Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger

Bagi sesebuah blog, setting merupakan antara perkara penting untuk menentukan bagaimana paparan, dan perlakuan-perlakuan lain yang berkaitan dengan blog.

Antara perkara yang berkaitan dengan setting bagi sesebuah blog adalah tajuk blog, berapa bilangan entri, siapa yang boleh komen, dan lain² yang akan diterangkan di bawah.

Paparan untuk setting bagi sesebuah blog adalah seperti berikut.
Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger


Untuk entri ini, setting merangkumi basic, formatting dan publishing. Ini kerana 3 perkara ini boleh dianggap bahagian setting yang paling utama bagi sesebuah blog. Beberapa setting asas yang perlu diketahui oleh seorang blogger adalah seperti berikut.

BASIC:

Title : Title akan ditunjukkan pada bahagian atas browser apabila sesebuah blog dibuka.Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger

Description : Berkaitan dengan apa kandungan sesebuah blog. Boleh dimasukkan sehingga 500 huruf. Contoh tutorial blog, tutorial blog dalam bahasa melayu, tutorial untuk semua dan lain² yang berkaitan. Kalau blog peribadi hampir boleh diabaikan ataupun letak sahaja seperti perjalanan hidupku, inilah kisah aku dan lain².


FORMATTING
Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger

Show : bilangan entri untuk paparan muka depan. jangan terlalu banyak. Biasanya antara 5 hingga 10 untuk mempercepatkan loading keseluruhan blog.

Date header format : Kurang penting, boleh pilih mana yang dirasakan sesuai.

Archive index date format : Format yang akan ditunjukkan untuk apa yang ditaip dalam sesebuah blog dalam jangka sebulan

Timestamp format : Kurang penting, boleh pilih mana yang dirasakan sesuai.

Time zone : Penting untuk pastikan kedudukan untuk masa adalah betul. Jika yang berada dalam negara Malaysia, sila pilih (GMT +8.00) Kuala Lumpur. Jika berada ditempat lain boleh pilih yang yang sepatutnya.

Language : English (Boleh juga pilih malay, tetapi dicadangkan english untuk memudahkan memandangkan kebanyakan sudah biasa dengan perkataan² english dalam dunia blogging)


COMMENTS
Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger

Comments : Show - Jika ada pengunjung yang menghantar komen, komen akan dipaparkan dibawah entri.

Who can comments : Bahagian ini bergantung kepada pemilik blog. Kalau pilih anyone, sesiapa sahaja boleh komen. Kalau pilih registered user, hanya orang yang mempunyai blog/id lain yang boleh komen.

Comment form placement : Kedudukan ruangan komen untuk sesebuah entri. Kebiasaan blogger akan pilih samada pop-up window atau embedded below post. Walau bagaimanapun, tidak semua template boleh gunakan embeded below post.


Setting Asas Yang Perlu Diketahui Oleh Blogger

Comment moderation : Bergantung kepada pemilik blog. Jika mahu komen pengunjung terus dipaparkan,pilih never. Tetapi jika mahu komen dari pengunjung 'ditapis' dahulu oleh pemilik blog, pilih always.

Show word verification for comment : Pilih No. Kerana kehadiran word verificationbiasanya akan menyusahan pengunjung. Kecuali untuk kes² tertentu jika terlalu banyak spam (di Malaysia perkara ni jarang berlaku)

----------------------------

Setting untuk sesebuah blog boleh diubah bila-bila masa mengikut kehendak pemilik blog.
Walau bagaimanapun,adalah penting untuk cuba kekalkan setting yang dibuat untuk menyenangkan pemilik blog dan juga pengunjung.

Beberapa tips berkaitan setting untuk sesebuah blog boleh dibaca dari blog unwanted86 iaitu Setting yang tidak perlu dalam blog : part 1 dan juga Setting yang tidak perlu dalam blog : part 2

34 comments:

  1. saudara..mtk tlg.."posted by ...at..." kt blog sy terletak di atas utk stiap post..then, day n date x appear lngsung kt blog sy 2..sy dh godek2 btolkn ape2 yg ptt tp still camtu.. mtk tlg.. cane nk btolkn bg " posted by..." terletak kt bwh sekali after post? n nk bg appear date n day 2? thanks..

    ReplyDelete
  2. camne ek kalo yang 'comment' 2 kte nk tukang kpd laen
    contohnya 'tukang karut' or wat ever la
    tulun ek ^^
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  3. hello...camne ek nk center kan title n description...???to justify...so that dye dok nicely synmetry left n rite???

    ReplyDelete
  4. kalau kita tulis entri camana nak wat link dlm entry tu contohnya nama orang bila kita klik atas nama tu kuar blog dia..

    ReplyDelete
  5. bagus gak boleh bljr buat blog yg tak aktif

    ReplyDelete
  6. hye..nk tnye leh..
    np blog sy xleh nk publish erk ?
    plez help me..

    ReplyDelete
  7. camane nak letak banner yg kita dah buat dekat blog ?

    ReplyDelete
  8. knp post sy ade dua??nak buang camane ek biar jd mcm org lain?boleh tlg sy yg bru brjinak-jinak ngan blog ni x?

    ReplyDelete
  9. nak mintak tolong ..macam mana kalu blog tak boleh nak letak widget2 yg ada .. semua tu dsebabkan template dari pyzam .. lepas guna template tu .. semua wigdet2 dah tak boleh nak letak .. macam mana nak letak ??
    p/s : hope boleh fhm masaalah di sini ..

    ReplyDelete
  10. nk tanye nk wat ade " Pautan " blog tuk org bleh bukak blog kite

    ReplyDelete
  11. boleh tak tunjuk kan tutorial untuk orang lain boleh update dalam blog kita.Thank you

    ReplyDelete
  12. Mintak tlong mcm mana nak letakkan gmbar dgan title dan description sekali gus.

    ReplyDelete
  13. macam mane nak tukar email link blog ?

    ReplyDelete
  14. macam mana nak separate kan entry lama dengan yang baru ?

    ReplyDelete
  15. macam mana nak buat kalo kita klik dekat menu atas dia bg pilihan yg lain ? err phm x eak cmne :/

    ReplyDelete
  16. terima kasih..saya budak br belajar :P

    ReplyDelete
  17. bgussss bnget. . . lbih bgus lgi klo di update dg fitur bru blogspot juga hehehe

    ReplyDelete
  18. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete