Cara Letak Sitemap Di Blog

Sitemap boleh digunakan oleh pemilik blog untuk meletakkan entri yang ada dalam blog dengan lebih kemas/tersusun. Fungsi sitemap hampir sama dengan archive, tetapi sitemap lebih kepada kategori/label, manakala archive lebih kepada susanan entri mengikut tarikh.


Boleh dikatakan sitemap lebih mudah didapati untuk self-hosting, tetapi terdapat juga sitemap yang boleh diletakkan di blogspot. Sitemap untuk blogspot ini adalah berdasarkan kategori/label yang anda masukkan semasa menaip entri blog.

Contoh blogspot yang menggunakan sitemap ini anda boleh lihat di Sitemap OhBest.

Tutorial untuk membuat sitemap ini adalah seperti berikut

1. Dari dashboard > posting > edit pages > new page

2. Copy code berikut dan paste di ruangan pages.

<script style="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/Sitemaprev2.js
"></script>
<script src="http://www.URL BLOG.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>


note: Tukar URL BLOG dengan url blog anda

Contoh:


3. Save/publish page anda.

Note: Anda juga boleh pilih untuk link manually, dan letakkan link di mana sahaja yang anda rasakan perlu.

53 comments:

  1. tak berhasil..tak de pape pun dalam site map tu
    knape?

    ReplyDelete
  2. tak berhasil ke?
    aku tak cuba lagi..
    tapi yang pasti harap2 ok la..

    ReplyDelete
  3. ohhh ! pening . but thanks for the tuto :)

    ReplyDelete
  4. jadi2.. thanks a lot.. yg xb'hasil 2 try check code 2 blik.. terutama kt url blog..

    ReplyDelete
  5. terima kasihlah ya...banyak membantu...

    ReplyDelete
  6. kenape ye...tak menjadi ??? ke ada masalah html???
    sesiapa tolong bantu???

    ReplyDelete
  7. nampak benor nipunye.. kenapa awok buat tak jadi husin?

    ReplyDelete
  8. cmne nak masukkan entry kite dalam page tu.klo previous entry tu.pning la.mntk tolong

    ReplyDelete
  9. bole tnye tak ? kenape sye punya blog tadeh edit pages ?

    ReplyDelete
  10. salam..sy dah cuba dan boleh kata ok r..cuma ia tidak seperti yang saya mahukan..apa pun thanks

    ReplyDelete
  11. tutro ni tak complete , kna bukak akaun google , sape nak tuto complete , datang blog aku mintak .

    ReplyDelete
  12. ya ampunnnnn! inilah widget yg paling creative se-alam semestaaaa! sungguh efisyen! (^^,) 2 thumbs up! puas hati!

    ReplyDelete
  13. jadi...tp dia dok kat pages kat atas...mcm mana nak buat dia link manually? sy nak letak kat blog sidebar...tolong yer?

    ReplyDelete
  14. tolong jawab soalan ezatie ni bg sesiape yg tau tq

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, mcmna nk wat buat lebih dari 1 sitemap??ad ke kna ikut step yg sma??n lg satu mcmna kta nk link kan post kta kat sitemap 2???huhu..plezzzzzzzzzz help me..dah poning pale ni..(@_@)

    ReplyDelete
  16. little long[cara sama juga add new page dia akan keluar draft gambar cam yg lepas]guna cara sama cam biasa.bagi yang lain lak yg masih tak jadi untuk dapatkan sitemap tu,tutorial atas memang dah lengkap cuma satu je..masa nak save and publish apa yg kita paste tu pastikan dia dalam mode HTML..publish then tengok kat blog entri tu akan keluar cuma perkataan sitemap..anda tunggu je dia proses then klik akan ada sitemap tu..ingat akan mode pada HTML..saya dah beberapa kali buat dan tengok tutorial bogger team pun sama juga..it work..

    ReplyDelete
  17. Salam...
    @ sesiapa yang x jadi tu

    korang perhatikan betul2 kat buat page baru tu...click "EDIT HTML" lepas tu pastekan sitemap code korang tu....kebanyakan yang x jadi sebabnyer korang x click HTML korang pastekan code tu kat compose sebab tu x jadi k?

    jemput datang ke blog saya ya......

    ReplyDelete
  18. urmm macam mana nak link kan post kita dekat sidemap 2.??sapa2 boleh tolong.?

    ReplyDelete
  19. thanks for the tutorial. anyways... ade tak cara cemana nk edit perhataan 'New !!!' kaler merah kat sebelah entri baru dalam sitemap tu kepada perkatan lain?

    blog aku secara amnya berbahasa melayu, jadi ingat nk tukar kepada perkataan macam 'Terkini !!!' atau apa2lah...

    harap dapat membantu.

    teehee...

    ReplyDelete
  20. thnks 4 the info..dah buat kat blog sensasi dan berjaya

    ReplyDelete
  21. knp xmnjadi bila nk buat lebih dari satu :(

    ReplyDelete
  22. ha ah la kbyakannya ckp x jadi.. so same ngn ELi.. hukhuk.. admin tulun la kami.. ;(

    ReplyDelete
  23. saya dah letak guna edit html..tak jadik pun..huhu

    ReplyDelete
  24. terima kasih atas perkongsia..jadipun

    ReplyDelete
  25. nk tnye cmne nk buat home,contact,about,sitemap yg mcm gmba kt ats tu...haha

    ReplyDelete
  26. trims infonya ... aq taruh di widget berhasil cma kurang rapi tampak di blog saya.

    ReplyDelete
  27. Thanks menjadila kah3, bagi yang tak dapat2 lagi tu, sila bace dengan teliti.

    ReplyDelete
  28. bleh x dtg ke blog sye sumeorg disni trmasuk le admin or follow my blog
    www.brokenemerald.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. tq for the info...tp x tau ape mslh blog saya,kecewa nye rasa huhuu..jemput follow blog saya untuk dptkan suplament Shaklee..insyallah berbaloi2...tq 4 the support! :)

    ReplyDelete
  30. alahhh ! help2. boleh explain secara terperinci tak ? please...

    ReplyDelete
  31. akhirnya ketemu juga cara membuat sitemap yang simple dan mudah dipahami, langsung coba deh... :D

    terima kasih kawan atas ilmunya.. ^^

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah...jadi thanks ya..

    ReplyDelete
  33. Boleh nggk promote blog disini? Kalau boleh silahkan di follow
    Kalau nggk boleh jangan di delete ya blog saya
    Terima kasih
    Melsadinata.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. terbaaik..sharing yang bagus..saye dah buat... t.kasih k... visit my blog..
    http://bondasha.blogspot.com/
    info kesihatan anda

    ReplyDelete
  35. terima kasih atas tutorial mudah ni

    ReplyDelete