Monday, October 18, 2010

Scroll Box untuk Widget


Meletakkan sesuatu widget adalah bagus untuk blog. Walau bagaimanapun, adakalanya widget tersebut boleh 'menggangu' pandangan jika mengambil ruang yang agak besar untuk blog.

Salah satu penyelesaianya adalah dengan menjadikan widget tersebut boleh scroll. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan ruang yang digunakan dan menjadikan blog anda nampak lebih kemas.

cara buat scroll box


Scroll box ini juga sesuai dengan apa sahaja widget yang anda mahu.:) Antara widget yang sesuai menggunakan scroll box ini adalah Mister Linky. Ini kerana jika jumlah pengunjung yang meletakkan url adalah banyak, ruang yang digunakan juga akan bertambah.

Secara ringkasnya, apa sahaja widget yang guna kod HTML boleh guna cara ini untuk jadikannya scroll.:)

Tutorial untuk membuat scroll box adalah seperti berikut..

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript
(Jika anda sudah letakkan widget hanya buka HTML/javascript widget yang anda telah letak di blog)

2. Kemudian masukkan/ubah kod widget seperti berikut.

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">

Letakkan kod widget anda disini

</div>


Note :
width: ubah mengikut lebar yang anda kehendaki
height: ubah mengikut tinggi yang anda kehendaki


3. Apabila selesai, save dan lihat hasilnya..

Senang bukan..:)


Suka tutorial ini.?

58 comments:

Ummi Hanie on October 18, 2010 at 10:18 AM said...

very gud ! i loikeee ;) n thanx

Nasir Bravo on October 18, 2010 at 10:28 AM said...

i like n i like ummi hanie too..hehehe

SyoknyaDownload on October 19, 2010 at 3:02 PM said...

thanks..request tutorial nak scroll label/category

Blog Best Klik Sini

Indiebundles on October 21, 2010 at 1:24 AM said...

aku nak try buat nih plak..hehe

Indiebundles on October 21, 2010 at 1:35 AM said...

kahkahkah...aku berjaya!!! yesss lah..leh hisap rokok suria sebatang pasnih!! yeahoo..

Miey on October 21, 2010 at 8:52 AM said...

Macam mana pula cara untuk membuat berbilang tab untuk recent post,popular post,recent comment dan sebagainya hanya dalam satu tab. Dimana ianya dapat memudahkan, menjimatkan ruang dn nmpk pro.

Cuba lihat contoh pada problogger.net. Di situ kita dapat lihat editor web membuat tab bertajuk popular at problogger. Sudikah anda menunjukkan cara hendak membuatnya. permintaan nie.


Menara Warisan Merdeka 100 Tingkat? Then you better read this!

cikCOKLET:) on October 22, 2010 at 12:35 AM said...

dh try..tengs!

akusetia on October 23, 2010 at 2:56 AM said...

salam....sy nk tnya skit ni, mcm mana ek 'FOLLOWER' sy x kluar dlm blog? dh bnyak kali dh sy try...sy mntak pnjelasan dpd tuan

story song on November 6, 2010 at 11:36 AM said...

salam..., terima kasih tutorialnya, semoge jak blog ni makin elok

KUCING rilek on November 8, 2010 at 12:21 PM said...

xmenjadi dah..dulu boleh

Bi4RL4HR4HSi4H on November 9, 2010 at 2:58 PM said...

thnxxx... nice sharing :)

kashikaariri on November 9, 2010 at 8:21 PM said...

Boleyh guna untuk boh gambaq x? hehehe

teratai on November 15, 2010 at 11:05 PM said...

tqvm, senang sangat nak buatnya!

ferry on November 17, 2010 at 10:15 PM said...

thanks..

sweet_apple on November 19, 2010 at 12:01 AM said...

thanks...dah jadi yay!

teddyuna on November 19, 2010 at 9:36 PM said...

entry mnrik.. ;)!

Pencari Qurratuaini on November 25, 2010 at 5:27 PM said...

Salam..info yang berguna

seposeng karat on November 30, 2010 at 10:51 AM said...

thanks 4 sharing..nnt singgah lg :)

Farahanis Waheda on December 20, 2010 at 7:53 PM said...

terima kasih !

DiaUmaiNiNaz on December 24, 2010 at 12:39 AM said...

dah buat kat blog saya..silakan lawat ya..

ieda on January 1, 2011 at 12:22 PM said...

DIK KALAU NAK BUAT CONFIGURE BLOG LIST TU BOLEH SCROOL MCM MANA PULAK SBB DIA BUKAN DARI GADGET HTML ..

Sery Suryani on January 2, 2011 at 12:07 AM said...

cmne nk buat scroll box utk gambar eh..?
sbb nk letak gmbar kn add gadget through Picture..bukan html..

sicomot-comel on January 6, 2011 at 10:57 PM said...

wah,,dah berjaya lagi..mekaseh!!

