Tutorial Hilangkan Navbar Pada Blog

Navbar berperanan untuk memudahkan blogger kembali kepada link² tertentu. Walau bagaimanapun, beberapa pengubahsuaian yang dilakukan yang menyebabkan kehadiran navbar ini sedikit menyemakkan.:). Jadi tutorial kali ini akan menunjukkan cara untuk hilangkan navbar pada blog anda.

Antara pengubahsuaian yang menyebabkan navbar ini tidak diperlukan adalah tutorial letakkan button follow dan dashboard dalam blog.



Tutorial untuk hilangkan navbar adalah seperti berikut.
Terdapat 2 cara, anda boleh pilih mana yang bersesuaian dengan blog anda.


CARA 1:

1. Dari dashboard > design > edit HTML

2. Dengan menggunakan fungsi Find ( ctrl + F), cari 'navbar'
(hasil cari biasanya samada navbar-iframe atau navbar sahaja)

3. Dari kod yang ada di bawah navbar,
Tukarkan 'display:block' kepada 'display:none'

contoh:



4. Save dan lihat hasilnya.


CARA 2:

Nota: Cara kedua digunakan jika anda tidak mempunyai 'navbar' dalam 'edit HTML' blog anda.

1. Dari dashboard > design > edit HTML

2. Dengan menggunakan fungsi find ( ctrl + F), cari kod body {


3. Copy dan paste code berikut SEBELUM code body {

#navbar-iframe {
display: none ;
}


contoh:



4. Save dan lihat hasilnya.:)

173 comments:

  1. great ! finally dapat jugak buat . btw thanks :)

    ReplyDelete
  2. x bole buat la...mcm mana ea???ajar plz...n nak tanya agi satu knp skang da x bole nak tukar template ea?

    ReplyDelete
  3. salam. cara ini sangat menJADI. alhamdulillah. terima kasih. ^_^

    ReplyDelete
  4. apa tak boleh ni . !! tolonglah pleassee :(

    ReplyDelete
  5. hehe jumpe pon nie thank admin

    ReplyDelete
  6. jumpe da meh aja

    body tu korng crit pakai ctrl+f than korng tekan body {

    pastu paste kad ats body { dan view dulu bru korng save...

    ReplyDelete
  7. nak tanye..saya dah setting supaya post saya ditunjukkan sebanyak 6 post....tapi..bila save,ye jadi one post shown jer..tolong settle..?? boleh tgok blog saya..??

    ReplyDelete
  8. napa xdapat cri kod 2 even dah tekn ctrl+F ? bingung mak ... hihhi

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum...
    setelah banyak kali mencuba..
    alhamdulillah menjadi..
    terima kasih..
    ilmu anda berjaya disebarkan kepada saya..:)

    ReplyDelete
  10. cade tak dapat lahh ,
    nak buat ap yer ?

    ReplyDelete
  11. saya tekan 'ctrl' 'f' tp x da apa pn...help please

    ReplyDelete
  12. Mine menjadi,mcm nie:
    Tekan Ctrl F serentak, then akan kuar kt bawah browser tue "Find" dlm ruang kosong selepas Find tue, taip body {
    selepas tue, baru la jmpa. ^_^ senang jer.

    ReplyDelete
  13. x buley bt pn...x fhm yg Ctrl+F...huhu

    ReplyDelete
  14. Tapi camne nk pergi design,new post and logout

    ReplyDelete
  15. berjaya pun buat . semalam buat x jadi . thanx .

    ReplyDelete
  16. ala..tlg la...xdpt pon!!!!!!
    sape2 yg reti tlg la aja pliz!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. macam mana? tak ada apa apa pun?

    ReplyDelete
  18. pelik laaa.. navbar hilang ada pula hurug n kat situ hahaha

    ReplyDelete
  19. senang jer tu. ingat "kena save template dulu" ya?
    klik pada tempat dan ctrl f... lihat penjuru atas kanan ... taip navbar. cari dan tukar... setel..

    ReplyDelete
  20. naseb baek mak hantar p sekolah., boleh nak baca ikut arahan. HEHE
    cuba baca arahan yg admin kasi tuh elok2 dengan teliti dan penuh kesabaran..
    utk blog sy, sy gna cara ke-2 .
    yang laen..good luck. :D

    ReplyDelete
  21. saya pun gune cara ke dua . akhirnye menjadi . :-D thanks admin .

    ReplyDelete
  22. tengkiu . tapi macam mna maw masuk dashboard balik ?

    ReplyDelete
  23. mule2 buat x jd..then bce comment emma da jd..tq emma and admin.. :)

    ReplyDelete
  24. still x dpt lagi. kod body? apa tu? dah tekan dah ctrl+F, but x ada apa pun.

    ReplyDelete
  25. Salam, last2 bru dpat. Thankyou :)

    ReplyDelete
  26. salam. alhamdulillah, terima kasih banyak-banyak. syukurrrr :D

    ReplyDelete
  27. tQ... dpt buat semua tutorial dri admin.. :)

    ReplyDelete
  28. salam ..
    npe taa dpat buat ekk..
    daa try find navbar..
    tpi taa dea pn...

