Ketahui Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog

Berapakah bilangan pelawat yang berada dalam blog anda ketika ini.?
Mungkin amat sukar untuk anda menjangkakannya (tidak boleh rasanya.:)
Kalau anda mempunyai statistik blog, mungkin anda tahu mengikut hari ataupun jam,
tetapi anda tidak tahu berapa bilangan pengunjung dalam keadaan masa sebenar.
Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog


whous.amung.us menawarkan widget yang dapat menunjukkan bilangan pengunjung yang online pada masa sebenar.
Antara kelebihan menggunakan widget ini adalah paparan yang menarik, dan juga cara pasang pada blog dengan mudah. Boleh lihat demo widget ini dipasang di blog, DISINI.

Berikut adalah langkah yang diperlukan untuk meletakkan widget ini didalam blog anda.


1. Buka web http://whos.amung.us/

2. Pilih kedudukan widget yang dikehendaki (widget akan berada dalam keadaan statik dalam blog anda), selepas itu copy code yang tersedia.
Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog


3. Setelah copy code, pastekan di dalam html/javascript yang terdapat dalam page element blog anda.
Dashboard > layout > page element > add a gadget > html/javascript.
Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog

Jika masih tidak faham, sila rujuk disini.

4. Save, dan lihat hasilnya..:)

90 comments:

  1. perh...
    mcm gempak jerk..
    berat x kalau letak kat blog>???

    ReplyDelete
  2. dah try..ok la tapi rasa mcm tak cukup 'bottom' jer utk blog saya..hihihi

    ReplyDelete
  3. Ain Butterscoth,
    sama².:)

    CiPoT CeDoT,
    tak berat benda ni..:)

    ariyon176 ,
    tak cukup bottom, tepi pun dah ok.:)

    ReplyDelete
  4. DAH BUAT JUGA UTK BLOG SAYA. BEST RRR

    ReplyDelete
  5. Amirah,
    tak keluar.?
    dah cek masukkan betul tak.?

    ReplyDelete
  6. terima kasih..uncle pun teringin nak buat bende ni..info yg padat lagi senang utk diikuti..syabas!!

    ReplyDelete
  7. TQ...
    macamana nak letak statistik berapa kali orang dah lawati blog kita??

    ReplyDelete
  8. saya nak tahu macan mana nak wat blog kita kemas..4 excample dalam setiap post kita di masukkan dalam satu page tu.n kesenangan visitor yang cr informasi dalam blog kita.

    ReplyDelete
  9. hi tuan, sgt berguna,
    info ringkas, i like.
    dan paling best,
    explanation u tak copypaste dari org lain, kot.
    tQ

    ReplyDelete
  10. ta kua pon tekan web tuu .. nape2 ehh ?

    ReplyDelete
  11. ader ta tutorial macm mne na bward header ?
    please,,,,im neeed it,,
    thnxx,,

    ReplyDelete
  12. yesss..yessss,,,berjayaaa!!!

    ReplyDelete
  13. TQ.. akhirnya berjaya jugak dptkn kod ni... :)

    ReplyDelete
  14. woo , berhasil pun , thanks for the tutriol :)

    ReplyDelete
  15. wah byk ilmu sy dpt dari sini. tq 4 sharing.

    ReplyDelete
  16. thanks for the info...
    teruskan usaha anda...
    syabas.

    ReplyDelete
  17. Thank....banyak belajar dari website nie.

    ReplyDelete
  18. ok saya dah masukkan.. ingat benda ni bayar... free ruper nyer.. TQ

    ReplyDelete
  19. tak boleh buka la website yang admin bagi..forbidden plak..

    ReplyDelete
  20. thanks . blog ni banyak membantu ! :)

    ReplyDelete
  21. Trima kasih! Saya suka blog nii,banyak yg membantu! Thx ♥

    ReplyDelete
  22. ada warna lain x?hehe hijau ke, wrna merah ni xbrape masuk dngan blog sya

    ReplyDelete
  23. benda merah tu rupanya..hehehe sy x tau. buat je ikut tutorial ni..anyway, tq

    ReplyDelete
  24. oke skali wat tros jadi tapi...nmpak tak smart lah pulak mencacat kan je em.btw cm ne nk buang balek ye..tolong skang jgak sape yg tahu.cm ne buang!!!!!!

    ReplyDelete
  25. Gadis itu seperti MAWAR BERDURI
    Indah dipandang ,namun sukar untuk DIPEGANG
    Mulianya kerana KETAQWAAN
    Cantiknya kerana keperibadiannya AKHLAK MULIA
    Kerana itulah dikatakan dialah GADIS IDAMAN

    ReplyDelete
  26. jemput...
    http//ilamie2012.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. jemput..
    http://ilamie2012.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Tq... Tp kat blog saya hanya 1.. Nampaknye sy sorang saja lah cikgu...hahaha...

    ReplyDelete
  29. kenapa tk boleh pilih pun nk letak kat bahagian mana.

    ReplyDelete
  30. xde ke yang display jumlah keseluruhan pengunjung yang lawat..bukan online..kalo online xbyk laa..huhu.. http://clixsterjohore.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. Daa jadi tapi sikit orang jee yang melawatnye. ahaks~

    ReplyDelete
  32. kenapa tak boleh ye copy code? haishh,penat mencari.. someone please help me!!

    ReplyDelete
  33. macammana nak p dashboard?? waduhh saye x tau.. pls anyone mane dashboard ni pening dah carikk

    ReplyDelete
  34. copy code saye dah tahu.. nak copy ke blog tu yg tak pandai..:-( sye dashboard.... page alement tu tak de.. terus ke layout je...:-( boleh ke copy paste camtue jek

    ReplyDelete
  35. minta izin nak link ke blog saya...TQ

    http://fuziahmahadi.blogspot.com/

    "Halaman Tutorial Blog"

    ReplyDelete
  36. tq ..lawat la blog saya.. http://mamastail.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. tq..sgt berguna utk sy budak br belajar

    ReplyDelete
  38. Ah ha..ni la yang biasa orang guna. TQ.

    ReplyDelete