Page FB Yang Lebih Style Untuk Blog

Sesetengah blogger ada yang mempunyai facebook page untuk blognya. Tidak kira apa tujuan page tersebut, kebiasaannya ianya berkaitan dengan blog. Tutorial kali ini akan menunjukkan cara meletakkan page facebook dalam blog, tetapi bukan dengan design biasa.



Kalau sebelum ini widget yang dinamakan 'facemask' ini didapati di wordpress, kini blogger yang mengunakan platform blogger.com juga boleh menggunakannya.

Tutorial meletakkan page ini adalah seperti berikut.

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript.

2. Copy dan paste code di bawah kedalam ruangan HTML/javascript dan ubah seperti yang dinyatakan dalan nota di bawah.


<center>
<iframe style="height:250px; width:85%; " scrolling="no" frameborder="0"href="

URL PAGE

"src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id=

NO ID PAGE

&width=292&height=250&connections=25&stream=false&header=false&logobar=false&css=https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/fblike.css" ></iframe></center><center><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=

URL PAGE

&send=false&layout=standard&width=292&show_faces=false&action=like&colorscheme=light&font&height=40" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:250px; height:40px;" allowtransparency="true"></iframe></center><p align="right"> <small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html">Get tutorial here </a></small></p>



Nota:

a)Gantikan url page dengan url page anda.
Bagaimana hendak dapatkan url page.?



b) Gantikan No ID page dengan no ID page anda.
Bagaimana hendak dapatkan ID page.?

Daripada page, klik pada 'edit info', kemudian daripada paparan yang muncul akan anda no di url, itu adalah No ID page anda.




3. Apabila selesai gantikan yang berkenaan, save dan lihat hasilnya.:)

98 comments:

  1. owh...menarik untuk di cuba..thanks

    ReplyDelete
  2. Nice tuto..

    Tapi, yg follow page blog akak ni seco'et je.. Segan lak nak buat.. Lain la kalau ramai yg follow page tu... :D

    ReplyDelete
  3. Sama la ngan Mama B, follower nyer skit sgt...

    Mama B segan nk wat, insya Allah, when the need arise, Mama B akan cube, apapun, thumb up!!

    ReplyDelete
  4. ehhhh bagusnyer..mekasihh..saya pun secoekk je follower ehehehehe..

    ReplyDelete
  5. gmbr dyer yg display kat dlm box tu kecik sgt lah..mcm ner yek nak bg besar kan gmbr tu??

    ReplyDelete
  6. adussss..ssah gak la..smpai kunk ni aku ag tak bley wat pung..tolonggggggg

    ReplyDelete
  7. kecik la yg icon tu.. cmne ek nk ubah?

    ReplyDelete
  8. macam mana pula nak letak kan punsi twetter dalam blog yer

    ReplyDelete
  9. x dpt la nak cri edit info utk n0.id page tu..huhu..mcm ner?

    ReplyDelete
  10. nak copy dengan URL PAGE NO ID PAGE tu jga erk??
    yg tulisan bsar tu..atau x payh nk copy?..
    i need u answer..~

    ReplyDelete
  11. pening larr buat nie admin...yang nak tukar 2 mcm mne je??ayat admin x fham...tunjuk kan bleyh??

    ReplyDelete
  12. Xfaham Lor, URL Page Ada 2, Then ID Page, Yg Mn Satu Ken Tukar Sebab Coding Pnjang Benor..

    ReplyDelete
  13. camana nak dapatkan no id sape leh tolong

    ReplyDelete
  14. admin tolong tandakan kod mna yg kt kne edit...klu cm atas susah ar...pliz..

    ReplyDelete
  15. Wa dah cuba... terbaik ahh... tutorial pun senang jek.. thanks admin.. sape xpandai nk wat, tanya aku.. hehehe.

    ReplyDelete
  16. wakil admin---
    1) URL page..untuk ambik URL page, korang semua kena copy paste URL..contoh www.google.com...kalau kita punya blog...http://aljabbarkelantan.blogspot.com. padam URL PAGE yg admin taip dalam tutorial tersebut replace dgn URL page kita yg nak dipaparkan. nak lebih faham, logout dulu blog, pastu u all taip scara manual kt browser internet tu alamat blog korang....copy yg tu sign in, paste mcm dlm tutorial tu..hehe clear x?

    ReplyDelete
  17. cont: sebanyak 2 kali copy paste URL dibuat untuk replace mcm dlm tutorial dia atas....URL page kita...
    2) No ID....gua awal2 lagi dah create 1 page kat facebook..bukan group...tapi page....gua switch user to page Aljabbar showroom KB....tgk kt broswer no....copy no id tu...no sahaja bukan copy all yer....hehe....selamat berjaya!

    ReplyDelete
  18. xjdi la sbb id no xde..coz mne2 yg gunakan 'username' dalam fb dia, id no takkan kua dh. dia akan kua 'username' tu je..so sad....@ mungkin sy dh keliru sgt...=(

    ReplyDelete
  19. saya nak rekues blh tak..saya nak mtk tlg awak combinedkan coding

    http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/10/tutorial-sembunyikan-fb-fan-page-di.html

    dgn coding

    http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/09/page-fb-yang-lebih-style-untuk-blog.html

    saya klau blh nak jdikan dia float belah kanan la..hrap blh la ye..

    ReplyDelete
  20. oit....x paham la.........!!!!!nk ganti kat ne tu.....!!! boleh tunjukkan tutorial yg lengkap x.....!! newbiee

    ReplyDelete
  21. urmm..nI untuk fan page sja kee??Nnti tolong buat biasa punya ek..Tq

    ReplyDelete
  22. rase nk buat tutorial mcm ni untuk fb/twitter sumer nnt..lawat my blog 4 web design/devlopement tips :)

    ReplyDelete
  23. macam mane nak edit info..fb sekarang banyak dah berubah,,.edit profile ade la..edit info xde pon...

    ReplyDelete
  24. dah buat...tapi macam tak menarik je..delete semula dan pakai yg lama..hehe

    ReplyDelete
  25. tuu laa x dpt buat coz URL FB dah gune username so no id x tertera at URL . mcm mne ?

    ReplyDelete
  26. Senang jer kot... aku dah berjaya buat kt page aku... kalau pasal dah set URL fb tu mmg xde problem la... janji no ID page betul.. compem bleh punya.. tak caya jom usha blog aku.. hehe. thanks admin.

    ReplyDelete
  27. hehe.. senang je nak wat.. aku ingatkan susah.. thanks admin... jom usha blog aku klau korank xcaye.. hehe.

    ReplyDelete
  28. wak gane kalu nk ejas lebar..ak dh cube tuka 'width' tu tapi same je..

    ReplyDelete
  29. awesome !! berhasil lah. thankz. nice tips.

    ReplyDelete
  30. nak tanya, mcm mane nak buat yang biasa punya tuh?

    ReplyDelete
  31. Tutorial yg senang difahami.. senang jer nak buat.. thanks admin.. sape2 xtau nk wat jom tanya abg.. hehe.

    ReplyDelete
  32. cmner nk buat ney..ad0yai..pning kpala dbuatnye.. "src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id=

    kt atas ney ada apa2 yg prlu dibuang ke?

    ReplyDelete
  33. pening2..
    like kuar tapi lain2 xkuar..
    bila like jd error daa..

    ReplyDelete
  34. kalau template joomla macammna? sama jugak ker

    ReplyDelete
  35. Jdi lh~ Thanks sbb share tutorial nie~ Y(^^)Y

    ReplyDelete
  36. knapa dy xkluar gmbar orang yg like

    ReplyDelete
  37. kak Nam buat byk kali gak baru jadi..tahnx admin. nanti jgn lupa singgah blog kak nam lihat gosip2 panas..tp kak nam nk tny la,kenapa kak nam buat toturial ni "http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/12/tutorial-letak-facebook-like-badge-masa.html" x jadi??

    ReplyDelete
  38. Sifu bagaimana kalau nak URL code ke URL Persendirian:

    Contoh Saya Nak Cam nie ;

    www.facebook.com/jelajah-joran

    tetapi jadi cam nie lak

    http://id-id.facebook.com/people/Jelajah-Joran/100003523800157

    Tolong Bantu

    ReplyDelete
  39. terima kasih. dah pasang kat blog..!!

    ReplyDelete
  40. ko gk bisa y bos ... hadooh pusing naaa :)

    ReplyDelete
  41. kat mana nk tukar no id nya?pening.

    ReplyDelete
  42. No ID page tu letak di mana ye...?

    ReplyDelete
  43. nak copy code da taw, start je nak gantikan URL dgn step seterusnya da ta reti dah

    ReplyDelete
  44. Wow Info Nice
    keren banget Ni
    Nice pOst
    nExt Join BLog me
    mylintas.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. cmne nak dptkan no id tu? aku pnya xde ke?

    ReplyDelete
  46. macam nk letak fan page style BIASA ?

    ReplyDelete
  47. bagaimana saya tidak bisa menemukan no id saya...klo url page ada...tolong di bantu ya

    ReplyDelete
  48. terima kasih tuan admin.. tutorial yang bermanfaat sekali

    ReplyDelete
  49. Wah ini ide yang bagus sangat. Better than the original appearance.

    Makasih Pak!

    ReplyDelete
  50. terima kasih admin dan kawan-kawan akhirnya jadi juga ,,thanks share

    ReplyDelete
  51. cam ne klau kite pnye fb timeline...

    ReplyDelete
  52. Thanks ya, senang betul tutorial ni, akhirnya dapat juga saya buat. :D

    ReplyDelete
  53. Wah...dapat ilmu baru nih buat bikin blog saya tambah keren :D

    ReplyDelete
  54. Alhamdulillah..akhirnya dapat juga.. :) tq dear

    ReplyDelete
  55. xphm.... help me.... tang nk ganti2 tu...

    ReplyDelete
  56. memang mantap masta , tq again

    ReplyDelete
  57. As salam...,

    tq sharing...

    alhamdulillah...menjadi... =D

    ReplyDelete
  58. asalamualaikum..boleh tak follow my blog :) sbb blog saya baru buat

    ReplyDelete
  59. herbal medicine can help treat the disease that you are complaining about and there are no side effects
    obat herbal kanker prostat tanpa operasi
    obat herbal penyakit chikungunya
    obat herbal bronkitis

    ReplyDelete