Sunday, June 26, 2011

Tutorial Buat Tab Menu / Navbar Menu


Mempunyai tab menu ataupun navbar menu dalam sesebuah blog boleh digunakan oleh pemilik blog untuk meletakkan link yang penting atau link yang ingin diberi perhatian oleh pengunjung blog. Anda boleh lihat contoh tab menu yang ringkas di sini



Tutorial untuk membuat tab menu / navbar menu adalah seperti berikut.



1. Dari dashboard > design > edit html
(backup template untuk langkah berjaga²)

2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod ]]></b:skin>
2.1 Jika tidak jumpa, cari kod </head>

3. Copy dan paste kod di bawah SEBELUM kod yang anda jumpa di langkah 2 @ 2.1


ul#list-nav {
list-style:none;
margin:20px;
padding:0;
width:525px
}

ul#list-nav li {
display:inline
}

ul#list-nav li a {
text-decoration:none;
padding:5px 0;
width:100px;
background:#FF0099;
color:#eee;
float:left;
text-align:center;
border-left:1px solid #fff;
-moz-border-radius: 5px;
}

ul#list-nav li a:hover {
background:#FF6699;
color:#000
-moz-border-radius: 5px;
}



Contoh.:
Tutorial Buat Tab Menu



4. Save template anda.

5. Kemudian, kembali ke dashboard, pergi ke design > page element > add a gadget > HTML/javascript

6. Copy dan paste kod di bawah di dalam HTML/javascript kemudian tukarkan 'Link' dengan link yang anda mahu letak di tab menu.
Contoh : <li><a href='http://ohbest.blogspot.com'>Home</a></li>

Selepas selesai masukkan link yang dikehendaki,
save.

<div>
<ul id='list-nav'>
<li><a href='Link'>Home</a></li>
<li><a href='Link'>About Us</a></li>
<li><a href='Link'>Services</a></li>
<li><a href='Link'>Products</a></li>
<li><a href='Link'>Contact</a></li>
</ul>
</div>






7. Drag ke bawah element header, save dan lihat hasilnya.:)
Tutorial Buat Tab Menu




Nota 1: Untuk langkah 3, anda boleh ubah beberapa kod seperti warna background, border, dan radius. Bergantung kepada bagaimana tab menu yang anda mahukan.

Nota 2: Jika anda hendak tambah tab menu, copy paste barisan di langkah 6.


Happy blogging.:)


Suka tutorial ini.?

179 comments:

mumyshane on June 26, 2011 at 9:54 PM said...

tutorial ni la yang saya cari2 kat blog ni.thanks 4 sharing.afterward nak try buat :)

chibie kittie on June 26, 2011 at 10:16 PM said...

little bit susa pule.. :p

SHINeelany on June 26, 2011 at 10:19 PM said...

Finally jumpa pun benda ni.tutorial yg dah lama dicari TQ yaa

d i e l a on June 26, 2011 at 11:00 PM said...

camne nak find kod 2 eh? x jumpe pun due2.. emm

husein riderz on June 26, 2011 at 11:20 PM said...

thanks a lot

NurFahz on June 26, 2011 at 11:53 PM said...

alahaiii sshnyer..x dapat pun cari 2kod tue..camner nak wat....help2

Cik Nina on June 27, 2011 at 12:47 AM said...

jadi ! tQ yaaaa :)

husein riderz on June 27, 2011 at 6:02 AM said...

camne nak letak post/entri dalam ruangan tu?? contoh nak letak entri/post dlm ruangan about us.. camne?? plisss....

WuMing on June 27, 2011 at 10:14 AM said...

Memang dah lama cari..... dulu dah buat tapi tak cantik... tak dapat macam yang dikehendaki... Kali ini dah ok.... TQ..Tq...Tq...

MiszNoRuL on June 27, 2011 at 11:21 AM said...

thanks..membantu sangat2 ni...

azie on June 27, 2011 at 12:52 PM said...

memang jadi..
tapi bila click home and all the tab..
die terus bawa ke page not found..
macamana?

raudhahtul jannah on June 27, 2011 at 1:46 PM said...

camne nak letak post/entri dalam ruangan tu?? contoh nak letak entri/post dlm ruangan about us.. camne?? plisss....
memang jadi..
tapi bila click home and all the tab..
die terus bawa ke page not found..
macamana nak wat...help me.....

Kang Amphi on June 27, 2011 at 3:11 PM said...

Mantap artikelnya mas bro.. Keren, bisa namabah referensi

nur diyana on June 27, 2011 at 5:07 PM said...

alaa....dh jdy dh..tpi,mcm mne nk post entri kt situ..dia terus kte,page not found...help me pleeezzzzzz !

syamimi samion.... on June 27, 2011 at 6:45 PM said...

`link' di mne?tlong!!

syamimi samion.... on June 27, 2011 at 6:45 PM said...

yg home,cmne nk tukr?

Amyruz Faiq on June 27, 2011 at 7:36 PM said...

susahnye nk buat...
da mcm jadi org gilew.."
pening siut..
cara caranye x lengkap

shizuka tiramisu on June 27, 2011 at 7:49 PM said...

edit html 2 kt mn

lemon tea on June 27, 2011 at 9:18 PM said...

saye buat tak jadi :(

bunbun on June 28, 2011 at 1:58 AM said...

hmm kalau guna template designer kan dah ada fuction tab nih. boleh ke kalau kita nak tambah?



lgipon yg dekat template designer tu kan cuma utk buat static page je.


hmmhmm hope renpond :)

BudaK KeciK on June 28, 2011 at 6:25 PM said...

tak jadi pom

Syam on June 29, 2011 at 12:46 AM said...

t.q bro! serba menjadi semuanya! =).. siap tukar2 colour lagi=)

nuyon.hapijaa.anok.pok cik Yeh on June 29, 2011 at 8:30 PM said...

terima kasihh...sgt.....membantuu...!!!

nienahubby on June 29, 2011 at 9:28 PM said...

X BOLEH PON..

Bieybiey C MsDieyzah on July 1, 2011 at 2:00 AM said...

tak faham lah..aduy..

Nur Mawaddah on July 2, 2011 at 12:05 AM said...

done! thanks, tp mcm mana nak change shape tab?ubah kod yg mana?

fadzilah ishak on July 3, 2011 at 12:02 PM said...

susah la..

HaFiz on July 3, 2011 at 12:16 PM said...

Bro aku buat xmenjadi pon home tu aku tukar pade aku punye url page tak lepas pon dia kata page not invalid mcm mane ni bro

liyanabeliver on July 3, 2011 at 8:59 PM said...

mcm mana nak letak isi dalam navbar menu tu ek ?

Anonymous said...

cane nak letak isi or link kn post yg kte wt kt dalam menu bar 2 erk???

*harap dpt jwb!!!

dyg on July 5, 2011 at 7:20 PM said...

thx byk2.,love u

~CahayaDinie~ on July 6, 2011 at 7:09 PM said...

..dah jadi pOn..tenks..

Imah Tyha on July 6, 2011 at 7:13 PM said...

mcm mna cara nak ltak link dlm menu bar ?? tutorial pliss... thnx...

kHaiRunNisSa iRnA on July 8, 2011 at 11:34 AM said...

korg x payah la susah2 tnye kat cni...die bukan nak jawab pun .....

ayie_kecik on July 8, 2011 at 11:55 PM said...

erk..start step 6 syew da x phm??x jdx larh syew wat...ish..urm..

lis shaik on July 11, 2011 at 9:29 AM said...

klu korang sume dah pening dan x faham aku lagi la...ishh pening

Muhammad Haziq on July 13, 2011 at 4:38 PM said...

tq

Pu3.. Inaz... Fizz.... on July 13, 2011 at 9:09 PM said...

buat tak jadi tp masuk home tu semua huhuhuhu penin da... stop dulu...

Nur_Al adawiyy on July 20, 2011 at 9:39 PM said...

tab menu tu da boley buat tp nk post kat page tu?? sy da try bnyak kali ..mcm mne nk post kat page bru tu? link tu amik kt mne? ken siap dulu ke post kite tu bru letak? tp mcm mne? seseynyee.. ;-(
link tu mcm mne??

amri lawak kelakar on July 23, 2011 at 9:50 AM said...

thanks..

♫ My Story . My Life . on July 24, 2011 at 11:55 AM said...

macam mna nk tkar warna ?

Nasrin Hannani on July 24, 2011 at 6:55 PM said...

x dpt langsung..camne ek?

NoRHaNa CorNER on July 25, 2011 at 3:39 PM said...

dah menjadi tp xleh post kat menu tab yg baru tu..

Cik Shuida~ on July 26, 2011 at 3:47 PM said...

buat dlu page bru blh link lorh..

Nur Iman on August 1, 2011 at 7:30 AM said...

x pahamlah mcm mana nk ubah warna bar tu erk? :\
please sesangat !! sape2 jwb ea? :'(

Najwa on August 1, 2011 at 8:13 PM said...

mcm mne nk wat ssah btul ler...:(
please!!!!
tlong sye!!!!!

Anonymous said...

da buat..jadi..tp nape navbar gi ke bawah lak..huhuhuhu

Toni Hendra on August 2, 2011 at 4:18 PM said...

oii...keren nih, thanks...all...bro....

nur_ikhwanCLUB on August 6, 2011 at 1:27 AM said...

thanks sgt2 =)

Ummi on August 6, 2011 at 7:15 AM said...

salam..

thanks~!
umi dah buat, tapi umi edit sikit...letak gambar
:D

miss lyzeer on August 6, 2011 at 11:30 PM said...

wahh..nanti nk cuba lah =)

Zur@ZaRi on August 10, 2011 at 8:32 AM said...

salam..

mintak tolong ajar.. macam maner nak pos kat tab yg da d buat tu?

nurul syafiqah bt. abdul haris on August 12, 2011 at 8:36 PM said...

mcm mne nak post kat tab yg buat tuh ? hmmm , tolong ajarr please ! =)

NIEJA CHUMEYL on August 12, 2011 at 11:57 PM said...

thanks ! akhirnya jadik gak =)

Farahani on August 14, 2011 at 9:33 AM said...

terima kasih! ia menjadi =)

AMM4R dan dunianya on August 18, 2011 at 7:58 AM said...

thankx...

Ekinn on August 18, 2011 at 2:57 PM said...

PAGE NOT FOUNDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

SalliNur on August 22, 2011 at 9:01 AM said...

dh jadi tp pink color ma... cane nak tukar color dia?

kewin on August 22, 2011 at 5:21 PM said...

tq...dah menjadi..
saya buat colou biru...
tengok lah d blog saya..

RAZZi KHiLAF on August 24, 2011 at 1:33 AM said...

dah buat tp x jadi lar. sme kod2 yang dah paste kt EDIT HTML keluar kat atas tajuk blog..
cmne neh..
nak sgt buat menda neh..

Muhammad Faris Ridzuan on August 26, 2011 at 11:58 AM said...

macam mne nak tukar warna ek???

ZULLKHAIRI on August 26, 2011 at 6:03 PM said...

Xde sesape ke yg baca komen komen ni tolong ajar cara nak post entri dalam tab tu... tab menu smua dah siap... cuma nk buh entri dlm tu je xleh n xtahu.... minta sesape tolong ajar.... tq

comot on August 27, 2011 at 12:28 AM said...

macm mane ak letak entry dalam tab tuh ?

Am!rul Rasy!d on August 29, 2011 at 2:39 AM said...

JADIK MEMANG JADIK..TP BLE KLIK SITU PAGE NOT FOUND!! THEN CAMNE NAK TUKAR KALER DYE?? PINKK DOWHH..

fatinfarahfarhana on August 29, 2011 at 1:21 PM said...

kat mana nak cari kod tuhh ??
plissssss ! tolong ajarkan !!!!!

VaNieLLa IcE on August 29, 2011 at 1:40 PM said...

hello ??? napa kosong jewk dalam nya ??? macam mana nak + somthing ???? !! answer my questions please !!

eiryne afifiey on August 29, 2011 at 5:18 PM said...

susa nyer :'(

kheyme mhorr jhemiey on August 30, 2011 at 3:58 AM said...

terbaekk . .

Faiza Fauzi on September 3, 2011 at 10:57 AM said...

thnx . da jadi da . tp mseh takk twu mcm mne nakk tukar clour .

Anis on September 8, 2011 at 5:19 PM said...

dah tu..nak post entry?

sipenjualbungakemboja on September 12, 2011 at 11:33 AM said...

hakhakakhakhaka.sama ja masalah kita nih.

♥ Syikin_My ♥ on September 13, 2011 at 10:57 AM said...

Salam, dah cuba buat yang ini tetapi masih tak menjadi, boleh sesiapa tolong tak ?, pleasee

piiwaii on September 21, 2011 at 4:29 PM said...

PAGE NOT FOUND .. follow step 6 ..dlm kotak biru tu, perkataan 'link' gantikan dgn apa2 link yg kita mau contoh - http://kuatmakan.com dan sterusnya, utk perkataan home, about us, services, produts u all gantikan dgn apa yg kita suka .. mcm blog kwn2 kita ke .. selama mencuba .. tQ admin

Damia Qaisara on September 25, 2011 at 12:30 PM said...

salam, cmne wat tab 2 duk kat tengah??ubah ktne ea??

Ini kisAh sAyA on September 25, 2011 at 8:06 PM said...

kat mane nak tukar colour back ground ?
and cam mane nak jadikan tab tu dalam satu line?
Please~

Widyawati Sulaiman on September 25, 2011 at 8:39 PM said...

TQ

MILA on September 28, 2011 at 9:41 AM said...

cmne nak letak bende dalm navbar tuuuu ? plizzz la tolong :[

Aisya on September 30, 2011 at 4:10 PM said...

sory kalau ade mase mtk tlg sgt.. mcm mane nak delete yg lama punye eh. i mean bile i buat yg baru yg lame still ade .

Safwan on October 4, 2011 at 11:37 AM said...

ya,,terbaek,,urm,,ad x care nk edit colour?? sy x hafal kod2 warne uh,,

Sesame Street on October 5, 2011 at 2:10 AM said...

Dashboad > Design > Posting > Edit page :)

Nurshahira Saharizul on October 5, 2011 at 8:31 PM said...

x dk pun find!!!!!!!!!!

Mummy's Biz on October 6, 2011 at 12:37 AM said...

kat mana nak dapat design tab menu yg cute2 ye??tgk kt blog org len seme cute2 je!!nk jgk!!sape2 tau??

Anonymous said...

mummy biz bleyh cari css style...atau bleh tnya pakcik google..taip jer top menu...=)

admin on October 20, 2011 at 9:08 PM said...

Salam...hehe gumbirenye dpt wat kelainan sket kt blog. ni yg dicari2 slame ni.tocei2

SunnyFunny on October 28, 2011 at 5:01 AM said...

suda jadi.
terima kasih sgt2 .
tutorial yang sgt berguna .
:)

camar senja on October 29, 2011 at 9:46 AM said...

memang jadi..
tapi bila click home and all the tab..
die terus bawa ke page not found..
macamana?

Dalila Hamid on October 30, 2011 at 12:27 AM said...

menjadi... tapi camna nak lebarkan ruang tab tu ye... nk jadikan 1 baris x mau 2 baris bgi menu tab yg panjag?... TQ

~~uDhE pOrEbEr~~ on October 30, 2011 at 1:13 AM said...

saye buat pon xjadi....ermmm

artehra on October 30, 2011 at 8:07 AM said...

jadi memang jadi tapi x tau tukar warna je

Key on November 5, 2011 at 4:57 AM said...

klau gi "posting " pastu "edit page" jd gak kan?
tu je lar ak try2
happy blogging =))

