Cara Buat Read More pada blog

Mempunyai fungsi 'read more' adalah antara perkara yang perlu diaplikasikan pada sesebuah blog. Ini kerana rata-rata pemilik blog akan menaip entri yang boleh dikategorikan sebagai 'panjang'. Dengan mempunyai fungsi read more, keseluruhan entri dapat diringkaskan supaya ianya lebih memudahkan.
Cara Buat Read More pada blog


Berikut merupakan langkah yang perlu dilakukan untuk menggunakan fungsi 'read more' pada blog.


1. Login, daripada dashboard klik layout > edit html.
Cara Buat Read More pada blog



2. Pastikan anda backup template dahulu dengan klik 'Download Full Template' kemudian klik pada 'expand widget templates'.

3. Pada keyboard anda, tekan ctrl + F untuk menghidupkan fungsi 'find' kemudian taip
<data:post.body/>
Cara Buat Read More pada blog


4. Letakkan kod ini di atas <data:post.body/>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>



5. Kemudian letakkan kod ini di bawah <data:post.body/>

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'><br />
<a expr:href='data:post.url'>Read more...</a>
</b:if>
</b:if>



Nota: kod anda sepatutnya kelihatan seperti ini.
Cara Buat Read More pada blog


6. Selepas selesai letak code, Save Template.

7. Kemudian, daripada paparan dashboard, klik pada Setting > Formatting kemudian scroll ke bawah sehingga jumpa Post Template.

8. Copy code berikut ke dalam Post Template

<span class="fullpost">
</span>



9. Save Setting

10. Pergi kepada paparan untuk post entri, dalam ruangan post entri klik pada 'edit html' dan akan anda jumpa code tadi. Kandungan yang ingin diletakkan dalam ruanagn read more perlu terletak antara <span class="fullpost"> dan </span>


11. Apabila siap menaip, klik publish..

105 comments:

  1. salam.. blog info yg sgt berguna.. terima kasih pd anda yg sudi berkongsi ilmu... ... ianya sgt berguna pd saya yg masih belajar tentang blog ni... teruskan ya....

    ReplyDelete
  2. erm,,cane lak kalo xnak ade yang read more neh..sebab saye nyer blog ade read more,,saye xbekenan..

    ReplyDelete
  3. @e_da,
    sama².
    apa yang ada kongsi sama².:)

    ++ikhwan zayana++
    Kalau sudah ada read more, cuba cari kod tambahan seperti di atas dan delete kod tersebut. Tetapi pastikan backup template dahulu sblm ubah kod tersebut.

    ReplyDelete
  4. okeh.saye dah edit.
    alhamdulillah..hehe..
    jadi,,xde la rimas sgt..sebb saye suke kalo saye nye post tu panjang2,,

    ReplyDelete
  5. ++ikhwan zayana++ ,
    baguslah kalau sudah jadi.:)
    bergantung kepada citarasa masing².:)

    ReplyDelete
  6. thanks..tapi tak berjaya..ada perkataan read more..kat hujung artikel..jadi masih pannnjangg sgt... http://syokNYAdownload.blogspot.com/

    mcm mana ni..pening dah..

    ReplyDelete
  7. alif,
    kalau macam tu biasanya sudah berjaya,
    tetapi untuk read more ni dia bukan automatik,
    so untuk entri pada muka depan, kena edit dahulu dan letak
    < span class="fullpost">
    < /span>
    ,
    dan entri seterusnya selepas ini pun perlu buat perkara yang sama.

    ReplyDelete
  8. Terima-kasih dah berjaya pun. Saya nak tanya satu, macan mana nak masukkan video yg diambil dgn handycam kedalam entri kita?

    ReplyDelete
  9. x jumpe perkataan data post body tu

    ReplyDelete
  10. tak jd pn.. die kena letak selepas k sebelum

    ReplyDelete
  11. terima kasih...dah lama cari teknik ni

    ReplyDelete
  12. sy nk tya la...
    camne nak hilangkan button 'read more' dlm blog saya? sy da try cri guna ''. tp x jmpe. nape ye??

    ReplyDelete
  13. salam
    thnx..ada keluar pkataan read more kt ujung artikel saya tapi artikel saya masih panjang...
    xtaw nak edit cam na lg. sy da wat sume step..
    ape yg saya tertinggal lg ye?

    ReplyDelete
  14. fieza
    Step ni mmg kena buat manual.
    kalau baru buat tutorial ini, entri yang berada di front page mmg kena edit manual.

    kalau entri selepas ini, buat je penambahan kod seperti dalam tutorial di atas.

    ReplyDelete
  15. wat2 banyak kali tetap ada error...huhuh
    sedey sbb xjadi...

    ReplyDelete
  16. thanks..dh wat...ok..padahal lamer nk wat baru rase nk cuba..sbb sblm nie pernah cuba tapi xmenjadi...lalalalala

    ReplyDelete
  17. Your HTML cannot be accepted: Closing tag has no matching opening tag: SPAN

    klu jd mcmni ???xjd pn readmore ?

    ReplyDelete
  18. sgt geram <data post tu xde dlm html sy. ;(
    Ade care lain x if xde word tu? :(

    ReplyDelete
  19. pandainye dia... terima kasih atas tunjuk ajar ini..... =)

    ReplyDelete
  20. salam..kenapa xjdi ya readmore tu..xkuar aper2 just satu entry yang pnjang tetap keluar..need help...

    ReplyDelete
  21. yes...knape x jadi...
    dah wat sume step but still kuar panjang(bukan seperti yg drancng..)
    need help???

    ReplyDelete
  22. dah kuar read more 2, tp en3 still panjang... ble cari pktaan 2 xjumpe dlm HTML... ble tmbah sndri pon still xjd gak.... huhu...

    ReplyDelete
  23. tutorial nih la yg sy duk cari2 nih...heheheh..thanks sbb share

    ReplyDelete
  24. salam..saya baru je jumpa blog ni..dah foloq sebab berguna semua maklmat yang dikongsikan..

    tapi saya dah cuba buat tak ada pun ..

    fening2.. help me

    tq

    ReplyDelete
  25. Salam. Thanks atas tunjuk ajar. Jadi jugalah tapi ada kesan pada entri yang sebelum-sebelum ni. Read More keluar jugak di entri lama tapi at the end. Macam mana nak repair ni?

    ReplyDelete
  26. salam..mohon kepastian..nape sy pnye kt edit html tiada .....(T_T)

    ReplyDelete
  27. salam..sy dah bjya buat, tapi still panjang...klu buat manual, mane nak ltak kod tu...pliss

    ReplyDelete
  28. Terima kasih atas segala maklumat yang dikongsi bersama..semoga byk lg yg kita boleh pelajari dlm bidang ini..terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete
  29. ni yang saya nak belajar ni...tq for info

    ReplyDelete
  30. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  31. terima kasih banyak....
    mula2 tadi wat,xjadik..
    but try ag..berjaya dah nih...
    post lama pon leh letak read more dh..

    ReplyDelete
  32. terima kasih share info nih...

    ReplyDelete
  33. tutorial ni berguna sgt..sy berjaya buat blog sy sendiri..sy jgk byk suggest kan kat kwn2 pasal blog tutorial ni..thank you so much..

    ReplyDelete
  34. saya tak faham langkah ke-10 tu . tolong terang kan lagi =="

    ReplyDelete
  35. huwaaa rasa nak nangis! dah la sy terbuat read more tu kat ujung setiap entry... pastu nak clear kan balik tableh :(

    ReplyDelete
  36. "data post body"
    You'll find it, only if you click on
    "Expand Widget Templates"

    ReplyDelete
  37. thanks..da mnjadi..like it!.. ^.^

    ReplyDelete
  38. saye try buat yg ni...tp x jd...pstu blog saye trus jd mngarut...sgale yg saye post hilang....tlong bantu saye buat blog saye jd macam biase smule....http://khalifahalmujahidin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. dah jadi dah terima kasih...

    ReplyDelete
  40. nape xde pom mnde nie..



    camne nak bwat...

    ReplyDelete
  41. xjadi laa read more..
    entry hilang, tajuk entri ada. mcm mana nak mcm sediakala..

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum..hmm,x jadi pn :(

    ReplyDelete
  43. wuhuuuu.. knp ta jd ni? read more nye ada kt bahagian bwh skali..uhuhuuuu.. TOLONGG

    ReplyDelete
  44. read more da bhagian bwah skali.. sesetengah entry je bleh buat nape ek..??

    ReplyDelete
  45. yeay jadi..tQ..mknenye setiap kali nk post entri kena bubuh bende tu dulu eh?

    ReplyDelete
  46. x jadi lah...hurmm :(
    tulisan stil pnjg..dh buat step strusnye pon x jdi2 juag

    ReplyDelete
  47. aq stuck di step-10, post entry maksud nya d situ yg dah kita buat ke?

    ReplyDelete
  48. TQ..dpt juga akhirnya. ianya lbih kpd pnyediaan template utk future use. Boleh jga d apply utk post yg sdia ada...TRIMASSS share. Smoga brtmbah2 pngetahuan anda yg kngsi info ni..!!

    ReplyDelete
  49. nk tnye ny?..lps buat read m0re ny mmg sumer entry akn jd read m0re kew??..klu entry lain xnk wt entry m0re bley??..juat entry tertentu jer..

    ReplyDelete
  50. kenapa "read more" kt bwh sekali. under the signature? kalau mcm tu baik takyah ade:(

    http://aynaafatin.blogspot.com

    ReplyDelete
  51. yelaaaa... takda perubahan pun. Cuma kenapa "read more" kt bwh sekali. pastu entrinya tetap panjang macam selalu pun...

    Admin.. need help yaa.. please.

    ReplyDelete
  52. admin:step ke 10 tue,saya x paham...mcm mana tue??

    ReplyDelete
  53. salam bro. saya dah berjaya buat read more. tp if ade sesetengah saya xnk letak read more.. mcm mane na hilangkan?

    ReplyDelete
  54. camne nk wat read more tu jd box.. mksd sye tulisan read more tu kite nk wat jd comey mcm yg ade kat blog nih..

    ReplyDelete
  55. thxn sgt2...akhir nyew x smak pown blog sye nan enrti pnjg2 !!! :)

    ReplyDelete
  56. thanks for the info...berjaya!akhirnya x la serabut sgt

    ReplyDelete
  57. klw xde pkataan kat ats tu nk bt camna??

    ReplyDelete
  58. salam tuan tanah,

    sy punya dashboard cuma ada antaranya ...

    Edit Posts – Comments – Settings – Design – Monetize – Stats.

    yang LAYOUT xder .. so camner nak buat?

    ReplyDelete
  59. kod ni xada kt edit HTML sy cm ne ek?? :(

    ReplyDelete
  60. SEDYE JGK DH TRY BYK KALI XJDI.. BENGANG JERK

    ReplyDelete
  61. tak jadi...tetap keluar pjg lebar...huhuhu..help me...

    ReplyDelete
  62. knp font size xblh edit yup?
    kecik aje tlsn nye

    ReplyDelete
  63. hye !! wahahaa ! akhirnya aqu jumpa !! ngehee . . . . thanxz ya sbb bagi tunjuk ajaa :)

    ReplyDelete
  64. tak jumpa la..boleh tak buatkan yang dalam version baru punye dashboard..saya punya version yang baru

    ReplyDelete
  65. tuan tanah... step 7 & 8 x jmpe la untuk dashboard version baru ni.. mintak tunjuk ajar

    ReplyDelete
  66. Min, kok nya banyak yah?
    tolong dibalas ya min:)

    ReplyDelete
  67. assalam.macamana nak buat satu page tu cuma satu entry je..

    ReplyDelete
  68. Thanks...Follow la sye!

    http://amirasyafiqah98.blogspot.com/

    ReplyDelete
  69. Thank's Dude

    Visit My Blog OK :
    http://blackhat31.blogspot.com

    ReplyDelete
  70. terima kasih banyak2 bagi tutorial, kaknab dah buat kelopak bunga dropping, cantik, suka kaknab. yang belum dapat lagi "read more" tak apa nanti kaknab buat pelan pelan. tkasih ye.

    ReplyDelete
  71. terima kasih atas tutorial yang berguna. saya pun pernah buat cuma asik tak jadi je. last2 saya taip siap2 entry saya then tekan je button "insert jump break" button kat area yang saya nak letak read more tu...hehe

    http://sinarcahayamata.blogspot.com

    ReplyDelete
  72. Maceh banyak ajar saya camne nak wat read more ni...(-U-)

    ReplyDelete
  73. photovoltaic equipment electricity standards or clean energy standards would accomplish considerably less and would impose much higher costs
    per ton of emissions reduction than cap-and-trade would.
    While the demand for corn in the fourth quarter of 2012, our
    effective tax rate was 6% compared to 4% in 2011.
    Could marine photovoltaic equipments be the Uranium
    Banana Skin? My first question, I agree. We look forward to
    collaborating with him to help realize the five pillars outlined inThe Third Industrial
    RevolutionVice Admiral Dennis McGinn is the President of CalCEF, the California Clean Energy
    Fund.

    Stop by my web blog - blogspot.com

    ReplyDelete
  74. The Tennessee operations have performed very well and are largely responsible for the world's first commercial-scale cellulosic ethanol plant in the northwest Italian city of Crescentino. 8 billion around 18, 000 crore. 2 million gallons of that capacity came from the ethanol production business, confirming the low-to-no margin nature of the deals.

    Also visit my web blog; photovoltaic generator

    ReplyDelete
  75. saya xdapat cari yang ni dalam dashboard saya

    ". Kemudian, daripada paparan dashboard, klik pada Setting > Formatting kemudian scroll ke bawah sehingga jumpa Post Template."

    ReplyDelete
  76. info yang menarik..terima kasih
    http://jomsihatdanceria.blogspot.com

    ReplyDelete
  77. bermanfaat infonya, thanks sob

    ReplyDelete
  78. oh jadi gitu ya gan infonya, thanks dah kalo begitu

    ReplyDelete
  79. Thanks for this tuto!
    Anyway, suka sangat blog ni.
    Banyak benda yang bermanfaat :)

    ReplyDelete