Page FB Yang Lebih Style Untuk Blog

Sesetengah blogger ada yang mempunyai facebook page untuk blognya. Tidak kira apa tujuan page tersebut, kebiasaannya ianya berkaitan dengan blog. Tutorial kali ini akan menunjukkan cara meletakkan page facebook dalam blog, tetapi bukan dengan design biasa.



Kalau sebelum ini widget yang dinamakan 'facemask' ini didapati di wordpress, kini blogger yang mengunakan platform blogger.com juga boleh menggunakannya.

Tutorial meletakkan page ini adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript.

2. Copy dan paste code di bawah kedalam ruangan HTML/javascript dan ubah seperti yang dinyatakan dalan nota di bawah.


<center>
<iframe style="height:250px; width:85%; " scrolling="no" frameborder="0"href="

URL PAGE

"src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id=

NO ID PAGE

&width=292&height=250&connections=25&stream=false&header=false&logobar=false&css=https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/fblike.css" ></iframe></center><center><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=

URL PAGE

&send=false&layout=standard&width=292&show_faces=false&action=like&colorscheme=light&font&height=40" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:250px; height:40px;" allowtransparency="true"></iframe></center><p align="right"> <small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html">Get tutorial here </a></small></p>



Nota:

a)Gantikan url page dengan url page anda.
Bagaimana hendak dapatkan url page.?



b) Gantikan No ID page dengan no ID page anda.
Bagaimana hendak dapatkan ID page.?

Daripada page, klik pada 'edit info', kemudian daripada paparan yang muncul akan anda no di url, itu adalah No ID page anda.




3. Apabila selesai gantikan yang berkenaan, save dan lihat hasilnya.:)


Suka entri ini.?

93 comments:

SuzaDin on September 8, 2011 at 8:30 PM said...

owh mcm nie rupe nyer hehehe

hadi on September 8, 2011 at 8:38 PM said...

owh...menarik untuk di cuba..thanks

~ Cik Azz ~ on September 8, 2011 at 8:54 PM said...

Nice tuto..

Tapi, yg follow page blog akak ni seco'et je.. Segan lak nak buat.. Lain la kalau ramai yg follow page tu... :D

Mama B on September 8, 2011 at 9:32 PM said...

Sama la ngan Mama B, follower nyer skit sgt...

Mama B segan nk wat, insya Allah, when the need arise, Mama B akan cube, apapun, thumb up!!

Cik Sue on September 8, 2011 at 10:48 PM said...

ehhhh bagusnyer..mekasihh..saya pun secoekk je follower ehehehehe..

faz_ira on September 9, 2011 at 3:17 AM said...

gmbr dyer yg display kat dlm box tu kecik sgt lah..mcm ner yek nak bg besar kan gmbr tu??

zulkarnai is an Army Personel. on September 9, 2011 at 3:25 AM said...

adussss..ssah gak la..smpai kunk ni aku ag tak bley wat pung..tolonggggggg

kotak bulat on September 9, 2011 at 7:20 PM said...

kecik la yg icon tu.. cmne ek nk ubah?

Mr.Baiz on September 9, 2011 at 11:25 PM said...

menarik ni..

beauty on September 10, 2011 at 7:20 PM said...

useful tips. thanks

farahcute on September 11, 2011 at 1:06 PM said...

x leh pon,camne nak wat nih

Noor Ain Ismail on September 13, 2011 at 12:56 AM said...

xboleh pon....

Anak Desa on September 19, 2011 at 7:04 PM said...

macam mana pula nak letak kan punsi twetter dalam blog yer

Anonymous said...

xdpt la

nawal on September 23, 2011 at 4:48 PM said...

x dpt la nak cri edit info utk n0.id page tu..huhu..mcm ner?

remaja lelaki on September 24, 2011 at 2:34 PM said...

nak copy dengan URL PAGE NO ID PAGE tu jga erk??
yg tulisan bsar tu..atau x payh nk copy?..
i need u answer..~

Singo's Blog on September 26, 2011 at 1:11 PM said...

salut gan...
nice.....

Muhammad Faris Ridzuan on October 1, 2011 at 12:42 PM said...

pening larr buat nie admin...yang nak tukar 2 mcm mne je??ayat admin x fham...tunjuk kan bleyh??

SHAFIQ HASHIM on October 2, 2011 at 11:34 AM said...

Xfaham Lor, URL Page Ada 2, Then ID Page, Yg Mn Satu Ken Tukar Sebab Coding Pnjang Benor..

kedaianda568 on October 6, 2011 at 11:15 PM said...

camana nak dapatkan no id sape leh tolong

Anonymous said...

admin tolong tandakan kod mna yg kt kne edit...klu cm atas susah ar...pliz..

MAMAT BLOGGER on October 8, 2011 at 10:18 PM said...

Wa dah cuba... terbaik ahh... tutorial pun senang jek.. thanks admin.. sape xpandai nk wat, tanya aku.. hehehe.

Anonymous said...

wakil admin---
1) URL page..untuk ambik URL page, korang semua kena copy paste URL..contoh www.google.com...kalau kita punya blog...http://aljabbarkelantan.blogspot.com. padam URL PAGE yg admin taip dalam tutorial tersebut replace dgn URL page kita yg nak dipaparkan. nak lebih faham, logout dulu blog, pastu u all taip scara manual kt browser internet tu alamat blog korang....copy yg tu sign in, paste mcm dlm tutorial tu..hehe clear x?

Azman Rashid on October 16, 2011 at 11:01 PM said...

cont: sebanyak 2 kali copy paste URL dibuat untuk replace mcm dlm tutorial dia atas....URL page kita...
2) No ID....gua awal2 lagi dah create 1 page kat facebook..bukan group...tapi page....gua switch user to page Aljabbar showroom KB....tgk kt broswer no....copy no id tu...no sahaja bukan copy all yer....hehe....selamat berjaya!

Myss Irah on October 20, 2011 at 5:03 AM said...

nak copy num id kat mne ?

NurulAin on October 20, 2011 at 11:02 AM said...

xjdi la sbb id no xde..coz mne2 yg gunakan 'username' dalam fb dia, id no takkan kua dh. dia akan kua 'username' tu je..so sad....@ mungkin sy dh keliru sgt...=(

Spanar Buruk on October 21, 2011 at 12:49 PM said...

saya nak rekues blh tak..saya nak mtk tlg awak combinedkan coding

http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/10/tutorial-sembunyikan-fb-fan-page-di.html

dgn coding

http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html

saya klau blh nak jdikan dia float belah kanan la..hrap blh la ye..

Genji Takiya on October 25, 2011 at 4:09 PM said...

oit....x paham la.........!!!!!nk ganti kat ne tu.....!!! boleh tunjukkan tutorial yg lengkap x.....!! newbiee

Lia Si Gadis Internet on October 26, 2011 at 8:14 AM said...

urmm..nI untuk fan page sja kee??Nnti tolong buat biasa punya ek..Tq

ryzalyusoff on October 30, 2011 at 3:41 AM said...

rase nk buat tutorial mcm ni untuk fb/twitter sumer nnt..lawat my blog 4 web design/devlopement tips :)

ajiez-IT on November 6, 2011 at 10:05 AM said...

macam mane nak edit info..fb sekarang banyak dah berubah,,.edit profile ade la..edit info xde pon...

Khairul Rahman on November 10, 2011 at 9:07 PM said...

dah buat...tapi macam tak menarik je..delete semula dan pakai yg lama..hehe

PeekAChuMey ♥ on November 11, 2011 at 10:01 PM said...

tuu laa x dpt buat coz URL FB dah gune username so no id x tertera at URL . mcm mne ?

Bro. TWO on November 20, 2011 at 5:45 AM said...

Senang jer kot... aku dah berjaya buat kt page aku... kalau pasal dah set URL fb tu mmg xde problem la... janji no ID page betul.. compem bleh punya.. tak caya jom usha blog aku.. hehe. thanks admin.

FILEM HARI INI on November 20, 2011 at 10:30 PM said...

hehe.. senang je nak wat.. aku ingatkan susah.. thanks admin... jom usha blog aku klau korank xcaye.. hehe.

haniesah on November 26, 2011 at 9:19 PM said...

woa

harith on December 5, 2011 at 9:25 AM said...

wak gane kalu nk ejas lebar..ak dh cube tuka 'width' tu tapi same je..

nur syakirin anuar on December 6, 2011 at 1:49 AM said...

kalau yang lame ape code yer??

Mish Meeniey on December 9, 2011 at 2:29 PM said...

awesome !! berhasil lah. thankz. nice tips.

Nur Fatimah Isa on December 9, 2011 at 9:48 PM said...

nak tanya, mcm mane nak buat yang biasa punya tuh?

Dewa on December 10, 2011 at 9:50 PM said...

Tutorial yg senang difahami.. senang jer nak buat.. thanks admin.. sape2 xtau nk wat jom tanya abg.. hehe.

Airme Adzahary on December 13, 2011 at 10:11 PM said...

cmner nk buat ney..ad0yai..pning kpala dbuatnye.. "src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id=

kt atas ney ada apa2 yg prlu dibuang ke?

SURIANI ISMAIL on December 14, 2011 at 12:57 PM said...

tq for info

suriani ismail on December 14, 2011 at 12:58 PM said...

nak cuba buat la

naana kamal on December 17, 2011 at 7:17 PM said...

cecube cpat

Raja Unta on December 28, 2011 at 3:39 PM said...

pening2..
like kuar tapi lain2 xkuar..
bila like jd error daa..

Intan on December 30, 2011 at 4:26 PM said...

kalau template joomla macammna? sama jugak ker

sachi coco on December 30, 2011 at 7:03 PM said...

sumpah peningg =='

suzie rahman on January 9, 2012 at 10:48 PM said...

failed.huhu.knp xjd.

Ayien on January 13, 2012 at 12:44 AM said...

yeahhh jadi....tQ...

✿✿✿CadBuryLin✿✿✿ on January 15, 2012 at 11:57 PM said...

Jdi lh~ Thanks sbb share tutorial nie~ Y(^^)Y

Penjejak on January 18, 2012 at 12:00 AM said...

knapa dy xkluar gmbar orang yg like

liena zetty on January 31, 2012 at 5:08 PM said...

kak Nam buat byk kali gak baru jadi..tahnx admin. nanti jgn lupa singgah blog kak nam lihat gosip2 panas..tp kak nam nk tny la,kenapa kak nam buat toturial ni "http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/12/tutorial-letak-facebook-like-badge-masa.html" x jadi??

wak on February 5, 2012 at 9:21 AM said...

Sifu bagaimana kalau nak URL code ke URL Persendirian:

Contoh Saya Nak Cam nie ;

www.facebook.com/jelajah-joran

tetapi jadi cam nie lak

http://id-id.facebook.com/people/Jelajah-Joran/100003523800157

Tolong Bantu

Muaz Faris on February 8, 2012 at 6:58 PM said...

terima kasih. dah pasang kat blog..!!

HOKI COLLECTION on February 9, 2012 at 1:58 PM said...

ko gk bisa y bos ... hadooh pusing naaa :)

Muhammad Saiazuan Norhalik on February 29, 2012 at 2:03 PM said...

nice nice nice.. thanks xD

Mrs Beauty on February 29, 2012 at 10:40 PM said...

Boleh di cuba ni...TQ.

aathif amalia on March 6, 2012 at 4:50 PM said...

nk tya sikit ^_^

Rumahku Syurgaku on March 7, 2012 at 3:21 AM said...

kat mana nk tukar no id nya?pening.

Cik Hasnah Easy Reload on March 10, 2012 at 9:39 PM said...

jadi.. tq

edd najwa on March 14, 2012 at 12:10 AM said...

mcm mne nk gnekn blogskin???

Nindaime Hanif on March 22, 2012 at 6:58 PM said...

KEREN!. ijin pake and sEdot!

Miss Jutek on March 27, 2012 at 11:45 PM said...

No ID page tu letak di mana ye...?

Muhamad 'Ammar Amjad on March 28, 2012 at 4:19 AM said...

nak copy code da taw, start je nak gantikan URL dgn step seterusnya da ta reti dah

Ano (aditia novit) on March 29, 2012 at 3:10 PM said...

makasihhh ya atas infonyaa...

Irwantz' on May 7, 2012 at 9:02 PM said...

Wow Info Nice
keren banget Ni
Nice pOst
nExt Join BLog me
mylintas.blogspot.com

Yasmin Nordin on May 11, 2012 at 11:25 PM said...

cmne nak dptkan no id tu? aku pnya xde ke?

Inspector Saahab on May 19, 2012 at 11:35 AM said...

macam nk letak fan page style BIASA ?

lilis handayani anshar on May 23, 2012 at 7:11 PM said...

bagaimana saya tidak bisa menemukan no id saya...klo url page ada...tolong di bantu ya

Donny Ien on May 23, 2012 at 10:54 PM said...

terima kasih tuan admin.. tutorial yang bermanfaat sekali

IeQKaH DaRaWkLufTdOmO on May 31, 2012 at 8:29 AM said...

yes ! i got it . thanks a lot :)

Warren on July 9, 2012 at 9:26 PM said...

Terima Kasih :)

Dari Indonesia on July 10, 2012 at 10:25 AM said...

Wah ini ide yang bagus sangat. Better than the original appearance.

Makasih Pak!

FAIRUZ SUKSES on July 20, 2012 at 9:00 PM said...

terima kasih admin dan kawan-kawan akhirnya jadi juga ,,thanks share

Maskulin Cinta on July 29, 2012 at 1:24 PM said...

cam ne klau kite pnye fb timeline...

Boriel Cyber on August 15, 2012 at 9:33 PM said...

makasih admin infonya....

Rizal Surya on August 26, 2012 at 10:35 PM said...

keren kakak :D

Obat Herbal on September 18, 2012 at 9:49 PM said...

bagus banget...
baru liat nih..

Azura Banyak Cakap on November 12, 2012 at 12:51 AM said...

Thanks ya, senang betul tutorial ni, akhirnya dapat juga saya buat. :D

Nina Zamry on November 16, 2012 at 1:51 PM said...

http://ninazamry.blogspot.com/

Hima P on December 24, 2012 at 9:15 PM said...

nice tutorials......

Obat Pusing Untuk Ibu Menyusui on April 29, 2013 at 9:22 AM said...

Wah...dapat ilmu baru nih buat bikin blog saya tambah keren :D

Nurul Asihqah on June 25, 2013 at 11:52 AM said...

Alhamdulillah..akhirnya dapat juga.. :) tq dear

Nor Baizura Abdullah on July 21, 2013 at 3:09 AM said...

xphm.... help me.... tang nk ganti2 tu...

kita Bantai on September 22, 2013 at 2:50 AM said...

terbaik !!!

Izi Kit on October 24, 2013 at 6:22 AM said...

memang mantap masta , tq again

obat tradisional gagal ginjal on December 9, 2013 at 3:59 PM said...

sukses selalu gan

kumpulan resep obat herbal on January 6, 2014 at 12:24 PM said...

nice gan

kumpulan resep obat herbal on January 6, 2014 at 12:28 PM said...

makasih banyak gan infonya

Akak Adek on March 13, 2014 at 1:09 AM said...

As salam...,

tq sharing...

alhamdulillah...menjadi... =D

Pembesar Penis Alami on October 13, 2014 at 5:21 AM said...

Produk Bast Seller www.cafepembesarpenis.com Terbaru :

* Alat Bantu Sex Pria

* Alat Bantu Sex Wanita

* Obat Pembesar Penis

* Obat Perangsang Wanita

* Obat Bius

* Obat Kuat Sex

* Obat Penyubur Sperma

* Obat Peninggi Badan

* Obat Penggemuk Badan

* Obat Pelangsing Badan

* Vakum Pembesar Payudara

* Vakum Pembesar Penis

* Cream Pemututih Badan

khairul iesha on November 29, 2014 at 2:17 PM said...

asalamualaikum..boleh tak follow my blog :) sbb blog saya baru buat

Post a Comment

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com Edited by Unwanted