Scroll Box untuk Widget

Meletakkan sesuatu widget adalah bagus untuk blog. Walau bagaimanapun, adakalanya widget tersebut boleh 'menggangu' pandangan jika mengambil ruang yang agak besar untuk blog.

Salah satu penyelesaianya adalah dengan menjadikan widget tersebut boleh scroll. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan ruang yang digunakan dan menjadikan blog anda nampak lebih kemas.
cara buat scroll box


Scroll box ini juga sesuai dengan apa sahaja widget yang anda mahu.:) Antara widget yang sesuai menggunakan scroll box ini adalah Mister Linky. Ini kerana jika jumlah pengunjung yang meletakkan url adalah banyak, ruang yang digunakan juga akan bertambah.

Secara ringkasnya, apa sahaja widget yang guna kod HTML boleh guna cara ini untuk jadikannya scroll.:)

Tutorial untuk membuat scroll box adalah seperti berikut..

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript
(Jika anda sudah letakkan widget hanya buka HTML/javascript widget yang anda telah letak di blog)

2. Kemudian masukkan/ubah kod widget seperti berikut.

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">

Letakkan kod widget anda disini

</div>


Note :
width: ubah mengikut lebar yang anda kehendaki
height: ubah mengikut tinggi yang anda kehendaki


3. Apabila selesai, save dan lihat hasilnya..

Senang bukan..:)

61 comments:

  1. i like n i like ummi hanie too..hehehe

    ReplyDelete
  2. thanks..request tutorial nak scroll label/category

    Blog Best Klik Sini

    ReplyDelete
  3. kahkahkah...aku berjaya!!! yesss lah..leh hisap rokok suria sebatang pasnih!! yeahoo..

    ReplyDelete
  4. Macam mana pula cara untuk membuat berbilang tab untuk recent post,popular post,recent comment dan sebagainya hanya dalam satu tab. Dimana ianya dapat memudahkan, menjimatkan ruang dn nmpk pro.

    Cuba lihat contoh pada problogger.net. Di situ kita dapat lihat editor web membuat tab bertajuk popular at problogger. Sudikah anda menunjukkan cara hendak membuatnya. permintaan nie.


    Menara Warisan Merdeka 100 Tingkat? Then you better read this!

    ReplyDelete
  5. salam....sy nk tnya skit ni, mcm mana ek 'FOLLOWER' sy x kluar dlm blog? dh bnyak kali dh sy try...sy mntak pnjelasan dpd tuan

    ReplyDelete
  6. salam..., terima kasih tutorialnya, semoge jak blog ni makin elok

    ReplyDelete
  7. Boleyh guna untuk boh gambaq x? hehehe

    ReplyDelete
  8. tqvm, senang sangat nak buatnya!

    ReplyDelete
  9. dah buat kat blog saya..silakan lawat ya..

    ReplyDelete
  10. DIK KALAU NAK BUAT CONFIGURE BLOG LIST TU BOLEH SCROOL MCM MANA PULAK SBB DIA BUKAN DARI GADGET HTML ..

    ReplyDelete
  11. cmne nk buat scroll box utk gambar eh..?
    sbb nk letak gmbar kn add gadget through Picture..bukan html..

    ReplyDelete
  12. sudah berjaya buat....oh bangga nya...haha~

    ReplyDelete
  13. nak tanya , nak buat scroll box untuk blog archieve bole tak ?

    ReplyDelete
  14. thanks...sharing is caring..hihi...

    ReplyDelete
  15. berjy akhr nya...follo sy kt "dumpling husz"
    blog ok...

    ReplyDelete
  16. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  17. cmne nk wt yg bile kt anak panah tu ade kua something like salji ke....

    ReplyDelete
  18. kod widget kt mn??? xjumpe

    ReplyDelete
  19. cm ner nk wat banner sendiri yer..yg cantik2...letak pic sendiri...name sendiri n etc..plez tutorial

    ReplyDelete
  20. salam, tuan blog.. xjadik pun.. :'( sye da buat ikut step.. betul ke juz copy n paste kod kat atas?? moh0n bantu.. sye baru belajar..

    ReplyDelete
  21. thank.. cam mana untuk letak kat post ke blockquate ke..buat la tuto ek..

    ReplyDelete
  22. salam....xjd....nape dia ketepi nmpk half je??

    ReplyDelete
  23. thanks a lot!! keep it up with the blog ;DD

    ReplyDelete
  24. bro mcm mna plak nak buat label or categories yang ble scroll macam widget yg gna kod html..

    sbb bla label add kt blog just add mcm 2 jak xble dh edit..please help me..

    ReplyDelete
  25. tolong ..aku buat x jadi la..camna nk letak labels dlm scroll box ? apa kod widget utk labels ni..adoiii kompius aku

    ReplyDelete
  26. yang ini pun menjadi jugak. thanks sebab sudi berkongsi ilmu...

    http://lelakitanpaemosi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. naseb baik jumpa tutor ni.. mister linky sye da panjang sgt..smpai xtaw nk letak kat mne...

    ReplyDelete
  28. Dah lama cari untuk mister linky saya..thanx alot!

    ReplyDelete
  29. perghh terbaik...brulah kemas skit blog klu ada scroll ni...hehe

    ReplyDelete
  30. Terimakasih....tutorialnya sangat membantu saya

    ReplyDelete
  31. bagaimana scroll box utk "label" dan bloglist ?

    ReplyDelete
  32. mcm mna na buad scroll box utk popular post ?

    ReplyDelete
  33. I came here via allblogtools and found such a nice tutorial... thanks man keep it up

    ReplyDelete
  34. Thank for it,nice job friends

    ReplyDelete
  35. thanks for scroll box untuk widget. good tutorial

    ReplyDelete
  36. kod widget tu cm ne erk ?
    trangkn plizzz ..

    ReplyDelete
  37. thanks infonya
    http://artikelguide.blogspot.com/

    ReplyDelete