Letak Facebok Button 'Like' Dalam Blog

Meletakkan button 'like' dalam blog dapat memberi gambaran secara kasar samada penunjung anda menyukai entri yang ada di blog anda. Selain itu, penggunaan button 'like' ini juga sedikit sebanyak dapat meningkatkan trafik blog anda.
Letak Facebok Button 'Like' Dalam Blog

Anda boleh lihat contoh button 'like' di blog ini dan juga di unwanted86.


Cara-cara untuk meletakkan button like ini adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > expand widget templates
( backup template untuk langkah berjaga²)

2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.
<data:post.body/>


3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod yang anda cari di langkah 2.
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>


contoh:
Letak Facebok Button 'Like' Dalam Blog


4. Save dan lihat hasilnya.:)

365 comments:

  1. salam..
    good tutorial
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. Hai there...this is a nice blog...i like your content and hope you have to visit my page back ....wait you soon!
    ^_^

    ReplyDelete
  3. Hai there...this is a nice blog...i like your content and hope you have to visit my page back ....wait you soon!
    ^_^

    ReplyDelete
  4. salam.. sy xdpt rr, npe ni?? blh bantu?

    ReplyDelete
  5. salam add
    nape tidak jumpa kod tue.. please

    ReplyDelete
  6. semua tutorial dlm nie terbaek!awesome!

    ReplyDelete
  7. apsal tak boleh nak upload gambar dlm blog..? please tolong..

    ReplyDelete
  8. salam, tq atas info dan widget yg menarik serta mudah nak diaplimentasikan...

    ReplyDelete
  9. thank 4 this..
    tp npe x ley ekh nk bwat..
    x berape phm la..
    ley x sesape tlg..coz br ag dlm bidang nie..

    ReplyDelete
  10. ye..saya pun takde..tlglah reply...

    ReplyDelete
  11. alaa...xde pn..mls ah wt..geram tul..huhu

    ReplyDelete
  12. Kalau code ni '' x de, macammana ye?

    ReplyDelete
  13. ok nak try cara nie... tq..

    ReplyDelete
  14. dah dpt buat, n ubah color lagi, sbb blog saya latarnya gelap

    ReplyDelete
  15. knpe sye ltk kod tpi x kluar pon ...
    knpe ek ?

    ReplyDelete
  16. salam.... dh cari tp xde ...bleh bantu...
    tmksh ^_^

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah dah jadi . thankssssss

    ReplyDelete
  18. daa boleh...:-)TQ2...:D pd yg tak boleh tu mayb korang lupe nak klik pd box Expand Widget Templates tu...

    ReplyDelete
  19. mcm ner nak wat...x jmpa pun kod tu

    ReplyDelete
  20. ermmm . button untuk LIKE BLOG tade ke ?

    ReplyDelete
  21. Terima kasih . Saya letak kat blog saya.

    ReplyDelete
  22. Maaf. nak tanye. macam mane nak carik kod guna (ctrl + F) ?

    ReplyDelete
  23. huh! pening2! lepas ctrl F tu nk bt pe????

    ReplyDelete
  24. cam ne nk wat.. cam nk gile wat.. still xdpt.. tlong!!!!

    ReplyDelete
  25. TK BOLE PUN :/ , MCM MANE NK BUAD (CTRL + F) ?

    ReplyDelete
  26. terima kasih for the info.. dah buat mmg jadi pown :)

    ReplyDelete
  27. alala saya x jumpa data ini
    dalam template blog saya lah..mcaman tu mestiada ke? please tolong bantu..hehe

    ReplyDelete
  28. x jumpa la dh (ctrl + F),xjumpa kt gak kt edit html

    ReplyDelete
  29. sapa yang xdapat cari
    make sure korang tick dulu checkbox Expand Widget Template

    ReplyDelete
  30. kina dah buart. tapi x de dlm HTML kina. mcm ne yew?

    p/s: jawab kat shoutmix kina blh?

    ReplyDelete
  31. ha ah la... i tak pon takde tu..

    ReplyDelete
  32. yeyyyy!!dapat buat suda... tq tuan punye blog..tq tendou souji

    ReplyDelete
  33. salam..
    ada sesape leyh tlg sy x?? sy dh ltk kod tu , bile priview xde error , elok je.
    Tp , bile tgk kt blog xde. knape ek?? ade sape2 leyh bntu??

    p/s: gitaw kt shoutmix ea..tq :)

    ReplyDelete
  34. Tolong lah. Nak jugak. Kenap takboleh?

    ReplyDelete
  35. nuya da copy code 2....tp kuar cm nie!~~

    More than one widget was found with id: HTML4. Widget IDs should be unique.

    npe ex??tolong~~(!!)

    ReplyDelete
  36. PC hampir meletup cari code nya. Tak jumpe punn. Tolong bolehhh?

    ReplyDelete
  37. hye.. awk tau x cmne nk bagi die punye kedudukan lebh ke bawah..kdg2 bile tulis entry pnjang die stop kat tgh2

    ReplyDelete
  38. Slm...thanks for d tips..i dah berjaya wat :) suka3x...hehe...

    ReplyDelete
  39. thanx, cara awak antara yang mudah diikut. alhamdulillah, dah berjaya buat.

    ReplyDelete
  40. pada yang tak dapat tuh, ia mungkin kerana korang tak click expand widget tuh.
    dan kemungkinan juge, kalau langkah2 yang korang buat tu betul, tapi still x dapat jugak, mungkin sebab layout yang korang gune tuh tak x support application tuhh... =))

    ReplyDelete
  41. tapi satu je yang tak best, kite tak boleh tahu sape yang like post tuh...

    ReplyDelete
  42. sy xleh la..tlg bantu

    takde plak kod ni dlm html sy

    ReplyDelete
  43. macamana ni, sya xberjaya buat...please ...

    ReplyDelete
  44. kenapa tak ada ?
    yang kene find code tu .
    tak ada lah .
    kenape ehh ?

    ReplyDelete
  45. nak tanya..kt my html...xde ...hanya ada posttitle and title

    ReplyDelete
  46. sye x jmpe pown kod 2..
    tolong bantu!!!

    ReplyDelete
  47. saye x fhm...please e-mail me....anazana.girl@gmail.com

    tolong explained yer....

    ReplyDelete
  48. dah cube tp boleh tuka warna Be the first of your friends to like this x?

    ReplyDelete
  49. sy xdpt dah ikut arahan yg di beri....tp xdpt kot...

    ReplyDelete
  50. INGIN TINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY
    PING BLOG ANDA SECARA PERCUMA DISINI.

    CLICK HERE TO JOIN"MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    ReplyDelete
  51. nape i try wt tp ta jd . cm ne i nx dpat an code tuh . ad sesape yg leh tlong ta ? i nx tw jgk . (:

    ReplyDelete
  52. tak dapat pown >,<
    bile ade keluar banyak-banyak code kene buang ker yg banyak sangat 2?
    or , just let it be and paste the new code ?
    HELP ME PLEASE ! =='

    ReplyDelete
  53. tq for sharing..=)

    ReplyDelete
  54. assalamualaikum...

    saya da buat tutorial ni...pastu...saya tukar nama blog dengan nama baru...lepas tukar...butang like tu hilang...bila buat balik...da x jadi dah...

    macam mana nak buat balik?

    ReplyDelete
  55. akhirnya jadi jg. sukesuke. thanks ;)

    ReplyDelete
  56. jengukjneguk la my blog www.atinouch.blogspot.com
    ;)

    ReplyDelete
  57. macam mana nak tulis Suka Entri Ini tu?

    ReplyDelete
  58. BERJAYA!!!....akhirnya....tq so much..

    ReplyDelete
  59. tak de pun code yg nak dicari....

    ReplyDelete
  60. kenapa dekat edit html sy tade ??T_T

    ReplyDelete
  61. terima kasih daun keladi.
    esok lusa buat tutor lagi. heeee

    ReplyDelete
  62. yesss....... akhirnye berjaye tq

    ReplyDelete
  63. yeay ! berjaya.terima kasih atas perkongsian ni. sgt berguna utk saya blogger baru ;)

    ReplyDelete
  64. awak.. cam ne kalau gune custom background pulak?

    ReplyDelete
  65. kat sy nye edit html xde. cam ne sy nak ltak bnde tu? tolong

    ReplyDelete
  66. yea menjadi...terima kasih ye! KEPADA SESIAPA YANG TAK DAPAT BUAT WALAUPUN DAH CUBA BERKALI-KALI, JUST BGTAU DEKAT SHOUTBOX SAYA. NANTI SAYA AJAR SATU2. MANA2 YANG SAYA TAU SAYA TOLONGLA NANTI..

    http://www.amirabdaziz.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. yeayy!! akher nyer bjaye jugak buad like nihh.hahha.tengs yea bgik tutorial nih.;D

    ReplyDelete
  68. THanK...Nak BUat Kat Blog Dulu..

    ReplyDelete
  69. bestbest !! walaupun hampir nak give up en blaja wat bende neyh..tapi tetap usaha sampai dapat !! thankz sangat coz share ilmu !!=)

    ReplyDelete
  70. Thanks so mch !! cheers !

    ReplyDelete
  71. tak jadi pun. guna blogskin tabole uh. :'(

    ReplyDelete
  72. x jmpe pon. dah tick dekat expand widget template, pastu dah tekan ctrl+f. TPI x jmpe pon. cmne nie?

    ReplyDelete
  73. xde pn kod tu...huhu...
    cmne nk wat ni..??

    ReplyDelete
  74. tq sbb bagi tips ni. Tapi kalau nak letak button ni kat facebook fan page amacam erkk?

    ReplyDelete
  75. ala , tak faham lah ?

    please tolong teach saya :'(

    ReplyDelete
  76. dh buat tpi tak kmas..lari2..knp ek..

    ReplyDelete
  77. terima kasih yerk....saya dah berjaya...
    terima kasih kerana menberi ilmu baru...=)

    ReplyDelete
  78. knp sy x blh bt..
    sy try byk kali..lps tu yg ni kuar

    We were unable to save your template



    More than one widget was found with id: HTML4. Widget IDs should be unique.

    ReplyDelete
  79. yes akhirnya berjaya jugak!
    walaupun terpaksa korbankan template kesayangan dari suckmylolly.com yg dah bertahun sy gunakan :) thanks for sharing!

    ReplyDelete
  80. Dulu sy pnh wat..menjadi..tp ntah mcm mn sy teredit dn BUTTON TU TERDELETE. skrg sy nak wat blk dah x boleh. Help me plz...

    ReplyDelete
  81. kenapa saya ta boleh buat ? tolong la ajar !

    ReplyDelete
  82. knape xleh bwat??..still xjumpe pn kod 2...tlg bgtao kat shout sy oke..:(

    ReplyDelete
  83. thnks alot..! follow cni...! :D

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum . kenapa takde ? huhu ;(

    ReplyDelete
  85. tak boleh pon......:'( nak jugak

    ReplyDelete
  86. saya buat tak menjadi2 lahh...nak copy dlm edit html..pastu nk delete yg asal ker?n copy tue?arr..tension..

    ReplyDelete
  87. lyana syahira samsuddinApril 21, 2011 at 4:39 AM

    yess ! berjaya jugak jumpa tutor ni and berjaya jugak buat :)

    ReplyDelete
  88. x jady pown . yg tkn ctrl F tuh nk cri code . kt c2 x phm dah .

    ReplyDelete
  89. sye dah guna (ctrl+f) pun xleh cri kod tu...mcm mne ni....x best r klu xleh buat...aarrgghhhh

    ReplyDelete
  90. Waaaa....makin banyak ilmu dapat belajar ni..

    ReplyDelete
  91. tak faham la mcm mana nak buat... dri dlu dok try..tp xdpt2 pun

    ReplyDelete
  92. did it and succeed..thanks for the great tutor..

    ReplyDelete
  93. admin, tolong reply comment saya ini,
    saya buat dekat blog saya pun tak naik "Like" Button tu.. macam mana ni???

    Please... =)

    ReplyDelete

  94. ok2 admin dah jadi, untuk pengetahuan korang, kalau kita click preview, memang tak keluar, kalau kita dah save, baru akan keluar LiKE tu..


    macam mana nak buat :

    "Suka entri ini?"

    ayat ni termasuk sekali dengan dalam edit html tu ke atau setiap post bila nak publish baru admin letak ayat tu?

    ReplyDelete
  95. mse nk copy tuu kne delete ker edit HTML tuu ?

    ReplyDelete
  96. aduh...x jadi la...dah cuba banyak kali..

    ReplyDelete
  97. nak tanye , button LIKE uh kan , macam mne nak buat die kelua gambar org yg like ???

    ReplyDelete
  98. Tuan Belog : Macam maner nak tukar colour font untuk "description" tu yer...boleh tolong

    ReplyDelete
  99. wahhh,,tengsss gile banyak 4 dis tip.i like!

    ReplyDelete
  100. tips yang sangat berguna.. saya dah letak. berfungsi dengan cemerlang

    ReplyDelete
  101. terima kasih juta2 lemon sbb share tips... (:

    ReplyDelete
  102. ta jumpew arr bhgian step ke 2 knew ctrl+f uh .

    ReplyDelete
  103. tq. jadi jadii. thanks for toturial.
    awesome

    ReplyDelete
  104. Dah cuba & menjadi. Terima kasih. =)

    ReplyDelete
  105. then na twu sape yg like camaane??

    ReplyDelete
  106. Thanks/for this tutorial, akhirnya jadi jugak... like post saya di www.lansap.co.co

    ReplyDelete
  107. done.!
    thank ya..:D

    ReplyDelete