Tips SEO : Url blog / Niche blog

Apabila hendak daftar buat blog pada kali pertama, apa yang anda pikirkan.? Semestinya anda akan pikir apakah alamat blog yang anda rasa berkenan. Mungkin pada awal berblogging url blog dirasakan tidak penting, tetapi setelah lama sedikit dalam arena blogging ini, barulah diketahui pentingnya untuk mempunyai alamat blog yang bagus.



Ini kerana, alamat blog atau senang dinamakan url blog adalah salah satu faktor utama dan paling penting untuk SEO. Sebelum ini admin juga ada buat satu entri di blog unwanted untuk tips pemilihan url blog, dan anda boleh tengok point no 5 iaitu pemilihan url blog yang berkaitan.

Apabila memilih url blog yang betul, secara tidak langsung anda telah menggunakan teknik SEO samada anda sedar atau tidak pada permulaannya. Anda juga boleh tengok url blog tutorial ini, iaitu tutorialuntukblog. Walaupun sebelum ini admin juga ada buat tutorial di blog unwanted, kemudian admin sambung di blog ini. Tajuk yang admin pilih untuk blog ini memang untuk menjadikan lebih mesra SEO.



Niche blog boleh dikatakan sama sahaja dengan alamat blog dan url blog, tetapi perkataan niche ini biasanya digunakan untuk blogger yang menggunakan domain dan hosting sendiri.

Contoh?

Anda hendak buat blog berkaitan komputer, dan hendak mendapatkan trafik ke blog tersebut dengan menggunakan url yang sesuai,
so url yang mungkin bagus untuk SEO anda ialah; tipskomputer, tips-komputer, belajarkomputer, ilmukomputer. Jika url sebegini digunakan, kemungkinan untuk diindex di engin pencarian adalah lebih tinggi.



Bagaimana jika url sekarang tidak seperti yang dikehendaki.?

Tidak perlu bimbang dan tergesa-gesa. Kalau blog anda sekarang bukan url yang bagus, ada boleh tukarkan alamat blog, tetapi admin rasa tidak ramai yang sanggup lagi² jika url blog itu memang sudah ada maksud yang tersendiri. Admin juga sayang url unwanted86 apa dan admin tidak tukar pun.:)

Jangan bimbang kerana tidak semestinya faktor url blog sahaja untuk SEO ini, ada lagi faktor² lain yang berkaitan. Cuma kalau url 'kena' menguatkan lagi SEO anda. Tetapi jika url anda tidak begitu cantik, boleh guna lagi teknik² SEO yang lain. Jika url anda cantik, anda ada satu kelebihan.:)

37 comments:

  1. nice tuan belog..entry kita ni bagus ke tak bagus..macam tak de maksud je..haha

    ReplyDelete
  2. Nice. Kongsi dan saranan yang santai. Terima kasih

    ReplyDelete
  3. oo. macam 2 yer tapi tak tau nak tukar URL ape..hmmm

    ReplyDelete
  4. nak tanya kenapa post baru yang kita buat tak muncul dekat dashboard,,? apa masalahnya.?

    ReplyDelete
  5. url yg catchy, senang ingat dan semestinya ada sangkut-paut dgn entri dalam blog itu penting utk tarik pengunjung...

    betul tak?

    ReplyDelete
  6. x silap nnt ad kena daftar kt mana2 web.. tu yg amat memboringkan.. haha

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...nak tanya cam ne nak tukar dari blogspot.com ke .com sahaja??

    ReplyDelete
  8. salam tuan blog..sy copy info seo utk blog..sb nak studi...xfaham...sowy ye..tq
    tapi ur info best le.tq a lot.sy dtg balik..

    ReplyDelete
  9. Bagus bagus bagus... Apa nama baru aku nak letak ek..
    Yang sekarang ni ok tak.. Apeceloptock.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. waahh seperti itu ya rpa'a, baru tau ane hehe
    ditunggu ya kunjungn blik'a

    ReplyDelete
  11. The final of the top five free family blog sites listed in this article is Live -
    Journal. Different plugins are controlled in different ways.
    Go to - - and enter in one of your main keywords related to your niche.


    Also visit my blog post :: WP Social Press

    ReplyDelete
  12. wah url blog-ku jauh banget dgn konten yg dibahas... tp thanks ya artikelnya bagus.. :)

    http://sarewelah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. oke makasih atas pencerahnya mas :) ,,kunjungi blog saya ya :) , nanti saya kunjung balik,trims :)

    ReplyDelete
  14. Kaedah terbaik untuk menkaji SEO ialah dengan menggunakan Free Keyword Tools Google. Sangat berkesan untuk memilih keyword yang panas dan hangat di pasaran tempatan atau luar negara.

    ReplyDelete
  15. ok..faham2...

    org baru nk berblog..

    ReplyDelete