Post Entri Dalam Blog

Post entri dalam blog merupakan perkara yang paling asas bagi seorang blogger.
Dalam entri anda akan menaip apa yang anda mahu sampaikan samada luahan rasa, perkongsian, info dan apa-apa sahaja yang anda mahu.

Kalau tidak buka ruangan untuk menaip bagaimana hendak post entri kan.:)

Tutorial Post Entri Dalam Blog


Berikut adalah cara bagaimana anda hendak memulakan langkah untuk menaip dalam blog anda.

1. Buka link www.blogger.com (link ini diperlukan setiap kali anda hendak login kepada akaun blogger). Masukkan email dan password anda.
Tutorial Post Entri Dalam Blog

2. Pada paparan muka depan, klik pada 'new post'
Tutorial Post Entri Dalam Blog



3. Masukkan tajuk untuk entri anda dan juga isi kandungan entri anda.(biasa bab ini mengambil masa untuk menaip entri).

Kemudian apabila sudah siap, klik pada button 'publish'
Tutorial Post Entri Dalam Blog


4. Apabila sudah tekan button publish, siap untuk sebuah entri dalam blog anda.:)
Tutorial Post Entri Dalam Blog

  • jika anda hendak tengok 'rupa' entri anda itu, klik pada 'view post'
  • jika anda rasa masih ada kekurangan dan hendak edit, klik pada 'edit post'
  • jika anda hendak menaip entri baru, klik pada 'create a new post' (anda juga boleh mulakan dari awal dengan klik pada 'dashboard' pada bahagian atas-kanan)


32 comments:

  1. bila saya nak post..
    kuar remind..
    "Your HTML cannot be accepted: Opening brace at end of text"..
    ending text??
    ape patut saya buat??

    ReplyDelete
  2. macam mana nak ubah font dan jenis tulisan lain

    ReplyDelete
  3. macamana kita nak masuk alamat laman web yg lain dan tukarkan ke ayat sendiri

    ReplyDelete
  4. kenapa bila sy publish sy punya post, xsma mcmna yg sy taip??

    contohnyer bila sy jarakkn perenggan ats ngn perenggan bwh (2 perenggan), bila sy post, dia xjd 2 perenggan, dia jd 1 perenggan je.. nape ek??

    ReplyDelete
  5. salam camne ek nak buat entry kita berkaitan kat atas nih(cth mcm TUTORIAL BLOG BERKAITAN)...tolong ek..tak jumpa dok search!!!

    ReplyDelete
  6. mcm mana nak buat print screen cm awk wat ni....

    ReplyDelete
  7. bole tak sya nk mntk tutorial???
    sye adhe byk tab bar menu yang kat atas tu...
    ble nk wat post, kan kne tkan page yang bru kan..
    tp sya nk tmbah page lg kat dlm tab tu...
    tp nk tkan kat mna???
    ble sya wat new post,, mesti kluar kat home...

    conthla sye adhe tab sbela home tu "my family"..
    pastu sya da da post 1 entry,...
    tp ble nk tmbah lg 1 entri laen,,, x twu nk tkan kat mna?? tkan kat edit pon x boleee...

    please help meee....!!

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum... nak tanye...
    ade tak tutorial, cara2 nak masukkan entry dari blog lain, ke blog kite..?

    ReplyDelete
  9. mcm mne klo blog yg ter bru ni... pening skit lah...

    ReplyDelete
  10. nk minta tolong, kt blog sy kandungan post entri x da, just ada tajuk je. Kt publish and draf ada. cmne ek

    ReplyDelete
  11. nk minta tolong, kt blog sy kandungan post entri x da, just ada tajuk je. Kt publish and draf ada. cmne ek

    ReplyDelete
  12. mcm mne nk buat susunan post kite mcm yg ada di tutorial blog ni(di sblh kanan) " TUTORIAL BLOG" mcm yg tersusun dari 1 hingga 76..mcm mne nk buat??

    ReplyDelete
  13. saya juga mengalami masalah yang sama macam Nurul Asma. cmana ek?

    ReplyDelete
  14. saya bru buat blog,kalau saya mau post or design blog,ada satu page kuar,lpaz 2 lma sya mau tunggu,camna oh?

    ReplyDelete
  15. saya mengalami masalah hendak post file yang berupa skrip cth rancangan mengajar.

    ReplyDelete
  16. makasih atas tutorialnya maz
    my blog arulpucenks.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. makasih atas tutorialnya maz
    my blog arulpucenks.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. saya nak tye..lepas kita copy code at java script/html uhhh..camne kita nak hilangkan dia dapada kua at blog?nampak cam cacat lak blog uhh

    ReplyDelete
  19. cm ne nak wat,,klow org nak copy gmba kite,,ade satu box kua?????cm ner nak gitu??aja ked..

    ReplyDelete
  20. kalau blog skrin baru mcm mne

    ReplyDelete
  21. tulisannya sangat bermanfaat... salam kenal..

    ReplyDelete
  22. Assalam, saa nak tanya macam mana yer nak buat... widget macam 'tutorial blog yang berkaitan'. Saya dah jenuh cari..tapi tak jumpa. Minta tolong yer. Terima kasih.

    ReplyDelete
  23. salam. saya da masalah tak boleh tulis entry.. mohon pertolongan.

    ReplyDelete
  24. Just want to say your article is as astonishing.
    The clarity in your post is just great and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with

    forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

    Also visit my Web Blog

    ReplyDelete
  25. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete