Letak Tajuk Entri Pada Read More

Kebiasaannya, apabila sesebuah blog menggunakan fungsi readmore, perkataan yang keluar adalah samada 'read more', 'baca lagi', 'klik untuk teruskan pembacaan' dan lain-lain tanpa melibatkan tajuk sesebuah entri.

Tutorial ini akan menerangkan bagaimana untuk menambah sedikit kod daripada tutorial readmore sebelum ini untuk membolehkan tajuk entri keluar secara automatic selepas perkataan 'readmore' (atau perkataan lain berkaitan'.

Sebelum
Letak Tajuk Entri Pada Read More


Selepas
Letak Tajuk Entri Pada Read More


Cara-cara untuk meletakkan kod untuk trick ini adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger dari dashboard > layout > edit HTML > expand widget templates

2. Klik ctrl + F untuk menghidupkan fungsi find kemudian cari kod berikut

<data:post.body/>



3. Dibawah kod <data:post.body/> , ada beberapa kod yang berkaitan dengan readmore, dan buat penambahan kod dibawah selepas perkataan 'readmore'(atau perkataan lain yang berkaitan)
-pastikan kod ini terletak sebelum </a>

<data:post.title/>


Lihat contoh dibawah untuk memudahkan.

Letak Tajuk Entri Pada Read More


4.Apabila selesai anda boleh save dan lihat hasilnya.:)

26 comments:

  1. Terima kasih ttg tutorial ini. Sekian lama, barulah saya mencuba untuk tambahan html berkaitan read more ini. Terima kasih. Sdra/i telah membuka pintu hati untuk mencubanya. Terima kasih sesangat...

    ReplyDelete
  2. selain tu per kataan apa bro...x dapat ar!!

    ReplyDelete
  3. Berbanyak terima-kasihlah kerana banyak ilmu yng saya dapat dari saudara

    ReplyDelete
  4. nape blog saye xde kod html

    ala sedey lo xdpt buat huhuh

    ReplyDelete
  5. mksud saye template ni xde html kod ..
    huhu frust nye xdpt nk wt

    ReplyDelete
  6. awat bodo sgt wonder mommy? expand jela widget code

    ReplyDelete
  7. xyah lah cakap macam tu..habaq jer lah.."bodo" tu tak yah lah letak..apa daa

    ReplyDelete
  8. salam...

    nak tya mcm mn nak letak "newer Post" n mcm mn nk ubah bentuk tulisan, warna, saiz dsb nya kat tulisan pada blog..cth mcm admin buat "tutorial untuk blog/tips blogspot"..

    ReplyDelete
  9. salam awk..npe tak de pa pe pun bile sye try readmore link neyh???

    ReplyDelete
  10. kalau xde code step no 2 tu cane yerr???
    (xleh nk tulis sini, bila publish coment code 2 xterpapar kt komen box ni)

    ReplyDelete
  11. saya xdpat nk cari expand widget templates dan ..mcm mna ya

    ReplyDelete