Cara Letak Sitemap Di Blog

Sitemap boleh digunakan oleh pemilik blog untuk meletakkan entri yang ada dalam blog dengan lebih kemas/tersusun. Fungsi sitemap hampir sama dengan archive, tetapi sitemap lebih kepada kategori/label, manakala archive lebih kepada susanan entri mengikut tarikh.


Boleh dikatakan sitemap lebih mudah didapati untuk self-hosting, tetapi terdapat juga sitemap yang boleh diletakkan di blogspot. Sitemap untuk blogspot ini adalah berdasarkan kategori/label yang anda masukkan semasa menaip entri blog.

Contoh blogspot yang menggunakan sitemap ini anda boleh lihat di Sitemap OhBest.

Tutorial untuk membuat sitemap ini adalah seperti berikut

1. Dari dashboard > posting > edit pages > new page

2. Copy code berikut dan paste di ruangan pages.


<script style="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/Sitemaprev2.js
"></script>
<script src="http://www.URL BLOG.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>


note: Tukar URL BLOG dengan url blog anda

Contoh:


3. Save/publish page anda.

Note: Anda juga boleh pilih untuk link manually, dan letakkan link di mana sahaja yang anda rasakan perlu.


Suka entri ini.?

48 comments:

Abang Zam on April 18, 2011 at 8:23 AM said...

tak berhasil..tak de pape pun dalam site map tu
knape?

Arya Putra on April 18, 2011 at 10:12 AM said...

tak berhasil ke?
aku tak cuba lagi..
tapi yang pasti harap2 ok la..

AminZunaidi on April 19, 2011 at 7:37 AM said...

thanks..

Nurulezzah on April 19, 2011 at 11:01 AM said...

ohhh ! pening . but thanks for the tuto :)

bone on April 19, 2011 at 9:11 PM said...

jadi2.. thanks a lot.. yg xb'hasil 2 try check code 2 blik.. terutama kt url blog..

nonama on April 20, 2011 at 11:16 PM said...

terima kasihlah ya...banyak membantu...

SYED NAQIUDDIN on April 21, 2011 at 11:39 PM said...

jadi2..tq2

zombiexhensem on April 22, 2011 at 11:06 AM said...

kenape ye...tak menjadi ??? ke ada masalah html???
sesiapa tolong bantu???

Nadia Collection By Bme shop on April 22, 2011 at 11:07 AM said...

i tak jadi lah mcm mana

Azan Network on April 24, 2011 at 1:00 PM said...

nampak benor nipunye.. kenapa awok buat tak jadi husin?

kodengbuster on April 25, 2011 at 3:38 PM said...

cmne nak masukkan entry kite dalam page tu.klo previous entry tu.pning la.mntk tolong

ngok_ngek ~ on April 28, 2011 at 2:15 PM said...

bole tnye tak ? kenape sye punya blog tadeh edit pages ?

sygana on May 2, 2011 at 12:58 AM said...

salam..sy dah cuba dan boleh kata ok r..cuma ia tidak seperti yang saya mahukan..apa pun thanks

Tengku Nizam on May 2, 2011 at 11:10 PM said...

tutro ni tak complete , kna bukak akaun google , sape nak tuto complete , datang blog aku mintak .

LeeN on May 6, 2011 at 1:31 PM said...

ya ampunnnnn! inilah widget yg paling creative se-alam semestaaaa! sungguh efisyen! (^^,) 2 thumbs up! puas hati!

Ezatie on May 11, 2011 at 11:05 AM said...

jadi...tp dia dok kat pages kat atas...mcm mana nak buat dia link manually? sy nak letak kat blog sidebar...tolong yer?

kodengbuster on May 12, 2011 at 7:15 PM said...

tolong jawab soalan ezatie ni bg sesiape yg tau tq

♥ LittLe NOnG ♥ on May 17, 2011 at 6:51 PM said...

Assalamualaikum, mcmna nk wat buat lebih dari 1 sitemap??ad ke kna ikut step yg sma??n lg satu mcmna kta nk link kan post kta kat sitemap 2???huhu..plezzzzzzzzzz help me..dah poning pale ni..(@_@)

ikhwan aliff on May 20, 2011 at 2:17 PM said...

little long[cara sama juga add new page dia akan keluar draft gambar cam yg lepas]guna cara sama cam biasa.bagi yang lain lak yg masih tak jadi untuk dapatkan sitemap tu,tutorial atas memang dah lengkap cuma satu je..masa nak save and publish apa yg kita paste tu pastikan dia dalam mode HTML..publish then tengok kat blog entri tu akan keluar cuma perkataan sitemap..anda tunggu je dia proses then klik akan ada sitemap tu..ingat akan mode pada HTML..saya dah beberapa kali buat dan tengok tutorial bogger team pun sama juga..it work..

Silver Sky on June 17, 2011 at 12:21 PM said...

Salam...
@ sesiapa yang x jadi tu

korang perhatikan betul2 kat buat page baru tu...click "EDIT HTML" lepas tu pastekan sitemap code korang tu....kebanyakan yang x jadi sebabnyer korang x click HTML korang pastekan code tu kat compose sebab tu x jadi k?

jemput datang ke blog saya ya......

Nurul Afifah on July 1, 2011 at 10:41 PM said...

urmm macam mana nak link kan post kita dekat sidemap 2.??sapa2 boleh tolong.?

Wangsarani Dwi Ujang Giri on July 8, 2011 at 12:14 PM said...

:) Nice...
thank's konco...

shandye. on July 14, 2011 at 11:54 AM said...

thanks for the tutorial. anyways... ade tak cara cemana nk edit perhataan 'New !!!' kaler merah kat sebelah entri baru dalam sitemap tu kepada perkatan lain?

blog aku secara amnya berbahasa melayu, jadi ingat nk tukar kepada perkataan macam 'Terkini !!!' atau apa2lah...

harap dapat membantu.

teehee...

laila tony on July 18, 2011 at 9:19 PM said...

x jadi pun

has91 on July 28, 2011 at 4:06 PM said...

hurm..byk membantu.thanks

Halawatul_Insyirah on August 20, 2011 at 9:42 AM said...

tQ. its work:)

Blog Sensasi on September 29, 2011 at 6:11 AM said...

thnks 4 the info..dah buat kat blog sensasi dan berjaya

ika atiqah :) on December 19, 2011 at 4:48 PM said...

knp xmnjadi bila nk buat lebih dari satu :(

.::ElixierDeXandra::. on December 28, 2011 at 10:29 AM said...

ha ah la kbyakannya ckp x jadi.. so same ngn ELi.. hukhuk.. admin tulun la kami.. ;(

Islamic Blogger on February 10, 2012 at 7:51 PM said...

x jadi pown apo ko her nyer?????

Zatul on March 3, 2012 at 3:32 AM said...

berhasil

Monolog seorang hamba on April 11, 2012 at 6:50 PM said...

saya dah letak guna edit html..tak jadik pun..huhu

Nuzul Haziq on April 24, 2012 at 3:03 AM said...

terima kasih atas perkongsia..jadipun

Sh4B!r Sparatez Hirameki Guy Blogger on May 1, 2012 at 2:02 PM said...

xjadipon wei..adui

Anonymous said...

nk tnye cmne nk buat home,contact,about,sitemap yg mcm gmba kt ats tu...haha

Sandhi Aizh on October 27, 2012 at 10:42 PM said...

trims infonya ... aq taruh di widget berhasil cma kurang rapi tampak di blog saya.

Macx Z on November 28, 2012 at 2:35 PM said...

Thanks menjadila kah3, bagi yang tak dapat2 lagi tu, sila bace dengan teliti.

Piza laaa on December 18, 2012 at 1:25 PM said...

tq

nur fatin farahain on February 12, 2013 at 4:11 AM said...

bleh x dtg ke blog sye sumeorg disni trmasuk le admin or follow my blog
www.brokenemerald.blogspot.com

fiefie on June 9, 2013 at 10:16 PM said...

tq

Ibu Aina Ainul on July 28, 2013 at 3:55 PM said...

tq for the info...tp x tau ape mslh blog saya,kecewa nye rasa huhuu..jemput follow blog saya untuk dptkan suplament Shaklee..insyallah berbaloi2...tq 4 the support! :)

Ogut Dhezire on August 20, 2013 at 11:44 PM said...

INFONYA bagus dan bermanfaat

Sepatu Futsal Nike on November 19, 2013 at 11:51 AM said...

keren. infonya

Jual Sepatu Futsal

Mohd Eransah IV on December 15, 2013 at 3:40 PM said...

alahhh ! help2. boleh explain secara terperinci tak ? please...

ieta Mat Sa'ad on January 18, 2014 at 4:59 AM said...

TAK MEnJADI LA....

Alf on February 20, 2014 at 3:16 PM said...

akhirnya ketemu juga cara membuat sitemap yang simple dan mudah dipahami, langsung coba deh... :D

terima kasih kawan atas ilmunya.. ^^

Encik Wan on March 16, 2014 at 2:43 AM said...

Alhamdulillah...jadi thanks ya..

Anonymous said...

Boleh nggk promote blog disini? Kalau boleh silahkan di follow
Kalau nggk boleh jangan di delete ya blog saya
Terima kasih
Melsadinata.blogspot.com

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted