Tukar Warna Background Blockquote

Blockquote bagi sesebuah blog/website biasanya digunakan untuk menunjukkan satu petikan yang melibatkan kata-kata yang hendak di'tekan'kan kepada pengunjung sesebuah blog.


Bagi blog, kod yang digunakan untuk blockquote adalah <blockquote> APAƂ² PETIKAN</blockquote>. Selain untuk menunjukkan petikan kata, blockquote juga digunakan untuk tujuan lain seperti mempamerkan kod (seperti yang dilakukan dalam blog ini)

Tutorial ini akan menunjukkan cara untuk menukar warna background bagi blockquote mengikut citarasa seseorang blogger.

Contoh blockquote yang telah ditukar warna background.



Cara untuk tukar warna background adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard >layout > edit html >

2. Gunakan ctrl + F untuk menghidupkan fungsi find kemudian cari kod berikut.

.post blockquote {



3. Dibawah kod ini, masukkan kod berikut.

background:#KOD WARNA ;



KOD WARNA: boleh dapatkan merujuk kepada kod dibawah.

contoh:kod sepatutnya kelihatan seperti ini.


4. Save dan lihat hasilnya.

---------------
Sila rujuk web dibawah untuk kod gambar. Jika mahu dalam paparan windows berlainan, sila KLIK SINI



Suka entri ini.?

32 comments:

Fina Fento on March 9, 2010 at 8:15 AM said...

menarik..tercari-cari sebelum ni nak letak kaler utk quote..terima kasih!

mfk on March 11, 2010 at 12:52 AM said...

menarik2...
terima kasih...
kalau nak letak gambar or background bergambar mcm contoh atas sekali tu macam mana?
terima kasih
+)

unwanted on March 14, 2010 at 9:50 AM said...

Fina Fento,
sama².:)

mfk,
ada cara untuk tukar background bergamabr.
nanti aku buat tutorial tu.:)

farzana :) on August 15, 2010 at 2:21 PM said...

Nak Tanye kalau takde .post blockquote { nak buat cmne ?

fad*** on November 6, 2010 at 10:33 PM said...

thank's bro...aku suke ni

cahaya is NuVus ;) on November 12, 2010 at 11:15 PM said...

xfaham laa?xjadi punnn

chentamiera on November 24, 2010 at 7:49 AM said...

tak jadi pun...huhu

chentamiera on November 29, 2010 at 8:35 AM said...

awk..dh jd..tp kan, cmne ea kalau miera nk wat background untuk blockquate yang ada 2 dlm 1 entry tp nk kaler lain2..?

Zody on December 5, 2010 at 1:06 AM said...

k buat blockquote pon sye x reti..

someone on December 8, 2010 at 7:15 PM said...

template baru memang takda code untuk .post blockquote { ker?

someone on December 8, 2010 at 7:23 PM said...

Takpa saya dah tau.
bagi yang tak boleh lagi tu korang cari code

.post {

pastu bawah code tu korang paste code

.post blockquote {
background:#kodwarna;
}

save and you're done. :D

fad*** on December 17, 2010 at 2:28 AM said...

pergi kat sini untuk tengok cara full yang sebenar sebenar...Cara Menukar Background/Gaya Blockquote

Loyar Lawa on January 4, 2011 at 6:49 PM said...

knp sye punya html tue xde yg .post blockquote tuh... huhu

Loyar Lawa on January 4, 2011 at 6:50 PM said...

ohhhhhh baru bace kumen di atas....

thx ya

Kucing Oren on January 26, 2011 at 7:18 PM said...

nk guna blockquote cmner? taip jer lam new post?

wan on February 3, 2011 at 12:51 AM said...

xjumpa pn code tu

Hamrry on February 8, 2011 at 1:48 PM said...

aku xde kod tuh lah..aku nak hilangkan blockquote tuh..biar hilang trus,,cmana ea??

tipahvogue on March 9, 2011 at 12:22 PM said...

takde pon ".post blockquote {" kat edit html tuuuuuuuuuuu??? cane nihhhhhhhh???

nurulbazliahmasri on April 11, 2011 at 7:57 PM said...

problem pada blog saya adalah kegagalan untuk menyeragamkan keseragaman gambar2 supaya nampak teratur&cantik.cth satu link gmbr kecik & satu besar...lihat la http://nurulbazliahmasri@blogspot.com...gmbr pada sisi...any idea bg cantik

SYAHIDAH PAMIDI on April 21, 2011 at 4:39 PM said...

xjadi pon,,,cmne nk guna???

mUjaHidah_SaFwaH on April 28, 2011 at 1:31 AM said...

kalau xde kod

.post blockquote {

dan

.post {
boleh tmbh dlm html tu...cmnie cre dia...cri

.post-body {
position: relative;
}

then paste kod nie..


.post blockquote {
background:#kodwarna;
}

preview tuk lihat jd ke x...then save..sy dh wt...jd..

mUjaHidah_SaFwaH on April 28, 2011 at 1:32 AM said...

erk..tertinggal...paste kod tu kt bwh kod yg dicari sebelum nye..bile dh paste akan jd cmni..

.post-body {
position: relative;
}

.post blockquote {
background:#kodwarna;
}

AdeqYahya on May 12, 2011 at 3:02 AM said...

x pham la yg post last ne~

~ eyza on October 6, 2011 at 12:06 PM said...

xbley pun.. susah laa ..

Saidatul Qhaziah Amirrudin on November 1, 2011 at 12:35 AM said...

macam mana pula nak buat box yg line dia warna oren tu~?
tolong.....

aini shuhaimah on December 26, 2011 at 11:51 PM said...

emm, mcm mne nk gne blockquote ni ?? =='

Cik Zai on January 1, 2012 at 6:39 AM said...

Thanksss...jadi ^_^ ...suka2

nur aisyah on January 5, 2012 at 9:39 AM said...

btw thanz for sharing

AMIRUL HAFIIZ on February 11, 2012 at 10:58 PM said...

aaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrhhhhhhhhhhhhh..........dah berpuluh kali mencuba....tap x jugak jad

amanina subri on February 23, 2012 at 4:56 PM said...

sebenarnya pe mende ni?nk ubah camne nk ,ta fham sebenar kegunaan benda tu harap sngat explain sebab aku rasa kalu edit code html takut wrna blog kita brubah,grrr,haha

aeyla on February 26, 2012 at 2:09 AM said...

walaupun dh cari kod yg cik mijahidah_safwah ajar..kod tersebut tetap takde dlm aku punya html tu...dah macam mane??

Zei Fhend on May 24, 2014 at 6:59 AM said...

SALAM SUKSES BRO. BOSEN KENA GUSUR MULU SEKARANG SEKARANG INI. DAN SEKARANG TERPAKSA BIKIN RUMAH BARU. DITUNGGU KEHADIRANNYA YA BRO SEKALIAN TITIP BINGKISAN TERBARU DARI GUBUK ANE. THX YO
BOKEP STREAMING TERBARU

KOLEKSI BOKEP STREAMING JANDA
KOLEKSI BOKEP STREAMING BARAT
KOLEKSI BOKEP STREAMING ASIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDO
KOLEKSI BOKEP STREAMING PHILIPINA
KOLEKSI BOKEP STREAMING MALAYSIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING KOREA

VIDIO TERLARIS
BOKEP STREAMING ABG MESUM 15 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 16 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 17 TAHUN
BOKEP STREAMING JANDA KEMBANG
BOKEP STREAMING PERAWAN SMP
BOKEP STREAMING PERAWAN SMA
AYAM KAMPUS JAKARTA

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted