Tutorial Letak Facebook Like Badge Masa Blog Dibuka

Facebook dan blogger adalah kombinasi yang agak bagus. Dengan adanya facebook page, blogger dapat berinteraksi dengan pengunjung. Salah satu penggunaan yang cool adalah dengan meletakkan facebook like badge semasa blog anda dibuka.

Secara tidak langsung dapat menggalakkan pengunjung blog anda untuk pada masa yang sama 'like' pada page anda.

Contoh seperti dibawah

Anda juga boleh melihat demo di test blog ini.

Tutorial letak facebook like badge semasa blog dibuka seperti dibawah.

1. Dari dashboard > design > edit HTML

2. Backup template blog sebagai langkah berjaga²

3. Dengan menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod <body>
3.1 Jika anda tidak jumpa code <body>, cari kod ini
<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

4. Copy dan paste code di bawah selepas kod yang anda jumpa di langkah 3 atau 3.1
<!-- KakiNetwork.Com Likebox Pro FBFan Code Start -->
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
KNFBFansPRO='OhBest'
//]]>
</script>
<link href='http://kakinetwork.com/sources/fbfans-pro/kakinetwork.css' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/jquery.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/>
<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/kakinetwork.js' type='text/javascript'/>
<script language='javascript'>
//<![CDATA[
$(document).ready(function(){
$().KNFBFansPRO({
timeout: 15,
wait: 0,
url: 'http://www.facebook.com/OhBest',
closeable: true,
});
});
//]]>
</script>
<div id='fbtpdiv'/>
<!-- KakiNetwork.Com Likebox Pro FBFan Code End -->


Contoh:




NOTA:
i) Gantikan 'OhBest' pada row KNFBFansPRO='OhBest' dengan nama yang anda mahu.
ii)Gantikan '15' pada row 'timeout: 15,' dengan masa paparan yang anda mahu semasa blog dibuka
iii) Gantikan dengan url page anda pada row url: 'http://www.facebook.com/OhBest',

5. Save dah lihat hasilnya.:)


Kredit: Terima kasih kepada kakinetwork.com untuk code yang sungguh cool ini.

127 comments:

  1. nape kami buat x nak kuar fan page kami ek?fan page x dikenali katanya

    ReplyDelete
  2. saya buat tapi x keluar2 pun...

    ReplyDelete
  3. yang takleh tu bab....korang da like page korang...

    ReplyDelete
  4. tak jadi la.. coding dah masuk betul ni.. rasenya sbb template blog sy kot.. jadi code ni xsemua blog bleh msuk ke?

    ReplyDelete
  5. Very nice and simple tutorial.
    keep it up..

    visit Programming Tutorial
    http://anurag-tutorial.blogspot.com

    thanks

    ReplyDelete
  6. kalau nak masuk guna wordpress camne plak?ke sama je?

    ReplyDelete
  7. Kalau nak buatkan gambar supaya ngam ngam dengan post kita macam mana? Sorry, tanya dekat sini sebab takde tempat pertanyaan. HEHE Kalau tanya dekat shoutmix takut tak sedar pulak :D

    ReplyDelete
  8. haha bagus ...sangat jadi nak edit la script ne...bagi power lagi

    ReplyDelete
  9. dulu guna ok. pastu script tu rasanya ada prob sikit sbb delay dia mcam x fungsi n x detect cookies. so popup tu still appear walaupun user lama.
    Kalau da ok smula g tau ye..

    ReplyDelete
  10. xjadi...page not found kate nye...


    visit:
    http://generasi-mp3.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. oahhh....dah jadi dah...kene ubah ckit la...hmmmm...but,thanks....
    cuma xda time out la...asyik tunggu saat je...huhu

    visit:
    http://generasi-mp3.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. jadi...tp yg dah like pn kena tnggu jgak en?

    ReplyDelete
  13. x jadi la.. dia x masuk kat group aku... cam ne nak buat eh~~

    ReplyDelete
  14. code yg dicari tidak dijumpai. mcm mne eak..?

    ReplyDelete
  15. kenapa kak nam buat x jadi?tolg bagi sebab...

    ReplyDelete
  16. blognya kakak yang paling lengkap the best

    jendela-langit.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. kalau nak jadi koran kena guna template lama bru jadi caranya adalah

    1)Dashboard
    2)Design
    3)Revert to Classic Template
    4)Save

    dan ikut langkah ni

    1. Dari dashboard > design > edit HTML
    2. Backup template blog sebagai langkah berjaga²
    3. Dengan menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod body


    4. Copy dan paste code di bawah selepas kod yang anda jumpa di langkah 3 atau 3.1
    (Letak code yang diberi diatas)
    SAVE DAN SIAPPP!!

    Jika berjaya aku nak korang post blog aku disetiap halaman utama blog korang

    taboocollection.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Sesiapa yg tak berjaya buat tutorial atas ni, bleh try tutorial yg sy buat.

    copy link bawah ni, paste kat new tab browser anda.
    http://www.bloggerkini.com/2012/02/facebook-like-box-on-start-page.html

    ini bukan spam, sy cuma nak bantu rakan2 yg tak berjaya.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  19. wow nice post i like it thns bro

    ReplyDelete
  20. artikel yg pling bermnfaat bnget... BTW sumbernya di mana ? Sorry nih yeaa klau kta2 q ngesinnggung..

    ReplyDelete
  21. bagus sangat toterial awak ni mudah paham skali dgn contohnya

    ReplyDelete
  22. kalau untuk blogskin macam mane pulak yew :))

    ReplyDelete
  23. apsal aku punye kluar kat bawah sekali ni..

    ReplyDelete
  24. tu la ... kenapa duk kat bawah sekali ...
    http://geraidetoxonline.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. hahaha padan muke samseng fb.... dapat freee... nsib baek aku tk beli.. tenkiuu..

    ReplyDelete
  26. yes...mujur ade yang free,kalau x hangus wit aku....... :) tq 4 sharing,jasa mu ku kenang

    memang kali ni jadi la,jom tengok sini kalau x caye

    http://mamaamsyarmarsyashakle.blogspot.com/2012/06/tips-menangani-anak-merajuk.html

    ReplyDelete
  27. ADMIN.. TAK JADI LAH.. BTOL KAN LAH HTML NI .. HMMMMMM .......

    ReplyDelete
  28. Thx ini memang bagus banget buat saya, saya ucapkan terimah kasih.

    ReplyDelete
  29. klu nak letak gambar lain selain facebook like camner? cer jawab...

    ReplyDelete
  30. Nice tutorial bro.sangat2 membantu.Thank

    ReplyDelete
  31. Wah keren banget nih.. boleh juga tuh di coba..

    ReplyDelete
  32. bagus banget nih aku suka banget deh siv mantaaap. makasih yah atas informasinya.

    ReplyDelete
  33. kunjungan pagi nih gan..
    oiya kami tunggu artikel selanjutnya namun jangan lama lama yah..heheee
    Semoga bermanfaat untuk para bloger..amin

    ReplyDelete
  34. Mantap Mas Infonya sangat bagus sekali...nice blog dan artikelnya bagus

    ReplyDelete
  35. asal tak jadi lagi ni ..,
    stress aku ..,
    http://ceritakedaiaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. saya sering bermasalah dengan penempatan scrip pada blognya gan ..

    ReplyDelete
  37. Thanks buat info nya sobat! :)

    topspot-official.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. Thank you for this code..Its a big help!

    ReplyDelete
  39. pasang banner ane juga ya !
    http://didiwirawan.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. saya buat pun tak jadi huhuuu
    http://permatacintaku.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. artikel menarik, kunjungi jga yh mbahgahol.blogspot.com
    follow yh, nnti sya fllowbck

    ReplyDelete
  42. keren bnget niihh gan tutornya..

    ReplyDelete
  43. kenapa yg saaya bukan keluar kt tmpa sepatutnya? yg tu dia kluar kt bawah posting.

    ajar pleasee

    ReplyDelete
  44. http://www.bloggerkini.com/2012/02/facebook-like-box-on-start-page.html#

    visit blog no. mmg menjadik

    ReplyDelete
  45. look at here http://software4freez.blogspot.com/

    ReplyDelete
  46. kunjungan malam infonya sangat bermanfaat sekali, makasih banyak gan..!!

    ReplyDelete
  47. menaariik artikelnya salam kenal yaaaa :)

    ReplyDelete
  48. Nice Infonya bro
    http://cw4rt.blogspot.com/

    ReplyDelete
  49. keren bnget nihh,,langsung di coba aj daahh..

    ReplyDelete
  50. langsung dicoba aj dah,,makash bnyak gan ilmunya..

    ReplyDelete
  51. Guide: http://www.kakiheboh.com/likebox-fbfan-pro/#.UanvAtz0Ce0

    ReplyDelete
  52. dh cuba tp xmenjadi.. ps2 try link ni menjadi.. korg try laa.. http://www.bloggerkini.com/2012/02/facebook-like-box-on-start-page.html
    jom singgah blog saya.. blh tgk.. hehe jom kekal cntk & sihat dgn produk yg diperbuat dr herba semulajadi.. nk taw herba apa?? jom singgah k..

    ReplyDelete
  53. terima kasih atas info.blh visit www.nisasaadiyah.com utk tahu cara letak button buy now and add to cart ke blog anda

    ReplyDelete
  54. CONFIRM JADI PUNYA.........

    http://www.kakiheboh.com/likebox-fbfan-pro/

    ReplyDelete
  55. Awak follow saya, saya follow awak :)

    http://gigiberdarah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  56. infonya sangat membantu sob....
    silahkan mampir ke

    http://bisnisbagusdbs.blogspot.com

    ReplyDelete

  57. Thanks for sharing fabulous information. It' s my pleasure to read it.I have also bookmarked you for checking out new posts.

    by HRM 531 Week 3

    ReplyDelete
  58. Makasi atas tutorialnya mas..
    Salam Kenal...

    ReplyDelete
  59. tak jadik jugak..tolong :(

    http://pdajawe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. Makasih,,,atas informasinya,,,


    silahkan mengunjungi di blog saya yach

    http://meritayan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  61. Kenape sy punya kuar kat bawah? Anybody help me..

    http:JSDSibu.blogspot.com

    ReplyDelete
  62. finally i can do it..try this http://www.bloggerkini.com/2012/02/facebook-like-box-on-start-page.html#

    follow me http://pdajawe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. tk kluar pon....cer update code baru..

    ReplyDelete
  64. makasih banyak nih udah ngasih tau, sangat bermanfaat sekali

    ReplyDelete
  65. Dengan bantuan kod disini saya dapat koding2 di blog saya..Terima Kasih ya !! :)

    ReplyDelete
  66. tak jadi pun...
    ada mesin jahit mini, mesin basuh mini, portable freezer dan macam lagi http://4salemurah.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. Makasih ya gan sangat bermanfaat sudi mampir ya all blog-mate here: http://gotravela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  68. keren gan tutorialnya mantep., sangat bermanfaat sekali,

    salam sehat, cek juga gan Ace Maxs ampuh sebagai Obat Kanker payudara Herbal dan juga obat jantung bengkak

    ReplyDelete
  69. hurmm try buat but x dapt lor.. dia mcm rosak pegi kat atas sekali.. huhu

    ReplyDelete
  70. huhu tak jadi..jom singgah blog sy

    ReplyDelete
  71. salam sahabat yang di hormati..

    jika sahabat-sahabat ada masa lapang.. kunjungi laman blog saya... untuk bertukar-tukar idea perniagaan mahupun pendapatan sahabat-sahabat.... berkongsi ilmu sesama kita untuk kebaikkan...

    salam usahawan.

    ReplyDelete