Tutorial Letak Salji Dalam Blog : Ver 2

Meletakkan salji dalam blog boleh dijadikan unsur yang boleh menambahkan lagi ceria blog anda.:).



Ando boleh tengok demo salji berwarna purple yang admin letak di blog demo ini.

Tutorial untuk letak salji ini seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML javascript

2. Copy dan paste kod salji mengikut warna yang anda mahu ke dalam HTML/javascript

Putih
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowwhite.js"></script>



Purple
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowpurple.js"></script>



Hitam
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblack.js"></script>



Biru
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowblue.js"></script>



Merah
Tutorial Letak Salji Dalam Blog
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/snowred.js"></script>




3. Save dan lihat hasilnya.:)


Nota: Drag element ada ke bawah 'header' supaya salji muncul dari atas page blog anda.:)


96 comments:

  1. Tima kasih, tuanpunya blog yg baikhati.. :)

    ReplyDelete
  2. thx owner belog !!!! syg sgt2..arda mintak izin nak share kat belog ye :)

    ReplyDelete
  3. terimakasih atas semua tutorial yg t'dpt didlm blog ni...:)

    ReplyDelete
  4. kenape ekh ?? bile saya buat .. salji nie . die x center ~ die ke tepi ... salji tu ke belah kanan jee lebih ~ huhuhu~ x mcm blog demo .. hmmmm ~ tolong bantu saya :)

    ReplyDelete
  5. thanks empunya blog..tutorial yg amat berkesan..saya sgt teruja utk update blog saya..tetapi malang nyer tgh syok update2 widget follower saya xappear pada blog..boleh tolong saya tak..?apa perlu saya buat..?

    ReplyDelete
  6. trime kasih..hati anda sangat baik:)

    ReplyDelete
  7. nk tanya....
    kenapa ek sy pnya blog xdpt komen?
    sy nk komen blog sy sendiri xboleh..
    org len nk komen pn xboleh..
    tp sy komen blog org len boleh....

    ReplyDelete
  8. salam.
    saya nak tnya psal header 2,
    sya da uad, tp xtau na ltk header 2..
    HELP ME ~

    ReplyDelete
  9. Ehhh , kate ade warne warni . But why putih je ? - -'

    ReplyDelete
  10. ha ah..xkua..xjadi..nk drag pn xley..xpaham btol..

    ReplyDelete
  11. kenapa x jadi nak bt salji tu??

    ReplyDelete
  12. nape kt blog itew die kuar skit je..x kuar bnyk2 pn..!!???

    ReplyDelete
  13. Salam hormat.
    Blog anda popular di dalam blog saya. Kerana saya mempromosi blog anda di

    http://sabri69belajarblog.blogspot.com/2011/07/buat-efek-salji.html

    Sila layari

    ReplyDelete
  14. salam. sy nk tnya caner nk buang gmbr katak yg tertulis 'domain unregistered"... dh berkurun duk tepek dlm blog sy smpai nk update blog pun xder mood.... blh tlg bantu sy selesaikn masalah ni tak? tq.

    ReplyDelete
  15. Hmmm.... thnx sbb dh solve sy nyer blog's prob.... dh hilang dh gmbr katak tu..... lau x bila bukak blog asyik tension jew tgk katak tu duk tercongok kat c2.... TQVVVVVVM...

    ReplyDelete
  16. salam ,

    salji tu sekerat jewp pownn ,
    tak sampai bawah hehe

    ReplyDelete
  17. Suke sya tengok... bersaljilah blog aku nanti

    ReplyDelete
  18. Minta izin nak share dalam blog okay . Nanti kredit :)

    ReplyDelete
  19. I want to share it in my blog okay, nice one. Thumbs up!!

    ReplyDelete
  20. SALAM..NAK TANYA..CAMNE NAK WAT SALJI KT DESKTOP...? TERINGIN SANGAT..AJAR LA SIKIT.. :)

    ReplyDelete
  21. mcm mna nk dpt html tu? bila sya tekan add a gadjet dia kuar yg depa pnya..kat mna html nk ltak yg bnda copy2?

    ReplyDelete
  22. dah buat ikiut arahan..tp np still xde pape??

    ReplyDelete
  23. wah ! dptla ! tq , tpi nape dia mcm ketepi ? mcm mner nk ketengahkan dia --'
    apa- apa pon terima kasih daun keladi :)

    ReplyDelete
  24. aisyah : ikot step number 3 tuh...

    ReplyDelete
  25. eyh ,saye dah try , tapi xde , :(

    ReplyDelete
  26. nape x dewk ape2...
    dye mmg lmbt ker?!
    ape2 pown,thanx :)

    ReplyDelete
  27. bbbbbbbbbeeeeeesssssstttttttt....first time malaysia turun salji~~~

    ReplyDelete
  28. knape sy xkuar salji :( cume bintik putih mcam titik je~ tlong sy :(

    ReplyDelete
  29. thanks ! jdik . . tp , salji nye ta smpi bwh la admin . ta bleh smpi bwh ea ?

    ReplyDelete
  30. npew sya buat x leh. dye kte XML error? pe bnda 2?

    ReplyDelete
  31. admin..npe salji ni x centre cm admin punye...sdihnye:(

    ReplyDelete
  32. mmg lmbt eah lorh??cm ta jd jer,,cmne nyh lorh,,admin,,help me lorh,,

    ReplyDelete
  33. admin saya nk tny ckit...macam mana nk lajukn snow tu??? dalam blog kwn saya laju ckit...kepada semua yang tny mcm mna nk centerkn tu buat cam ni:-
    anda tarik tab html code tu biar jadi kat bawah header...
    faham???

    ReplyDelete
  34. x jdi tros la . ;( . haish . help please

    ReplyDelete
  35. YES!!~jadi lah..sampai bawah snownya..thannks tuan punya blog...like :). ..buat la banyak lagi effect :)))

    ReplyDelete
  36. yes dh jdi dah nampak berseri skit dengan ade nyer salji biru 2 thanz ye...jdi2222 :))))))))))))))

    ReplyDelete
  37. Assalam...
    Alahai,tak jadilah...
    Pesal kat bawah jer...
    Atas x dak pun...
    HuHu...

    ReplyDelete
  38. anoyamous memang lha sbb you letak bnde tuh dekat bawah , btw thankss dah jadi .

    ReplyDelete
  39. hu...xjd...xde pun saljinya...nk kata salah taip URL..tak...dah bebanyak kali doq toleh..hmm...

    ReplyDelete
  40. Salji yg ni la yg sye nk ~ Thanks !

    ReplyDelete
  41. knpeble drag elemet g ats tros x jdi yea???klau add gadget kat tepi jdi lak

    ReplyDelete
  42. Kenapa tak sampai ke bawah? sekerat je? Alaaa :'(

    ReplyDelete
  43. @ Nieeeeenaaaak :

    cuba letak [[Add Gadget]] tuh kat drag naik ke atas [[bahagian atas memanjang]]
    Look at my blog :) and Follow, thanks!

    ReplyDelete
  44. why that salji turun sekali je, pastu keep turun and takde salji yang ganti kat atas. macam mana tu? somebody?

    ReplyDelete
  45. thank you. thank you. thank you. thank you. Arigato. terima kasih

    ReplyDelete
  46. do follow me . .http://ekynfara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. Wow, cantik sekali...
    Makasih ilmunya..

    ReplyDelete
  48. Comeynyerr.. Sye amik yg wrne putih tu yerr.. Kalau ade masa singgah lah blog sye.. ^_^

    ReplyDelete
  49. terima kasih... dari.. http://mawarmerahkreatif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  50. tq tuan pun blog... blog saya dah ada salji pink..

    www.mysecretvitamin.blogspot.com.my

    ReplyDelete
  51. Salam kenal saya blogwalking saya ingin menjemput anda berkunjung ke blog saya http://gagahboro.org/ .Saya follow sini ye n kalau ada masa subscribelah blog saya

    ReplyDelete
  52. salam..sy ni budak baru bljar.. tumpng iklan ckit,sila ler jenguk clog cik casa iye.
    mana2 kontraktor yg nk buat cidb,boleh contact kite :)
    http://mycidbcentre.blogspot.com/

    ReplyDelete