10jarijemari on January 22, 2011 at 1:33 AM said...

sudah berjaya buat....oh bangga nya...haha~

imaza93 on January 26, 2011 at 10:01 AM said...

nak tanya , nak buat scroll box untuk blog archieve bole tak ?

zura emylia on January 26, 2011 at 5:58 PM said...

thanks...sharing is caring..hihi...

dumpling husz on February 4, 2011 at 9:38 PM said...

berjy akhr nya...follo sy kt "dumpling husz"
blog ok...

aqu slumbers on February 11, 2011 at 6:52 PM said...

INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

anum shukri on February 14, 2011 at 9:59 AM said...

Menjadi..terima kasih..

Lavia Ziela on February 21, 2011 at 7:47 AM said...

cmne nk wt yg bile kt anak panah tu ade kua something like salji ke....

lili said...

kod widget kt mn??? xjumpe

miss chomots on February 24, 2011 at 5:09 PM said...

cm ner nk wat banner sendiri yer..yg cantik2...letak pic sendiri...name sendiri n etc..plez tutorial

anasyahna on February 26, 2011 at 9:40 AM said...

salam, tuan blog.. xjadik pun.. :'( sye da buat ikut step.. betul ke juz copy n paste kod kat atas?? moh0n bantu.. sye baru belajar..

saya YANA on March 10, 2011 at 12:33 PM said...

thank.. cam mana untuk letak kat post ke blockquate ke..buat la tuto ek..

~~aZfa e!rA....(。❤‿❤。) on March 15, 2011 at 12:21 AM said...

salam....xjd....nape dia ketepi nmpk half je??

mempawah creation on March 15, 2011 at 7:21 PM said...

Thanks for your article. i like it

`zieygem☆ginger` on March 20, 2011 at 11:18 PM said...

thanks a lot!! keep it up with the blog ;DD

Meteoragurlz on March 24, 2011 at 11:14 AM said...

kod widget tu nak amik kat mne??

Chang Tita on March 26, 2011 at 3:52 AM said...

kod widget nk ambil kt mne?

mohd mukhris bin ramli on March 26, 2011 at 11:59 PM said...

kod ape ehh yg nk dletkkn ?

Syaa Mimiey on April 5, 2011 at 1:10 AM said...

macam mana nak buat banner ?

Rahmad on April 16, 2011 at 8:31 AM said...

bro mcm mna plak nak buat label or categories yang ble scroll macam widget yg gna kod html..

sbb bla label add kt blog just add mcm 2 jak xble dh edit..please help me..

SAFFA on April 24, 2011 at 2:17 AM said...

KOD WIDGET TU APA EK

khairul on May 5, 2011 at 3:38 PM said...

tolong ..aku buat x jadi la..camna nk letak labels dlm scroll box ? apa kod widget utk labels ni..adoiii kompius aku

shandye. on May 10, 2011 at 2:09 PM said...

yang ini pun menjadi jugak. thanks sebab sudi berkongsi ilmu...

http://lelakitanpaemosi.blogspot.com/

Zuhafiza Dylla on May 23, 2011 at 11:00 PM said...

alaa.. tak pandai la

Moon on May 27, 2011 at 3:18 AM said...

naseb baik jumpa tutor ni.. mister linky sye da panjang sgt..smpai xtaw nk letak kat mne...

ariana's on June 7, 2011 at 11:25 AM said...

Dah lama cari untuk mister linky saya..thanx alot!

AL AZRUL on July 20, 2011 at 6:05 PM said...

perghh terbaik...brulah kemas skit blog klu ada scroll ni...hehe

sapton on August 9, 2011 at 3:55 PM said...

Terimakasih....tutorialnya sangat membantu saya

khairul on August 13, 2011 at 10:37 AM said...

bagaimana scroll box utk "label" dan bloglist ?

naz chubbylicios on November 26, 2011 at 1:44 PM said...

mcm mna na buad scroll box utk popular post ?

Mukesh on February 26, 2012 at 8:23 PM said...

I came here via allblogtools and found such a nice tutorial... thanks man keep it up

dead0ly on March 5, 2012 at 7:43 AM said...

Thank for it,nice job friends

Navigation menu for blogger on May 21, 2012 at 10:17 PM said...

thanks for scroll box untuk widget. good tutorial

iLa Sweet on June 2, 2012 at 10:30 AM said...

kod widget tu cm ne erk ?
trangkn plizzz ..

Bayu Caroko on January 17, 2013 at 1:32 PM said...

thanks infonya
http://artikelguide.blogspot.com/

kata bijak super on September 19, 2013 at 9:05 PM said...

infonya mantap sob

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted