Top Commentor Widget

Siapakah yang paling kerap komen pada blog anda.? Jika itu persoalannya, widget ini adalah jawapannya.:). Widget top commentor ini merupakan antara yang paling 'lengkap' ada ketika ini untuk sesiapa yang menggunakan platform blogger.
cara pasang widget top commentor pada blog

Ini kerana, dengan widget ini anda boleh menentukan siapakan yang paling kerap komen dengan ciri-ciri tambahan tertentu iaitu anda boleh tetapkan samada komen untuk keseluruhan blog anda sejak diwujudkan, ataupun pada jangka masa yang tertentu seperti sebulan atau lain-lain jangka masa Selain itu, dengan widget ni, senarai pengomen yang anda tidak mahu masukkan dalam senarai pun boleh dikecualikan.

Tutorial untuk memasang widget top commentor adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Paste kod berikut ke ruangan HTML/javascript
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://URL ANDA.blogspot.com
&ExcludedNick1=NAME1
&ExcludedNick2=NAME2
&ExcludedNick3=NAME3
&ShowHowMany=10
&ExcludeCommentsBefore=08-01-2010 (i.e. 01-01-2010)
&IncludeCommentsBefore=08-31-2010 (i.e. 01-31-2010)
&_callback=getYpipe
&_id=932ec72eca30a5b8a83365f4eb4349cd
&_render=json"
type="text/javascript"></script>
<small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/top-commentor-widget.html">Get this widget here</a></small>



Note:


i.Tukarkan URL ANDA dengan url blog anda

ii.NAME 1, NAME 2, NAME 3 - letakkan dengan nama yang anda tidak kehendaki. Anonymous automatic terkecuali, Untuk tahu senarai nama yang mungkin anda tidak mahu, savekan dahulu, apabila dipaparkan diblog,baru anda tahu. Jika tidak mahu abaikan bahagian ini.

iii.SHOW HOW MANY - gantikan dengan berapa bilangan yang anda mahu dipaparkan

iv.Comment Before: Contoh yang diberi adalah coment untuk bulan 8 sahaja. Jika mahu senarai pengomen dari keseluruhan, tinggalkan kosong bahagian ini


3. Apabila selesai, save dan lihat hasilnya.:)

33 comments:

  1. terima kasih. dah lama cari widget ni :D

    ReplyDelete
  2. I am sorry but please do not claim ownership of something you didn't make yourself. I am the author of this Yahoo Pipe and I don't think it is right to copy my content and claim it as your own. If you want to share my work, please direct them to my blog or at the very least leave a link back to my post where you got my codes.

    ReplyDelete
  3. and oh yeah. thank you for giving me an idea for a filler post:

    http://wahmaholic.com/2010/09/common-courtesy-is-not-common/

    ReplyDelete
  4. kenapa yer script ni tk berfungsi....

    ReplyDelete
  5. a'a...tak jadi pun ..kluar tajuk je

    ReplyDelete
  6. Mantap cuy...
    backlink ke http://dunianews.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. buat sndiri x jadi...tp bila copy kt source code blog yg ad cmtu, cari bezakan baru jadi..:)

    ReplyDelete
  8. saya ade buat coding baru untuk top commentator widget. boleh refer link di bawah

    http://ub3y.blogspot.com/2011/08/memasang-widget-monthly-top.html

    ReplyDelete
  9. saudari / saudari...kenape ye x jadi2 nak buat benda alah ni....penat dah buat....:(

    ReplyDelete
  10. DAH TRY TAPI TAK TAHU LA JADI KE TIDAK..TQ BY DA WAY..

    ReplyDelete
  11. about me. tukar teks dia jd center?

    ReplyDelete
  12. hеy there and thanκ you for уour information – ӏ
    hаve definitely picked up anуthіng new from right hегe.
    I ԁid howeѵer еxρertіѕe sevеral technical pοints uѕing this web site, as I experіеnсed
    to гeload the web ѕite many timеѕ prеvious to I could get it to load correctly.
    I haԁ been wondeгing if your hosting is OK?

    Not that I'm complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I'm
    adding this RSS to mу emaіl and can lοoκ οut for a lot more of your resρеctive іnteresting content.
    Mаke sure you update this again veгy soon.

    Loοk at my sіte http://howtogetbiggerboobsnaturally.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Μy spоuse аnd I аbѕolutely lovе youг blog and fіnd nearly аll
    of yоur ροst's to be exactly what I'm lοoking fοr.

    can you offer guest wrіtеrs tο ωritе content to suit your nееds?
    I wouldn't mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here. Again, awesome website!

    Also visit my homepage; windows solihull

    ReplyDelete
  14. http://ilmufana.blogspot.com/2013/10/cara-membuat-widget-top-comment.html

    ReplyDelete