Youtube : Video Player kepada MP3 Player

Youtube memainkan peranan penting untuk seseorang blogger untuk memaparkan video yang tertentu. Bagi kategori muzik, video dapat menambahkan lagi seri sesebuah lagu. Walau bagaimanapun, ada ketikanya paparan videonya tidak diperlukan, samada disebabkan video tersebut memaparkan gambar statik atau mungkin juga pemilik blog hanya ingin mempersembahkan 'lagu' sahaja kepada pengunjung.

Tutorial ini akan menerangkan bagaimana untuk menjadikan video dari youtube kepada bentuk mp3 player.


Contoh anda ingin menukarkan video ini dalam bentuk mp3 player.


kepada


-----------
Tutorial untuk menukarkan keadaan ini adalah:

1. Dapatkan link video (URL) dari youtube.

Contoh untuk lagu di atas:
http://www.youtube.com/watch?v=_eYj0B5LwOo

2. Buang 'watch?' dan gantikan '=' kepada '/'

Contoh :
http://www.youtube.com/watch?v=_eYj0B5LwOo kepada
http://www.youtube.com/v/_eYj0B5LwOo

3.Masukkan link yang anda telah ubah ke dalam kod berikut.

<embed width="425" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="LINK DISINI"></embed>



contoh untuk kod di atas.

<embed width="425" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/_eYj0B5LwOo"></embed>



4.Dan hasilnya.



Senang bukan.?.:)

112 comments:

  1. tmpang tnye..
    cam ner yer nak bg lagu yg kite da pilih 2 play sendiri..? bile bukak blog jew lagu da dgr..
    harap anda sudi berkongsi.. :)

    ReplyDelete
  2. adoyy , tak paham lahh . ajar boleh ?

    ReplyDelete
  3. cane nk buad wane wanie?n then,cane nk buad maen twos sndiri.n cane nk buad laju ckit loading.?

    ReplyDelete
  4. tengS.. memang nak sgt yang macam nie.. huhu ;)

    ReplyDelete
  5. sumbody please teach me..how nak put that song kt blog..mcm2 ah cuba x keluar pon..

    ReplyDelete
  6. macam mane nak bagi mp3 player ni main sendiri ?

    ReplyDelete
  7. tmpang tnye..
    cam ner yer nak bg lagu yg kite da pilih 2 play sendiri..? bile bukak blog jew lagu da dgr..
    harap anda sudi berkongsi.. :)

    ReplyDelete
  8. mcm mne nk bagi lagu tu play sendiri & cepat loading ? i need your help ;)

    ReplyDelete
  9. TQ http://tutorialuntukblog.blogspot.com Smua jd mudah dgn adanya anda

    ReplyDelete
  10. ...iiskh!!! Xleh aar buat kat blog saya, mcm blogger X beri chance je

    ReplyDelete
  11. mcm mne nk bwt autoplay? help me please...:(

    ReplyDelete
  12. nak tau..camne wat blog yg pngunjung bukak,,terus dpt dengar lagu..?

    ReplyDelete
  13. nak buat youtube mp3 player jadi AUTOPLAY? visit here http://budaksid.blogspot.com/2010/12/tutorial-cara-nk-letak-youtube-player.html :)

    ReplyDelete
  14. hehe..sy pena wat cmni..tpi sy kod dri utube
    tuka height je..autoplay sy amek kt cni

    http://www.google.com/support/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=56107

    ReplyDelete
  15. lepas url video tu letakkan &autoplay=1 and save..siap..

    ReplyDelete
  16. betul ckp black_raider . tengss aww . berjaye jugak akhirnye buat autoplay .

    ReplyDelete
  17. cm mne nk wat autoplay ? kat mp3 player 2?

    ReplyDelete
  18. senang jer nak letak autoplay...just tambat "&autoplay=1" kat belakang url lagu...contoh link http://www.youtube.com/v/_eYj0B5LwOo&autoplay=1

    ReplyDelete
  19. thanks.. mudah.copy paste je.. ^_^

    ReplyDelete
  20. nak buat autoplay macamana? -.-

    ReplyDelete
  21. thanks for sharing everyone :)
    sangat membantu ^^

    ReplyDelete
  22. mcm mane nk wt lgu 2 maen sndri???
    da pening r nie......

    ReplyDelete
  23. trimass kpd yang ajar macammane nak buat lagu tu autoplay ye^^ jutaan terima kasih

    ReplyDelete
  24. erm macam mana nk buat profle nya hihihihihi

    ReplyDelete
  25. Huhuhuh! Tengs Black Rider & tutorialuntukblog!

    ReplyDelete
  26. Macam mana nak automatic kan mp3 tu? Thank You.

    ReplyDelete
  27. Mcm mna nak Autoplay kan? Tolong yaa , Time Kasih :)

    ReplyDelete
  28. ssah lha,, camne ek?? ley tl0ng wat kan ??

    ReplyDelete
  29. korang x faham yer xpe..meh sini aku terangkan....
    korang dah ubah x url u tube??so ubah dulu...mcm blogger ni ajar...ok then..macam biasa g kat edit html the clik add weget....pastu masukkan link yg blogger ni beri kat atas yg ni pastu korang nampak tulisan link disini???kalu nampak masukkan url yg kat utube korang ubah xdi...nak autoplay tambah jek kat belakang url korang ubah xdi &autoplay=1...siap

    ReplyDelete
  30. mcm mne nk dptkn link from utube??n cm ne nk autoplay 2??
    dh try amek kod yg blogger ni gve.. p lgu trlampau jiwang r...
    someone help me plizzz....

    ReplyDelete
  31. salam...bagaimana pula nak bagi autoplay non stop?lepas habes lagu..sambung lagi..thanks

    ReplyDelete
  32. Misz mitzy lidia...boleh laaa.sy buat jadi je..

    ReplyDelete
  33. tq sbb tunjuk ajar..n just copy paste

    ReplyDelete
  34. cmana nk lajukan player yew...

    ReplyDelete
  35. apa2 lagu kt youtube da boleh masuk.
    autoplay pn da boleh...
    skang ada x code untuk repeat ( continuous play )
    thanks.....

    ReplyDelete
  36. klu ada sesape yg x leh wat lg.. mcm ni caranyer..
    bawah ni sample code diatas ( lagu kump. may ).
    copy n masuk kat widget korg.



    1) pastu g kat utube n cari lagu yg korg nak.
    pastu copy video url video tu mcm ni..
    e.g : http://www.youtube.com/watch?v=SR6iYWJxHqs&feature=player_detailpage

    2) just ambil code SR6iYWJxHqs tu jer...

    3) code ni gantikan di _eYj0B5LwOo pada code
    HTML tu.

    4) jadi la mcm ni..


    5) klu nk autoplay tambah &autoplay=1
    e.g :


    6) siap.

    ReplyDelete
  37. macam mane nk wat autoplay ???
    would you help me , sir ?

    ReplyDelete
  38. tak berape reti :(

    ReplyDelete
  39. tak jadi la..da buat mcm mane yg diajar but tak boleh juga la..kenape eh? boleh tak sesiapa beritahu..:)

    ReplyDelete
  40. sye jd buat, tp xde kuar sound. cmne tu??

    ReplyDelete
  41. usaha tangga kejayaan,akhirnya boleh gak!

    ReplyDelete
  42. xjadi pon..da ikot setiap step da.. :(

    ReplyDelete
  43. salam sume .....cmne nak ltak mp3 nie men sndry blew bkk ....ade sape2 nak tlong aja x

    ReplyDelete
  44. salam .. nak tanya caner nak suh you tube yang sudah kita ubah secara automatik? mksdnya bila kita bukak blog kita , video tu kuar lagu dengan sendiri ,, tanpa kita tekan button dia tu? plis

    ReplyDelete
  45. -Thankyou , dan thankyou sape yang ajar buat autoplay tuh . Very appreciate that , hee :D

    ReplyDelete
  46. pls mcm mana nak buat autoplay.. x jadi ler..

    ReplyDelete
  47. kenape dh autoplay tetap tak boleh ? someone tolong saye bg penjelasan .

    ReplyDelete
  48. terima kasih banyak-banyak ye untuk tutorial nih..

    ReplyDelete
  49. tima kasih.... boleh akhirnya buat autoplay setelah brpuluh2 kali cuba.... hehe

    ReplyDelete
  50. code ni paling senang nak ikut .. thank u .. =)

    ReplyDelete
  51. huh! slamat trbaca komen..klo x,,xder autoplay la...huhuuu......

    ReplyDelete
  52. hai . macam mana nak buat lagu tu repeat eh? ada sesiapa yang boleh tolong ajarkan? saya amat memerlukan, please help me friends :)

    ReplyDelete
  53. dayah sepet u g kt widget indek.then pilih musixbox

    ReplyDelete
  54. mcm mne nk buat autoplay mp3 player? dh ikot toturial tp tk kuar auto pn?

    ReplyDelete
  55. knp lgu lekat2,,x smooth,,?ke mmg mcm tu?

