReplyDelete
  26. salam, nak tanya kenapa saya punyasetting blog utk nak crete blog tu lain drp yg ini ye.

    ReplyDelete
  27. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete
  28. In the end, might King inform you just how to cheat to obtain extra lives?

    And yes, play facebook games here aswell and I actually
    do also converse with people.

    Stop by my web page: saints row 3 cheats unlimited ammo xbox 360

    ReplyDelete
  29. Saya ucapkan terimakasih infonya kawan

    ReplyDelete
  30. mantap dah infornya kawan.. mau di bikin makalah makasih

    ReplyDelete