Paparkan Saiz Gambar Maksimum Dalam Blog

Penggunaan saiz gambar juga penting dalam menghasilkan entri. Ada entri yang menggunakan gambar dengan saiz kecil, tetapi bagi yang menggunakan gambar saiz besar, mungkin menghadapi sedikit masalah kerana gambar yang dipaparkan tidak menggunakan ruang yang ada semaksimum mungkin.

Ini contoh gambar apabila menggunakan option image size : large.
Walaupun menggunakan option, large, tetapi gambar yang dihasilkan tidak menggunakan ruangan post dalam blog secara maksimum.


Berikut adalah cara untuk menghasilkan penggunaan gambar yang maksimum dalam blog.

Apabila anda upload gambar, akan keluar kod seperti ini.
Buang kod seperti yang telah di highlightkan.



Note :
- Tidak kisah berapa nilai width atau height, asalkan buang kod tersebut.
- utk nilai s400, ada juga nilai lain seperti s1600, s128 dan lain². Kod yang ada perlu buang ini terletak sebelum nama gambar yang anda upload.

Selepas kod dibuang untuk gambar di atas, gambar akan menjadi saiz mengikut saiz asal gambar. Contoh di bawah.


Note: Bila menggunakan kaedah ini, tidak kisah kalau anda menggunakan image option small, medium atau large. Asalkan anda buang kod tersebut, gambar akan jadi maksimum saiz.

Selamat mencuba.:)..

----------------

Masalah gambar terlebih besar apabila buang kod.?

Tunggu tutorial seterusnya.:)

56 comments:

  1. Slm, mcm mana nk dpt code tu ? selalunya bl saya upload gbr , gbr terus kuar je.....:)tq!

    ReplyDelete
  2. tenkiu..tgk la hasilnya sy pn da apply ilmu nie
    meh sini tgk gmbr & cuci mate sebentar

    moge korang enjoy

    ReplyDelete
  3. azzey - cari kat html mesti ade ;)

    ReplyDelete
  4. da try..tp jd bsr sgt la plak..huhu

    ReplyDelete
  5. Saya Suka Blog Awak La!

    http://kelip-kelipkehidupan.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  6. Assalamu'alaikum.

    PAtutla selama ni kalau sy manually changed saiz gmbr tu je, gambar tu tetap kabur. Upenyer saya tak change sekali yg s400 tu. Terima kasih! Doakan banyak pahala kongsi ilmu dgn org lain. Amin...

    ReplyDelete
  7. waaaa... finally dah taw macam mane. arigato tuan belog.
    byk bagi ilmu. :)))

    ReplyDelete
  8. Salam.
    Setengah2 gambar ade tertera url blog tersebut (maybe untuk mengelakkan org lain copy paste pic tersebut). So cane nak buat?
    Sorry, saye blogger baru.. Ahakz...
    Tqvm :)

    ReplyDelete
  9. lambat lagi ke tutorial untuk gmbr trlebi besar apabila bunag kod???

    ReplyDelete
  10. benda ni lah yg sy nak tau.... terima kasih ..mau cuba-cuba.....good stuff

    ReplyDelete
  11. Terima kasih..boleh cuba lepas ni.
    Budak baru belajar

    http://hoyahadiselamat.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. hey, i nak tye camner nak balek kan pic kepada keaadaan asal er? i means saiz aasal pic tersebut.

    ReplyDelete
  13. camne nak pasang banner iklan flash kat blog yang takde code?

    ReplyDelete
  14. ade x tutorial nak centerkan pic header...plizz help me..=)

    ReplyDelete
  15. gmbar x maximum size pon bile da buang :(

    ReplyDelete
  16. kalau code dia xsame macam kat atas cam ne

    ReplyDelete
  17. ada tak cara mcm mane nak wat gambar koleksi n kita letak di atas sekali di blog. cth mcm blog http://shawl-murah.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. cara nak ltk background lagu??

    ReplyDelete
  19. gambar jadi terlebih besar la..huhuhu..cmne yer?

    ReplyDelete
  20. rasenye ni style untuk blog lame. blog br dh xde mslh. dh bleh adjust suze dgn pilih small,medium,large,x-large.lg senang.

    ReplyDelete
  21. i am new bie.hope get something from your blog..thanks for sharing info..:)

    ReplyDelete
  22. di sini banyak bende yg kite leh wat tapi masaalahnye ade totural yg buat tapi x menjadi..hmm...biaselah budak baru belajar..hehehe..

    ReplyDelete
  23. macam mana nak buang balik saiz jdi asal?

    ReplyDelete
  24. salam..saya masih xfaham mcm mane nk dapatkan kod gambar tu, sbb bila upload terus je kuar gambarnye, tapi gambar tak complete unyuk diletakkan kat header blog.bila sy compresskan gambar dulu, nampak kecik la pulak gambar tu...boleh bantu saya tak?

    ReplyDelete
  25. terima kasih tuan punyer blog,dgn adenyer blog cmne memudahkan lg kerja2 update blog utk org2 mcm saya yg masih x tau selok belok pasal blog ne...semoga murah rezki...amin

    ReplyDelete
  26. How to make image on blog post became auto max without change it one by one?

    ReplyDelete
  27. Hahay selalu menarik untuk di simak..
    Kunjungan ke sekian kalinya ke blog ini gan..
    di tunggu yah postingan terbarunya..
    :D

    ReplyDelete
  28. thanks sob, sangat membantu informasinya

    ReplyDelete
  29. baca artikel ini jadi menambah wawasan dan pengetahuan, thanks

    ReplyDelete
  30. makasih untuk informasinya, salam sukses

    ReplyDelete
  31. duh makasih banget infonya sangat membantu :-)

    ReplyDelete
  32. ini dia nih,, infonya gue dapet juga. thanks sob atas informasinya

    ReplyDelete
  33. oh jadi gitu ya, infonya menarik dan sangat membantu, thanks

    ReplyDelete
  34. keren, makasih sob informasinya sangat membantu

    ReplyDelete
  35. infonya sungguh bermanfaat, thanks bro

    ReplyDelete
  36. oh, jadi kitu infona. nuhun atuh kang ah

    ReplyDelete