Wednesday, February 17, 2010

Tutorial tukar template blog


Menukar template blog dapat mengubah rupa blog asal kepada paparan yang lebih menarik.
Adalah biasa bagi seseorang pemilik blog inginkan blognya tampil menarik berbanding template asal.

cara tukar template blog


Tutorial ini akan menerangkan dengan ringkas cara-cara untuk menukar template sesebuah blog.

Sebelum menukar template blog, pastikan anda sudah mempunyai template yang dikehendaki.
Jika anda masih belum lagi mempunyai template, sila rujuk kepada entri ini.
website untuk mencari template blog.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar template blog.

1. Login akaun kemudian daripada dashboard klik layout > edit html
tutorial tukar template blog


2. Baca penerangan berdasarkan gambar di bawah.
tutorial tukar template blog

    1. Klik browse
    2. Pilih template yang anda telah download
    3. Klik open
    4. Klik upload


3. Apabila klik upload, paparan berikut akan keluar, klik pada 'keep widget'
cara tukar template blog


4. Setelah selesai anda boleh view blog anda.:)


Suka tutorial ini.?

104 comments:

Cho Zila on July 7, 2010 at 12:48 AM said...

akak pandai tukar template tapi tuler masalahnyer masih der gambar cam botol kat tepitu setiap page elements yang der... geram betoiler... dah jemu dah.. akak nak tau sangat2 tolongler akak yerk...

Siti@Maizatul@Shima@mimie@kakak@Ateh on October 14, 2010 at 6:57 PM said...

kenapa xdapat eh tukat template ne,,,

mi.yu on November 19, 2010 at 6:11 PM said...

hai. nak mintak tolong. tiap kali dah upload, sure ta kuar. n lagi satu, dia akan jadik macam kod2 tuh. kenapa yee?

Anonymous said...

tak paham laa. kat my dashboard tu tade pown layout ?
design ade laa..

ehda on December 13, 2010 at 5:47 PM said...

thnks ^_^

yana :D on December 14, 2010 at 1:05 PM said...

knp tk boleh ek ?

Mia Nazira Nazir Suhaimi on December 15, 2010 at 3:51 PM said...

sy dh buat benda nih bnyk kali..
jadi memang menjadi tp knape post sy ade 2 ekh?
camne nk hlangkan die spya menjadi 1 posts?

nmpk serabut pulak..

KeYLa GoJez on December 17, 2010 at 10:18 PM said...

da buat banyak kali.. tp still xboleh.. dye cakap
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.

taraa..saia sajaa..** on December 20, 2010 at 6:25 PM said...

saya punya tada layout.. ada monetise saja.macam mana ek

N o r f i t r i a m e l i a bt R a m l i on December 23, 2010 at 10:41 PM said...

tak bole la -,-'

ana AuNi on December 24, 2010 at 5:52 PM said...

kalau nak amek template luar kne gne xml kn??
cmne nak tuka html kepada xml??

cyntahaty on December 26, 2010 at 10:21 PM said...

tak mau pun ? Hm , cm ne na buad niy ? ==??

farah jaamat on December 27, 2010 at 6:21 PM said...

tak boleh gak la..plzz..reply la..hihi

Masturah Blogger =) on December 29, 2010 at 6:05 PM said...

haah btol ckp awk sume... x bole...

:) on December 29, 2010 at 7:53 PM said...

x buleh la...
plez tlg ...

RaNiA on January 16, 2011 at 1:44 PM said...

akhirnya boleh jgk..;-)

DyanZ Collection on January 19, 2011 at 5:06 PM said...

npe xjd tukar template tu?

Anonymous said...

knpe xdpt nk tukar templte baru??
plezz :(

kisah gadis stay up late on January 20, 2011 at 11:19 PM said...

knpe bila dh save tmplate bru tu,dia save dlam zip??
lpas tu,bile nk upload xdpt..
mcm mana ni??xleyh nk tukar la tmplate bru..huhuu

SiMateSepet on January 22, 2011 at 12:38 AM said...

bler da ciap download..kowg right click..then amek extract file..
nnt ade folder bru wjd so bkk folder 2..amek file y ade XML..
oke..gud luck!

kiera syakirah on January 26, 2011 at 10:38 PM said...

waaaa....kenapa x jadi..dah x leh tukar pape..tgok ni..camne nak wat..http://kierasyakierah.blogspot.com/#

kam_hafiz on January 28, 2011 at 11:23 PM said...

wahhh..bley ar..cantik btoi..trma ksih bnyk2...

liyanazahirah on January 30, 2011 at 11:46 AM said...

mcm mne klo nak dlete yang layout at edit html tuh bb saye nk gune layout biase ynag gune html javascript je

shy princessha on February 3, 2011 at 2:20 PM said...

kt blog sy xder pun layout...huhuhuhu

aisyah on March 6, 2011 at 6:49 PM said...

terima kasih.. bila saya buat sendiri mesti x jadi.. tapi bila org tlg buatkan.. jadi pulak..

Shira Afya Hashim on March 13, 2011 at 8:31 PM said...

hurm mcm mne nak tukar header ekh? x phm la..

:) on March 15, 2011 at 4:02 PM said...

maseh byk :)

SYAHIDAH PAMIDI on April 13, 2011 at 9:01 AM said...

cmne nk wt ni???
xjd pon

MiMi on May 21, 2011 at 3:01 PM said...

ta jadi......................!!!!!!!!!!11

maya mushmello :) on May 23, 2011 at 12:58 AM said...

thx kini blog sye kelihatan comel =)

ana farhana on May 24, 2011 at 1:24 AM said...

xder layout pon

ChiBi wAny ChAn on May 31, 2011 at 4:59 PM said...

tp nanti tulisan pun berubah ..

Cik Ain Lurve Cokletcadboury on June 1, 2011 at 8:29 PM said...

nte sme yang da wat hilang lhaa ae??

Luna on June 3, 2011 at 5:40 PM said...

still x boleh

Siti Norsoleha on June 6, 2011 at 10:40 AM said...

saya buat x bolehh pun???tolong yee...

Mayraa on June 6, 2011 at 2:50 PM said...

xboleh pon --'

HaZwAnI HaRoN... on June 8, 2011 at 8:08 PM said...

sye pelik lh...
sye dh letk bnyak widget kat dlm code tamplate tu....tpi sye nk tkr tamplate yng bru....
msalh nyer klau sye buang tamplate yng lme tu...
abis tu cam mne ngan widget tu?????

MOHAMAD HAFIZ BIN AHMAD on June 22, 2011 at 12:16 AM said...

bagaimana nak buat ni,tak boleh tukar template keluar can ni pulak Templat anda tidak boleh dihuraikan kerana ia tidak purna bentuk. Sila pastikan semua elemen XML ditutup dengan sempurna.
Mesej ralat XML: Content is not allowed in prolog. macam mana nak buat ni?????

Fairuz Amalina Muzafar on July 1, 2011 at 8:58 AM said...

saye b'jaye!!!:D

aifa nazri on July 8, 2011 at 8:12 PM said...

siapa2 tahu x kenapa bila sya buat entry baru post sy ada 2 yea?? macam mana nak jadikannya kembali normal...?? peninglah..siapa2 boleh tolong x? help help T_T

nana raffy on July 11, 2011 at 1:51 PM said...

xde pn layout... tlong la...!!!

Detikhati on July 13, 2011 at 11:38 AM said...

thanks to SiMate sepet....suksess...

✿ MisZ FieQa ✿ on July 23, 2011 at 7:42 PM said...

nape xleh tukar templates...dh jenuh wt tp xjd2 jgak...cmne nih???help me plizzz...=,=

esha elys on August 9, 2011 at 3:07 PM said...

sy still x leh nk wat..hurmm:(

fafastory on August 10, 2011 at 3:54 PM said...

x jady pom.. :( pening la

Anonymous said...

salam.. sy de mslh tuk tukr nama header. sy dh download template then copy paste template pnye xml 2.. tp title blog sy jd nama template 2.. camne ye?

ha@fit on August 23, 2011 at 11:24 AM said...

sy xde layout..
=(

alynkey 하하 on August 23, 2011 at 2:53 PM said...

kenapa setiap kali saya buat dia keluar :

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.

veva on August 29, 2011 at 6:18 PM said...

mcm na nie . . x bule la .
tulung ajar bah . .

NazLimited on September 17, 2011 at 4:29 AM said...

ramainya yg x boleh buat?
korang dh ikut step² yg di atas tuu kea?

if dah and still x jd.. i think korang dh salah step nie.. cube korang perhatikn betul² apa yg korang buat time step num 2. yg bertulis "Baca penerangan berdasarkan gambar di bawah."

and perhatikan
2. Pilih template yang anda telah download.

korang upload file betul x? msti korang upload zip file kn? act korang kne upload/open file yg dlm zip file(theme) tu..

if x boleh open theme tu time korang nk upload..
korang copy file theme tu. paste kat desktop korang. then tkn choose file>desktop>html yg korang download>keep widgets>preview> them save if dh jd.

selamat mencuba. ^^
p/s: if x jd juga.. bg tau k.. :)

puteri_rei@yahoo.com on September 17, 2011 at 7:56 PM said...

tp naper dey kuar:
We were unable to save your template

Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "HEAD" must be terminated by the matching end-tag "".
Expand Widge

kenapa?kenapa? help me pleaze..

lllnorzlll on September 20, 2011 at 4:14 PM said...

as salam

sy berjaya buat..tp mslhnye bertindan plak ngan template lame..camne nak buang yg lame tu yer?

Akif Azfar on September 23, 2011 at 6:57 PM said...

layout adalah design..and design adalan layout..bnda sama lol..KEEP ATTENTION

~tRah~ on September 24, 2011 at 12:37 PM said...

erm...npa sy x jmpa layout 2 d dashboard sy??

fby_jack on September 24, 2011 at 9:52 PM said...

bagos bagos....twmpat akoo belajar wat blog nih

LYRIC malaysia on October 3, 2011 at 7:18 PM said...

susah la....

RafizahAbdRahim on October 11, 2011 at 11:41 PM said...

takut na tukar,t widget ilang :/

Nur Melyssa on October 14, 2011 at 5:47 PM said...

haha! berjaya!

shdhiqbal6 on October 17, 2011 at 11:53 PM said...

urm macam mane nak letak gambar kite kat atas header tu erk..?? yang gambar besar2 tu huhu,, urm saye baru jer nk blajar wat blog nie ha,,

Rizzasman Enterprise on November 10, 2011 at 3:52 AM said...

tu kena wat guna photoshop..huhu..

T-ara Arzeillia on November 19, 2011 at 6:07 PM said...

syukurlah menjadi jugak lepas 4 hari mencuba..jgn putus asa..

Cik Ummu on November 23, 2011 at 11:30 AM said...

TQ SIMATE SEPETT... AWAK MENJAWAB PERSOALAN KAMI..kekeke.

suehaida on November 29, 2011 at 3:04 AM said...

yes . berjaya :D hehehe , tengss :D

Nurul Naqiah on November 30, 2011 at 5:37 PM said...

kenape tak leyh ?

pEAyzhA zhArrtUl on December 1, 2011 at 11:06 AM said...

knaper xleh...

Farhana Mohamad on December 4, 2011 at 3:25 AM said...

kenapa tak leh..mcm mana kalau dah ada HTML?
kena copy HTML tu then paste je ke?

Emisha Jamaluddin on December 7, 2011 at 9:30 AM said...

cane nak tukar balik or delete balik erk??

Cik Tie@Akak on December 7, 2011 at 9:56 AM said...

akak terpasang templat yang diberi oleh blog...pastu akak nak delete balik tapi still tak dapat2..camne ek?

Welcome to my simple blog :) on December 12, 2011 at 11:51 AM said...

saya tak ade layout , cam mne ni ?

Unknown on December 13, 2011 at 3:21 PM said...

huhu jadiiii... tq

Nurina on December 14, 2011 at 1:29 PM said...

Nape tak leh juga???
dye wat kate cam ni
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: Content is not allowed in prolog.
argh !!! tolong

AtyMinnie on December 14, 2011 at 3:55 PM said...

thanks for this tutorial !! finally , dpt gak tuka template ! yaaa ! thanks a lot ! :)

Nurul Hanis on December 15, 2011 at 1:44 PM said...

adess npa x jadi ni , sapa2 tlg la anis

Anonymous said...

x jadik

Nurina on December 16, 2011 at 12:28 PM said...

tak dapat pun.. yg ade.. you changes have been saves.view your blog.. bila dah view..same jer...

Nurina on December 17, 2011 at 2:15 PM said...

ok... sekali lagi saya cuba.. suda boleh.. keep widgets :D tapi bila saya view blog sy kenape masih template yg same?? tolong T.T

Blabla~bla on December 21, 2011 at 3:20 PM said...

X de Layout Pun~!

Blabla~bla on December 21, 2011 at 4:13 PM said...

Saya Punya x da Layout~!.......... D mna moe crik layout toe~??

Ana on December 24, 2011 at 12:36 PM said...

Thx NazLimited....Berjaye gak akhirnye

♥ Wafa'_Iz ♥ on December 26, 2011 at 11:08 AM said...

knape saya try bnyk2 kali xjadi jgk?? dh jemu dh try tapi x jadi2

Atikah Hussin on December 29, 2011 at 5:29 PM said...

x dapat la.. help me..=(((

Nur Shaslinda on January 2, 2012 at 1:38 PM said...

x jdi pun,,,template blog sy jdi rosak je 2 ;)

hazwani mansor on January 8, 2012 at 1:00 PM said...

tak boleh pown..

aathif amalia on February 14, 2012 at 3:11 PM said...

x tahu la mcam mana nk buat :(
contoh kat atas 2 tak sama ngn dashboard sy pown:(

aina hamdan on March 12, 2012 at 4:52 PM said...

erm... xboleh.. n x jumpa. huhu. blog da lain lor..x sm dgn yg lme.. T_T

Maya Diana on March 13, 2012 at 12:45 AM said...

untuk dapatkan trafik visitor tinggi join exchange w/site http://rakanblog.com

tutorial boleh tgk kat my blog` 8 SEBAB kena join rakanblog.com

Mama Gorgeous..!! on March 26, 2012 at 5:25 PM said...

saye dh berjaya..
first download cm biasa, nnt dia save dlm zip file kan.. pastu right click kat zip file tu, klik la kat 'extract to spring..' nnti dia keluar la xml file tu..

korang browse la file td tu..

rizda on May 10, 2012 at 8:49 PM said...

salam..camne nak tukar template dr the cutest blog yerk..dah delete pun still ada...tension..

Nur Hazirah on September 23, 2012 at 8:00 PM said...

mana nak cari layout untuk tukar2 benda..xde pon???design je ada..cari xdapat2...

Ana Damia on December 4, 2012 at 3:05 PM said...

cam ne nk tukar template kalau setting yang baru???

topSpot | Find your top spot here on December 23, 2012 at 9:13 AM said...

Nice trick, nice blog.. :)


http://topspot-official.blogspot.com/

ace maxs on December 25, 2012 at 10:24 AM said...

jin praktek ya gan

mawar libra on January 18, 2013 at 9:36 AM said...

emmm dah puas cuba x boleh jugak.... huhuhu

ainisweetsour on January 22, 2013 at 7:39 PM said...

cmne nak buang template? tolong~ :')

Rumah Dijual on February 1, 2013 at 4:39 PM said...

ok thanks ya info sharenya ;)

Lynn Easyanz on February 21, 2013 at 7:52 AM said...

i'm done!done!happy for it!!thank a lot!!!!!!!!yippie..

edy siswanto on March 14, 2013 at 4:52 PM said...

kurang mengerti

Muhammad Firdaus on May 6, 2013 at 8:13 PM said...

x blh pn nk tkar..

Ahmad Zaki on June 26, 2013 at 4:35 PM said...

Assalamualaikum...

Bukan semua templet yang hendak ditukar itu serasi dan boleh digunapakai pada blog yang sedia ada. Kadang kala kena ada pengubahsuaian kot HTML di dalam blog untuk medapatkan sebuah blog lama yang diberikan "baju baru", yang mampu berfungsi dengan baik.

Jika tak faham atau tak tahu nak ubahsuai kod HTML yang banyak dan memeningkan itu, carilah templet blog yang lain dan cuba gunakannya.

M. ZULKIFLI NASUTION on July 16, 2013 at 4:32 PM said...

apa templetnya sudah blog frendly ?? kalo gak jalan gimana ?

Amriena Roshyada on October 25, 2013 at 11:25 PM said...

sye xbleh .. sbb setting bru punye ..

ummi auni on December 6, 2013 at 2:34 AM said...

Kenapa blog saya x keluar spr dlm gambar kat atas? bila kita ke design, keluar berderet kat tepi belah kiri. post, page, stat..lay out n template. sy ambil template>edit>html
Back
Save templet
jump to widget n bla.
cari perkataan yg berkaitan x der pun. cam manani ye?

Hana Sakura on January 6, 2014 at 8:05 PM said...

nice blog
visit my blog here -->
http://hanasakura551.blogspot.com/

moeclazh on January 16, 2014 at 8:37 AM said...

nice info :)

http://moeclazh.blogspot.com/

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted