Animated Recent Post Ver2

Recent post menunjukkan apakah post terbaru yang baru dihasilkan oleh seseorang blogger untuk blognya. Adanya animated recent post widget, dapat menambahkan lagi 'seri' bagi senarai recent post anda.



Anda boleh lihat demo animated recent post ver2 ini di blog demo ini.

Tutorial untuk membuat animated recent post ini adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript

2. Copy dan paste kod di bawah ke dalam ruangan HTML/javascript yang anda buka.


<style type="text/css">
#rp_plus_img{height:377px;}
#rp_plus_img li {height:60px;padding:5px;list-style:none;
background-color:#ffffff;
border:solid 1px #000000;}
#rp_plus_img a{color:#00000;}
#rp_plus_img .news-title{display:block;font-weight:bold ;margin-bottom:4px;font-size:11px;
text-align:justify;
-moz-border-radius: 5px;}
#rp_plus_img img{float:left;margin-right:14px;padding:4px;border:solid 1px #00000;width:55px;height:55px;}
</style>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/recentpost.js"></script>
<script type="text/javascript">
var speed = 1500;
var pause = 3500;
$(document).ready(function(){
rpnewsticker();
interval = setInterval(rpnewsticker, pause);
});
</script>
<ul id="rp_plus_img">
<script style="text/javascript">
var numposts = 5;
var numchars = 0;
</script>
<script src="/feeds/posts/default?orderby=published&alt=json-in-script&callback=rpthumbnt"></script>
</ul><small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/07/animated-recent-post-ver2.html" target="_blank">get this widget here</a></small>


3. Save dan lihat hasilnya.

p/s: Sebelum ini admin juga ada buat tutorial animated recent post ver1.

136 comments:

  1. trima kasih sgt4 whai admin , andA memang bijak

    ReplyDelete
  2. yay! da jadi! arigat0u guzaimas!

    ReplyDelete
  3. knapa x de gmba yg kluar kt tepi tuh ?

    ReplyDelete
  4. mcm mna nk bwad traffic light kt blog kta ?

    ReplyDelete
  5. kalau dh buat ver1 perlu delete dulu ke utk buat ver2 ni?

    ReplyDelete
  6. yang ni aku suka cukup simple thanks bro

    ReplyDelete
  7. ok dah... aku punye dah ok dah... hehehe...tq2

    ReplyDelete
  8. emm....ape beze widget ni dgn yg sebelumnye?

    ReplyDelete
  9. tolonggg... tolonggg mcm mna nk buat bnda ci , sy dah copy=paste tp takde recent post nya ..

    ReplyDelete
  10. jadi memang jadi tpi kenapa x boleh bukak??? problem loading kenapa (SILA JAWAP YER...)

    ReplyDelete
  11. tima kasih byk2 tn.. sngat mnarik..

    ReplyDelete
  12. keren mas bro.. aku serap ilmunya ^_^

    ReplyDelete
  13. Ko memang bijak... tapi kalau affiliate links... boleh dianimasikan cam ni ke?

    ReplyDelete
  14. Bagus, bermanfaat tumpang semangkuk...

    ReplyDelete
  15. Wow! your blog is awesome. thank you so much

    ReplyDelete
  16. memang bes benda ni...ha...nak ckp ni...jom ke blog sy...tengok2 handphone...

    ReplyDelete
  17. wah ,, comey2
    saya ambil ye,, tq2

    ReplyDelete
  18. tak jadi pun. yang kuar cuma ayat ni .. 'get this widget here'

    ReplyDelete
  19. terima kasih..dah buat utk blog saya.

    ReplyDelete
  20. tq2...da jadi da:)
    credit to you!

    ReplyDelete
  21. Blogwalking ... :)
    Please visit back yuaaa.. ;)

    ReplyDelete
  22. tapi kenapa dy ulang-2 balik yang sama recent post tuh ?

    ReplyDelete
  23. Mcm mne nak tukar background putih kepada apa2 warne yg saye suka..Bole ka?

    ReplyDelete
  24. em... :( dh copy n paste tp x jadi... mcmane ek??

    ReplyDelete
  25. mmg cun widget ni.. dlm blog i pun ade gak.. hehe.

    ReplyDelete
  26. yeah da jadik...thnx untuk tutorial ni...:)

    ReplyDelete
  27. nak tanye,kenapa gambar aquw buat sekejap kecik sekejap besar??

    ReplyDelete
  28. dia punya default picture dia kalo tukar kepada yg kita nak mcm mana ekk?? sebabnya kalo satu2 post tu x bergambar..dia jadi X kat bhgian gambar tu.... Plz...reply.. (X tu buat blog kita jadi huduh...HuHuHu. T_T

    ReplyDelete
  29. ktEr xblEh tukAr wArna diA ker.?

    ReplyDelete
  30. Mesti bosan dgn warne puteh.... jek.. puteh, puteh, puteh.. x cerie langsung.. tpi klu nk tau... ef bleh bgi tau... hehehe.. First.. pegi kt 'animated recent post' kite, pstu kt bwh der sign 'mcm tool ( spanar and screwdriver )' utk edit, click at it.. then cri tul2 taw.., de tulis 'background-color:#ffffff;' cube check balik kt atas or kat blog korang... pstu tukr kn '#ffffff;' kpd kod wrne yg korng suke... Mne nk cri kod wrne ek..?? hehehe.. click kt.. http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/04/cara-buat-bubble-cursor-pada-blog.html [ sebenarnye tuh tutorial utk wt bubble cursor , tpi die de bgi kod2 wrne tuh kt bwh ] lps cri toi2 dan buat pilihan korang, wt mcm pe yg ef sruh.. then.. TA DA..!!! jdikn... tpi nk gi answer kene larh follow blog ef .. uuurrmm.. klu x, x nak kwn... pent jek bgi... plez ye uref5867.blogspot.com .. follow larh...

    ReplyDelete
  31. gambar keluar...tapi xda tulisan xda poooodah

    ReplyDelete
  32. tq....dah jdi...tp npe x kuar pic..

    ReplyDelete
  33. Kalau nak tambah bilangan post macam mana ya... saya dah try ubah num of post jadi 10, tapi semua benda dalam kolum tu pun animated juga...

    ReplyDelete
  34. knpe x kluar pn...dh save dh..ble view blog x jd pn...

    ReplyDelete
  35. all nice posts!!!!!!!!! i wish my blog like your blog!!!!!!!! visit me: http://sigitwaskitoaji.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. sebelum ni buat pakai ver1 tapi statik. mgkin tak sesuai dgn my blog. tapi pakai ver2 ni menjadi.. cuma knape asek post yg sama je berulang2? dia bukan random ke?

    Dan hanya keluar tajuk entri je eh?

    ReplyDelete
  37. untuk select all dalam textarea :

    <textarea rows="10" cols="50" onclick="this.focus();this.select()" readonly="readonly">
    example text
    </textarea>

    ReplyDelete
  38. Thanks...successfully done!

    ReplyDelete
  39. ACESSEM TAMBÉM: http://gozoblog.blogspot.com.br/

    ReplyDelete
  40. thanks :)

    http://kehidupan-seorang-lelaki.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. gindu ye kat smasra. krm salam kat bdk aspuri ye

    ReplyDelete
  42. oke sy dh khatam sume tutorial nie dh bce dri 1-76...thank sesngt...now sy nk wat blog dgn bantuan tutorial nie...hihi...

    ReplyDelete
  43. Xjd pn....dia just tggal ruang kosong je...tp x da post tu pn.

    ReplyDelete
  44. thanks,,,jd.wlu sgt simple sbb xpyh mskkn url sgla^^
    tQ,,,ska sgt2

    ReplyDelete
  45. untuk 2nd version ni x payah letak blog URL ke?

    ReplyDelete
  46. terimakasih tutorial ya. setelah saya terapkan berhasil ternyata tidak begitu susah dalam membuatnya

    ReplyDelete
  47. thanks tutorialnya. sangat bermanfaat sekali

    ReplyDelete
  48. saya mencari-cari hal ini dan akhirnya dapat disini. terimakasih sudah share ilmu yang bermanfaat ini

    ReplyDelete
  49. tutorial nie sangat bagus,sya slalu rujuk dkt sini.sya nak tanya macammana nak letak gambar2 cute bergerak.......

    ReplyDelete
  50. sebelumnya w mohon maaf ni gan w ni junior dalam seo jadi harus bayak belajar disini w lg nylesain buku pertama w .
    w mohon izin copas gan,,
    ni juga untuk kebaikan bersama seo indonesia tnks

    ReplyDelete
  51. maaf,sy dah buat tapi tak jadi pun,ada sesape bolh tolg tak

    ReplyDelete
  52. wah kerani, cara membikin animated postnya sob, aku mau ijin praktek ya sob :-)
    kira kira aku praktekin di MWB bisa ngakya sob??
    apa hanya husus blogspot aaja ya sob :-) ?????

    ReplyDelete
  53. blogwalking here ,mine follow back http://www.officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/

    ReplyDelete
  54. terima kasih telah berbagi ilmu

    ReplyDelete
  55. Τerгific artіcle! This is the kind οf
    info that are mеant to be ѕhаreԁ аrounԁ the
    intегnet. Disgrace on Gоogle for no
    longer positioning this publish higher! Come оn
    oveг and talk over with my sіte . Thanks =)

    Also vіѕit my blog iphone repair malaysia

    ReplyDelete
  56. Blog yang sangat membantu. Tq

    ReplyDelete
  57. Team planning software is a perfect choice for many many reasons.


    My web site :: tanie noclegi zakopane

    ReplyDelete
  58. You end down being observant as well as go through templates.

    Internet is usually to work with fun, buying, home business and
    several other sorts of intentions.

    Feel free to visit my web-site rolety katowice

    ReplyDelete
  59. Remember, you're their tone of voice and their place for now '" help them search for the right trajectory. You must always have an typically objective.

    Also visit my web blog :: grzejniki łazienkowe

    ReplyDelete
  60. Perform an enquiry on the location for information on foreclosures.
    However, other things you give up of your own volition is free game.


    my web-site - minimalne wymagania maszyn

    ReplyDelete
  61. Well being services involve stress management, weight diminishment and
    nutrition. Take for as an example a one variety of
    thousand dollar methods.

    My blog post druk-efekt.pl

    ReplyDelete
  62. Another choice may be in order to a gas-powered power generator and maintain
    it on standby. Many of us should certainly hunger to transport
    improvement of such a vast issue.

    Feel free to visit my website: gsa search engine ranker

    ReplyDelete
  63. In the event that you are using your forties, or older, a Ottawa
    bungalow should be considered.

    Also visit my blog post :: stormchaser.pl (Stormchaser.pl)

    ReplyDelete
  64. You can besides that incorporate the TRX Suspension Trainer found by athletes for example , Brandon
    Vera. I use markers myself, in which yes and merely.


    Feel free to surf to my web site - tanie-rozmowy-z-anglii.pl

    ReplyDelete
  65. Nevertheless has to be accomplished caringly to retain the
    natural sound accurately. Steer clear dark or your favourite songs in minor practical knowledge
    while guests are arriving.

    Here is my homepage; pozycjonowanie

    ReplyDelete
  66. klo cara buat random post gimana gan??

    ReplyDelete
  67. Thank you very much for posting and sharing this great article.
    See more

    ReplyDelete
  68. Sya masih kekurangan follower :'( sesiapa volunteer nak, dipersilakan :D
    visit my blog : www.mrsabahan96.blogspot.com

    ReplyDelete
  69. http://vipergoy.blogspot.com/2013/12/kumpulan-kata-ucapan-selamat-tahun-baru.html

    ReplyDelete
  70. Thank you for sharing your knowledge..it is very useful for me who still need guidance..

    ReplyDelete
  71. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I really hope to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now
    Download Cangaan Dunia Menjawab

    ReplyDelete
  72. Admin.. sy baru tukar ke [dot]net. apasal sy buat tak jadi? sebelum ni bila guna blogspot ok ja. Mohon bantuan :)

    ReplyDelete
  73. Dentistry acquired diversified into various expertise and many treatment options are around for Dental Care.dentist services top quality air conditioning repair

    ReplyDelete