CahayaPenyejukMata on November 5, 2011 at 1:25 PM said...

kalau nak tukar colour background dari pink ke warna yang dikehendaki.. cari balik code dibwh ini dibwh ini.

ul#list-nav li a {
text-decoration:none;
padding:5px 0;
width:100px;
background:#1589FF;
color:#FFFFFF;
float:left;
text-align:center;
border-left:1px solid #fff;
-moz-border-radius: 5px;
}

cuma tukar code bahagian background dgn code colour yang digemari. bahagian color adalah utk warna tulisan pada Nav Menu tersebut.
Boleh pilih code utk warna di web bwh ini

> http://www.computerhope.com/htmcolor.htm

selamat mencuba.

Jenguk2 n follow blog saya ya. tinggalkan link dan comment utk terus berhubung. Terima kasih :)
http://ququpunya.blogspot.com/

boodakechik on November 10, 2011 at 2:11 PM said...

cmne nk uat header bg chantek??

Nurul Asma on November 11, 2011 at 9:33 PM said...

bole tak sya nk mntk tutorial???
sye adhe byk tab bar menu yang kat atas tu...
ble nk wat post, kan kne tkan page yang bru kan..
tp sya nk tmbah page lg kat dlm tab tu...
tp nk tkan kat mna???
ble sya wat new post,, mesti kluar kat home...

conthla sye adhe tab sbela home tu "my family"..
pastu sya da da post 1 entry,...
tp ble nk tmbah lg 1 entri laen,,, x twu nk tkan kat mna?? tkan kat edit pon x boleee...

please help meee....!!

lily's on November 17, 2011 at 10:43 AM said...

cmner cara nak buat box2 tue? box yg kt tepi2 tue.. xjadi2lah.. tlglah ajar..

Nadia Rasdi on November 18, 2011 at 4:04 AM said...

macam mane lak nk wt page baru tuk tab tu? tolong!!!!!!!!!!!!!!!!!

ace on November 20, 2011 at 1:24 AM said...

pening dow aku..huhu

Khairul on November 20, 2011 at 1:35 PM said...

bleh x tukar warne mrah ke warne lain?

sarah hasran on November 23, 2011 at 10:10 PM said...

mcm mane na dpat an link ?

nabila :) on November 24, 2011 at 4:54 PM said...

xjadi !!!!!! wargggghhhhhhhhh!!! tensyen !!!!!!spa2 tlong !!!!!!!!

~ayzone~ on November 25, 2011 at 3:16 PM said...

thanks...byk membantu sy...

naz chubbylicios on November 26, 2011 at 2:12 PM said...

da mnjadikk ! thanx ..

pencarimasalah on November 27, 2011 at 11:36 PM said...

macam mana nak carik link-link tu sume..
cube try mcm selalu copy dekat link yang kat atas sekali tp cuba bukak tak jadik pon???

TOLONG!!!

Cik shudy tutti on November 28, 2011 at 3:07 AM said...

kenapa kalu kite click tab menu tu . die tak kua apa2 benda?

dhia adawiyah on November 30, 2011 at 12:49 AM said...

macam mane nak letak entry/post dalam tab menu tu ?

Nur Azila on December 1, 2011 at 3:46 PM said...

macam mana nak nav menu ni kt header.. saya buat di asik kt bawah je..=)

one less lonely girl on December 4, 2011 at 11:18 PM said...

geram aku ! sapa yg jadik buad 2 tlong lah ajar kn cm ne nk post dlam 2??PAGE NOT FOUNDDD!

Emisha Jamaluddin on December 6, 2011 at 4:32 PM said...

a'ah la,kt mne nk crik link tu???
x jd pn kte buat.. :(

nurul atira on December 10, 2011 at 8:06 PM said...

page not foundddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd !!! apa patut buat!!!

NuR si CiKGu RiBeNa (NSCR) on December 12, 2011 at 2:49 PM said...

salam...
nak tanya sikit.

blog saya ada buat pages ni.
saya just guna "add page" kat blog tu je without using coding yg disebutkan di atas.

pertanyaan saya..
saya nak tukar warna pages tu kpd warna yg dikehendaki, then nak buat border skit.
tapi taktahu mcm mana..
boleh tunjukkan tak?

mimi hanifa on December 12, 2011 at 11:47 PM said...

knape saye nyer x leh? asyik error jek... ~___~

Ann Adryn Abdullah on December 13, 2011 at 7:50 PM said...

sy guna design yg baru... tp, sy x jupe kt mne 'save' bg template... bleh tlg x???

isya on December 16, 2011 at 10:09 AM said...

macam mana nak besarkan saiz tab manu tuh, saya wat dia jadi kecik. So ada tulisan yang tak keluar. huhu

AzlinaAbdGhani's Store on December 16, 2011 at 6:53 PM said...

nak buat corak kat page? how?

nana ayrien on December 18, 2011 at 6:06 PM said...

mne na cari link tuh

cahaya kegembiraan on December 20, 2011 at 10:05 AM said...

salam nk tnye la..mcm mne nk cri kod tu

Yasmin Irdina on December 21, 2011 at 2:07 PM said...

macam mana nak letak isi dalam navbar menu tu?????jawablahhh

siti saufirah mohd tahir on December 22, 2011 at 4:45 PM said...

cm ne nk msukkan isi lam tab menu 2??????

Miss Star on December 25, 2011 at 12:01 AM said...

thnx..menjadi....jom tgk blog saye...

Aeman Heykal on December 31, 2011 at 10:07 PM said...

buat pages tab dah boleh tapi nak post kat page tu yang masalah ... ada sesiapa boleh tolong tak?

Cunn Nara on January 14, 2012 at 11:00 AM said...

dah jadi tapiiiiiii...........................PAGE NOT FOUNDDDDDDDDDDD......arrrrrrr :(

Moon Robi on January 14, 2012 at 9:31 PM said...

blh tlg ajarkn bgaimna nk letak post2 kedlm tab tersebut . plz ~

nur_amera on January 16, 2012 at 4:11 PM said...

page not found -,,-

cweet pinky on February 7, 2012 at 1:17 PM said...

bia saya bgtw , an adew 'link' tuh , ganti 'link' tuh nan link page y korg na ^^ *arap paham la ek*

ayu88 on February 7, 2012 at 9:37 PM said...

TQ ANA DAPAT TAMBAH ILMU DARI BLOG U

IDAYU TUNGGAL on February 9, 2012 at 4:51 PM said...

terima kasih...dah jadi dah..cume nk msukkn entry dlm header2 tue..tak reti

yastro on February 10, 2012 at 7:54 AM said...

Kalau nak buat dalam page tu ada entri yang banyak camne bro? Contohnya macam kt front page la jugak...boleh letak entri bebanyak ngan read more.

P.U.T.R.I N.U.R on March 10, 2012 at 11:09 PM said...

thanks admin.. tutorial yg terrrbaikkkkk laa.. ^__^

nur syahirah on April 13, 2012 at 1:44 AM said...

knp tak bole letak entry dlm tuhh ? tolong yew

wantutt on April 24, 2012 at 12:01 AM said...

thanks for the tutorial :D

:::sweetmama::: on April 26, 2012 at 12:17 AM said...

i mmg dah lame cari this tutorial....loving it

Purple Lavender secreat on May 4, 2012 at 4:48 PM said...

tak tahu mcm mane nk gune kan fungsi ctrl+f dah jumpe button nyer tpi bende yg kite cari tuh xde owh tolong saye

Fadhil Fard on May 27, 2012 at 2:32 PM said...

maCAM mana nak letak post atau entri dalam tu ?? jadi memang jadi tpi bila klik takda apa pon .... plissssssssssssssssssssssssss

~ iQmaN cRaFt ~ on May 31, 2012 at 4:35 PM said...

cmner yer nak uat..bila uat jadi mmg jadi tp dye kuar "Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist"

natashalymie on June 7, 2012 at 4:28 PM said...

aduiihh...x jd lar,tulisan java plak kuar kat atas header tu,mcmner nk buang template yg dah disave tu...uhuhuuu...

KOLEKSI SMART on June 23, 2012 at 8:51 PM said...

saya tak jumpa pun kod yang dicari untuk buat tab tu. saya dah cuba cara no. 2 dan 2.1 tp tak dapat. knp ya? asyik not found je

lovera anne on June 25, 2012 at 4:03 AM said...

frustnye...lain yg nk bt,lain plak jadinye.....huhuhu..

Silver Scha on July 2, 2012 at 11:14 AM said...

ehem, minto tolong eh! jadi to jadi, tapi knp sy tekan link home tuh tertulis Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist =.= ha.. how?

sampaicucuratap on July 2, 2012 at 4:53 PM said...

tq sebab dah jadi dah..tapi ade satu bende aneh jd dekat blog sy..ade tulisan2 aneh yg wujud dekat atas sekali..sama mcm code yg kte paste dekat edit HTML tu..tp tulisan tu ade dekat atas blog sy..tolong..misteri ni..try tgk dekat blog sy..belah atas sekali

Aiqa Zulaikha on July 12, 2012 at 4:57 PM said...

mcm mne nak letak entri dkt dlm menu tuuuu ? please bagitahuuu ~

Hafidz Omar on July 19, 2012 at 11:16 AM said...

tuan tanah xjawap2 pun...half way....

raingers on July 20, 2012 at 12:51 PM said...

step yg kene cari head 2 susah la camne nak buat hekk..tolong3..

korakoraARTdesign on August 4, 2012 at 11:44 PM said...

mcm mana nk tukar kod kaler??

rubi wan on August 6, 2012 at 7:05 PM said...

TQ FOR YOUR TUTORIAL...

Iluvmy Marker on August 7, 2012 at 8:08 AM said...

assalammualaikum..nak tanya sikit ni..yang tuto ni
time coding ni akhir tu..yang kene letak link tu...
link apa yang tuan maksudkan?link ni kene buat..atau pon letak je..nnti die buat sendiri?mohon balas cepat sikit

Plug Mapuh on August 11, 2012 at 12:34 PM said...

nak kod kaler ungu???

jalil on August 25, 2012 at 7:40 PM said...

Dalam blogger baru...tak ada Design>page element>add gadget>HTML/Java script...cammana nak buat nie.

Syafiqah Hazirah Azman on October 2, 2012 at 10:40 PM said...

susah!!!

Mizjue Dahari on October 6, 2012 at 3:56 AM said...

sekian lama aku mencari akhir nya ketemu blog ini yg meleraikan kekusutan di kepala .. trimas ya tutorial ny sangt berguna..

Halimatus Saadiah Che Yahya on November 24, 2012 at 7:34 PM said...

Error parsing XML, line 1, column 1: Content is not allowed in prolog.

macam mana ni?
first je dah error..

SITI NURUL ELMY MAZELAN SHUHAIRI on November 30, 2012 at 2:34 AM said...

x jd laaaa...huahuahua.... dalam blogger baru...tak ada Design>page element>add gadget>HTML/Java script...cam ner nih?????

yuri orizawa on December 2, 2012 at 12:12 PM said...

berhasil... tq

adILa on December 3, 2012 at 7:19 PM said...

jd tu jd tp cmne nk masukkan post kt tab tu??sbb bile click kuar page not found..

permata hati on December 5, 2012 at 12:00 AM said...

dah jadi tapi bila click kuar page not found.. nak letak color back groun camne?

Atie Azieda on December 7, 2012 at 11:52 PM said...

camne nak pindah jarak ketengah sikit?

AnieDaud on December 14, 2012 at 4:08 PM said...

huuu..tak menjadi laaa

budak wawa on January 19, 2013 at 4:24 PM said...

klau yg classic template pulak?? mcm mne??

jual jacket bola on January 20, 2013 at 1:22 PM said...

klau di templat yang baru kan sudah ada, apakah ni berlaku untuk templat baru?

Athirah Aziz on February 3, 2013 at 8:29 PM said...

macam mane nak post kat dalam bende tuh ? pening-2 ! >< .

IsabellaIdura in the blog.. on February 16, 2013 at 2:14 PM said...

saya baru dalam dunia blog ni.Thanks bebanyak kepada tuan blog ni. Kekawan yang lain boleh la review dan tolong blog saya juga ok. salam kenal.

Chic Fashion House on February 16, 2013 at 6:24 PM said...

Hye..thnks yea.. :)

aku mira on March 4, 2013 at 6:30 PM said...

klu nak post kt dalam tu, leh cer usha blog http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-65-cara-untuk-link-kan-tab.html ....

AiMeiL BaLi YoWeykA on March 9, 2013 at 1:53 PM said...

saya nak buat blog untuk perniagaan, tapi blog saya agak simple, ada x tips nak jadikan blog saya macam website online shopping macam amzon kerw, zalora kerw..kalau x ada, sekurang-kurangnya boleh tak bagi tips saya nak jadi kan blog saya supaya saya boleh promosi produk and apa yang perlu ada erk...

Kem Gemilang on March 14, 2013 at 3:20 PM said...

Salam.. memang menarik... TQ very much... semoga terus suksess & cemerlang

Anonymous said...

camne nak postkan kedalam menu bar tuhh??? please help... complicated lorrr...

Kasih Zaraa on March 19, 2013 at 1:28 PM said...

TQ. Sharing tutorial nie..dah lama cari..

myself on April 15, 2013 at 12:47 PM said...

thanks..mmg sgt membantu..i like...

cik nuyun on April 19, 2013 at 11:43 PM said...

thanx alot..senang nak paham je kat sini..those tabs da jadi cuma xletak link lagi je..huhu..xde idea

Ef Azman on May 8, 2013 at 8:23 AM said...

@AiMeiL BaLi YoWeykA...

First klu nk wat business blog.. trafik kene kuat.. cube cri panduan tingkatkan traffik blog... Tapi for beginning just use bank transfer.. ble dh maju bru boleh gne credit card.. cre nk wat credit card payment method senang tapi kene deposit 1500 us dollar.. thats mean RM 5000 ... I hope u dpat maju, dan perkembangkan ur business.. sbb susah skit nk wat business kt internet... klu de pe2.. tinggalkan mesej kt shoutmix sye.. at geekinbeat.blogspot.com

Mizalron's World on May 23, 2013 at 9:01 AM said...

saya ada buat ni sebelum ni , tp masalahnya ada tulisan kecil2 diatas header saya dan sgt lah tk cantik... saya tk tahu mcmne nk padamkan

nrzyn on May 28, 2013 at 5:00 PM said...

mcm na nak post entri dlm ruangan tu??

muhamad Nazri on June 8, 2013 at 3:28 AM said...

soalan yang sama macam org atas. macam mana nak post entry dalam tuh. dah buat tp tak tahu nak post entry camna.. sesiapa tolong sat

Agi Nisba Iskandar on July 2, 2013 at 7:28 AM said...

ko diatas judul blog ada tulisannya -_- ?

Anonymous said...

how to post in the tab??? make a tutorial okay... =)

penggila cadbury on July 22, 2013 at 11:32 PM said...

salam,, mcm mane nak masukkan story dlm box tu??anyone help me.. :(

ViperGoy Blog on August 5, 2013 at 12:47 PM said...

halo halo halo

Norfaiez Fatihah Zamri on October 19, 2013 at 11:06 PM said...

saya da brjaye bt tab menu., tpi mcm mne nk tmbah post pd tab tu? nnt klu bt post dye pg at home je., dye x pg dkat tab menu yg di khas kn utk dye., cmne ye.., tlg..,

hidayah shaari on November 13, 2013 at 12:58 AM said...

tq.. useful ;)

zura amri on March 4, 2014 at 1:13 PM said...

tq!

zara ak on March 4, 2014 at 3:31 PM said...

terima kasehhhhhhh

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted