Letak kesan salji dalam blog (Snow effect)

Terasa blog anda begitu panas.?
Apa kata kalau sejukkan sedikit blog anda dengan meletakkan salji yang berterusan jatuh dari atas blog anda.:)

Letak kesan salji dalam blog (Snow effect)


Untuk tutorial ini akan diletakkan 2 kod iaitu untuk salji putih dan salji hitam(ada juga salji hitam ye.:)

Demo untuk salji bewarna hitam boleh dilihat disini. DEMO

Cara untuk meletakkan salji dalam blog adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard>layout>add a gadget>html/javascript

2. Copy salah satu kod berikut kemudian paste dalam ruangan html/javascript

Kod untuk salji putih (sesuai untuk background hitam)

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>



Kod untuk salji hitam (sesuai untuk background putih)

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>



3. Save dan lihat hasilnya.:)

184 comments:

  1. menjadi..thanks tutorial nie..tp memang kecik je eh dia kuar..

    ReplyDelete
  2. haaaaaaaaaaaaaaa suker nyer dapat letak salji kat Blog....
    thankz

    ReplyDelete
  3. waa..ade salji la..hehehe..thanks!

    ReplyDelete
  4. bleyh tak kalau nak salji warna biru muda dan besar sikit?

    ReplyDelete
  5. knp sye bt xjadi..sila tlog sye...

    ReplyDelete
  6. salam..
    tak paham la..
    act baru buat blog..
    nak cari layout 2 ktne eak?

    ReplyDelete
  7. tanx kak eyra....xde yg gula2 kuar ke..?

    ReplyDelete
  8. jdy laa . thengs ! tp blog jdy biol aa . huhu .
    caritatentangyaya.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. asl xjd..
    xkuar pn..
    pls help..
    shout at my box..
    http://meersha89.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. aa..jadi2..tapi blog jadi pning la..jap2 kuar scroll tepi..

    ReplyDelete
  11. thanks!!!!mmg ini yg sy cari selama ni. awk dh jdkan nya kenyataan :)

    ReplyDelete
  12. hahahahha...aku ada salji puteh n itam...

    ReplyDelete
  13. x mjadila...huhu..nyway thanks..uhuks

    ReplyDelete
  14. cane nak wat...........x jadi pon..huhuhuhuhu.. shout at mybox yar..huhuhu. http://mazxinyraffilahcam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. xdapt buat..bila paste n save, blog jd hange n lebar gileww....

    ReplyDelete
  16. Login akaun blogger, dari dashboard>layout>add a gadget>html/javascript
    cmni kah nak buat.?
    ke dari dashboard > design > add a gadget > html/javasricp

    ReplyDelete
  17. best la,,, dapat belajar banyak benda kat blog ni.. my blog pun nampak kreatif ckit

    ReplyDelete
  18. saya buat tapi tade pape yang jadi la :(

    ReplyDelete
  19. code ni utk template designner o classic template. asl tk jadi pun :(

    ReplyDelete
  20. npe profile sye tdk "layout" pn kt dashboard sye ea?abis tu nk wt cne?sye still new dlm blog nie...tlg ajrkn yea

    ReplyDelete
  21. siyes!! x jadi, da cuba byk kali. blog 2 jadik lain plk, gerak2 n kalam kabut. oh apekah yg berlaku. cne nk masukkan salji tersebut?

    ReplyDelete
  22. ianya akan melambatkan loading blog anda =)

    ReplyDelete
  23. alaaa...snow nyw kecik..nk snow besarrr

    ReplyDelete
  24. thnkx...erm,,xde tutorial untuk widget statistik pengunjung ke blog kite ke??.....plyz....

    ReplyDelete
  25. sangat cute . .
    saya baru buat blog !! follow laaa.. =)

    mencariputeracendawan.blogspot

    thanks 4 da snow!!

    ReplyDelete
  26. tlg rr..x jadik pown..tlg saya..tlg rr..saya x dapat cari layout...tlg saya..!!!!!

    ReplyDelete
  27. untuk setengah org yg x phm tue..mungkin anda akan faham semua tue kat sinie coz kat sinie penjelasan lebih terang..:)http://www.edrienahazelina.com/2010/11/how-to-add-snow-to-your-blog.html

    ReplyDelete
  28. thanxxx.... wlpn kecik tp i like it.. haha...

    ReplyDelete
  29. time kasih...sy wat dh bjaya kuar salji tu...suke3...

    ReplyDelete
  30. jd...tp dia lmbt loading lak..huhu

    ReplyDelete
  31. saper2 nak salji yg warna pink,merah,hitam bleh laa lawat laman web nie..http://www.edrienahazelina.com/2010/11/how-to-add-snow-to-your-blog.html

    ReplyDelete
  32. sy dah try tak nampak lagilah salji turun..kan lebih baik sy tangkap gambar salji letak kat blog baru nampak betul2 salji..ataupun sy pergi wonderland ambik salji..ekekek

    ReplyDelete
  33. asal x nampak ea salji nye ? ke saye sala buad ?

    ReplyDelete
  34. terimakasih tuan blog, nampak gaya efek salji tu saya dah berjaya adaptasi di blog saya..terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  35. assalam'kum semua. best seh trick dlm blog nie. will tell others about it! cheers!

    ReplyDelete
  36. da buleyhhh!!!masyeh tuan belog...

    ReplyDelete
  37. adoi xjd pn...plz e-mel me at etiqaz2112@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Bukan Layout tapi Design.
    Dashboard -> Design -> add gadget -> html -> Paste...baru jadi.
    Tapi kalau dah masuk cursor sparkling..tak payah guna salji dah...ianya akan buat salji slow bila turun.

    ReplyDelete
  39. tak jmpe pon layouts!!! plis lah!!

    ReplyDelete
  40. napa x dapat.. dulu dpt.. skrg x dpat dah.. T_T cane ni...

    ReplyDelete
  41. xde pun layout dekat dashboard tu..

    ReplyDelete
  42. nk tnyee.. mcm mne lau followers blog kitee kiterr terbuang dyee.. i mean, kiter terbuang dye dkt widget.. mcm mne erk??

    ReplyDelete
  43. AsSalamualaikum..
    ana letak 2 2 skali.. salji hitam & putih..
    pd kwn2..
    cmni..
    kamu ikot directions ni :
    design - add a gadjet - HTML/Java script - klik kat + tu - SAVE..
    InsyaAllah jadi..
    jemputlaa jd follower ana..
    kamu follow ana.. 1 follow u back.. (^_^)
    www.anasyauqahwardah.blogspot.com

    ReplyDelete
  44. huhu..tak jadi jugak..huhu
    http://cenderakenari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. x fahamlarh... nk kena letak kat mana sebernanya.... bile bukak html/javascript... pastu benda tu nk kena letak kat mana... HAIYAAA !!

    ReplyDelete
  46. atul awesome:betol2....dh wt byk klo x de pown????

    ReplyDelete
  47. saya menghadapai masalah dalam meletakkan pages...lihat blog saya di sini >>http://qasehkuwardah.blogspot.com

    ReplyDelete
  48. haha.cun! menjadik !tengsss dah sharing :)

    ReplyDelete
  49. xmnjdi ponnn~~ dh cuba bnyk klie nie..

    ReplyDelete
  50. tak jadi la. kat wall kuar yang html code tu. macam mana ya tak nak bagi ada menda tu? huhu. tolong saya.

    ReplyDelete
  51. sgt best semua toturial ..
    nk lagi nk lagi heee

    ReplyDelete
  52. ada tutorial yang salji kuar dari cursor seperti demo tu?

    ReplyDelete
  53. follow my blog n i will follow u :)

    http://sodagembirasa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  54. sya xtau la klw2 sya ni rabun ke buta..tp xde salji pon yg kuar..sya da follow step2 tu tp xjd pon
    http://ctsujulover.blogspot.com/ follow la blog ni ye..=)

    ReplyDelete
  55. follow la blog sya k.. nanachiana.blogspot.com
    tq.. slmt brkenalan~ ^_^

    ReplyDelete
  56. knp tak keluar pon salji kat blog saya.. sesiapa leh tolong.

    ReplyDelete
  57. knpa salji kecil je kuar . hurmm . anywere thnx

    ReplyDelete
  58. dekat Tittle nk tulis ape ? Dalam content nk tulis ape ? ajar la skit

    ReplyDelete
  59. eh, bukan ke ade kod utk salji warna pink, biru dan ungu? mane perginya? sy nk salji pink!

    ReplyDelete
  60. Thanks....today macam shopping for the blog....

    ReplyDelete
  61. mcam mna nk buang dia lak,,,,x jadi2 pown

    ReplyDelete
  62. kelopak bunge tu .
    menjadi la .
    thanks
    :)

    ReplyDelete
  63. asal x jadi ni... tlg kak lyssa .... saya dah buat banyak kali dah... saya rasa dah lebih 5 kali dah...

    ReplyDelete
  64. kenapa tade .. mcm mne nyh .. da byk kali da buat

    ReplyDelete
  65. Alahai,kecil benor saljinyew...=)

    ReplyDelete
  66. ehhhh tak jadi lha...
    help me.. pliss
    kalian semua buka je kat blog qu
    http://asriansalove.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. Okay . Aku buat satu hapak tak jadi. Tolong ? :/

    ReplyDelete
  68. xjd pin .. tolong ajarkan .. leh x ?? kakak2 sume .. bleh tolong x ..

    ReplyDelete
  69. sdih...x mnjd pown..dha byk kali try..

    ReplyDelete
  70. thankzz jadi...comell..hehehehe..tp kecik sgt papepon memg likee laaarhh :)

    ReplyDelete
  71. taka jadi pun..!
    sedihnyee.......... =(
    hurmmmmmmm..

    ReplyDelete
  72. menjadi...thanks...tp kcik je saljinye..tak bleh besar kan skit ker?

    ReplyDelete
  73. micha la nOsha layout tu mksudnye design...
    ala x jdi ah

    ReplyDelete
  74. yeay dah jadi saljii thankss ya
    http://onlinehijabs.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. banyak bantu saye sebagai new blogger... thnks... baru kt sini...jadi... sile2 la tgok blog saye... encikgemok.blogspot.com

    ReplyDelete
  76. tumpang tanya. pahal tak jadi nii ? --'

    ReplyDelete
  77. Dah wat dah , tapi salji tu from kiri ke kanan la.. bukan atas turun bawah ke?

    ReplyDelete
  78. Tak jadi la...dari tengah ke tepi... pelik la..tolong

    ReplyDelete
  79. camne nk buat kite pnya nama blog kluar huruf satu2??

    ReplyDelete
  80. mmg tk jd le salji tu.. jenuh wat, tp takmo kuar gak.. huhuhuhuuu...

    ReplyDelete