    ReplyDelete
  56. hermm . mcm ne na wat lgu tuh maen sdiri tade pn .. da tmbah &aotoplay . tp still tade

    ReplyDelete
  57. akhirnya dapat gak aku wat autoplayer..thanks

    ReplyDelete
  58. Klau nk repeat cuma tmbh AUTOPLAY=1 slps url yg dh diubah ,klau nk buat continuos play cuma tmbh ;LOOP=1 .klau nk buat dua2 skali buat mcmni autoplay=1;loop=1 .Tak faham jugak ?Okey mcmni .

    1.Dapatkan link video (URL) dari youtube.
    Contoh untuk lagu acha seprtriasa -sampai menutup mata :
    http://www.youtube.com/watch?v=TcBs8uOd6sc&feature=related

    2.Buang 'watch?' dan gantikan '=' kepada '/'
    Contoh :
    http://www.youtube.com/watch?=TcBs8uOd6sc&feature=related
    kepada
    http://www.youtube.com/v/TcBs8uOd6sc&feature=related

    3.Masukkan link yang anda telah ubah ke dalam kod berikut.


    AKAN JADI MACAM NI :


    4.Dah siap !

    Kalau susah sangat copy yg kod yg no.3 tu and masukkan link yg telah diubah .

    Ni Lagu Acha Septriasa - sampai menutup mata

    Hrap admin update smula tutorial ni supaya dyorang tak trtnya-tnya lg soalan mcmni .Okey ,thanks :)

    ReplyDelete
  59. Klau nk buat autoplay ,cuma tmbhkn autoplay=1 slepas url yg tlah diubah ,klau nk buat continuos play cuma tmbh ;loop=1.klau nk dua2 skali tmbhkn &autoplay=1;loop=1 .Tak fham jugak?Okey mcmni .

    1.Dapatkan link video (URL) dari youtube.
    Contoh untuk lagu di atas:
    http://www.youtube.com/watch?v=_eYj0B5LwOo

    2.Buang 'watch?' dan gantikan '=' kepada '/'
    Contoh :
    http://www.youtube.com/watch?v=TcBs8uOd6sc&feature=related
    kepada
    http://www.youtube.com/v/=TcBs8uOd6sc&feature=related

    3.Masukkan link yang anda telah ubah ke dalam kod berikut.


    AKAN JADI MACAMNI :


    4.Dah siap !

    Ni lagu Acha Septriasa - sampai mnutup mata

    Klau ssh sgt copy kod yg no.3 and msukkn url yg tlg diubah .

    *Hrap admin update smula tutorial ni supaya dyorang tak trtnya-tnya lg soalan yg sama . :)

    ReplyDelete
  60. Ni yg utk n0.3
    <embed width="200" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/TcBs8uOd6sc&feature=related&autoplay=1;loop=1></embed>

    ReplyDelete
  61. macam mane na buat lagu too replay sendiri.?please help.thank you (:

    ReplyDelete
  62. ta boleyh ..please help me..
    by step da buad still ta play gak

    ReplyDelete
  63. hehehe dah jd.. u oll trima ksih

    ReplyDelete
  64. Alhamdullilah, dahh selesai :) thank yahhh .

    ReplyDelete
  65. terima kasih semua yg bg idea .. yg tadapat dapat tuh , jgn gelabah . wat satu satu .. hee

    ReplyDelete
  66. kalau nak pasang dua atau lebih lagu boleh x, buat mksudnya buat playlist

    ReplyDelete
  67. edit htlm mane tak jmpe tak kan sye dah bute kot

    ReplyDelete
  68. bleyh tak klau kita ambil link "song lists" drpd akaun utube kita sendiri erk?

    ReplyDelete
  69. sy dah boleh wat, tapi kenapa xkuar suara ye?

    ReplyDelete
  70. kalau sy copy habis url lagu kt atas tu mmg jadi.tp kalau masuk lain,.mmg xjd:(

    ReplyDelete
  71. I currently am running two blogs, one is for design & development and
    I possess a pagerank of 4 on it and that i have various good articles.
    . And I have another blog where We have rants, health tips and
    photography... Should I merge them or should I keep it
    seperate?.

    Here is my web site; Vaginal mesh lawsuits

    ReplyDelete
  72. I also had my own Youtube to Mp3 experiment =)

    You were generous to share about this too. Thanks!

    ReplyDelete
  73. This рiece of wгiting will assist the internet people for creating new webpage or evеn
    a weblog frоm stаrt to end.

    Here iѕ my web page: RPMPoκеr Βonus
    - -

    ReplyDelete
  74. We stumbled over here coming from a different web address
    and thought I might as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

    Also visit my blog post :: fertigteich

    ReplyDelete
  75. taw x mcm mane kalau nk bagy ..... kan lepas jady mp3 tu.. tap5 jdy smbol yg lagy canteq..?? faham kan.. hope sudi tolong.. :)

    ReplyDelete