Tutorial Gerakkan Title Blog

Title blog secara default adalah dalam keadaan statik. Anda boleh tukarkan title blog anda dengan mudah dan juga anda boleh membuatkan ianya bergerak dari kanan ke kiri.



Tutorial untuk buatkan title blog bergerak adalah seperti berikut.


1. Dari dashboard > Design > Add a gadget > Html/Javascript

2. Copy dan paste code berikut dalam ruangan HTML/Javascript


<script language=javascript>
msg = "Title Blog Anda";

msg = "..." + msg;pos = 0;
function scrollMSG() {
document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos);
pos++;
if (pos > msg.length) pos = 0
window.setTimeout("scrollMSG()",200);
}
scrollMSG();
</script>



Note: Tukarkan 'Title Blog Anda' dengan apa sahaja yang anda mahu.

3. Save dan lihat hasilnya.:)


Update:
Mahu lebih banyak gerakan untuk title blog ini.? rujuk entri http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/05/title-bar-maker.html

130 comments:

  1. sory².. tertinggal code tadi..
    dah boleh cuba semula..:)

    ReplyDelete
  2. Achik,
    cuba letak code semula,
    kod tadi ada tertinggal skit.:)

    ReplyDelete
  3. @unwanted

    gambar kau yg ni :
    http://i.imgur.com/7hCpY.gif

    dalam blog kau ada tak tutorial nak buat gambar tu, jadi bergerak-gerak ? macam mana ek :)
    aku ingatkan video tadi hehe

    ReplyDelete
  4. CarkeyInject,
    Yang gambar tu aku guna software la.
    Camstasia Studio.:)

    ReplyDelete
  5. SaLaM...

    Woa!~ DaH LaMa SiS CaRi TuToRiaL pasaL TiTLe BGeRaK... THaNKS YaR!~ (^_____^)V

    ReplyDelete
  6. Terima kasih. Cantik tengok tajuk blog sendiri bergerak....

    ReplyDelete
  7. copy kod tu kat mna ? tawu la kat html tapi kat kod ape ? ke copy je kod yg awak bgi then maen letak je kat mna2 pon boley ?
    tlg inform kat shoutbox sye :)

    ReplyDelete
  8. erm lagi satu kan , mcam mana erk nk buat pic cmneh
    https://lh3.googleusercontent.com/-Q8pYVBrSXFY/TYmtxMCt9uI/AAAAAAAAATo/hSrStSsWyEA/s1600/aliatuto.png

    sme la mcm nk ambek dari fb tu , cmne erk ?

    ReplyDelete
  9. tengkiu!!! :)

    ReplyDelete
  10. thanks... another knowledge 'bout html...

    ReplyDelete
  11. sya telah berjaya...gembira!!! tq bnyk2...:)

    ReplyDelete
  12. Alinn Alinn
    rujuk sini kalau tak paham mana hendak letak code tu.
    http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/02/bagaimana-letak-kod-htmljavascript.html

    yang koemn kedua tu, software photoscape.
    rujuk link ni
    http://www.photoscape.org/ps/main/download.php

    ReplyDelete
  13. first try buat tak jadi , second try pun tak jadi , third try terus jadi , THANKSSSSSSSSSS :)))

    ReplyDelete
  14. terima kasih..saya dah berjaya

    ReplyDelete
  15. yay... dh jd... thx. dh lme cr... :)

    ReplyDelete
  16. lau bleh, xnak buat gerakan title blog cmnie (dr kanan ke kiri) . nak buat cam kite ngah naip title uh.

    ReplyDelete
  17. salam...knp sy buat x jadi ek...?blh tgk contoh x..?

    ReplyDelete
  18. YES ! jdi ! terime kasih sangat ! XD

    ReplyDelete
  19. erm,,,mamana cara nk remove tulisan bergerak tu ye??

    ReplyDelete
  20. dah try buat..menjadi tapi pesal de cam #10008 kat tepi tajuk blog tu time tajuk tu bergerak? boleh hilang x #1008 tu?

    ReplyDelete
  21. ok takpe..dah aturkan sendiri..n laz2 menjadi..yeepppiii!!!

    ReplyDelete
  22. title dah gerak tapi tetap kluar 'title blog anda'
    x bleh tulis title blog,,cmne ekk,,ade sape2 leh tolong????

    ReplyDelete
  23. sudah jadi... terima kasih... ^.^

    ReplyDelete
  24. jadik suda.. thanx yee.. hee~

    ReplyDelete
  25. tak bolee uad pn . help me please !

    ReplyDelete
  26. AWESOME :) great .thanks sudi kongsi ilmu

    ReplyDelete
  27. semalam try x menjadi..tapi hari ni..menjadi.. thnk!!

    ReplyDelete
  28. x jdy ,, mcm mne neyh ? da bwad da mcm disuwoh

    ReplyDelete
  29. Shiukkk..! TQ TQ..tpi kn aku fikir tadi tajuk blog ku..hehe..

    ReplyDelete
  30. nak tnya , mcm mana nk tkr kn perkataan tu nk jd perkataan lain ?

    ReplyDelete
  31. yeay ! dh jd dh . thanks so much XD

    ReplyDelete
  32. done..tq ya..hee

    ReplyDelete
  33. i did it..thnks a lot k..nice tutorial:-)

    ReplyDelete
  34. thanx yep..sangat2 berguna!

    ReplyDelete
  35. nak minta tolong ni...klu nak ubah kepada Post title mcm mana..?? tak nak tunjuk Blog title...

    Terima kasih

    ReplyDelete
  36. hei..nk tanya..macAM MANe nak letak lagu..urm..??

    ReplyDelete
  37. xde pon ,, bile dh tekn add gadget ,, xde pon pkataan html/ javascript ""

    ReplyDelete
  38. salam...thanx a lot 4 toturial sngat b'guna,b'kesan...saiya suka.....

    ReplyDelete
  39. macam mana nak letak chat kat blog ?

    ReplyDelete
  40. enda jadi laa . blh ajar dgn lebih lanjut ka ?

    ReplyDelete
  41. mcm mane nak letak title blog, tapi takyah gerak?

    ReplyDelete
  42. Alhamdulillah jadi.. :) Ibtisaam Daaiman.. :D

    ReplyDelete
  43. cam ne nk tkr "title blog anda" ?

    ReplyDelete
  44. yEA!! Jd... thanks..and don't forget to follow my blog.. http://nurinasicomot.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. yeay...menjadi..tq http://lifediary-nazryazuin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  46. cun ! sekali buat je da jadi. ahaha..suke nye..

    ReplyDelete
  47. menjadi... alhamdulillah... suka2... thanx admin =)

    ReplyDelete
  48. yey..yey.. jdi !!

    ReplyDelete
  49. tq....great info...

    ReplyDelete
  50. Menjadi..tq so much blog owner..

    ReplyDelete
  51. menjadi ! tengss a lots dude . jemput datang blog sha ea ! http://nishaasalleh.blogspot.com

    ReplyDelete
  52. TQ dah gune dah. sng dan simple :)

    ReplyDelete
  53. dah try , jd ..
    thanx <3
    tutorial nyh mmg bez ..

    ReplyDelete
  54. terima kasih atas tutorial ini
    bisa langsung dipraktekkan ke dalam blog saya

    ReplyDelete
  55. thanks .. dah lame teringin nak buat tapi ta tahu.. sekarang da jadi. :)

    ReplyDelete
  56. byk yg saya dpt utk mengubah blog saya menjadi lebih cantik dan meriah..thanks a lot!

    ReplyDelete
  57. alhamdulillah,,jadi.thanks admin,:)

    ReplyDelete
  58. kenapa dekat dashboard takde design pon?

    ReplyDelete
  59. tengs ! i need to explore more.

    ReplyDelete
  60. menjadi .. bahagia :)

    http://aniesaahmad.blogspot.com/

    ReplyDelete