Sunday, February 21, 2010

Daftar dan letak shoutbox pada blog


Meletakkan sesebuah shoutbox dalam menggalakkan interaksi antara pemilik blog dengan pengunjung sesebuah blog. Interaksi ini mudah kerana ianya tidak melibatkan komen pad aentri, tetapi pesanan yang ditinggalkan pada gadjet shoutbox yang di'pasang' oleh pemilik blog.

tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


Terdapat pelbagai jenis shoutbox yang ada untuk diletakkan dalam sesebuah blog. Antara yang dicadangkan untuk diletakkan dalam sesebuah blog adalah shoutbox daripada shoutmix.com.

Tutorial ringkas ini akan menerangkan cara untuk mendaftar shoutmix, dapatkan kod html dan letakkan pada blog.

1. Buka www.shoutmix.com

2. Klik pada create shoutbox
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


3. Masukkan maklumat yang dikehendaki.(maklumat akan dihantar ke email untuk simpanan)
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


4. Masukkan setting yang berkaitan. Biasanya melibatkan style & color dan date & time.
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


5. Setelah selesai memasukkan setting yang dikehendaki dalam langkah 4,klik pada 'get codes'
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


6. Masukkan lebar dan tinggi yang dikehendaki didalam blog anda. Kemudian copy code berkenaan.
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


7. Setelah copy code, paste pada html/javascript dalam blog anda ( Dashboard>layout>add a gadget>html/javascript)
-Jika masih tidak faham dimana perlu paste code, sila rujuk disini.


Nota: setting untuk shoutbox boleh diubah bila-bila masa dengan login kembali ke dalam akaun shoutmix.
-----------
Contoh shoutbox yang diletakkan dalam blog.
tutorial daftar dan letak shoutbox pada blog


Suka tutorial ini.?

88 comments:

taurusboy on April 28, 2010 at 12:34 PM said...

macam mane nak buat orang untuk daftar kat blog kite??

Rr on June 4, 2010 at 10:38 AM said...

macm mane nak daftar shoutbox?? saya dah cube daftar tapi tak boleh. harap awk cube membantu

syahirah on June 17, 2010 at 11:14 PM said...

time kasih, dah berjaye buat. ;)

NORLINA on July 18, 2010 at 8:30 AM said...

Tq. berjaya akhirnya

cek teh mas cotek on July 22, 2010 at 3:41 AM said...

eeeemmm.... xleh buat laaaaah...

Gen2Merah on September 8, 2010 at 4:29 PM said...

salam bro. macam mana nak gantung shoutbox tu kat tepi ya. aku dah try buat, tapi lain jadi nya. Semakin mengecil plak ruangan chat nya.. cuba tnegok di blog saya

Cerra on October 13, 2010 at 5:34 PM said...

salam. sy pun nak tanya soalan yg sama dgn gen2Merah. mcm mana nak ltk shoutbox kt tepi?

Indiebundles on October 14, 2010 at 10:11 PM said...

Design > Add A Gadget > HTML/Javascrypt = Letak Code Shoutbox..

Adjust Width Shoutbox..

fasihah al mujibah on October 16, 2010 at 1:17 PM said...

sy wt xjd pun.....

awyn on November 30, 2010 at 2:16 AM said...

emmm..cm new ni x ley wat pown

zee:D on December 18, 2010 at 2:20 AM said...

mcm mane nak letak shoutbox kat tepi??
harap boleh tolong:))

RoX_xiRa `LuV* on December 27, 2010 at 6:37 PM said...

cane nk ltk shoutbox kt tepi??
x jadi la

shyqa eyssqa on January 1, 2011 at 3:37 AM said...

mcm mne nk sorok shoutbox tuu nn artis yg kite minat ?

Snow White on January 7, 2011 at 6:10 AM said...

haihh.. x fhm la . mcm mna nk letak shoutmix kita hide dari bloggie but bley click kat side blah kanan ? tolong plzzz .

elsa-melvinn on January 8, 2011 at 9:32 AM said...

erm . saya dah buat tpi cam ner nak buat shoutmix side blah kanan ? tlg lah buat tuto itu

LiyaNa NaNa :) on January 8, 2011 at 10:40 PM said...

nk bt shoutbox yg tergantung kt tepi tu.. thanks :)

illa on February 5, 2011 at 12:09 PM said...

tq... menarik sungguh..

Nur Izzati Syazwani on February 5, 2011 at 2:58 PM said...

mcm mne na letak lagu dlm blog??..da cbe tpi ta bole

aqu slumbers on February 11, 2011 at 6:56 PM said...

INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

haida on March 7, 2011 at 5:58 PM said...

thanks...

!ChellBdaxBdnKcix! on March 14, 2011 at 8:03 PM said...

Emm .. soalan sye sama jerr ngan snow white .. pls buat tuto ..

esarli budak baik on March 18, 2011 at 4:24 PM said...

tenkiu.. jadik!! ^__^

myiz nina saynhe ! on March 20, 2011 at 9:57 PM said...

np itue shoutmix pnya lman web nda bule bkak arrr ?

Syafeyka on March 22, 2011 at 10:49 PM said...

mcm mnew nk wt arrow lain dr lain ek ?

gugusan d'Maroom on March 27, 2011 at 11:45 PM said...

thx yea ... huhuh

laluna lanina on March 29, 2011 at 2:58 AM said...

thanks yea:)

kcbonehead on April 9, 2011 at 9:34 PM said...

oo. yg tu floating shoutbox namanya, bleh search cmna nak buat kat google.

Saie Gegeh on April 16, 2011 at 5:59 PM said...

dapat banyak inform , tima kasih

Emo_Sensetip on April 25, 2011 at 8:22 PM said...

boleh tak lepas kita letak dekat blog then kita nak tukar warna shoutmix tu?

bellahonex on May 2, 2011 at 2:32 PM said...

macam mana buat shoutmix ?? asyik ta jd jer ..

❤Ajua❤ on May 2, 2011 at 11:39 PM said...

salam...nk tye, mcm mne nk hide shoutmix box n bole click klu nk buka?

Putri Nurin Athirah on May 24, 2011 at 1:47 AM said...

salam.. nk tnye ni.. mcm mne nk letak gambar sebelah shoutbox? dh cbe bnyk kli, tpi x mnjdi.. huhu~ :(

syaHEREhays on June 6, 2011 at 12:27 PM said...

apsal web shoutbox tu not found????

JR on June 7, 2011 at 9:20 PM said...

the web not found..

shaz.mirul on June 14, 2011 at 11:04 PM said...

i like it

cikda fida on June 16, 2011 at 11:48 PM said...

nape yg www.shoutmix.com, page not found ?? =(

ummi shoppe on June 20, 2011 at 10:20 PM said...

salam..thanks admin..menjadi..tq ;)

Hazlam Collections on July 4, 2011 at 10:00 PM said...

salam... nk tanyer kenapa bila sy masukkan link sy dekat s/mix chat blog org. org takleh bukak link sy..tolong .. sy dah try byk kali tak jadi. tq..

putra suki on July 13, 2011 at 6:07 PM said...

bagus bila ada shoutmix. huhu.

aMy MiA on August 14, 2011 at 1:52 PM said...

x ley pown

aMy MiA on August 14, 2011 at 3:04 PM said...

npew x ley :(

ieka tomel on August 14, 2011 at 6:42 PM said...

da ley pown :)

Eika cika on September 12, 2011 at 4:25 AM said...

sy dh wat tp ari tu sy tr remove..mcm mna nk wat blik ye??.tlg2..

FATRIM SYAH on September 17, 2011 at 1:51 AM said...

Sebabnya, mesti ada http://

http://www.shoutmix.com

Belajar All on September 23, 2011 at 2:57 PM said...

hemm,,keren!!!

aRiey saa !! on September 30, 2011 at 3:17 PM said...

Page Not Found ??? asl nie ??

Da Best Cheese Tart in da World on October 16, 2011 at 1:39 PM said...

thanks =)

Lily ILyas on October 17, 2011 at 4:47 PM said...

thanks da boleh buat da.....

may on October 29, 2011 at 11:39 PM said...

page not found ? nape ?

Nadia Littrell on November 9, 2011 at 6:26 PM said...

Assalamualaikum,saudara saya perlukan pertolongan saudara kenapa xboleh bukak?? page not found??

Okie said...

sekarang ni pihak shoutmix ada buat new version..
tapi sy tak suka dgn new version..

mcm mana nak tukar ke old version?

Azian Izati on November 23, 2011 at 10:23 PM said...

page not found....

angryFYZA on November 28, 2011 at 12:59 AM said...

web shoutbox not found ?? cm mne yee ?

shira surgeon said...

web shoutbox closed...adusss...cam ner?? tolong tolong!!

nurul atira on December 12, 2011 at 8:37 AM said...

em..shoutbox sekang ni memang kena bayar ek?? hish! -,-'

aina salihah on December 14, 2011 at 1:41 AM said...

ape nie x bole ponn buad !!! x bole pon daftar shoutmix ??? tolong wat kan bole x !!!

Fatin Izati on December 14, 2011 at 3:40 PM said...

knp xblh nk daftar nie?dh cba byk kli asl xbule jgx ye..hrp dpt bntu :(

semanis bicaraku on December 16, 2011 at 8:51 PM said...

salam..nk tny kpd sesiapa yg leh tolong sy...siapa tahu nak buang mesej yang dia hntr shoutmix dkt kita??nk delete komen dye jea...siapa tahu?? tolong la sy..pless tolong sgt2..

ain nadhyrah on December 20, 2011 at 2:43 PM said...

kene bayar ...LOL

fadhli on December 21, 2011 at 1:23 PM said...

knape kene byar plak skang..adoi ai..

fadhli on December 21, 2011 at 1:25 PM said...

ade..tmpat lain x selain shoutmix...

sweet+blinks+white on December 23, 2011 at 9:21 AM said...

x jdy pon saye wat ,,hrp bole d tolong,,

raja hafizi on December 23, 2011 at 7:20 PM said...

salam . macm ny tolong bantu saya. saya xjdy lah wat ..

duNiawi eMa on December 25, 2011 at 1:00 AM said...

cmner sya nk buang shoutmix bos??

thesomebody on December 27, 2011 at 4:42 PM said...

macam mana nak daftar shoutbox ni?? dah kene bayar ke??

lalola... on December 28, 2011 at 1:49 PM said...

macam ne nak daftar???????? x boleyh pon ,, tukar la style lame blek ~
:'(

zamilah sulaiman on December 29, 2011 at 9:43 PM said...

macam mana nak daftar shoutmix n isi kart blog .. x boley pown ??

Amirullah Iqman Zainudin on December 31, 2011 at 4:12 PM said...

kena bayar r camne nie

azreennabilaazali on December 31, 2011 at 5:42 PM said...

KAKAK,SAYA TK PANDAI LA....

Syifaa Nadia on January 2, 2012 at 10:01 PM said...

mana 'create shoutbox' nya..tak ada pun.. err

Vibration Monitoring on January 10, 2012 at 9:59 AM said...

mantapss gan

mybook on January 26, 2012 at 8:20 AM said...

halu

aLia aLi on February 22, 2012 at 4:15 PM said...

adui . apa susah nau nie. poning kepalo eden eh ,

sarah on July 12, 2012 at 10:40 AM said...

Assalam alhamdulillah dgn tutorial ni dah berjaya buat di blog saya t.kasih atas info yg sgt berguna ni

FARIHAH DIN™ on August 11, 2012 at 11:39 AM said...

Emm, tk boleh pun. Sebab saya pakai blogskin :(

FARIHAH DIN™ on August 11, 2012 at 12:49 PM said...

Saya dah cuba banyak kali, tapi shoutboxID tuh macam mana? Bila saya tulis nombor dia ckp tk boleh, then bila saya tulis huruf pun tk boleh.Hmm, harap tuan punya tutorial nih dpt reply saya pun comment dan bantu saya utk buat :'(

diah on August 12, 2012 at 10:15 AM said...

saya suka semua ruangan ini dapat macam2 idear baru dan bagus2 aje .terima kasih kerana buat ruang ini untuk pangguna blog....

bisnis pulsa all operator on February 26, 2013 at 3:45 PM said...

keren sob tanks infonya

iklan baris on February 26, 2013 at 3:46 PM said...

blog walking sob infonya mantab

nelson yang baik hati on March 1, 2013 at 1:26 AM said...

Very cool post

Anonymous said...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!


Here is my webpage: click on this Site

Anonymous said...

Greetings! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask.

Would you be interested in exchanging links or maybe guest
authoring a blog article or vice-versa? My blog
discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from
each other. If you might be interested feel free to shoot me an email.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!


My website ... certified Nutrition and wellness Consultant

obat kuat on June 18, 2013 at 6:52 AM said...

wah boleh juga tuh bang

Anonymous said...

What's Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

Feel free to visit my web-site - gold

rokan (joint us) on October 3, 2013 at 1:13 PM said...

nice article

fiu choppie on October 9, 2013 at 11:54 PM said...

bermanfaat sekali gan ..

Cik Yayah Sayang on February 5, 2014 at 7:54 AM said...

kena bayar ke nak buat shoutbox ni?

crystal x on March 7, 2014 at 8:47 AM said...

sudah dipasang sy hapus lagi, ternyata bayar juga ya? pakai dolar lagi, malas pasang jadinya

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted