Letak Button Like Untuk Blog

Bagaimana anda hendak menentukan secara rawak berapa ramai yang suka blog anda.?.
Salah satu daripadanya adalah dengan meletakkan button 'like' untuk blog.

Jika tutorial meletakkan button 'like' dalam entri merujuk kepada pengunjung yang suka pada entri anda, meletakkan button 'like' ini pula akan merujuk kepada bilangan pengunjung yang suka blog anda secara keseluruhannya.

Anda boleh menggunakan kod yang diberi untuk diletakkan di sidebar blog anda



Tutorial untuk meletakkan button ini seperti di bawah.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > add a gadget > HTML javascript

2. Copy dan paste kod di bawah ke dalam ruangan HTML/javascript

<iframe scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 280px; height: 40px;" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http://URL-ANDA.blogspot.com&layout=standard&show_faces=false&width=280&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=40"></iframe>



note: Gantikan URL-ANDA dengan url blog anda

3. Save dan lihat hasilnya.:)

p/s: Apabila seseorang 'like', akan keluar di wall orang yang like tentang blog anda dan secara tidak langsung dapat meningkatkan trafik blog anda.:)


217 comments:

  1. wah..menarik ni..heheh.da try..tq..^^

    ReplyDelete
  2. terima kasih byk2... dah cedok

    ReplyDelete
  3. well,,macam mana nak wat "LIKE" kat setiap entri tuh?takkan la setiap kali nak paste kt entri,kena rujuk entri kmu ni??

    mintak tolong ajar~ tq

    ReplyDelete
  4. salam, sila datang sini untuk tgk review pasal kamu :P

    http://writetoboy.blogspot.com/2011/01/jom-terjah-mereka-yang-ajar-tutorial.html

    ReplyDelete
  5. thanx..suka sangat dapat wat mende like nie.. ;D

    ReplyDelete
  6. suke suke suke,dah lama cari! THANKYOU

    ReplyDelete
  7. aku suka pkai Add This button...sbb dalam AddThis ade like, twitter, tweetme, share...yg plg smart ade counter

    ReplyDelete
  8. facebook like berguna untuk mningkatkan trafik :)

    ReplyDelete
  9. tenkiu2222 soo much. kalau tak jumpa blog ni sampai bile2 tak tau cara nak buat.. hehe

    ReplyDelete
  10. dah b0le bwat..time kseh! meh la klik like.. :)

    ReplyDelete
  11. nice tuto bro. simple n ringkas + ade pic.
    sennag nk faham

    ReplyDelete
  12. Terima Kasih atas perkongsian...
    saya dah berjaya letak like kat blog saya..
    meh kengkawan visit blog tutorial saya..
    dan jgn lupe utk Klik "like"
    :))...

    ReplyDelete
  13. terima kasih..sharing is caring

    ReplyDelete
  14. saling follow dunk
    kalu mw http://easyonlinex.blogspot.com/ follow
    nanti q balik follow

    ReplyDelete
  15. waaaaaaaaaaa...sgt suke blog ni..

    dah polow :-)

    http://eddysyrol.blogspot.com is mine

    ReplyDelete
  16. thnx a lot...akhirnya sy terjumpa cra utk letak button like ni...alhmdulillah :)

    ReplyDelete
  17. Hi friend, could you exchange link with me? hope it will be good if u can do
    here is my site:

    http://thaiemails.blogspot.com/


    thank for your kindness

    ReplyDelete
  18. camne eh nak bg msok fb kat blog yg org ble add kat c2???help mee plzzz :p

    ReplyDelete
  19. button FB like ni memang amat berguna....thanks

    ReplyDelete
  20. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  21. Thanks....... :) suka sngt.. da lma cari
    follow wan.. :)
    http://rizwanewan.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. dah cuba, tapi tak jadi la, hilang entah ke mana.. tapi bila click kat icon tool tu keluar la command utk html/javascript tu.. tapi ruangan yg dah paste tu kosong je.. mcm mana tu.. ?

    http://nur-abdullah.blogspot.com/

    terima kasih..

    ReplyDelete
  23. saya sangat suke..da siap.
    tapi macam mane nak letak button like kate setiap entry..


    http://hoyahadiselamat.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. sy fhm copy n paste..tp nk kne paste tu kt bhgn mane?xkn nk suke2 paste je?

    ReplyDelete
  25. hey, I had done do it, but why when i press LIKE, its open ego box ?

    ReplyDelete
  26. saya pun dah cuba,
    http://cthoney.blogspot.com/2011/02/berbaloi-ke-dapat-anak-ramai.html

    ReplyDelete
  27. knape sy buat x jadi ek..?? x boleh link ngan fb..?

    ReplyDelete
  28. JOM SERTAI KAMI DI FACEBLOG. RAMAI TELAH MENJADI AHLI. ANDA BILA LAGI? [ http://the-faceblog.blogspot.com ]

    ReplyDelete
  29. baguih betul u punyer blog nie...nanti ader maser saya akan ikut semuanyer..thankksss

    ReplyDelete
  30. bagus gan, info ini sangat membantu ane, kebetulan ane sedang hunting tema ini oya barang kali agan butuh backlink gratis ane punya info neh teetah.net
    Teetah adalah sebuah komunitas untuk blogger, Disini kamu bisa melakukan banyak hal mulai dari mendapatkan teman,Penghasilan hinga bonus 120 backlink untuk kamu secara cuma-cum

    ReplyDelete
  31. thanks for the info. i'm newbie, moga murah rezeki kamu.

    ReplyDelete
  32. thanks for info......it's useful...

    ReplyDelete
  33. nice tuto bro. simple n ringkas + ade pic.
    sennag nk faham

    ReplyDelete
  34. minta tolong ajar nak bubuh like box utk FB page kat dalam blog.. aku dh try banyak kali, haram x boleh... huh..!!

    ReplyDelete
  35. wow...haha...another day another widget i had.. thx bro.. :]

    ReplyDelete
  36. kalau nk letak button like kat bawah entri mcm mana ?

    ReplyDelete
  37. thx for da info... biarlah saya jadi salah seorang pengikut dan penyumbang dana anda dalam nuffnang.....

    ReplyDelete
  38. yes! yes! jadi... :D TERIMA KASIH.. :))

    ReplyDelete
  39. erm kita da letak da, tp nape tak kua pon ekk?? da tuka da yg link url tu.. =(

    ReplyDelete
  40. sy dh try dan ia mnjadi.. thanx...

    ReplyDelete
  41. macam mane nak delete or alihkan button 'like' yg dah kita buat,,,...?
    carik kt html code da xde..but button tu still function lagi...

    ReplyDelete
  42. yezz,,thanks,, de jadi, klik like ya kat blog sya
    http://asteria-money4us.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. salam ..sy try copy entry nih..tp, code dia x kuar2...kenapa ek?? pelik nih

    ReplyDelete
  44. dh berjaya..akhirnya jupe gak tutorial nk letak button like.nk share ngan seme la..tq yer

    ReplyDelete
  45. nape baru buat ttbe dah ade 30 yg like ? pelik la.. =_=''

    ReplyDelete
  46. add n folow http://loveismrlove.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. http://www.facebook.com/pages/Al-Fatihah-Seri-Bayu/212426715434049?ref=ts

    ReplyDelete
  48. nk tnye..sye dh cbe wat button like ni..tp ble nk like..die tls error..nper ye..??

    ReplyDelete
  49. Thanxx A Lot :) Ia banyk mmbantu saya + blog saya dah mla cntik and kemas .. Thanxx again !

    http://Yousharemydreamlove.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. thanks for the tip..kalu xder ni..smpai sudah xreti nk buat..tp nk tanya...kalu nk buh button like kt entri camner plak.

    ReplyDelete
  51. xblh pn..dh try ni..2x..tp xbrjaya..help me..isk..isk..

    ReplyDelete
  52. SALAM, terima kasih da berjaya, suke nye..hehe, mdhmdhn penulis blog ni sentiasa dimurahkan rezeki kerana tidak kedekut ilmu..amin

    ReplyDelete
  53. nape yg sy xjd..sum1 bleh ajar x?
    http://honeyzaisme.blogspot.com/

    ReplyDelete
  54. nak tanye , button LIKE uh kan , macam mne nak buat die kelua gambar org yg da like ???

    ReplyDelete
  55. thnks ! dah cubee ! nice ! thnks ekh !

    ReplyDelete
  56. i useee this ~ thank you ! do come visit my blog and press the like button ya !

    ReplyDelete
  57. sy dah cube pown,,thanks,,
    follow my blog k!!
    http://princess1405.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. done! tQ.. http://caspergurll.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. kalau nak pamer pengunjung yg ramai tak payah tukar dia punya url gerenti 7,600 org like your blog..tapi kalau org like dia kena like blog update bukan blog anda.

    ReplyDelete
  60. thnx foe da information.hehe..suke2.

    ReplyDelete
  61. eh XPAHAM NAPE ADE ORG DENGKI-->blog jelek?! die giler agaknyerr..sy rse blog encek ni byk mmbantu jer...thanks a lot k! =)

    ReplyDelete
  62. mcm mne nak butt0n like 2 kt stiap entry???

    ReplyDelete
  63. eh . tengs . mmg da jdik .
    tp npe mcm xberfungsi ?
    klw tekan like , dy tulis 'ERROR' .
    nape ek ?
    tolong . plezz :))

    ReplyDelete
  64. aku wt blog gna php..
    spa tw nk wt url gna php..
    aku sja nk try..
    spa tw tolong gtw jb..

    ReplyDelete
  65. hyee thankss yaa tutorial anda bnyak membantu btw saye credit from awk :)

    ReplyDelete
  66. alamak..x menjadi la..amacm ne?siapa2 blh tolong x

    ReplyDelete
  67. Kite dah buat tuto ni...menjadik..!!
    Tqvm.

    ReplyDelete
  68. bg sye website tuk cri widget nuie ? sye x thu le . .

    ReplyDelete
  69. hye ok nak tanye kalau nak letak utk entry mcm mana ?

    ReplyDelete
  70. yaehhh kan senang..aku dok carik lAMA punya...alhamdulilah dah boleh aminn...kalaw aku taw cemnie tapayah aku gila2 dok soh owg wat haha:)jyeahhh

    ReplyDelete
  71. Erm, nak tanya ni. Contoh, kalau orang tu tekan LIKE button kat blog kita, pastu akan kuar kat FB . blablabla likes a link. Pastu camne nak tukar gambar yg appear kat link dlm FB tu? Yang ada bawah statement tadi tu? Anyone please,

    ReplyDelete
  72. soalan: kenape bila like,kat fb kuar sepatah perkataan je,mcm sy lihat kat lain,kuar jugak text skit2..

    ReplyDelete
  73. dah bejaya buat. tp apsal button tuh dok bawah sekali. tak macam dalam tutorial nih. someone help nih !!! sobsobsob

    ReplyDelete
  74. tq ea...dgn ade nya tanda like ni sy blh tahu brape rmai yg suka blog sy...

    ReplyDelete
  75. Tq, jadipun button like saya, jasamu tetapku kenang, moga bertambah pahala.

    ReplyDelete
  76. thanks utk tutor ni. cari kat lyssa faizureen pun tade :)

    ReplyDelete
  77. baru sha dpat bwat , tengs share yea :)

    ReplyDelete
  78. camna nak letak words "suka tutorial ni?" dekat atas button like?

    info perlancongan korea di www.myfir2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  79. salam ,,sy budak baru blajaq ,,nk mintak sapa2 yg sudi tolong ajarkan pasal mekup blog sy boleh ? nk kontek sy bole cr sy d FB Djopah sya DarulamanFM

    ReplyDelete
  80. HARAP DALAM MASA TRDEKAT SAPA2 BOLEH TOLONG.. :(

    ReplyDelete
  81. alaah,,yg nie p0n da try buat asal masi x jd hah?? sy pny c da p0n 'add a gadjet' tu.. smpai tu je.. stuck da.. ish2..

    ReplyDelete
  82. wow.bagus la ada tutorial. nnti follow blog baru saya ye. zallyahouse.blogspot.com

    ReplyDelete
  83. nice info.. bagus untuk budak2 baru try mcm saya.. walaupon ni entry ntah tahun bila.. bagus..

    ReplyDelete
  84. thanks ilmunya

    http://kumpulankonsultasi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  85. Thanks:)
    www.kamarularnizam.blogspot.com

    ReplyDelete
  86. Sangat baikkkk....

    ReplyDelete