Energy Saver Untuk Blog Anda.

Blog anda boleh diletakkan dalam mode energy saver jika anda mahu. Kalau dunia realiti ada Earth Hour untuk menunjukkan sokongan kepada penjimatan tenaga, blog anda pun boleh.:)



Contoh blog apabila diletakkan energy saver seperti gambar di bawah.



Tutorial untuk letakkan energy saver ini seperti berikut.


1. Dari dashboard > design > edit html.
(backup template untuk langkah berjaga²)

2. Dengan menggunakan fungsi Find (ctrl + F), cari kod </head>

3. Copy kod di bawah dan paste SEBELUM kod </head>

<script language='javascript' src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/savetheenvironment.js' type='text/javascript'/>


Contoh:



4. Save dan lihat hasilnya.

Nota: Anda perlu biarkan selama 1 minit untuk energy saver memulakan operasi.:)


p/s: Original code : www.onlineleaf.com/


Suka entri ini.?

60 comments:

Kang Amphi on June 29, 2011 at 9:00 PM said...

Info yang bermanfaat kawan, tetapi aku ada satu hal nak tanya tentang energy saver ini. Apakah energy saver yang dipaparkan diblog ini benar2 menjimat tenaga? Jikalau itu benar? apa yang dijimat? bateri kah, koneksi internet kah? atau yang lain?

faizal on June 29, 2011 at 10:22 PM said...

bnde pecume jgn la bnyk tanye...nk letak letak je..haha

Cinderella on June 29, 2011 at 10:40 PM said...

tq..!!!(=

SHAFIQ HASHIM on June 30, 2011 at 12:26 AM said...

Hahahaha..Adei..Btul tu faizal..

de engineur on June 30, 2011 at 10:21 AM said...

great! This is cool.

Jangan Kalot on June 30, 2011 at 11:56 AM said...

cooooooooollllldddd!

nadia on June 30, 2011 at 1:46 PM said...

thnx foe da info ! :)

Misz Beby on June 30, 2011 at 3:00 PM said...

saya xgety uat ='(

Anak Omak on July 1, 2011 at 1:39 AM said...

mmg otai la bro ni...
programmer it ker..?

BeeL on July 1, 2011 at 2:03 AM said...

Bleh share mcm mana nak jadikan gambar kita sendiri?

Ian Moone on July 1, 2011 at 10:00 AM said...

Beel bleh tukar je kat url tu utk jadikan gambar sendiri..

mizzcynta on July 2, 2011 at 1:16 PM said...

thanks for your info =)

Haz Issac on July 3, 2011 at 2:35 AM said...

at my blog ada cara2nya..

fad*** on July 5, 2011 at 5:05 PM said...

tiada apa yang dijimatkan...ini hanya untuk menunjukkan bahawa blog anda telah menjimatkan tenaga... dia akan menunggu masa dalam beberapa saat untuk mengeluarkan popup saving energy.. dan apa bila mouse anda bergerak di tag body dia akan kembali ke asal..."tiada apa yang dijimatkan"..

yang benar
scripter fadhil
(website designer)

fad*** on July 5, 2011 at 5:12 PM said...

ini bukan kesalahan blogger ini.. tetapi ia adalah kesalahan pencipta script tersebut....
sekiranya anda ingin mencuba, guna "size web checker" SEBELUM dan SELEPAS menggunakan kod tersebut..

tsuciya sephia on July 10, 2011 at 3:21 PM said...

wahhh..suke2..

raudah on July 19, 2011 at 11:31 PM said...

yeh..berjaya, tnQ

Blog Tutorial Untuk Indonesia on July 20, 2011 at 3:24 PM said...

Nice Post.
Google Webmaster Tools adalah salah satu penentu akan keberhasilan blog anda di Google Search Engine, kelihatannya sih sepele, akan tetapi memiliki pengaruh yang besar jika kita tidak benar-benar serius dalam mengoptimalkannya. Sehebat...

Niza Affandi on July 28, 2011 at 5:30 PM said...

tenggsss ! dah berjaya !

Sweet Salt & Sour on July 30, 2011 at 2:45 PM said...

done! thanx ya..hehe

cik ena on July 31, 2011 at 5:31 PM said...

xjd la..npe ek

AiN JiZi on August 2, 2011 at 7:07 AM said...

thanks al0t..dah brjaya !

Nabilah Najwa Asmawi on August 7, 2011 at 2:16 PM said...

thank you so muCH..dah boleyy

Hanis on August 8, 2011 at 3:27 PM said...

thanks.. :)

emy zulaiha on August 13, 2011 at 11:42 PM said...

thank you.berjaya lagi =)

Wanny Husairi on August 17, 2011 at 3:06 AM said...

terbaikk :D

iCEPS7 on August 20, 2011 at 6:44 AM said...

nice bro..thnks :)

Nono Lu on August 25, 2011 at 9:36 PM said...

thnx! :)

u smile i smile !! :) on August 26, 2011 at 9:50 PM said...

ala,,xphm la..
cmne ae..

Gilang. A on August 27, 2011 at 8:01 AM said...

Thank's mas bro

alya nadhirah on August 27, 2011 at 10:37 PM said...

time kasih sgt2 berjaya!! :D

itah(Suara Hati) on September 4, 2011 at 2:53 AM said...

ade yg kate energy saver dan Feedjit Live Blog Stats bole menjadi punca blog dapat virus. betul ke?

Azizan Zolkipli on September 23, 2011 at 12:30 PM said...

dari dulu lagi nak buat, tapi takde orang nak ajar. terjumpa laman ni, banyak betul info pasal dunia IT untuk berblogging ni. Terima kasih banyak pada pemilik laman ni !!

piXx on October 4, 2011 at 2:19 AM said...

tq admin..trbaek lar..bloggers pn skong earth hour maa.. ^^

N.A.R.I.F on October 6, 2011 at 3:02 AM said...

Ada yang kata energy saver ni boleh menyebabkan virus dalam blog. Betul ke ?

Zuraidah on October 16, 2011 at 6:18 PM said...

x reti lar. huhu

narumiafiqah on October 22, 2011 at 3:40 PM said...

tengs . dah jadi !

miss chenta on October 27, 2011 at 2:28 AM said...

nak jadikan gambar kita macam ner???

Miza Farzana on October 30, 2011 at 12:27 PM said...

macam mne nk buat ? tak reti laa . huhuuu .

Mr. Rocco on November 13, 2011 at 11:16 AM said...

smart..blog aku da energy save hahaha..tq :)

cerita rakyat on November 18, 2011 at 2:54 AM said...

patut dicoba nh..
mantap.. :D

nadyra _adam on December 6, 2011 at 9:15 PM said...

oh..senang je . jd dah. tq

Miss Yaya on December 9, 2011 at 6:36 PM said...

la korang dh tau nk buat plzzz tlong aku lak :) x paham ler

Yuyu AtiQa on December 13, 2011 at 11:18 PM said...

thanks !!! I did it ! :)

aunimunira on December 14, 2011 at 11:56 AM said...

mekasih!!!! :) saya terharu

red adia on January 2, 2012 at 10:29 PM said...

xjd laa.. cdih nye.. :'(

tyeikaa zaid on January 22, 2012 at 11:26 PM said...

SERONOK NYEEE ;)

mimiey_chipmunktheodore on February 25, 2012 at 5:29 PM said...

TAKDE CORAK LAIN KE ?

Ayien Demox on March 3, 2012 at 1:17 AM said...

kenapa tak jadi eh ayien ikut step awak ni? :(
something wrong?

Ants Kaka on March 23, 2012 at 2:30 PM said...

sep........
liat contoh hasilnya di blog saya gan...

http://antskaka.blogspot.com

terimakasih...

Just Be Yourself on April 11, 2012 at 2:38 AM said...

thanks for this tutorial..
tapi nak mintak tlg ckit..
macam mane nak buat icon fb,twitter and blog yg cumel2 dekat blog tu ek??

eyqafeyrul4eva on May 3, 2012 at 1:10 AM said...

thankz 4 d tutorial,,
mnjadi,,hehhe
tp nk minta tips skit,,
cmna nak wat barner kat blog ek??

Kittymuiza on May 21, 2012 at 7:18 AM said...

Banyak info baru yg saya dpt dari blog ni... Bermanfaat sgt-sgt...

annezalina.fashionhouse on June 28, 2012 at 11:08 PM said...

mcm mana nak cari kod tuu ? xpaham !

Cik Mimiey Rae on October 6, 2012 at 9:55 PM said...

Berjaya !TERIMA KASIH!:)

Cahaya Kehidupan on December 16, 2012 at 1:04 AM said...

tengs!! its cool!!

topSpot | Find your top spot here on December 21, 2012 at 8:49 PM said...

Untuk menghemat koneksi juga ya sob! Thanks :)

topspot-official.blogspot.com

Obat Yang Alami Untuk Penyakit Maag on February 14, 2013 at 11:53 AM said...

hemm apa ga bikin pusing si pengunjung tuh gan ..

Ct Noraishah on March 28, 2013 at 2:36 PM said...

mekasih

saad jadoon on July 10, 2014 at 2:14 AM said...

we are happy to read your post , its a very nice and more informative...
Exert Realty provides all your.....solar panel for petrol station

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted