Upload Gambar Dalam Blog

Meletakkan gambar dalam sesebuah entri dalam sesebuah blog dapat 'merancakkan' lagi kandungan sesebuah entri.

Kebiasaannya gambar yang diletakkan adalah berkaitan dengan entri yang ditaip.
dan adalah biasa pengunjung sesebuah blog suka membaca entri sesebuah blog yang juga mempunyai gambar walaupun sekeping.:)

cara letak gambar Dalam Blog

Tutorial untuk upload gambar dalam blog adalah seperti berikut.


1.Login seperti biasa, klik pada 'new post'
cara letak gambar Dalam Blog


2.Pada paparan, klik pada icon upload picture seperti yang ditunjukkan dibawah.
-Kedudukan berbeza bagi keadaan 'html' dan juga 'compose' tetapi simbolnya tetap sama.
cara letak gambar Dalam Blog

ATAU
cara letak gambar Dalam Blog


3.Klik 'browse'.
cara letak gambar Dalam Blog


4.Pilih gambar yang anda hendak letakkan dari komputer anda.
cara letak gambar Dalam Blog


4.1. Jika hendak letak lebih daripada satu gambar pada satu masa(maksimum 5), klik pada 'add more image'.
cara letak gambar Dalam Blog


5.Pilih kedudukan dan size yang anda mahu untuk gambar tersebut, kemudian klik 'upload'.
cara letak gambar Dalam Blog


6. Tunggu sehingga gambar siap diupload kemudian klik 'done'
cara letak gambar Dalam Blog



Nota: Jika anda hendak upload lebih daripada 5 gambar, cuma ulang semula langkah 1 hingga 5.


Suka entri ini.?

45 comments:

gabanzero on June 8, 2010 at 5:14 PM said...

Salam.. Tumpang lalu... hehe.. ambo nak tanyer pasal header.. Camner nak letak gambar header kat blog? dah try tapi saiz x ngam pulak.. kejap terlebih, kejam terKECIK.. nak kasi ngam camner ek? leh tulun citerkan kat blog anda x?

terimakasih yer.

mizzura on July 10, 2010 at 11:37 PM said...

kenapa bila upload, gambar saya takde frame cam orang lain..

sheikh khairul hifni on January 23, 2011 at 10:11 AM said...

mizzura-tu kamu x adjust warna jidar imej pd layout template....tu yg x de frame...pg kat template design..pastu g kat lanjutan n pilih layout imej...n pilih la wrna frame yg kamu suke...
gabanzero-sy pon ade mslh camtu....cmne ek??....hurmm...

nyahpudina mint on March 8, 2011 at 1:23 PM said...

yg msalah header tu an ade die tulis shrink to fit an ? so tanda kat situ ...

saiful bakhtiar on March 13, 2011 at 11:04 AM said...

salam.gambar yg saya upload takde lak kuar dlm post.kadang2 masa nak upload kuar msg rejected server.kesimpulannya sy tak dpt nk upload pic la.bole tlg tak .tq

saiful bakhtiar on March 13, 2011 at 11:12 AM said...

sy br sbulan dlm dunia blog ni.byk yg kurang dlm blog sy.cthnya background sy bila letak post atau widget suma nampak putih je.cmne nak bg blog sy menarik n kemas cm blog korang suma.harap dpt ziarah blog sy smbil memberi cadangan n komen apa yg harus sy buat.tq

syuhadah azli :) on March 15, 2011 at 7:20 PM said...

salam . saya just nak tnye ni . knp bila saya upload , tak leh nak add caption ? n semua pic yg saya upload tu mesti ada kat atas entry yg saya nak tulis . tak boleh nak letak kat bawah . meaning that saya hanya boleh tulis post bwh gmba tu je . sorry . ayat berbelit . hope sgt2 dpt terangkan . thanks a lot . :)

zue on March 23, 2011 at 10:02 PM said...

kalau sy nak letak gambar lps sy tls 1 rangkap,pastu tls lg, de pic lg.. base kalau upload mesti kat bhgn atas skali.. sy rs leceh nak kena drag pic tu trn bawah. mmg cmtu ke?

Syimama on March 24, 2011 at 12:08 AM said...

salam..nak tanya, selalu sy upload gambar takde masalah, tiba2 skrg tak boleh "ditolak pelayan" sebab apa ya dan apa perlu dilakukan? tq

BaRraCk OsAma?? on March 25, 2011 at 6:30 PM said...

camne nak masukkan gambar dalam blog klo edit blog gna word...coz asal edit blog gna word,gambar xkan dapat masuk...

lisa sarzlin on June 15, 2011 at 8:06 PM said...

tumpang tanye..law masukkan gmbr k xnk bg owg copy wt cmne ek? da disable right klik tp bole copy lg bila klik at gmbr tuh..cmne ek???

Tin Buruk on June 21, 2011 at 2:21 PM said...

Thanx bebanyak bro sebab bnyak info dan ilmu saya dapat kat blog u bro..

http://tinburuk.blogspot.com/

Yeza 리키 on June 29, 2011 at 6:43 PM said...

uurrmm. . .~
gmbr yg sya nak upload tuh x pndai kluar2x lah..~!
pa kes plak tuh errkk . .??! O_o
x reti sgt ahh . .~
maklumlah . . newbies lah ktakn . .!
ehehhehe . ..~! :D

Zura RamLi on July 17, 2011 at 11:21 PM said...

nak tanye...cmne nak masuk'n gbr utk header?

eydamcdaa on July 25, 2011 at 4:53 PM said...

NAK TNY .kalo nak bg same sume size gambar yang kite ltak kat sbelah kiri n kanan blog camne ?sbb kdg2 terlalu besar n ade yg kecik sgt .

alynpeish_1805 on August 2, 2011 at 11:39 AM said...

cm nx wt gadget picture,.,.tpi nx ltk gmbr byk2 and,.,.,nx gmbr tuh b'gerak,.,.

Inai Maya on August 3, 2011 at 2:53 PM said...

SALAM TUAN RUMAH
TADI SY BARU JE BELAJAR NAK ADD SEMUA BENDA YELAH ICON FOLLOW ME..ADD ME..ICON BERKELIP DAN SEMUA NYA DAH XBOLE BUKE.KENAPA.

Atie Tulipgirlz on August 15, 2011 at 8:53 AM said...

salam...atie baru jew dalam blog nih..okla dah boleh letak gamba.,,thanks

Shazrina Hanida [RiNa] on September 20, 2011 at 1:51 PM said...

salam...asal sye upload pic dlm posisi yg ok tetibe dah upload posisi lain?? cmna nk rotate pic 2 ke posisi asal??

Hanif on October 8, 2011 at 11:32 PM said...

sya pun ade mslah nk upload gmba..ble upload..dh klik tmpt yg nk upload tu..tapi die kuar tmpt len..bile drag xleh..klu cut n paste pun xleh..aduyaii..mintak ptolongan

tgk post ats mcm xde jwpn je..

syasya ahmad on November 16, 2011 at 12:02 PM said...

saya baru je join blog ni...banyak lagi nak kena belajar tuk cunkan blog saya...

Muhammad Faizul Ibnu Kanaini on January 7, 2012 at 3:29 PM said...

salamm.. boring nye arie nie...

kekasih_gelap on February 14, 2012 at 9:08 AM said...

aah boring . dala wt mende to ta jd.

Umi Sakinah on March 15, 2012 at 9:40 PM said...

bole x unable save gambar?..upload2 gamba then, bole plak org lain copy....boleh x, xnk bg org lain copy?...

cik iezah j on March 23, 2012 at 11:38 AM said...

iezah j

russ on April 14, 2012 at 5:05 PM said...

KENAPA BILA DH UPLOAD GAMBAR,XPI ADD XSEMUA KELUAR,MCM MANA NK UPLOAD GMBAR BANYAK2

odu siambah on August 13, 2012 at 1:10 PM said...

salam...nak minta tolong sangat nie...icon uplod gambar sy dah hilang ...mcm mana nak letak balik icon tuu..sekarang nie sy tak tahu macam mana nak letak gambar..

Pengobatan Kanker Hati on November 5, 2012 at 11:58 PM said...

Ohh.. Gitu yah gan caranya..
ane mau coba dulu yah gan..
salam bloger..

Obat Alami Kanker Darah on November 6, 2012 at 12:11 AM said...

wahh.. tutorial yang sangat kern sekali nih gan..
wajib kita coba..

A.N.K. on December 6, 2012 at 1:10 PM said...

info yg sangat bagus n bermanfaat bagi blog saya,,, saya harap agan mau berkunjung balik ke www.ankurniawan.blogspot.com dan sedikit memberikan komentar TERIMA KASIH

Obat Untuk Penyakit Asam Urat on December 19, 2012 at 9:20 PM said...

makasih gan untuk ilmunya . .tapi kalo mau masukin gambar ke blog dengan waktu yang singkat gimana caranya . .

Nuraisya on January 11, 2013 at 10:09 AM said...

saya cuba untuk upload tp tk leh

cara menyembuhkan penyakit hernia on February 26, 2013 at 2:57 PM said...

info nya mantep.,.,

cara cepat mengobati penyakit keputihan on May 2, 2013 at 3:52 PM said...

ikut nyimak artikelnya gan.

cara alami mengobati penyakit maag on May 2, 2013 at 3:53 PM said...

kunjungan sore mas nice info thanks.,.,.,.

pembesar penis on June 18, 2013 at 6:45 AM said...

terima kasih sob

obat herbal kanker payudara terbaik on October 13, 2013 at 9:54 AM said...

thanks gan infonya

hasan udin on October 13, 2013 at 10:00 AM said...

keren gan infonya, sangat bermanfaat

cara cepat pengobatan penyakit gagal ginjal on January 29, 2014 at 5:24 PM said...

cm nx wt gadget picture,.,.tpi nx ltk gmbr byk2 and,.,.,nx gmbr tuh b'gerak,.,

cara sembuhkan penyakit kanker pankreas on January 29, 2014 at 5:24 PM said...

makasih gan untuk ilmunya . .tapi kalo mau masukin gambar ke blog dengan waktu yang singkat gimana caranya . .

cara menyembuhkan penyakit diabetes on January 29, 2014 at 5:25 PM said...

nice post.mas makasih

Nuha Sultana on April 10, 2014 at 11:55 PM said...

Just want to say your article is as astonishing.
The clarity in your post is just great and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with

forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

Also visit my Web Blog

obat herbal pembesaran prostat on May 14, 2014 at 3:08 PM said...

boleh juga untuk di coba makasih

Zei Fhend on May 24, 2014 at 6:54 AM said...

SALAM SUKSES BRO. BOSEN KENA GUSUR MULU SEKARANG SEKARANG INI. DAN SEKARANG TERPAKSA BIKIN RUMAH BARU. DITUNGGU KEHADIRANNYA YA BRO SEKALIAN TITIP BINGKISAN TERBARU DARI GUBUK ANE. THX YO
BOKEP STREAMING TERBARU

KOLEKSI BOKEP STREAMING JANDA
KOLEKSI BOKEP STREAMING BARAT
KOLEKSI BOKEP STREAMING ASIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDO
KOLEKSI BOKEP STREAMING PHILIPINA
KOLEKSI BOKEP STREAMING MALAYSIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING KOREA

VIDIO TERLARIS
BOKEP STREAMING ABG MESUM 15 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 16 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 17 TAHUN
BOKEP STREAMING JANDA KEMBANG
BOKEP STREAMING PERAWAN SMP
BOKEP STREAMING PERAWAN SMA
AYAM KAMPUS JAKARTA

dani silva on June 7, 2014 at 1:11 AM said...

Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted