Cara Buat Read More pada blog

Mempunyai fungsi 'read more' adalah antara perkara yang perlu diaplikasikan pada sesebuah blog. Ini kerana rata-rata pemilik blog akan menaip entri yang boleh dikategorikan sebagai 'panjang'. Dengan mempunyai fungsi read more, keseluruhan entri dapat diringkaskan supaya ianya lebih memudahkan.

Cara Buat Read More pada blog


Berikut merupakan langkah yang perlu dilakukan untuk menggunakan fungsi 'read more' pada blog.


1. Login, daripada dashboard klik layout > edit html.
Cara Buat Read More pada blog



2. Pastikan anda backup template dahulu dengan klik 'Download Full Template' kemudian klik pada 'expand widget templates'.

3. Pada keyboard anda, tekan ctrl + F untuk menghidupkan fungsi 'find' kemudian taip
<data:post.body/>
Cara Buat Read More pada blog


4. Letakkan kod ini di atas <data:post.body/>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>



5. Kemudian letakkan kod ini di bawah <data:post.body/>

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'><br />
<a expr:href='data:post.url'>Read more...</a>
</b:if>
</b:if>



Nota: kod anda sepatutnya kelihatan seperti ini.
Cara Buat Read More pada blog


6. Selepas selesai letak code, Save Template.

7. Kemudian, daripada paparan dashboard, klik pada Setting > Formatting kemudian scroll ke bawah sehingga jumpa Post Template.

8. Copy code berikut ke dalam Post Template

<span class="fullpost">
</span>



9. Save Setting

10. Pergi kepada paparan untuk post entri, dalam ruangan post entri klik pada 'edit html' dan akan anda jumpa code tadi. Kandungan yang ingin diletakkan dalam ruanagn read more perlu terletak antara <span class="fullpost"> dan </span>


11. Apabila siap menaip, klik publish..


Suka entri ini.?

101 comments:

@e_da on February 22, 2010 at 8:29 AM said...

salam.. blog info yg sgt berguna.. terima kasih pd anda yg sudi berkongsi ilmu... ... ianya sgt berguna pd saya yg masih belajar tentang blog ni... teruskan ya....

++ikhwan zayana++ on February 22, 2010 at 11:30 AM said...

erm,,cane lak kalo xnak ade yang read more neh..sebab saye nyer blog ade read more,,saye xbekenan..

unwanted on February 22, 2010 at 9:54 PM said...

@e_da,
sama².
apa yang ada kongsi sama².:)

++ikhwan zayana++
Kalau sudah ada read more, cuba cari kod tambahan seperti di atas dan delete kod tersebut. Tetapi pastikan backup template dahulu sblm ubah kod tersebut.

++ikhwan zayana++ on February 23, 2010 at 12:50 AM said...

okeh.saye dah edit.
alhamdulillah..hehe..
jadi,,xde la rimas sgt..sebb saye suke kalo saye nye post tu panjang2,,

unwanted on February 23, 2010 at 1:21 AM said...

++ikhwan zayana++ ,
baguslah kalau sudah jadi.:)
bergantung kepada citarasa masing².:)

alif on February 26, 2010 at 10:49 AM said...

thanks..tapi tak berjaya..ada perkataan read more..kat hujung artikel..jadi masih pannnjangg sgt... http://syokNYAdownload.blogspot.com/

mcm mana ni..pening dah..

unwanted on February 26, 2010 at 12:32 PM said...

alif,
kalau macam tu biasanya sudah berjaya,
tetapi untuk read more ni dia bukan automatik,
so untuk entri pada muka depan, kena edit dahulu dan letak
< span class="fullpost">
< /span>
,
dan entri seterusnya selepas ini pun perlu buat perkara yang sama.

Kembara Jr, on March 31, 2010 at 12:34 AM said...

Terima-kasih dah berjaya pun. Saya nak tanya satu, macan mana nak masukkan video yg diambil dgn handycam kedalam entri kita?

tembume on May 10, 2010 at 3:09 PM said...

apsal x jadi pon?
huhuhu

Saddan Juhari on May 23, 2010 at 2:32 PM said...

xjumper la..

Saddan Juhari on May 23, 2010 at 2:33 PM said...

x jumpe perkataan data post body tu

Rina Dan Rafiz on May 27, 2010 at 12:59 PM said...

tak jd pn.. die kena letak selepas k sebelum

dr.farhan on July 2, 2010 at 6:27 AM said...

tq...

kumpau on July 29, 2010 at 11:06 PM said...

terima kasih...dah lama cari teknik ni

azieda razak on August 11, 2010 at 11:18 AM said...

sy nk tya la...
camne nak hilangkan button 'read more' dlm blog saya? sy da try cri guna ''. tp x jmpe. nape ye??

fieza on August 15, 2010 at 2:23 AM said...

salam
thnx..ada keluar pkataan read more kt ujung artikel saya tapi artikel saya masih panjang...
xtaw nak edit cam na lg. sy da wat sume step..
ape yg saya tertinggal lg ye?

unwanted on August 15, 2010 at 3:45 AM said...

fieza
Step ni mmg kena buat manual.
kalau baru buat tutorial ini, entri yang berada di front page mmg kena edit manual.

kalau entri selepas ini, buat je penambahan kod seperti dalam tutorial di atas.

fieza on August 15, 2010 at 10:15 AM said...

wat2 banyak kali tetap ada error...huhuh
sedey sbb xjadi...

eNaSaN on August 17, 2010 at 12:18 PM said...

thanks..dh wat...ok..padahal lamer nk wat baru rase nk cuba..sbb sblm nie pernah cuba tapi xmenjadi...lalalalala

firdaus salsabil on October 2, 2010 at 9:00 PM said...

Your HTML cannot be accepted: Closing tag has no matching opening tag: SPAN

klu jd mcmni ???xjd pn readmore ?

Indiebundles on October 14, 2010 at 10:43 PM said...

senang gila...zzzz,aku berjaya..

Maria Camelya on October 19, 2010 at 5:36 PM said...

sgt geram <data post tu xde dlm html sy. ;(
Ade care lain x if xde word tu? :(

sue/allya/zalya on October 19, 2010 at 11:53 PM said...

pandainye dia... terima kasih atas tunjuk ajar ini..... =)

no92a on November 9, 2010 at 3:33 PM said...

salam..kenapa xjdi ya readmore tu..xkuar aper2 just satu entry yang pnjang tetap keluar..need help...

tHe pRiNcE on November 18, 2010 at 2:07 AM said...

yes...knape x jadi...
dah wat sume step but still kuar panjang(bukan seperti yg drancng..)
need help???

Badrul Hafiz on November 21, 2010 at 2:40 AM said...

dah kuar read more 2, tp en3 still panjang... ble cari pktaan 2 xjumpe dlm HTML... ble tmbah sndri pon still xjd gak.... huhu...

ULtradya on November 29, 2010 at 4:44 PM said...

tutorial nih la yg sy duk cari2 nih...heheheh..thanks sbb share

Muslimah Optimis on December 12, 2010 at 4:29 PM said...

salam..saya baru je jumpa blog ni..dah foloq sebab berguna semua maklmat yang dikongsikan..

tapi saya dah cuba buat tak ada pun ..

fening2.. help me

tq

suNa HusN@ on January 2, 2011 at 2:36 PM said...

thnks.....jd dah...:)

CeRiT@ K@Mi on January 5, 2011 at 7:26 AM said...

nape tak jadi ek??

bonda on January 20, 2011 at 2:34 PM said...

Salam. Thanks atas tunjuk ajar. Jadi jugalah tapi ada kesan pada entri yang sebelum-sebelum ni. Read More keluar jugak di entri lama tapi at the end. Macam mana nak repair ni?

iera_albayt on January 24, 2011 at 8:21 PM said...

salam..mohon kepastian..nape sy pnye kt edit html tiada .....(T_T)

zura emylia on January 26, 2011 at 8:48 PM said...

salam..sy dah bjya buat, tapi still panjang...klu buat manual, mane nak ltak kod tu...pliss

BLack_Raider on January 30, 2011 at 4:45 AM said...

Terima kasih atas segala maklumat yang dikongsi bersama..semoga byk lg yg kita boleh pelajari dlm bidang ini..terima kasih sekali lagi..

Kongsi Man on February 3, 2011 at 3:02 PM said...

ni yang saya nak belajar ni...tq for info

aqu slumbers on February 11, 2011 at 6:56 PM said...

INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

choco milk on February 19, 2011 at 9:51 AM said...

the best...thnzz a lott...

pottie C p0oyou on February 24, 2011 at 4:16 PM said...

terima kasih banyak....
mula2 tadi wat,xjadik..
but try ag..berjaya dah nih...
post lama pon leh letak read more dh..

nurulatiqahismail on March 1, 2011 at 9:11 PM said...

thanks eyh...
nice job!!!

ANA FARHA on March 2, 2011 at 7:54 PM said...

terima kasih share info nih...

ida on March 6, 2011 at 7:08 PM said...

tutorial ni berguna sgt..sy berjaya buat blog sy sendiri..sy jgk byk suggest kan kat kwn2 pasal blog tutorial ni..thank you so much..

scha on March 20, 2011 at 10:59 AM said...

saya tak faham langkah ke-10 tu . tolong terang kan lagi =="

Kimi Kay MS on April 1, 2011 at 12:27 AM said...

huwaaa rasa nak nangis! dah la sy terbuat read more tu kat ujung setiap entry... pastu nak clear kan balik tableh :(

Rossie Taiman on April 2, 2011 at 4:32 AM said...

"data post body"
You'll find it, only if you click on
"Expand Widget Templates"

fira mustafa on April 10, 2011 at 1:20 PM said...

thanks..da mnjadi..like it!.. ^.^

Anonymous said...

saye try buat yg ni...tp x jd...pstu blog saye trus jd mngarut...sgale yg saye post hilang....tlong bantu saye buat blog saye jd macam biase smule....http://khalifahalmujahidin.blogspot.com/

A'ai on April 11, 2011 at 4:51 PM said...

dah jadi dah terima kasih...

bUdAx kEChiK on April 12, 2011 at 1:16 PM said...

nape xde pom mnde nie..



camne nak bwat...

bUdAx kEChiK on April 12, 2011 at 1:17 PM said...

da ade da...

bUdAx kEChiK on April 12, 2011 at 1:32 PM said...

sedey sebab xjadi~~~~

Shairazi Saidin on April 14, 2011 at 6:22 PM said...

TAK JADIK! betol ke ni?

den on April 22, 2011 at 11:55 AM said...

TQ SO MUCH. I LIKE IT

atiey eusoff on May 7, 2011 at 12:43 PM said...

xjadi laa read more..
entry hilang, tajuk entri ada. mcm mana nak mcm sediakala..

AmYmA on May 10, 2011 at 5:38 PM said...

assalamualaikum..hmm,x jadi pn :(

Iqah QaQa on May 14, 2011 at 12:27 PM said...

wuhuuuu.. knp ta jd ni? read more nye ada kt bahagian bwh skali..uhuhuuuu.. TOLONGG

PutriAlam on May 23, 2011 at 1:26 PM said...

great!

Mohamad Nizam Mat on May 25, 2011 at 4:22 AM said...

read more da bhagian bwah skali.. sesetengah entry je bleh buat nape ek..??

khuza hasan on May 25, 2011 at 10:35 AM said...

yeay jadi..tQ..mknenye setiap kali nk post entri kena bubuh bende tu dulu eh?

nadia isa on June 1, 2011 at 4:17 PM said...

x jadi lah...hurmm :(
tulisan stil pnjg..dh buat step strusnye pon x jdi2 juag

JR on June 8, 2011 at 2:01 PM said...

aq stuck di step-10, post entry maksud nya d situ yg dah kita buat ke?

Anonymous said...

TQ..dpt juga akhirnya. ianya lbih kpd pnyediaan template utk future use. Boleh jga d apply utk post yg sdia ada...TRIMASSS share. Smoga brtmbah2 pngetahuan anda yg kngsi info ni..!!

sor-fiena on June 23, 2011 at 10:37 AM said...

x jadi pon T^T

pAeh m0ds on June 28, 2011 at 1:13 PM said...

nk tnye ny?..lps buat read m0re ny mmg sumer entry akn jd read m0re kew??..klu entry lain xnk wt entry m0re bley??..juat entry tertentu jer..

Aynaa Aziz on July 4, 2011 at 4:46 PM said...

TAK BOLEH PUN?

Aynaa Aziz on July 4, 2011 at 5:08 PM said...

kenapa "read more" kt bwh sekali. under the signature? kalau mcm tu baik takyah ade:(

http://aynaafatin.blogspot.com

Gen2Merah on July 12, 2011 at 6:57 AM said...

yelaaaa... takda perubahan pun. Cuma kenapa "read more" kt bwh sekali. pastu entrinya tetap panjang macam selalu pun...

Admin.. need help yaa.. please.

azamku al-fateh on July 12, 2011 at 12:43 PM said...

admin:step ke 10 tue,saya x paham...mcm mana tue??

Sayurikan on August 27, 2011 at 3:37 PM said...

salam bro. saya dah berjaya buat read more. tp if ade sesetengah saya xnk letak read more.. mcm mane na hilangkan?

LoVe@DzuLeyA on October 13, 2011 at 4:08 PM said...

to xda dalam html sy

kutoOobambOo / ericoanaci on November 1, 2011 at 4:54 PM said...

TQ BUAT SEKALI TERUS DAPAT

Rofiq Amin on November 9, 2011 at 2:41 PM said...

camne nk wat read more tu jd box.. mksd sye tulisan read more tu kite nk wat jd comey mcm yg ade kat blog nih..

fatin adawiah on November 23, 2011 at 9:45 AM said...

thanx.,entry yg bguna..=)

lilac lollipop on December 4, 2011 at 5:14 AM said...

thxn sgt2...akhir nyew x smak pown blog sye nan enrti pnjg2 !!! :)

Nazrul Azwad on December 25, 2011 at 10:52 PM said...

x fhm laaa

sitisinisana on January 7, 2012 at 11:23 AM said...

thanks for the info...berjaya!akhirnya x la serabut sgt

mocha_violet on January 29, 2012 at 7:58 PM said...

klw xde pkataan kat ats tu nk bt camna??

Dittokatsu Gaban on March 16, 2012 at 10:24 AM said...

salam tuan tanah,

sy punya dashboard cuma ada antaranya ...

Edit Posts – Comments – Settings – Design – Monetize – Stats.

yang LAYOUT xder .. so camner nak buat?

pencinta illahi on March 16, 2012 at 2:35 PM said...

lah~npe sye pnye x jdi..??

..eMa.. on March 16, 2012 at 6:00 PM said...

kod ni xada kt edit HTML sy cm ne ek?? :(

Fara Rauf on March 19, 2012 at 11:29 AM said...

SEDYE JGK DH TRY BYK KALI XJDI.. BENGANG JERK

shimi on March 31, 2012 at 1:50 PM said...

dah jadi

nawzi on April 10, 2012 at 5:27 PM said...

tak jadi...tetap keluar pjg lebar...huhuhu..help me...

towan on May 19, 2012 at 10:39 PM said...

knp font size xblh edit yup?
kecik aje tlsn nye

Qween on June 10, 2012 at 12:15 PM said...

hye !! wahahaa ! akhirnya aqu jumpa !! ngehee . . . . thanxz ya sbb bagi tunjuk ajaa :)

Iswandi Rezal on July 28, 2012 at 9:07 PM said...

tak jumpa la..boleh tak buatkan yang dalam version baru punye dashboard..saya punya version yang baru

SEMPORNA on August 26, 2012 at 8:46 PM said...

tuan tanah... step 7 & 8 x jmpe la untuk dashboard version baru ni.. mintak tunjuk ajar

Anonymous said...

Min, kok nya banyak yah?
tolong dibalas ya min:)

Langit Tinggi on December 25, 2012 at 11:36 PM said...

assalam.macamana nak buat satu page tu cuma satu entry je..

hidop malang on December 30, 2012 at 12:35 PM said...

Thanks...Follow la sye!

http://amirasyafiqah98.blogspot.com/

Anonymous said...

Thank's Dude

Visit My Blog OK :
http://blackhat31.blogspot.com

kaknab on January 19, 2013 at 3:23 PM said...

terima kasih banyak2 bagi tutorial, kaknab dah buat kelopak bunga dropping, cantik, suka kaknab. yang belum dapat lagi "read more" tak apa nanti kaknab buat pelan pelan. tkasih ye.

fizafiza on March 8, 2013 at 10:33 AM said...

terima kasih atas tutorial yang berguna. saya pun pernah buat cuma asik tak jadi je. last2 saya taip siap2 entry saya then tekan je button "insert jump break" button kat area yang saya nak letak read more tu...hehe

http://sinarcahayamata.blogspot.com

ReGreat on March 23, 2013 at 6:47 PM said...

Maceh banyak ajar saya camne nak wat read more ni...(-U-)

Anonymous said...

photovoltaic equipment electricity standards or clean energy standards would accomplish considerably less and would impose much higher costs
per ton of emissions reduction than cap-and-trade would.
While the demand for corn in the fourth quarter of 2012, our
effective tax rate was 6% compared to 4% in 2011.
Could marine photovoltaic equipments be the Uranium
Banana Skin? My first question, I agree. We look forward to
collaborating with him to help realize the five pillars outlined inThe Third Industrial
RevolutionVice Admiral Dennis McGinn is the President of CalCEF, the California Clean Energy
Fund.

Stop by my web blog - blogspot.com

Anonymous said...

The Tennessee operations have performed very well and are largely responsible for the world's first commercial-scale cellulosic ethanol plant in the northwest Italian city of Crescentino. 8 billion around 18, 000 crore. 2 million gallons of that capacity came from the ethanol production business, confirming the low-to-no margin nature of the deals.

Also visit my web blog; photovoltaic generator

Nazmi Zakaria on June 8, 2013 at 9:48 AM said...

saya xdapat cari yang ni dalam dashboard saya

". Kemudian, daripada paparan dashboard, klik pada Setting > Formatting kemudian scroll ke bawah sehingga jumpa Post Template."

Norehan Saad on September 7, 2013 at 11:32 PM said...

info yang menarik..terima kasih
http://jomsihatdanceria.blogspot.com

Gipi on September 19, 2013 at 9:35 AM said...

bermanfaat infonya, thanks sob

apar suparjo on September 19, 2013 at 9:40 AM said...

oh jadi gitu ya gan infonya, thanks dah kalo begitu

oba alam wasir yang manjur on September 19, 2013 at 9:46 AM said...

nice info. thanks bro

Zei Fhend on May 24, 2014 at 6:57 AM said...

SALAM SUKSES BRO. BOSEN KENA GUSUR MULU SEKARANG SEKARANG INI. DAN SEKARANG TERPAKSA BIKIN RUMAH BARU. DITUNGGU KEHADIRANNYA YA BRO SEKALIAN TITIP BINGKISAN TERBARU DARI GUBUK ANE. THX YO
BOKEP STREAMING TERBARU

KOLEKSI BOKEP STREAMING JANDA
KOLEKSI BOKEP STREAMING BARAT
KOLEKSI BOKEP STREAMING ASIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING INDO
KOLEKSI BOKEP STREAMING PHILIPINA
KOLEKSI BOKEP STREAMING MALAYSIA
KOLEKSI BOKEP STREAMING KOREA

VIDIO TERLARIS
BOKEP STREAMING ABG MESUM 15 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 16 TAHUN
BOKEP STREAMING ABG MESUM 17 TAHUN
BOKEP STREAMING JANDA KEMBANG
BOKEP STREAMING PERAWAN SMP
BOKEP STREAMING PERAWAN SMA
AYAM KAMPUS JAKARTA

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted