Paparkan Saiz Gambar Maksimum Dalam Blog

Penggunaan saiz gambar juga penting dalam menghasilkan entri. Ada entri yang menggunakan gambar dengan saiz kecil, tetapi bagi yang menggunakan gambar saiz besar, mungkin menghadapi sedikit masalah kerana gambar yang dipaparkan tidak menggunakan ruang yang ada semaksimum mungkin.

Ini contoh gambar apabila menggunakan option image size : large.
Walaupun menggunakan option, large, tetapi gambar yang dihasilkan tidak menggunakan ruangan post dalam blog secara maksimum.


Berikut adalah cara untuk menghasilkan penggunaan gambar yang maksimum dalam blog.

Apabila anda upload gambar, akan keluar kod seperti ini.
Buang kod seperti yang telah di highlightkan.



Note :
- Tidak kisah berapa nilai width atau height, asalkan buang kod tersebut.
- utk nilai s400, ada juga nilai lain seperti s1600, s128 dan lain². Kod yang ada perlu buang ini terletak sebelum nama gambar yang anda upload.

Selepas kod dibuang untuk gambar di atas, gambar akan menjadi saiz mengikut saiz asal gambar. Contoh di bawah.


Note: Bila menggunakan kaedah ini, tidak kisah kalau anda menggunakan image option small, medium atau large. Asalkan anda buang kod tersebut, gambar akan jadi maksimum saiz.

Selamat mencuba.:)..

----------------

Masalah gambar terlebih besar apabila buang kod.?

Tunggu tutorial seterusnya.:)


Suka entri ini.?

53 comments:

idealogy on November 23, 2010 at 2:37 PM said...

o.k gak

azzey on November 24, 2010 at 8:35 AM said...

Slm, mcm mana nk dpt code tu ? selalunya bl saya upload gbr , gbr terus kuar je.....:)tq!

ajelan on November 24, 2010 at 7:25 PM said...

tenkiu..tgk la hasilnya sy pn da apply ilmu nie
meh sini tgk gmbr & cuci mate sebentar

moge korang enjoy

firdaus on November 24, 2010 at 8:05 PM said...

azzey - cari kat html mesti ade ;)

LiLy on November 26, 2010 at 9:31 PM said...

da try..tp jd bsr sgt la plak..huhu

teratai on November 28, 2010 at 8:16 AM said...

Saya Suka Blog Awak La!

http://kelip-kelipkehidupan.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

ajis on December 2, 2010 at 1:31 AM said...

bagus! dah lama cari!

hijabrockers on December 3, 2010 at 9:20 AM said...

Assalamu'alaikum.

PAtutla selama ni kalau sy manually changed saiz gmbr tu je, gambar tu tetap kabur. Upenyer saya tak change sekali yg s400 tu. Terima kasih! Doakan banyak pahala kongsi ilmu dgn org lain. Amin...

ajelan on December 5, 2010 at 4:20 PM said...

assalamualaikum..sy da gune tutorial nie, berjaya dan berkesan, terima kasih byk2 sebab share tutorial nie, klik sini tuk lihat keberhasilan nya, sambil2 tu addla tuk jadik follower saya..sambil2 kiter boley bertukar2 pandangan

jenny on December 7, 2010 at 9:36 AM said...

waaaa... finally dah taw macam mane. arigato tuan belog.
byk bagi ilmu. :)))

penjejak.mimpi on December 13, 2010 at 2:02 PM said...

Salam.
Setengah2 gambar ade tertera url blog tersebut (maybe untuk mengelakkan org lain copy paste pic tersebut). So cane nak buat?
Sorry, saye blogger baru.. Ahakz...
Tqvm :)

FaKArePa!n on December 20, 2010 at 6:14 PM said...

lambat lagi ke tutorial untuk gmbr trlebi besar apabila bunag kod???

blogtilldrop on February 15, 2011 at 12:24 PM said...

benda ni lah yg sy nak tau.... terima kasih ..mau cuba-cuba.....good stuff

hoyahadis on February 16, 2011 at 9:36 AM said...

Terima kasih..boleh cuba lepas ni.
Budak baru belajar

http://hoyahadiselamat.blogspot.com

NUR FARAH AIN on February 25, 2011 at 1:24 AM said...

hey, i nak tye camner nak balek kan pic kepada keaadaan asal er? i means saiz aasal pic tersebut.

tengku ashran on March 18, 2011 at 12:08 AM said...

camne nak pasang banner iklan flash kat blog yang takde code?

nadealova89 on April 16, 2011 at 3:25 PM said...

ade x tutorial nak centerkan pic header...plizz help me..=)

Armiene Jasni on April 28, 2011 at 8:56 PM said...

I still dun understand laa !

ekin.esa.saja on April 30, 2011 at 2:03 PM said...

gmbar x maximum size pon bile da buang :(

el-janna on May 3, 2011 at 10:33 AM said...

kalau code dia xsame macam kat atas cam ne

sha on May 29, 2011 at 3:56 PM said...

ada tak cara mcm mane nak wat gambar koleksi n kita letak di atas sekali di blog. cth mcm blog http://shawl-murah.blogspot.com

luv my mom on June 8, 2011 at 11:20 PM said...

cara nak ltk background lagu??

unieylovesherself... on June 30, 2011 at 2:08 PM said...

gambar jadi terlebih besar la..huhuhu..cmne yer?

iefa ujang on July 21, 2011 at 4:49 PM said...

camner nk cri kod ni???

athirah afifah on September 5, 2011 at 1:22 PM said...

mcm nk buat ni?

dyela on September 29, 2011 at 11:44 PM said...

rasenye ni style untuk blog lame. blog br dh xde mslh. dh bleh adjust suze dgn pilih small,medium,large,x-large.lg senang.

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa on October 26, 2011 at 1:04 PM said...

i am new bie.hope get something from your blog..thanks for sharing info..:)

nur athirah on November 4, 2011 at 6:40 PM said...

di sini banyak bende yg kite leh wat tapi masaalahnye ade totural yg buat tapi x menjadi..hmm...biaselah budak baru belajar..hehehe..

mY dreAm oF mimieY on December 8, 2011 at 11:42 PM said...

macam mana nak buang balik saiz jdi asal?

Rohah on January 29, 2012 at 4:39 PM said...

salam..saya masih xfaham mcm mane nk dapatkan kod gambar tu, sbb bila upload terus je kuar gambarnye, tapi gambar tak complete unyuk diletakkan kat header blog.bila sy compresskan gambar dulu, nampak kecik la pulak gambar tu...boleh bantu saya tak?

Syarifah on February 26, 2012 at 5:10 PM said...

terima kasih tuan punyer blog,dgn adenyer blog cmne memudahkan lg kerja2 update blog utk org2 mcm saya yg masih x tau selok belok pasal blog ne...semoga murah rezki...amin

Ini KabarKu on February 20, 2013 at 11:07 AM said...

How to make image on blog post became auto max without change it one by one?

Pengobatan Penyakit Asam Lambung Secara Tradisional on February 22, 2013 at 10:24 AM said...

Hahay selalu menarik untuk di simak..
Kunjungan ke sekian kalinya ke blog ini gan..
di tunggu yah postingan terbarunya..
:D

agus herbal on April 5, 2013 at 11:12 AM said...

nice infonya

silvi silviani on April 15, 2013 at 3:31 PM said...

maksih gan

baju bola on June 18, 2013 at 6:47 AM said...

oke mantep gan

obat alami batuk pilek pada anak-anak on September 5, 2013 at 5:34 PM said...

makasih gan

Qodir on September 9, 2013 at 9:28 AM said...

thanks sob, sangat membantu informasinya

shinta lestari on September 9, 2013 at 9:35 AM said...

baca artikel ini jadi menambah wawasan dan pengetahuan, thanks

rahmi wulandari on September 9, 2013 at 9:45 AM said...

makasih untuk informasinya, salam sukses

oba herbal radang tenggorokan on September 12, 2013 at 1:46 PM said...

akhirnye...gue dapet juge informasinye

merry yaranuari on September 12, 2013 at 3:33 PM said...

thanx bro infonya

suci permata on September 17, 2013 at 11:57 AM said...

duh makasih banget infonya sangat membantu :-)

Tips mengatasi hepatitis on September 17, 2013 at 12:00 PM said...

ini dia nih,, infonya gue dapet juga. thanks sob atas informasinya

asep kumala on September 17, 2013 at 12:03 PM said...

oh jadi gitu ya, infonya menarik dan sangat membantu, thanks

obat alami liver untuk anak on September 27, 2013 at 12:28 PM said...

makasih banyak gan infonya

kamril on October 4, 2013 at 4:36 PM said...

makasih bro infonya

obat herbal diabetes melitus terbaik on October 4, 2013 at 4:48 PM said...

infonya sangat bermanfaat, makasih gan

inang on October 4, 2013 at 5:04 PM said...

thanks mas bro infonya

Mi'ing suri'ing on October 8, 2013 at 4:28 PM said...

keren, makasih sob informasinya sangat membantu

deny subagja on October 8, 2013 at 4:32 PM said...

infonya sungguh bermanfaat, thanks bro

asep mulyana on October 8, 2013 at 4:36 PM said...

oh, jadi kitu infona. nuhun atuh kang ah

cara mengobati kanker ovarium on May 17, 2014 at 12:42 PM said...

menarik dan bermanfaat infonya

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted