Letak Ruangan Komen Di Bawah Entri.

Meletakkan ruangan komen di bawah entri dapat memudahkan pengunjung sesebuah blog untuk menghantar komen pada entri yang ditaip.
Letak Ruangan Komen Di Bawah Entri.


Secara asasnya, blogger sudah menyediakan cara mudah untuk membolehkan sistem komen dalam blog anda muncul seperti ini.

Apa yang perlu dilakukan adalah enablekan sistem komen ini cara berikut.

1. Login akaun blogger anda, dari dashboard> settings>comments
Pada comments form placement, pilih 'embedded below post'


2. Save setting dan lihat hasilnya..

JIKA tidak berjaya.

3. Klik pada layout>edit html>Expand widget templates

4. Backup template anda dengan klik 'download full template'.

5. Tekan ctrl + F untuk mencari kod dibawah.

<b:include data='post' name='comments'/>



6. Letakkan kod ini dibawah kod yang anda jumpa pada langkah 5.

<b:include data='post' name='comment-form'/>



7. Save template anda dan lihat hasilnya.

99 comments:

  1. salam..nape xde pn kod kt html sy..huhu..cane ye?

    ReplyDelete
  2. SY NAK BUAT KOTAK POST A COMMENT NIE MCM DI BAWAH NIE MCM MANER ??

    ReplyDelete
  3. tak bley la..da try 2 2 care tak ley gak

    ReplyDelete
  4. tengs. tp taleh nak kumen sbb comment as : tuh tada profile ? cena nak wt ? kena wt coding sendiri ker? huhu .

    ReplyDelete
  5. saya buat still xmenjadi la . plzz help me

    ReplyDelete
  6. macamna nak buat commment bertingkat?
    orang pertama comment.org ke 2 boleh balas comment orang pertama.Macam sistem "comment luv".

    ReplyDelete
  7. tak jadi pon..da ikot byk tuto tp sume xleh la..help me :)

    ReplyDelete
  8. x blehlh...bila klik kt post 2 br kaur komen die...plzzz help me...

    ReplyDelete
  9. alaa, ta bole buat. pakai classic mcm mana pulak?
    sama je ea?

    ReplyDelete
  10. Sye p0wn buat smP 6, 7 kaLi baru buleyh buwat ... maybe maSaLah kita Same .. k0d yang kt Langkah 6 tuw letak kt bawah k0d disebelah ini dibawaH k0d yg dilangkah 5 .... selamat mencUbe !! kalo tak buleyh jgak ada kes Lain r tuw.. hehe~

    ReplyDelete
  11. aLamak !!
    k0d nye tak nmpak puLak .... adeS~
    cane yek .. k0d kt langkah 6 masukkan di bawah satu k0d di bawah langkah 5 ... aduyAi~ harap ade yg paham ... huHU~ contoh >>
    (kod langkah5)
    (k0d lain)
    (k0d langkah 6)

    hehe~

    ReplyDelete
  12. memang lah takjumpe . expand widget dulu lah bari caek no 5 tue . =="

    ReplyDelete
  13. yeahhh done!!! thanks for your info...

    ReplyDelete
  14. salam,
    sy dah try. dah berjaya. tp xde gambar. cube gak cari solution dlm nie.. rase mcm x jumpe pon.
    any advise.. thanx..

    ReplyDelete
  15. aduh..da 25kali buat tk jadi jugak le... cam ne nk wat???

    ReplyDelete
  16. yep cik payung da blh buat..yes!!!korang kena paste kod lgkah ke6 tu kat bawah kod lagkah ke5..tapi kt tepi tu ade kod macam nie..
    korang paste kod lgkah6 tu kat tepi kod yg cik payung ckp tu..selamat mencube..

    ReplyDelete
  17. haha tk reti la nk taip.ape2 kalu nk tau jom ke blog cik payung

    ReplyDelete
  18. saya da buat..tapi tetap tak boleh komen...kenapa ya?

    ReplyDelete
  19. terima kasih ya ! saya dah dapat buat dah ..

    ReplyDelete
  20. xboleh nk komen nape yek?

    ReplyDelete
  21. saya dah berjaya tapi org len x boleh komen lak

    ReplyDelete
  22. hum.. bley x tolong masalah saya ni..
    blog saya xkeluar komen-komen yg diberi pada link entri~
    mcm kat atas ni.. diaa cuma keluar ada berapa pengomen jea..
    cm mna e?..
    bengong sudah

    ReplyDelete
  23. nk tanya , kalau org cari nama kita kt google , pastu , ada gmbr kite kt carian image tuh . mcm mana nk disable kan ?

    ReplyDelete
  24. Tq,dh terjawap kt cni pertanyaan di post yg lain.last month bace xde lg.

    ReplyDelete
  25. Bejaya setelah10xx buat.thanx

    ReplyDelete
  26. sy nak letak kotak post comment di bawah entri camne yer??..sy buat xjadi la

    ReplyDelete
  27. ada masalah lain...walaupun dah buat banyak kali.still kotak komen tu tak kan kluar di bawah entry melainkan kiter klik kat tajuk entry atau time di bawah entry..then dia akan kuar page lain yg hanya ada entry utk itu saje then bawah tu baru ada kotak komen...

    saya dah try tgk2 kat ruang page element kat blog post ikon komen tu ade...tp yg sebenarnya kalo trus jek bukak blog mmg tak nmpk kotak komen tu....tolong pening dh saye....

    ReplyDelete
  28. miss dah salah buat la. Ada contoh awak punya code x..nk tengok code atas and bawah langkah 5. Please

    ReplyDelete
  29. salam...Saya Dah Buat Tapi koQ gak muncuL yah...tolong dong

    ReplyDelete
  30. Tenkiu admin... problem aku dah setel.. pening gak comment box blogspot hilang lepas masuk comment box fb dlm blog ni... hehe.

    ReplyDelete
  31. salam..blog saya still lagi ta de ruang commnt...tolong....:((..sy da try tips yg dh bg..tp still blank..

    ReplyDelete
  32. thanks sbb bg pnduan yg sng nk ik0t!!

    ReplyDelete
  33. saya nak kod untuk button like pada setiap entry boleh?

    ReplyDelete
  34. salam .. dekat setting comment saya ade tulis " the embedded comment form cannot be used if u have post pages disabled " .. cmner yew ?

    ReplyDelete
  35. akk , saya nak tanya ..cm ner nak buat ad komen dekat bawah entri ? x paham la

    ReplyDelete
  36. ASALAM

    HEHE ADUI SAYA X DAPAT BUAT NI..MACAMANAER ARAH!!

    ReplyDelete
  37. salam,kenapa ana nyer kotak komen ada dua..huhuu..help me...hehee

    ReplyDelete
  38. salam... xleh buat lah.. x jadi.. dah try byk kali pun sama gak....

    ReplyDelete
  39. kenape x keluar pon tmpat nk komen.. cume ade tulis post a comment je.. cube tgk kan.. hatorubisco.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. masih tak menjadi lah..nape ye..hu hu. tolongggg

    ReplyDelete
  41. macam mana awak boleh jadi, saya masih tak jadi, ada apa2 yang kena tambah ke/

    ReplyDelete
  42. spot on with this write-up, i like the way you discuss the things. i'm impressed, i must say. i'll probably be back again to read more. thanks for sharing this with us.

    Lee Shin
    www.trendone.net

    ReplyDelete
  43. mesti dan wajib ke kene ''download full template'' tuh?? :( payahhhh

    ReplyDelete
  44. try this:
    http://Dollar4invite.com/?id=adergunners
    or
    http://www.earnparttimejobs.com/index.php?id=4861998

    ReplyDelete
  45. terimakasih telah berbagi
    semoga bermanfaat

    http://hamzahalfarisi.student.ipb.ac.id

    ReplyDelete
  46. Nice post. Thank you for taking the time to publish this information very informative; so happy to be given a privilege to post a comment here.

    aissa
    www.joeydavila.net

    ReplyDelete
  47. Kalau gune blog skin??
    Saya dah cuba... tak boleh

    ReplyDelete
  48. Pretty good post. I found your website perfect for my needs. Thanks for sharing the great ideas.


    Helen
    www.imarksweb.org

    ReplyDelete
  49. I really enjoyed reading your article. I found this as an informative and interesting post, so i think it is very useful and knowledgeable. I would like to thank you for the effort you have made in writing this article.


    edupdf.org

    ReplyDelete
  50. I like your post a lot! You should write some more on this!Great job coming with such terrific post!


    mocsbar.com

    ReplyDelete
  51. terima kasih:) saya sudah berjaya mencuba tutorial ini..sangat membantu:)

    ReplyDelete
  52. terima kasih.. menjadi :) minta izin saya share di blog saya boleh?. saya akan backlink ke entry ini..

    ReplyDelete
  53. Every time we encounter failure and disappointments in life, we run to our friends first rather than to our parents maybe because we are more confident to tell everything to them.Our parent can also be our friend, but sometimes we distance ourselves to them because of fear which should not be in our mindset. Visit my site #n8fan. Thanks.

    n8fan.net

    www.n8fan.net

    ReplyDelete
  54. Thank you :D

    Sekiranya sesiapa perlukan servis bina website boleh kunjungi www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my untuk dapat info selanjutnya

    ReplyDelete
  55. Agan/Sista mohon izin share. Kami dari Danmogot.com Toko Online yang dapat dipercaya menawarkan berbagai macam barang dari mainan anak-
    anak, sepeda motor, peralatan olahraga, peralatan rumah tangga, sampai dengan busana wanita dan produk lainnya dengan
    harga yang sangat terjangkau. "Barang dapat dibeli secara online atau datang langsung ketoko Danmogot.com.
    Alamat: Komp. CBD Polonia Jl Padang Golf Blok DD No 48-51.
    Phone. 082312633633.PIN BB 54E2A2F8.
    Monggo agan/sista silahkan kunjungi web kami http://goo.gl/O0cwN3

    ReplyDelete
  56. Thank you for putting an effort to published this article. You've done a great job! Good bless!

    www.gofastek.com

    ReplyDelete