Ketahui Kelajuan Load Element Blog

Kecepatan sesebuah blog untuk dibuka oleh pengunjung juga memainkan peranan penting dalam dunia blogging. Selain bergantung kepada jenis browser yang digunakan dan kecepatan internet, perkara penting lain adalah kandungan element yang mencorakkan sesebuah blog.



Bagaimana anda hendak tahu selaju mana blog anda load, dan apakah element yang tidak mendatangkan masalah, dan elemen manakah yang menyumbang kepada masalah lambat load pada blog anda.?

Caranya mudah sahaja.

1. Buka website ini. http://tools.pingdom.com

2. Masukkan url blog anda, kemudian tekan 'test now'


3. Setelah seketika, anda akan dapat sedikit informasi tentang blog anda, dan yang paling penting adalah masa load setiap element. Tindakan seterusnya bergantung kepada kehendak anda.:)


p/s: Kebiasaanya yang menyebabkan lambat adalah gambar beranimasi ataupun javascript.:)

41 comments:

  1. thanks! tapi kan cane mau taw faktor ke-berat-an blog..

    size ?

    time loading ?

    ReplyDelete
  2. errr...xphamla cmna nk tgk...pa yg nk kna buat pastu??

    ReplyDelete
  3. mcmne kite nk tau blog kite ni ringan ke tak???? depend pada time loading ker?

    ReplyDelete
  4. wah gila ringan blog sy rupanya hehehe :) thanks for the info, seronok sgt!

    ReplyDelete
  5. thnkxx , but me x phm lhh !! mcm mner bce bender tu n nk taw blog kiter ringan ke x ???

    ReplyDelete
  6. thanks!takde la berat sangat blog saya :)

    ReplyDelete
  7. Total loading time blog saya 2.5 second.. Hikhik

    ReplyDelete
  8. tengs. size blog sy 69.9 KB :)

    ReplyDelete
  9. Salam...
    Tanhiah satu blog yang bagus ...semoga
    anda berjaya memperolrhi pendpatan..

    Bye

    ReplyDelete
  10. salam,

    informatif blog anda...sesuai utk sy....jemput singgah ke blog saya......sy still new ..so penulisan x brape sgt....


    jemput2

    http://misscha-cecite.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. infony bermanfaaf bgt neh keren...:)
    http://jaya-ponsel.co.cc/

    ReplyDelete
  12. bermanfaat banget neh postingnya ...
    http://jaya-ponsel.co.cc/

    ReplyDelete
  13. Terbaik neih!! jemput2 ke blog saya okk !!

    http://akulahfaris.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Terima kasih. Saya suka tutorial ni... ;)

    ReplyDelete
  15. Semua info dalam blog ini sgat menarik sekali... takniah dan terima khasih.... :)

    ReplyDelete
  16. 4.3 scond dia ckap..
    laju ke slow..??

    ReplyDelete
  17. sye ade satu connection error..mcm mane nak tahu connection error tu kat mane dan cara nak delete ?

    ReplyDelete
  18. aa , helo saya nak tanya sikit. saya budak baru dalam blogger2 ni, nak paste html tuu kat mana erk? edit html ke? tapi kenape jadi error pulak. nak buat mcm mana ni ?

    ReplyDelete
  19. japp. asal ada XML Prolog ? amendenye tuu ?

    ReplyDelete
  20. knape x boleh follow blog ni??

    ReplyDelete
  21. terima kasih memang bea sangat2 tuturialni semua ada terima kasih banyak2...

    ReplyDelete
  22. blog nim banyak membantu shaz. btw blog shaz ringan je..:)

    ReplyDelete
  23. thanks, bermanfaat,

    visit me :
    http://komputersi6.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. terbaik!!!

    jom belajar psikik power klik link ini:

    http://www.rahsiatarikan.com/hop.php?ref=musafir

    ReplyDelete