Popular Post Dalam Blog (berdasarkan page view)

Sebelum ini sudah ada tutorial untuk widget popular post berdasarkan komen terbanyak yang terdapat dalam sesebuah entri. Untuk kali ini, tutorial adalah untuk memasukkan popular post berdasarkan kepada jumlah bilangan page view bagi sesebuah entri.


Widget ini agak simple, diambil dari foxrecord.com. Widget ini akan berfungsi serta merta sebaik sahaja kod diletakkan di blog.

Tutorial untuk meletakkan widget ini adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Masukkan kod berikut ke ruangan HTML/javascript(tidak perlu ubah apa-apa)

<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/toppostpageview.js" type="text/javascript"></script>


3. Save dan lihat hasilnya. (anda mungkin perlu klik pada 3/4 link dalam blog anda untuk ianya terus berfungsi)


Note:
1:Jumlah popular post yang ditetapkan hanya 5.
2:Post terus diletakkan berdasarkan ranking tanpa memaparkan bilangan page view.

Selamat mencuba.:)


Suka entri ini.?

16 comments:

Fina Fento on August 24, 2010 at 12:11 PM said...

thanks ye, dah buat :D

Nama saya FINA

yastro on September 29, 2010 at 2:18 AM said...

sempoi jekk...thx!!!

DaRa MaNiskU on October 6, 2010 at 1:35 PM said...

simple jer ek...

mama hani on February 20, 2011 at 2:45 PM said...

yang ini paling senang.....lagi....next...

ePaL mErAh on April 19, 2011 at 4:15 PM said...

please wait...learning your site...........
pe maksud???

zarul farhana on May 5, 2011 at 4:53 PM said...

tlg ajar jap cm na nk animasi kt lam post...xleh pon...

huda on May 5, 2011 at 10:27 PM said...

kenapa blog saya jadi hitam2 kt tepi 2 lps ltk code ni?!!!
macammana nak ubah balik ?!!!
menyesalnya....

OPS on May 30, 2011 at 10:52 PM said...

tmpg lalu...
nak tnye sket..knape saye wat x kuar..
pastu tulis learning your site....

kyoshi_sousuke on June 5, 2011 at 7:49 AM said...

tq for this info

Wanaa Nana on June 11, 2011 at 7:43 PM said...

terima kasih abg unwanted... ^.^

wannabe on July 9, 2011 at 4:26 AM said...

thank brow...saya baru belajar buat blog

AbgferOz on November 9, 2011 at 7:52 PM said...

errr.. code lama yg pnjang takda kew ?

nak godek2 edit :)~

Faza on January 4, 2012 at 10:47 AM said...

saya dah buat tapi tak keluar apa pun..kenapa ek?

Mirae Adnan on February 4, 2013 at 4:16 PM said...

susah la nak wat sebab blog pnya setting dah xsma macam dulu.

Anonymous said...

macam mana caranya nak hilangkan iklan gambar binatang khinzir kat ATAS Tuu???

Dunia Nisrisya on November 27, 2013 at 4:57 PM said...

cam ne????x dapt wt ponnn>>>>> :(

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted