Ubah Lebar Ruangan Komen

Mengubah lebar ruangan komen bagi sesbuah blog dapat memberi ruang yang lebih banyak kepada pengunjung (yang suka komen panjang²) dan juga dapat membuatkan ruangan komen kelihatan sama besar dengan ruangan entri.

Tutorial ini akan menunjukkan cara untuk melebarkan ruangan komen, dan tutorial ini hanya untuk blog yang menggunakan embedded comment (komen yang terletak pada bahagian bawah entri)
.
Sebelum
Ubah Lebar Ruangan Komen


Selepas
Ubah Lebar Ruangan Komen


Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk mengubah lebar ruangan komen pada blog.

1. Login akaun blogger anda, dari dashboard > layout > edit html, kemudian klik pada expand widget templates.

2. Pda keyboard anda, klik ctrl + f untuk menghidupkan fungsi find kemudian cari kod berikut.

<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize' frameborder='0' height='275' id='comment-editor' scrolling='no' src='' width='100%'/>



Penerangan : Tukar nilai 100% kepada nilai pixel untuk lebar yang anda kehendaki.
contoh, jika anda mahu lebar 500px, kodnya adalah

<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize' frameborder='0' height='275' id='comment-editor' scrolling='no' src='' width='500px'/>



3. Save hasil kerja anda dan lihat hasilnya.:)

13 comments:

  1. tak dapat pon..da buat da expand tu tapi tetap xjumpa jugak./...
    tolong saya

    ReplyDelete
  2. tick on expand widget box....ctr+f to find the code...just tyye in "500%....tq admin

    ReplyDelete
  3. mcm mne erk ? blog sye x de kmen... =*( cmne nk buad ?

    ReplyDelete
  4. hai guys.... korang just cari cok ini je
    '' width='100%'/>

    ReplyDelete