Popular Post Dalam Blog (berdasarkan page view)

Sebelum ini sudah ada tutorial untuk widget popular post berdasarkan komen terbanyak yang terdapat dalam sesebuah entri. Untuk kali ini, tutorial adalah untuk memasukkan popular post berdasarkan kepada jumlah bilangan page view bagi sesebuah entri.

Widget ini agak simple, diambil dari foxrecord.com. Widget ini akan berfungsi serta merta sebaik sahaja kod diletakkan di blog.

Tutorial untuk meletakkan widget ini adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Masukkan kod berikut ke ruangan HTML/javascript(tidak perlu ubah apa-apa)

<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/toppostpageview.js" type="text/javascript"></script>


3. Save dan lihat hasilnya. (anda mungkin perlu klik pada 3/4 link dalam blog anda untuk ianya terus berfungsi)


Note:
1:Jumlah popular post yang ditetapkan hanya 5.
2:Post terus diletakkan berdasarkan ranking tanpa memaparkan bilangan page view.

Selamat mencuba.:)

20 comments:

  1. yang ini paling senang.....lagi....next...

    ReplyDelete
  2. please wait...learning your site...........
    pe maksud???

    ReplyDelete
  3. tlg ajar jap cm na nk animasi kt lam post...xleh pon...

    ReplyDelete
  4. kenapa blog saya jadi hitam2 kt tepi 2 lps ltk code ni?!!!
    macammana nak ubah balik ?!!!
    menyesalnya....

    ReplyDelete
  5. tmpg lalu...
    nak tnye sket..knape saye wat x kuar..
    pastu tulis learning your site....

    ReplyDelete
  6. terima kasih abg unwanted... ^.^

    ReplyDelete
  7. thank brow...saya baru belajar buat blog

    ReplyDelete
  8. errr.. code lama yg pnjang takda kew ?

    nak godek2 edit :)~

    ReplyDelete
  9. saya dah buat tapi tak keluar apa pun..kenapa ek?

    ReplyDelete
  10. susah la nak wat sebab blog pnya setting dah xsma macam dulu.

    ReplyDelete
  11. macam mana caranya nak hilangkan iklan gambar binatang khinzir kat ATAS Tuu???

    ReplyDelete
  12. thank,, jgn lupa follow my blog lukmanganu.blogspot.com

    ReplyDelete