Disable Highlight Entri Blog

Sesetengah orang mungkin agak tidak senang bagi sesiapa mengambil hasil entri dalam blog mereka. Antara cara yang digunakan untuk mengelakkan entri atau kandungan dalam blog di'ambil' adalah dengan disable right click atau disable highlight.


Tutorial untuk disable right click sudah pun ada sebelum ini, dan kali ini tutorial adalah untuk disable highlight text dalam blog.


Ikuti tutorial mudah seperti di bawah.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Masukkan kod di bawah dalam ruangan HTML/javascript


<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


3. Save dan lihat hasilnya..:)


TIPS:
Untuk kesan yang lebih baik, letakkan/drag HTML atas ruangan blog post. Ini akan membuatkan kod disable highlight ini 'dibaca' dahulu sebelum entri.:)



60 comments:

  1. Dah letak walaupun tak berapa faham konsep.. huhuhu...

    ReplyDelete
  2. kak . blog ira pnye title post ilang lha . cane na dpatkan alek ? :(
    help mee ! hoho
    *hope tak mnyusahkan =.='

    ReplyDelete
  3. opss sowie . skaty jeah kak . tak ksah a ea . hoho =.='

    ReplyDelete
  4. dah letak, jadi apa?? biase jek heheheheh

    ReplyDelete
  5. Dh jDi. . tHanX so MuCH. .

    ReplyDelete
  6. tuan pnye blog, trime kasih sgt2 sbb byk sgt tutoriAL kt sini.. sy dpt belajar mcm2, tp bleh tak sy nk request satu tuto?
    bleh tnjuk kn tuto cara utk tukar header blog ? :) bleh yea?

    ReplyDelete
  7. thanks for this tutorial! it works and yeayyy :)

    ReplyDelete
  8. hi..!!saye sesat mse nk letak clock kat blog sye...clock yg appear kat blog sye huduh sgt....cari dekat sini, xjumpe plak....boleh tulung ajar x???~time kaseh

    ReplyDelete
  9. wah bagus juga bang tipsnya,lagi belajar nih caranya langsung ke Tkp.,.,,..,!!

    ReplyDelete
  10. haha..dh buat dn dh berjaye..thx3x!! :)

    ReplyDelete
  11. lor takleh la buat note cepat klu camni.. hehehe

    ReplyDelete
  12. owhh.. aku paham.. org nak copy tajuk entri post kita tak boleh.. aku try highlight tajuk post, x boleh copy lgsg.. mmg x jd pape, cube korang copy tajuk entri balik.. aku pun tak boleh.. hehe

    tq bro.. tips berguna..

    :) http://hazissac.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. nak tnya blh x ?
    mcm mana nak buat anak panah kite cantik lagi ..
    gambar kartun.. tolong yer..

    ReplyDelete
  14. sal ble ltak je mende ni...cursor sye xde...??

    ReplyDelete
  15. kesemua steps tersebut boleh dilepasi dengan hanya menggunakan tutorial nie...http://eddytech03.blogspot.com/2010/12/tak-boleh-right-click-laa-kat-page.html
    mmg elok javascript..tp kalau terlalu byk..its annoying. dan if possible..klu ada benda yang penting2 untuk dishare...kan dah susah dah

    ReplyDelete
  16. tq...fiza dah buat...dah jadi pun...cuma nak wat button like je x dapat2 lagi...eerrmm....

    ReplyDelete
  17. pehh~~tq r banyk2 admin ni... bergune betul... singgah blog cerita kelakar saya ok..:p http://lawakbodoh4u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Thank youuuu :)
    Dah lama cari code ni :D

    ReplyDelete
  19. wah3.. menarik... suke3.. :)
    klau disable highlight utk pic xder ker?? :)

    ReplyDelete
  20. thanks fr sharing the tips! luv it ;)

    ReplyDelete
  21. yeh!! berjaya! thank you thank you!

    ReplyDelete
  22. bagi sape2 yg xnk pic nye kne curi,mse post pic tu buang p'kataan herf yg kt dpn tu

    thx for this tuto,,,tp np ble wt mnde ni,cursor sy jdi mcm biase blek yep???

    ReplyDelete
  23. nice tutorial here..thanks..

    ReplyDelete
  24. salam..nk tnya..mcmna kta nk hide kan ikon 2k EDIT kat stp gadget yg kta dah wat..

    ReplyDelete
  25. tq,,,,hehe,,,seronok pulak rase.haha

    ReplyDelete
  26. jangan ego dan sombong bila orang tunjukkan peluang..dah buang ego tu??? daftar sekarang disini http://SLIMBERRYEXTREMEBIZ.TK

    ReplyDelete
  27. using thiss tuto ! ^^ thax ~

    ReplyDelete
  28. kalau guna mozilla
    click 1st jadi, but klu click utk 2nd time akan keluar "prevent this page from creating additional dialogs"
    if sape2 yg view blog kite click
    box tu, dah boleh copy entry dlm blog.
    so camne nk settle benda ni?

    ReplyDelete
  29. da bole..thanx so much...mcm mne plak ngan gambar?

    ReplyDelete
  30. nmpak cm kejam jer..de x code y just say assalamualaikum ker or just nk ckp y comey2 de x??

    ReplyDelete
  31. thanks..da jd.tpy pix uwhh tk jd2..pelik tul...????padahal simple je arahan dia :(

    ReplyDelete
  32. Thanks buat tutorialnya nya sob! :)

    topspot-official.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. dalam tutorial ni, kita just disable highlight kan? tapi camne nak disable middle click sekali. (macam contoh kalau kita klik kat gambar first tu.)

    ReplyDelete
  34. Thank you so much!!! I really appreciate it… really simple and works best. hope you will continue your great works. Success!!! -
    website design

    ReplyDelete
  35. terima kasih bro. baru menjadi
    tutor lain kalau buat still boleh ctrl + c

    ReplyDelete