Tutorial tukar template blog

Menukar template blog dapat mengubah rupa blog asal kepada paparan yang lebih menarik.
Adalah biasa bagi seseorang pemilik blog inginkan blognya tampil menarik berbanding template asal.
cara tukar template blog


Tutorial ini akan menerangkan dengan ringkas cara-cara untuk menukar template sesebuah blog.

Sebelum menukar template blog, pastikan anda sudah mempunyai template yang dikehendaki.
Jika anda masih belum lagi mempunyai template, sila rujuk kepada entri ini.
website untuk mencari template blog.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar template blog.

1. Login akaun kemudian daripada dashboard klik layout > edit html
tutorial tukar template blog


2. Baca penerangan berdasarkan gambar di bawah.
tutorial tukar template blog

    1. Klik browse
    2. Pilih template yang anda telah download
    3. Klik open
    4. Klik upload


3. Apabila klik upload, paparan berikut akan keluar, klik pada 'keep widget'
cara tukar template blog


4. Setelah selesai anda boleh view blog anda.:)

109 comments:

  1. akak pandai tukar template tapi tuler masalahnyer masih der gambar cam botol kat tepitu setiap page elements yang der... geram betoiler... dah jemu dah.. akak nak tau sangat2 tolongler akak yerk...

    ReplyDelete
  2. hai. nak mintak tolong. tiap kali dah upload, sure ta kuar. n lagi satu, dia akan jadik macam kod2 tuh. kenapa yee?

    ReplyDelete
  3. tak paham laa. kat my dashboard tu tade pown layout ?
    design ade laa..

    ReplyDelete
  4. sy dh buat benda nih bnyk kali..
    jadi memang menjadi tp knape post sy ade 2 ekh?
    camne nk hlangkan die spya menjadi 1 posts?

    nmpk serabut pulak..

    ReplyDelete
  5. da buat banyak kali.. tp still xboleh.. dye cakap
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: Content is not allowed in prolog.

    ReplyDelete
  6. saya punya tada layout.. ada monetise saja.macam mana ek

    ReplyDelete
  7. kalau nak amek template luar kne gne xml kn??
    cmne nak tuka html kepada xml??

    ReplyDelete
  8. tak mau pun ? Hm , cm ne na buad niy ? ==??

    ReplyDelete
  9. tak boleh gak la..plzz..reply la..hihi

    ReplyDelete
  10. knpe xdpt nk tukar templte baru??
    plezz :(

    ReplyDelete
  11. knpe bila dh save tmplate bru tu,dia save dlam zip??
    lpas tu,bile nk upload xdpt..
    mcm mana ni??xleyh nk tukar la tmplate bru..huhuu

    ReplyDelete
  12. bler da ciap download..kowg right click..then amek extract file..
    nnt ade folder bru wjd so bkk folder 2..amek file y ade XML..
    oke..gud luck!

    ReplyDelete
  13. waaaa....kenapa x jadi..dah x leh tukar pape..tgok ni..camne nak wat..http://kierasyakierah.blogspot.com/#

    ReplyDelete
  14. wahhh..bley ar..cantik btoi..trma ksih bnyk2...

    ReplyDelete
  15. mcm mne klo nak dlete yang layout at edit html tuh bb saye nk gune layout biase ynag gune html javascript je

    ReplyDelete
  16. kt blog sy xder pun layout...huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. terima kasih.. bila saya buat sendiri mesti x jadi.. tapi bila org tlg buatkan.. jadi pulak..

    ReplyDelete
  18. hurm mcm mne nak tukar header ekh? x phm la..

    ReplyDelete
  19. ta jadi......................!!!!!!!!!!11

    ReplyDelete
  20. thx kini blog sye kelihatan comel =)

    ReplyDelete
  21. saya buat x bolehh pun???tolong yee...

    ReplyDelete
  22. sye pelik lh...
    sye dh letk bnyak widget kat dlm code tamplate tu....tpi sye nk tkr tamplate yng bru....
    msalh nyer klau sye buang tamplate yng lme tu...
    abis tu cam mne ngan widget tu?????

    ReplyDelete
  23. bagaimana nak buat ni,tak boleh tukar template keluar can ni pulak Templat anda tidak boleh dihuraikan kerana ia tidak purna bentuk. Sila pastikan semua elemen XML ditutup dengan sempurna.
    Mesej ralat XML: Content is not allowed in prolog. macam mana nak buat ni?????

    ReplyDelete
  24. siapa2 tahu x kenapa bila sya buat entry baru post sy ada 2 yea?? macam mana nak jadikannya kembali normal...?? peninglah..siapa2 boleh tolong x? help help T_T

    ReplyDelete
  25. xde pn layout... tlong la...!!!

    ReplyDelete
  26. thanks to SiMate sepet....suksess...

    ReplyDelete
  27. nape xleh tukar templates...dh jenuh wt tp xjd2 jgak...cmne nih???help me plizzz...=,=

    ReplyDelete
  28. sy still x leh nk wat..hurmm:(

    ReplyDelete
  29. salam.. sy de mslh tuk tukr nama header. sy dh download template then copy paste template pnye xml 2.. tp title blog sy jd nama template 2.. camne ye?

    ReplyDelete
  30. kenapa setiap kali saya buat dia keluar :

    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.

    ReplyDelete
  31. mcm na nie . . x bule la .
    tulung ajar bah . .

    ReplyDelete
  32. ramainya yg x boleh buat?
    korang dh ikut step² yg di atas tuu kea?

    if dah and still x jd.. i think korang dh salah step nie.. cube korang perhatikn betul² apa yg korang buat time step num 2. yg bertulis "Baca penerangan berdasarkan gambar di bawah."

    and perhatikan
    2. Pilih template yang anda telah download.

    korang upload file betul x? msti korang upload zip file kn? act korang kne upload/open file yg dlm zip file(theme) tu..

    if x boleh open theme tu time korang nk upload..
    korang copy file theme tu. paste kat desktop korang. then tkn choose file>desktop>html yg korang download>keep widgets>preview> them save if dh jd.

    selamat mencuba. ^^
    p/s: if x jd juga.. bg tau k.. :)

    ReplyDelete
  33. tp naper dey kuar:
    We were unable to save your template

    Please correct the error below, and submit your template again.
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: The element type "HEAD" must be terminated by the matching end-tag "".
    Expand Widge

    kenapa?kenapa? help me pleaze..

    ReplyDelete
  34. as salam

    sy berjaya buat..tp mslhnye bertindan plak ngan template lame..camne nak buang yg lame tu yer?

    ReplyDelete
  35. layout adalah design..and design adalan layout..bnda sama lol..KEEP ATTENTION

    ReplyDelete
  36. erm...npa sy x jmpa layout 2 d dashboard sy??

    ReplyDelete
  37. bagos bagos....twmpat akoo belajar wat blog nih

    ReplyDelete
  38. urm macam mane nak letak gambar kite kat atas header tu erk..?? yang gambar besar2 tu huhu,, urm saye baru jer nk blajar wat blog nie ha,,

    ReplyDelete
  39. syukurlah menjadi jugak lepas 4 hari mencuba..jgn putus asa..

    ReplyDelete
  40. TQ SIMATE SEPETT... AWAK MENJAWAB PERSOALAN KAMI..kekeke.

    ReplyDelete
  41. yes . berjaya :D hehehe , tengss :D

    ReplyDelete
  42. kenapa tak leh..mcm mana kalau dah ada HTML?
    kena copy HTML tu then paste je ke?

    ReplyDelete
  43. cane nak tukar balik or delete balik erk??

    ReplyDelete
  44. akak terpasang templat yang diberi oleh blog...pastu akak nak delete balik tapi still tak dapat2..camne ek?

    ReplyDelete
  45. Nape tak leh juga???
    dye wat kate cam ni
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
    XML error message: Content is not allowed in prolog.
    argh !!! tolong

    ReplyDelete
  46. thanks for this tutorial !! finally , dpt gak tuka template ! yaaa ! thanks a lot ! :)

    ReplyDelete
  47. adess npa x jadi ni , sapa2 tlg la anis

    ReplyDelete
  48. tak dapat pun.. yg ade.. you changes have been saves.view your blog.. bila dah view..same jer...

    ReplyDelete
  49. ok... sekali lagi saya cuba.. suda boleh.. keep widgets :D tapi bila saya view blog sy kenape masih template yg same?? tolong T.T

    ReplyDelete
  50. Saya Punya x da Layout~!.......... D mna moe crik layout toe~??

    ReplyDelete
  51. Thx NazLimited....Berjaye gak akhirnye

    ReplyDelete
  52. knape saya try bnyk2 kali xjadi jgk?? dh jemu dh try tapi x jadi2

    ReplyDelete
  53. x jdi pun,,,template blog sy jdi rosak je 2 ;)

    ReplyDelete
  54. x tahu la mcam mana nk buat :(
    contoh kat atas 2 tak sama ngn dashboard sy pown:(

    ReplyDelete
  55. erm... xboleh.. n x jumpa. huhu. blog da lain lor..x sm dgn yg lme.. T_T

    ReplyDelete
  56. untuk dapatkan trafik visitor tinggi join exchange w/site http://rakanblog.com

    tutorial boleh tgk kat my blog` 8 SEBAB kena join rakanblog.com

    ReplyDelete
  57. saye dh berjaya..
    first download cm biasa, nnt dia save dlm zip file kan.. pastu right click kat zip file tu, klik la kat 'extract to spring..' nnti dia keluar la xml file tu..

    korang browse la file td tu..

    ReplyDelete
  58. salam..camne nak tukar template dr the cutest blog yerk..dah delete pun still ada...tension..

    ReplyDelete
  59. mana nak cari layout untuk tukar2 benda..xde pon???design je ada..cari xdapat2...

    ReplyDelete
  60. cam ne nk tukar template kalau setting yang baru???

    ReplyDelete
  61. Nice trick, nice blog.. :)


    http://topspot-official.blogspot.com/

    ReplyDelete
  62. emmm dah puas cuba x boleh jugak.... huhuhu

    ReplyDelete
  63. cmne nak buang template? tolong~ :')

    ReplyDelete
  64. i'm done!done!happy for it!!thank a lot!!!!!!!!yippie..

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum...

    Bukan semua templet yang hendak ditukar itu serasi dan boleh digunapakai pada blog yang sedia ada. Kadang kala kena ada pengubahsuaian kot HTML di dalam blog untuk medapatkan sebuah blog lama yang diberikan "baju baru", yang mampu berfungsi dengan baik.

    Jika tak faham atau tak tahu nak ubahsuai kod HTML yang banyak dan memeningkan itu, carilah templet blog yang lain dan cuba gunakannya.

    ReplyDelete
  66. apa templetnya sudah blog frendly ?? kalo gak jalan gimana ?

    ReplyDelete
  67. sye xbleh .. sbb setting bru punye ..

    ReplyDelete
  68. Kenapa blog saya x keluar spr dlm gambar kat atas? bila kita ke design, keluar berderet kat tepi belah kiri. post, page, stat..lay out n template. sy ambil template>edit>html
    Back
    Save templet
    jump to widget n bla.
    cari perkataan yg berkaitan x der pun. cam manani ye?

    ReplyDelete
  69. nice blog
    visit my blog here -->
    http://hanasakura551.blogspot.com/

    ReplyDelete
  70. nice info :)

    http://moeclazh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  71. Mau Belajar Blogger ? Tapi Gak Bisa Atau Gak Tau Cara Nya ?
    Kesini Aja http://ruby-alfa.blogspot.com/
    Disitu Anda Bisa Belajar Tentang Blogger Dan Tutor Mempercantik Blog

    ReplyDelete