Tips SEO : Blog Title dan Description

Dalam entri lepas, admin ada bagitahu tentang kepentingan mempunyai url blog yang bersesuaian dengan tujuan berblogging, Tips SEO : Url blog / Niche blog. Dan mungkin seperti yang diketahui, mungkin ada yang ramai 'sayang' untuk tukar alamat blog yang asal.



Oleh itu, untuk kali ni admin akan tekankan faktor seterusnya yang penting untuk menarik trafik ke blog kita daripada search engine. Title blog dan description adalah yang seterusnya. Ini juga boleh dikatakan sebagai identiti sesebuah blog. Seperti blog ini admin menggunakan identiti Tutorial untuk blog dan tips blogspot.


Kenapa title dan description penting.

Ok admin buat contoh yang mudah, kalau anda suka satu lagu, apa yang biasanya anda pikir untuk merujuk kepada lagu tersebut. Tajuk lagu, artis, dan album serta mungkin tahun lagu keluar. So ini boleh admin katakan sebagai title dan description. Begitu juga blog, title dan description penting sebagai pengenalan awal, selepas itu baru masuk bab lirik (entri) dan lain-lain.
(macam tak best je contoh admin bagi ni.:)

Bagaimana hendak letak/ubah title dan description

Untuk pengguna blogger, tidak sukar untuk menukar title blog dan description.

Dari dashbord > settings > basic
Dan anda akan lihat bahagian title dan description. Anda boleh letak title dan description mengikut apa yang anda kehendaki yang bersesuaian dengan blog anda.
Contoh title dan description blog ini adalah seperti di bawah.




Bagaimana untuk letakkan title dan description.?

1. Untuk title, tidak perlu begitu banyak perkataan, cukuplah antara 3 hingga 5 patah perkataan. Jika terlalu banyak, sebenarnya agak menggangu apabila diindex di search engine. Ini kerana apabila diindex oleh search engine, title blog ini akan ditunjuk bersama title entri dalam result di search engine. Dan title blog juga akan dipaparkan di browser.



2. Untuk description boleh buat ayat sehingga 500 patah perkataan. Kebiasaannya untuk description ini akan ditunjukkan di bawah title blog.
description blog boleh dibuat dalam ayat yang menerangkan apa kandungan blog anda dan juga kenapa blog itu diwujudkan.

------------------

Penggunaan title dan description blog yang betul secara tidak langsung membuka mata search engine kepada blog anda. Admin tahu mungkin masih ada yang was-was hendak tukar title blog, mungkin sebab title blog sekarang sudah 'cantik', lagi² yang berblogging sekadar suka².:)

Bagi yang blogging memang ada tujuan yang khusus, baik anda tukar title dan description anda. Besar juga kesannya kepada SEO blog anda.:)Dan juga untuk title dan description ini, masih ada beberapa 'penambahbaikan' yang boleh dilakukan kepada keduanya. Admin akan ceritakan dalam entri seterusnya.

Happy blogging.:)

48 comments:

  1. Alhamdulillah...sedikit sebanyak membantu saya.

    ReplyDelete
  2. Title blog pun rasa macam sayang nak tukar laaa sebab dah buat header baru guna title tue...

    ReplyDelete
  3. Ohh..itu gunanya rupanya huhu..

    thanks.

    ReplyDelete
  4. thanks for the info...

    regards
    jom tgk hnpon

    ReplyDelete
  5. sayang lar na tukar url.
    dah lame kot guna url tuh.
    huhu.
    neway, thx for the tips.

    ReplyDelete
  6. macam mana nak buat tulisa pada header itu besar?

    ReplyDelete
  7. owh...thanks, lepas ni guna SEO je la..
    lega sebab tak perlu tukar url dah..

    ReplyDelete
  8. kenapa bila share link blog di facebook,discription blog yang terpapar di wall facebook tetap yg lama walaupun sudah ditukar

    ReplyDelete
  9. Hi sume. Ini teknik paling basic utk SEO.. korank rajin2 lah search kt google psl teknik SEO ni.. teknik SEO ni mmg banyak jenis.. terpulang la nk try yg mane kan.. bila korank dh ubah coding web korank utk mesra SEO compem trafik ke web korank laju.. aku pun still mencari teknik2 SEO yg baru.. hehe. thanks admin for this posting. u rock man..

    ReplyDelete
  10. power panduan yang di berikan...singgah2 lah di blog saya.

    ReplyDelete
  11. Oh..baru saya tahu..
    saya akan cuba ;)

    ReplyDelete
  12. TQ, bolehlah diubah jika yg terdahulu kurang menarik.

    ReplyDelete
  13. terima kasih. sangat membantu. semoga Allah murahkan rezeki kpd saudara :)

    ReplyDelete
  14. huhu,,masih x boleh nak tangkap pasal SEO ni...lemau betul rasanya..

    ReplyDelete
  15. makasih infonya sangat membantu, salam sukses

    ReplyDelete

  16. My List Of Dofollow Social bookmarking websites

    http://sementesrsa.org Page rank 4
    http://whidbeymonks.org page rank 3
    http://chrdsl.org page rank 2

    ReplyDelete
  17. salah satu trik seo yang manjur gan, tapi kurang lengkap tanpa backlink.

    ReplyDelete
  18. Sedikit namun simpel itu gak berarti ya dibandingkan deskripsi diatas 500 kata.

    ReplyDelete
  19. terima kasih. informasinya sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  20. nice post, hope user get benifit from your content, thanks for sharing.
    make money online with google adsense

    ReplyDelete
  21. masih dalam pembelajaran dan akan menambah lagi pengetahuan berkaitan penulisan blog yang berkesan.

    ReplyDelete