Follow Up Komen Blogger

Apabila anda menghantar komen di sesebuah entri blogger lain yang mempunyai sistem komen asal (default), bagaimana cara anda follow-up komen tersebut samada dibalas atau tidak.?



Ada 2 cara untuk mengetahui samada ianya sudah dibalas atau tidak.

1. Buka entri tersebut beberapa kali/berapa hari kemudian untuk ketahui samada komen anda dibalas atau tidak.

2. Satu notification akan dihantar ke email anda mengatakan komen anda sudah dibalas

Semestinya cara kedua lebih mudah dan senang bukan.?.:)

Kali ini tutorial tidak melibatkan sebarang perubahan pada kod blog anda, cuma admin hendak tunjuk apa yang perlu anda klik untuk membolehkan anda follow up komen di blog blogger lain. Ini kerana admin perasan ini agak kurang disedari oleh blogger² dan tertanya² bagaimana hendak adakan sistem untuk follow up komen di blogspot sedangkan ianya sudah tersedia.:)

Mudah sahaja, apabila anda tengok pada bahagian komen sesebuah entri, paparan adalah seperti berikut.

Bagi komen yang embedded di bawah entri, anda klik pada 'subscribe by email'


Atau

Kalau komen yang dibuka pada page lain, pastikan anda tick pada 'Email follow-up comments to'


Itu sahaja. Senang dan mudah bukan.?:)

Ini contoh notification apabila admin subscribe comment di blog http://garpukuning.blogspot.com/



Jadi lepas ini senang, anda komen sahaja di mana² blog, dan subscribe untuk memudahkan anda.:)

p/s: Sebelum ini admin juga ada buat tutorial bagaimana hendak tahu jika pengunjung blog komen entri blog anda.

34 comments:

  1. gune intense debate lg best :)

    ReplyDelete
  2. tp kene blog yg top giler2 , org selalu dtg coment..mau penuh inbox smpai x't'bace..

    ReplyDelete
  3. peh bijak...tak pernah terfikir pun before nih

    ReplyDelete
  4. klo la blog ada notipikesen dia sendiri an senang :)

    ReplyDelete
  5. fuhh,.thanks,.bljr lg 1bnda bru,.hihi

    ReplyDelete
  6. macam pernah nampak je e-mel unwanted86 tu..tapi kat mana ya..hmmm..

    ReplyDelete
  7. begitu caranya..baru tau..thanks yaa! :)

    ReplyDelete
  8. hohoh..xtahu plak aku pasal ni,haha..biasenya pas bace entri, terus send komen je..

    ReplyDelete
  9. thanks info nih...nak tanya...sy ade 2 blog...nak tahu mcm mn nak share kan info yang kite dah post kat blog tuh kat twitter/FB.blog yang satu tu ok je la...blog nih tak tahu da mcm serabut je...nak share kat FB/twitter pon payah...tau tau nak adjust mcm mn da...tlg plz give some advice...

    ReplyDelete
  10. thanks for your info....newbie...

    ReplyDelete
  11. thanks sebab blog dila jadi contoh!bangga jap...ngeee~

    ReplyDelete
  12. Laa..gitu ke caranya..mekacih byk2

    ReplyDelete
  13. bestnye dpt blaja benda baru..tnks ya..

    ReplyDelete
  14. terimakasih telah berbagi
    semoga bermanfaat

    http://hamzahalfarisi.student.ipb.ac.id

    ReplyDelete