Jadikan Cursor Anda Berkilauan (sparkle)

Tutorial ini akan menunjukkan bagaimana untuk menjadikan cursor anda menghasilkan 'bintang²' yang berkerlipan. Terdapat pelbagai jenis warna yang telah diletakkan untuk memudahkan pemilik blog sesuaikan dengan warna thema masing². Kata lain yang mungkin sesuai ialah untuk menjadikan cursor anda sparkle.(tak tahu istilah betul apa untuk effect ini.:)

Kalau masih tidak faham bagaimana hasilnya, boleh lihat contoh gambar di bawah.:)

Sebelum itu, tutorial ini juga boleh digambungkan dengan tutorial tukar cursor pada blog anda. Semestinya untuk menjadikannya lebih menarik. Sudah di'test' dan dibuktikan boleh.:)

Tutorial untuk membuatkan cursor anda menjadi sparkle adalah seperti berikut:

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Pada ruangan HTML/javascript, masukkan kod berikut.

<script src="URL JS" type="text/javascript"></script>



Note: untuk URL JS, tukarkan dengan kod berikut mengikut warna sprakle yang anda kehendaki

Biru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js

Hitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.js

hijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.js

Ungu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.js

Putih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.js

Pink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.js

Kuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.js

Hijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.js

Contoh: jika anda mahu mouse anda dengan sparkle warna biru, kodnya adalah:

<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js" type="text/javascript"></script>



3. Apabila sudah masukkan kod, save dan lihat hasilnya..

Senang bukan.?
Selamat mencuba.:)

199 comments:

  1. Thankyou :D It's work :)

    ReplyDelete
  2. doesn't work. tak bleh copy code diatas:(

    ReplyDelete
  3. Yanana!,
    apa maksud tak leh copy kod.?

    ReplyDelete
  4. thanx a lot..in use....so nice...:)

    ReplyDelete
  5. thanks alot :D im searching this for a long time but doesnt work. But in this page, its work :D aww, so excited

    ReplyDelete
  6. salam best la bende nie semue sesuai kat saye yang baru beginner
    thanks
    pape pon salam kenalan hope awak dapat add saye dalam member s awak n kite jadi kawan n awak leh jadi cikgu nye

    ReplyDelete
  7. xmnjadi pun..huhu

    ReplyDelete
  8. hahak..cuke3!huhu..tenkiu!!!hihihihihihik...

    ReplyDelete
  9. xbuleh punnn jdii.....:(

    ReplyDelete
  10. thanks really love it .
    ehh , warna merah ta de ke ?
    tessa nak warna merah boleh ta ?

    ReplyDelete
  11. wane merah tulis sndiri r nyok ! haha

    ReplyDelete
  12. .....kenapa saya buat tak jadi :(
    takde kilau2 pun......

    ReplyDelete
  13. best2!! shaye dh berjaya! tenkiusss ^__^

    ReplyDelete
  14. dah jadi...cantik sgt...thx !
    tp loading plak jadi lembap

    ReplyDelete
  15. erm, nie kilau2 . .
    sye tenmpk,
    ad yg b0le ltak tulisan taw . .
    b0le ltak nme kte . .
    cmne plak yer ?

    ReplyDelete
  16. nak copy pada "add a gadget kat mana satu ye?? kiri?? kanan?? atas?? or bwh??

    ReplyDelete
  17. wahh . thanks sgt . da jd pun cursor nyer :)

    ReplyDelete
  18. salaam....sape tau nak wat backgrounds

    ReplyDelete
  19. saya dh wat dan m'jadi,, tapi knp page saya makin m'beso bile kilat2 2 jatuh kebawah?

    ReplyDelete
  20. da copy da tp tk bola la nk bt ):

    ReplyDelete
  21. salam 'alaik.. thanx ya :)

    ReplyDelete
  22. klau misalnya saya guna classic templates, mcm mana nak ltak facebook like kak? :)

    ReplyDelete
  23. hahax...vry nice~
    sye bru agy dlm blog...so,thx 4 all de guides yea..

    ReplyDelete
  24. da jady laa , sukesuke :) hehe :D tanx ye :)

    ReplyDelete
  25. kenapa bila pakai doamin sendiri...cursor tu ilang yer...
    and bila buat semula pun dah tak nak kuar
    tolong...

    ReplyDelete
  26. terimakasih banyak tutorialnya..

    sudh saya coba dan berhasil

    buka aja situs saya http://rizukinote.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. saya dh cuba buat...kenapa tak boleh jgk????

    ReplyDelete
  28. suke . suke . suke . suke . suke .

    ReplyDelete
  29. tQ...sy ske sparkle kaler itam....

    ReplyDelete
  30. ok.. ada de.. thanks so much..muah3x . . hehe

    ReplyDelete
  31. tapi cam ne nk wat kalau sy gune custom tempalate...? sbb nyer dah takde add gadget >> HTML/javascript...

    ReplyDelete
  32. cam new nk wat sparkle follow cursor laju ckit

    ReplyDelete
  33. makaC... cumil sgt2... ailaikk... :)

    ReplyDelete
  34. macam mne kite xnak bagi orang copy kite punya blog????

    ReplyDelete
  35. thnx a lot... :D like it damn much

    ReplyDelete
  36. ida nye jadi p sparkle blh atasje,kt blh lain xde pun,dia xikut cursor

    ReplyDelete
  37. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  38. lol .. nape x leh ni .. da pnt buad . x pnh nk menjadi .. gerammm !!!!! :'(

    ReplyDelete
  39. yg mau tukeran link silakan y,,
    sarana-multimedia.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. ahahhaaaa...da jd da...thnkz..

    ReplyDelete
  41. tQ lagi...jd2..^_^
    excited cz dpt bwt bnde baru tuk comeykn blog..

    ReplyDelete
  42. sye sangat sangat tak paham..
    im a very very newbie here :(

    ReplyDelete
  43. suka,,,sgt2,,
    menCantikkan my blog,, :-))

    ReplyDelete
  44. saie dh try tpy x jdi cam ne nie...
    adooo.....
    ssh lha cam nie...

    ReplyDelete
  45. x ley p0wn....nk paste kt ne....sume x ley...

    ReplyDelete
  46. thanks...
    easy 2 understand
    thumbs up...

    ReplyDelete
  47. terima kasih daun keldai ,kalau ada tuto saya nak lagi....

    ReplyDelete
  48. thanks~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ReplyDelete
  49. tq.tips ni sgt2 bergune bg new blogger cm sy.im so happy bile menjadi.awesome!

    ReplyDelete
  50. tengkiuz!!cute sgt2!!
    suke,suke,suke,suke!

    ReplyDelete
  51. xbleh pon..aku xtw la nk paste katne??

    ReplyDelete
  52. ehh soma pon x mnjadi...x da pa2 pon

    ReplyDelete
  53. terima kasih...jadilah...boleh tukar2 warna laaa lepas ni...

    ReplyDelete
  54. saya da try. cantikk.
    thanks.:D

    ReplyDelete
  55. Thanks for the code :)

    ReplyDelete
  56. thAnx! sume tutorial mjadi....hepy sgt2...:)

    ReplyDelete
  57. thAnx! sume yg diajar tu mnjadi..hepy sgt2...:)

    ReplyDelete
  58. bsetnya... very cool! Dah apply kat blog... nice stuff! BIG THANK YOU!

    ReplyDelete
  59. thanks sangat membantu :)

    ReplyDelete
  60. sudah buat ikut cara tu sumer tp mcm xda pa jd pun..mcm mana ni?

    ReplyDelete
  61. mcam mna nk bnda berkilauan tu wrna lain?conthnya,wrna coklat??
    bleh kasi tau??

    ReplyDelete
  62. knpe sume yang saye wat byak tak jadi ... sedey nyer ...

    ReplyDelete
  63. cm na maw wat mouse to ya..pls hlp me...

    ReplyDelete
  64. blink-blink nya diganti love gitu bisa gak?--'
    jadi ntar yang jatuh-jatuh itu bentuk ♥ bukan + :D

    ReplyDelete
  65. mcm mna nak bwat pointer yg cute n yg ada kilauan(sparkle)?bleh bantu saya?

    ReplyDelete
  66. I already copy and paste it, but it doesn`t work for me... Why does it happen?

    ReplyDelete
  67. adoiy , tak paham plus taktau camne nak buat . mane nak dpt add a gadget nih ?

    ReplyDelete
  68. thank's...
    i really like this
    ^^

    ReplyDelete
  69. thanx ya,view2 my blog natashalymie.blogspot

    ReplyDelete
  70. terima kasih saya telah mendapatkan ilmu dari blog anda

    ReplyDelete
  71. tenks ok..ilmu yg anda bg mmg brhasil

    ReplyDelete
  72. cantik la..TQ banyak2..tunjuk ajarku sifu..

    ReplyDelete
  73. kalo mau ganti warna gimana? selain warna2 di atas

    ReplyDelete
  74. mcm mne nk tukar warna kalau sblom tu dh plih warna laen??

    ReplyDelete
  75. Tapi saya rasa ini jadi memperberat loading blog! :)

    ReplyDelete
  76. yeaayyyyyyyyyyyyy jadi........tq tq tq tq ...

    ReplyDelete
  77. hahaha...blog sy da brserabut gler. sy ltak sume yg ad kt tutorial ni. pe-pe hal un, arigato tuan pnye blog

    ReplyDelete
  78. makasih infonya, akhirnya ketemu juga;)

    ReplyDelete