Energy Saver Untuk Blog Anda.

Blog anda boleh diletakkan dalam mode energy saver jika anda mahu. Kalau dunia realiti ada Earth Hour untuk menunjukkan sokongan kepada penjimatan tenaga, blog anda pun boleh.:)



Contoh blog apabila diletakkan energy saver seperti gambar di bawah.



Tutorial untuk letakkan energy saver ini seperti berikut.


1. Dari dashboard > design > edit html.
(backup template untuk langkah berjaga²)

2. Dengan menggunakan fungsi Find (ctrl + F), cari kod </head>

3. Copy kod di bawah dan paste SEBELUM kod </head>

<script language='javascript' src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/savetheenvironment.js' type='text/javascript'/>


Contoh:



4. Save dan lihat hasilnya.

Nota: Anda perlu biarkan selama 1 minit untuk energy saver memulakan operasi.:)


p/s: Original code : www.onlineleaf.com/

63 comments:

  1. Info yang bermanfaat kawan, tetapi aku ada satu hal nak tanya tentang energy saver ini. Apakah energy saver yang dipaparkan diblog ini benar2 menjimat tenaga? Jikalau itu benar? apa yang dijimat? bateri kah, koneksi internet kah? atau yang lain?

    ReplyDelete
  2. bnde pecume jgn la bnyk tanye...nk letak letak je..haha

    ReplyDelete
  3. mmg otai la bro ni...
    programmer it ker..?

    ReplyDelete
  4. Bleh share mcm mana nak jadikan gambar kita sendiri?

    ReplyDelete
  5. Beel bleh tukar je kat url tu utk jadikan gambar sendiri..

    ReplyDelete
  6. tiada apa yang dijimatkan...ini hanya untuk menunjukkan bahawa blog anda telah menjimatkan tenaga... dia akan menunggu masa dalam beberapa saat untuk mengeluarkan popup saving energy.. dan apa bila mouse anda bergerak di tag body dia akan kembali ke asal..."tiada apa yang dijimatkan"..

    yang benar
    scripter fadhil
    (website designer)

    ReplyDelete
  7. ini bukan kesalahan blogger ini.. tetapi ia adalah kesalahan pencipta script tersebut....
    sekiranya anda ingin mencuba, guna "size web checker" SEBELUM dan SELEPAS menggunakan kod tersebut..

    ReplyDelete
  8. Nice Post.
    Google Webmaster Tools adalah salah satu penentu akan keberhasilan blog anda di Google Search Engine, kelihatannya sih sepele, akan tetapi memiliki pengaruh yang besar jika kita tidak benar-benar serius dalam mengoptimalkannya. Sehebat...

    ReplyDelete
  9. ade yg kate energy saver dan Feedjit Live Blog Stats bole menjadi punca blog dapat virus. betul ke?

    ReplyDelete
  10. dari dulu lagi nak buat, tapi takde orang nak ajar. terjumpa laman ni, banyak betul info pasal dunia IT untuk berblogging ni. Terima kasih banyak pada pemilik laman ni !!

    ReplyDelete
  11. tq admin..trbaek lar..bloggers pn skong earth hour maa.. ^^

    ReplyDelete
  12. Ada yang kata energy saver ni boleh menyebabkan virus dalam blog. Betul ke ?

    ReplyDelete
  13. nak jadikan gambar kita macam ner???

    ReplyDelete
  14. macam mne nk buat ? tak reti laa . huhuuu .

    ReplyDelete
  15. smart..blog aku da energy save hahaha..tq :)

    ReplyDelete
  16. la korang dh tau nk buat plzzz tlong aku lak :) x paham ler

    ReplyDelete
  17. kenapa tak jadi eh ayien ikut step awak ni? :(
    something wrong?

    ReplyDelete
  18. sep........
    liat contoh hasilnya di blog saya gan...

    http://antskaka.blogspot.com

    terimakasih...

    ReplyDelete
  19. thanks for this tutorial..
    tapi nak mintak tlg ckit..
    macam mane nak buat icon fb,twitter and blog yg cumel2 dekat blog tu ek??

    ReplyDelete
  20. thankz 4 d tutorial,,
    mnjadi,,hehhe
    tp nk minta tips skit,,
    cmna nak wat barner kat blog ek??

    ReplyDelete
  21. Banyak info baru yg saya dpt dari blog ni... Bermanfaat sgt-sgt...

    ReplyDelete
  22. Untuk menghemat koneksi juga ya sob! Thanks :)

    topspot-official.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. we are happy to read your post , its a very nice and more informative...
    Exert Realty provides all your.....solar panel for petrol station

    ReplyDelete