    ReplyDelete
  29. da dapat..sy lbh fhm emma ckp..tq admin jgak

    ReplyDelete
  30. tak dpt pown , sye langsong tak paham lahh

    ReplyDelete
  31. tolong lahh ajar saye cmne nak ilangkan navbar tu.

    ReplyDelete
  32. dr dashboard, pilih design.
    lpas tu klik pd edit HTML(edit HTML ada sblh page elements).
    dah nmpk kan kod yg byk2 tuh..korang cari laa dlm byk2 kod tuh ada jmpa mcm kod yg admin dah highlight kan.
    then, copy paste kod yg admin kasi tuh sblm kod yang admin highlight. pastikan korang buat sama spt contoh yg admin dah tunjukkan tuh.

    semoga kalian buat semua menjadi =)

    ReplyDelete
  33. ehhh... yess!! dh jdi..! thanks to admin juge emma... bru sye fhm

    ReplyDelete
  34. korang jgn search (body)je...x p search (body {)..bru dapat yg betul tutorial ni kena tukar sikit...thankz to emma...skunk bru la jadi ..alhamdullilah...yey bebas dri nevbar

    ReplyDelete
  35. yeah!! nak sakit belakang aku duk kerusi cuba buat ni! akhirnya dapat gak buat..terima kasih!!
    :)

    ReplyDelete
  36. Assalam... kenape tak bleh juga?? dah byk kali tapi tak dapat??

    ReplyDelete
  37. Sy dah cari navbar tetapi..kenapa pula dye dah already "display none;" tu yg buat sy keliru skit tu... minta bantuan

    ReplyDelete
  38. thanks sebab instruction yg mudah nak faham...

    ReplyDelete
  39. hurm,sy nak tnye mcm mane ye nak hilangkan gmbar skru diver n spanar kat blog @ ye...?

    ReplyDelete
  40. saye nk buat tapi bile saye buat ctrl+f cari navbar xde mcm mane yea?

    ReplyDelete
  41. Thanx !! Dah jadi da pon :D i loike

    ReplyDelete
  42. tak jmpe pon navbar-iframe @ navbar ...

    ReplyDelete
  43. ish..... sy cri navbar xde, sy cri navbar-iframe pon xde!!! >:(

    ReplyDelete
  44. Akhirnya.. try punya try!
    Berjaya gak! terima kasih sangat2!
    Bagi korang yg 100% x pham mcam sya mula2..
    x pe,it's okay! try lagi.. x ssah pon! ^_^

    ReplyDelete
  45. code body terltak paling bawah...
    d bhagian edit HTML

    ReplyDelete
  46. 1 try only & got it! thnkx for the tutorials!!!

    ReplyDelete
  47. aku buat jadi..tapi camna nak edit pape pasnih..dashboard aku hilang huhu,design pon xdok gak huhu

    ReplyDelete
  48. admin,mcmne nk ke dashboard blk kalu dh hilangkn mcm tu?

    ReplyDelete
  49. kenapa dalam blog saya dekat edit html takde navbar????

    ReplyDelete
  50. bagaimana plak kalau nak kembalikan navbar ? nazbar saya hilang, nie link blog saya ( http://amarcz.blogspot.com/ )

    ReplyDelete
  51. cmne nk edit kalau dh hilangkan navbar?sy btl2 xtau dh wt cmne ni

    ReplyDelete
  52. cara 1st xjd...lgkah 2nd br mnjadi....tQ bro...

    ReplyDelete
  53. mcm mane nk bg die sentiASA KAT ATAS....

    ReplyDelete
  54. dekat 'edit html' saya, takde pun yang 'find' tu even dah tekan (ctrl+f) :'( dah brape jam dah try. please someone? :'(

    ReplyDelete
  55. dah dapat, then nak paste kat mana?

    ReplyDelete
  56. mcm mw kc hilangg Navbarr tuu , ???
    xdpt pun ..

    ReplyDelete
  57. great.. it's work.. I only can use strategy no.2.. thanks bro..

    ReplyDelete
  58. if nk lebeh slamat d0wnl0ad full template k0wt2 terubah template yg sedia ada...

    ReplyDelete
  59. tak jumpa pun code tuh...walau pun try try guna Ctrl+F........nk promote blog jap....semua tolong follow blog aku ye... http://asyakirullah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. kenape x boleh dah cube byk kali dah...

    ReplyDelete
  61. Takboleehh pom :( mcm mna nak buad navbar hlang?

    ReplyDelete
  62. xjumpa navbar pun kat edit html, why oh whyyyyyyy? =.='

    ReplyDelete
  63. okay dah jumpa, rabun sebentar, TQ! =)

    ReplyDelete
  64. xbole pon.. cube terang dengan lebih detel sape yg da dapt buat ni.. hmm...

    ReplyDelete
  65. Tq so much!
    This great.
    It's worked on me.

    ReplyDelete
  66. tipsnya keren" mas, rata" udah saya terapin di blog saya..
    makasih ya sharringnya..

    ReplyDelete
  67. dah buat n save tp navbar msh wujud lagi la...

    ReplyDelete
  68. Alhamdulillah dh jadi, yg sy punya x da code navbar, so kena buat Cara 2.. Lepas jumpa code body { tu, kena paste code admin bagi sblm body {,, ,rupernya.. haha kena baca elok2, bukak mata+minda luas2 >.<

    ReplyDelete
  69. X bleh la! nnt dia kuar yg laen

    ReplyDelete
  70. Sy da buat and da dapat pun, Tp half of my background hilang lahhh :(

    ReplyDelete
  71. sy berjaya guna cara 2:
    #navbar-iframe {
    display: none ;
    }

    tp masalahnya, sy punya dashboard (design) hilang la... nk signout pun xbleh... camne yea... plzzz...
    tq

    ReplyDelete
  72. asal sy punye jd , tapi tapi bile click kat situ ta jd pape . means kalau click kan contoh kat dashboard t terus pegi dshboard kita . org laen punya saya click jadi . tpi saya punye sendiri ta bole h. nak ubah balik da tak tauuu -.- tolonglahh ,,

    ReplyDelete
  73. camne nak save ye? takde button save pun.

    ReplyDelete
  74. thanks you...kamu mari aku blog....aku myanmar orang...www.minmn583.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. alhamdulillah dah berjaya buat....tapi ada satu masalah lah pulak....bila buang navbar...icon design pun hilang....camne nak edit blog kita kalau xde button desigin?? help me...

    ReplyDelete
  76. helppppppppp.......camne nakdaptkan balik dashboard (design)......

    ReplyDelete
  77. Itee punya tak jadi . Kenapa ? Edit html tuhh tak boley tekan yg ctrl+ . Hmm :'(

    ReplyDelete
  78. Terimakaseh . Lepas cuba dua kali , dia berhasil :D !

    ReplyDelete
  79. tak boleh pon . kedua2 kod tade

    ReplyDelete
  80. terbaik very nice .. thanks admin

    ReplyDelete
  81. Yeahhhh. dah jadi. Thanks for the info ;)

    ReplyDelete
  82. thanks for the info.dah hilang pun navigation bar.=)

    ReplyDelete
  83. tak bole find pon.,navbar blog sekarang dah lain ke?

    ReplyDelete
  84. eh2.,dah jadi.,HAHAHA..tq for this tutorial :)

    ReplyDelete
  85. Berulang kali ane cari info seperti ini. Ane doain siapa pun yang ngasih ini dapat pahala yang berlipaaaaat ganda. Trims.

    ReplyDelete
  86. saya try buat dan Navebar tu hilang tapi saya x tau nak buat follow semua tu.. then tempat nak post something pon hilang... tolonglah saya.. :(

    ReplyDelete
  87. thanks infonya bro, gue coba dlu yah
    --------------------------
    Kumpulan Info dan Tutorial Blog Lengkap diFree Plex

    ReplyDelete
  88. mintak tolong,kenapa side bar saya tak de masa view blog.apa masalah ek,tolong

    ReplyDelete
  89. masa view dalam layout ada,tapi masa previes blog side bar tak de.contohnye macam labels

    ReplyDelete
  90. guna cara mcm ni pun blh.. http://www.yourbloggingtips.com/2012/04/remove-blogger-navbar-for-professional.html

    ReplyDelete
  91. kebetulan saya baru belajar blogspot nih gan . .makasih yah ..

    ReplyDelete
  92. Terima kasih yang tidak terhingga. Saya suka membaca blog-blog orang lain, dan suka sekiranya orang lain sudi membaca blog saya. Blog saya tiada artikel berita hiburan atau apa-apa yang gempak, sekadar penulisan saya sahaja mengenai keadaan sekeliling. Berbesar hati jika ada yang menegur dan berkongsi cerita

    ReplyDelete
  93. Terima kasih. Saya buat cara ke 2 baru jadi :)

    ReplyDelete
  94. thanks . silahkan ke anu saya http://materi-perkapalan.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. Terima kasih ;)

    Amat membantu sy ^^,

    ReplyDelete
  96. makasi...semua tutorial berguna untuk org baru berjinak2 dgn dunia blogger..

    ReplyDelete
  97. im new blogger ..thanks ,semua jadii (^_^')

    ReplyDelete
  98. Makasih ya gan sangat bermanfaat sudi mampir ya all blog-mate here: http://gotravela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  99. da menjadi ,, tp hilang segala design,edit semua tu ..
    cmne na post ni , cmne na edit ni ..........
    plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz gtaw cmne na dptkan balik navigation bar tu ,,
    or cara lain untuk edit n post ...

    ReplyDelete
  100. terimakasih mas, sangat membantu sekali tutornya

    ReplyDelete