Fibox : Shoutbox Yang Cool Untuk Blogger

Fibox adalah satu lagi nama baru untuk shoutbox yang memasuki ruang maya ini. Rentetan daripada shoutmix yang akan menamatkan perkhidmatan percumanya, admin dapati Fibox menawarkan shotbox yang bagi admin memang cool, (walaupun bagi admin baru sekali pandang:)

Fibox kini dalam fasa beta dimana lebih banyak penambahbaikan yang akan dilakukan oleh pihak yang terbabit. Lihat pada paparan yang mesra pengguna dan penggunaannya yang mudah, admin tidak ambil masa yang lama untuk terus daftar. Anda boleh melihat contoh shotbox Fibox ini yang admin letakkan di blog ohbest.

Sambil-sambil daftar, admin ambil kesempatan untuk letakkan sekali tutorial untuk daftar Fibox seperti di bawah.

1. Buka www.fibox.ws, kemudian klik pada Sign Up


2. Masukkan email address dan password. Tick pada term of service kemudian klik continue


3. Notification mengatakan activation email dihantar kepada emial yang anda daftar.


4. Buka email dan klik pada link yang diberi.


5. Pengesahan bahawa akaun anda telah diaktifkan.


6. Login akaun anda, dan untuk kali pertama anda login anda akan diminta untuk create nama untuk shoutbox anda.


7. Daripada dashboard, anda boleh tetapkan setting yang anda kehendaki



8. Copy code yang diberi dan paste ke dalam ruangan HTML/javascript blog anda.
(tidak faham.?)

9. Save dan lihat hasilnya.:)


Tambahan:
Selepas pendaftaran, anda juga boleh login menggunakan akaun facebook anda.



242 comments:

  1. Tenkiu kongsi info.. Rasanya guna shoutbox biasa je la.. Letih asek tukar shoutbox je.. :-)

    ReplyDelete
  2. terima kasih..bru jer tgh cari...

    ReplyDelete
  3. wahh ,yg ni best tapi rasa syg nak buang shoutmix yg lma :D thanks ' sharing is caring (:

    ReplyDelete
  4. thank you for the info :) best best ;)

    ReplyDelete
  5. shoutbox fibox ni nampak cool and menarik..

    ReplyDelete
  6. hey thnkss ..
    i was looking forward to have this in my blog ..
    terime kasih sangat2 ..

    :D

    ReplyDelete
  7. shoutmix tutup layanan gratis 1 januari 2012, dan fibox ini alternatif yang keren

    ReplyDelete
  8. ada sape2 bole tolong ana tak..?? wt kan shoutbox nie..?? ana wt tak jadi2 la.. heee

    ReplyDelete
  9. tutorial yang best...
    sy cdt kan learning melalui entry sy ye...
    terima kasih... =)

    ReplyDelete
  10. baru je tukar yg baru ni,tengq bro....

    ReplyDelete
  11. nice,,bru je tuka yg baru..huhuh :))

    ReplyDelete
  12. ade tak tutorial nak sorokkan shoutbox yg baru ni?

    ReplyDelete
  13. thx sangat2 . mmg tgah carik pun .. like it ..!

    ReplyDelete
  14. sya dah cuba..sgt best :)rugi kalau xguna..hehe

    ReplyDelete
  15. Newbie coba ah....
    Makasih infonya... :D

    ReplyDelete
  16. memang best pakai fibox ni.masa awal2 pakai xde part setting,now dah de.makin best.memang mereka planning nak majukan lagi.dri malaysia ni.xsilap budak melayu kita

    ReplyDelete
  17. Waa~!
    Best best ! Thanks yaa ! :D

    ReplyDelete
  18. ain, nak sembunyikan fibox ni pun cara dia still sama dengan nak sembunyikan shoutbox.. :)

    ReplyDelete
  19. thanks for the tips :)

    ReplyDelete
  20. wah mantap thank's info salam kenal http://dapur-tutorial.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. nice ! bolehh kan guna utk 2 blog satu email ?

    ReplyDelete
  22. ala...nape lame sgt nak daftar...asyik2 please wait jer...uhuhuhhu

    ReplyDelete
  23. tahu tak macam mana nak buat ayat tambahan kat bawah setiap entri. macam kat blog duniayangterindah.blogspot.com. yang dia tulis 'bicaraku..semua tentang kita..heart you..'tu. leh tlg x?

    ReplyDelete
  24. cmne nak remove yang lama nih???

    ReplyDelete
  25. ok! dah try .. mmg dah lma nk crik ni..

    ReplyDelete
  26. oh. beta lagi ye. camne ok tak? sy xprnah register lg. just nak tau features yg ada. Ada x features, web lock,reserve name,ip n word filtering semua..

    ReplyDelete
  27. dh berjaya!!1 yeay!! thanks
    leh ajarkan mcm mna nak dlete shoutmix?

    ReplyDelete
  28. terima kasih kerana memberi banyak peluang memilih disini........mmemang bets

    ReplyDelete
  29. DAH BUAT..

    ALHAMDULILLAH MENJADIK...

    TEN Q.. TEN Q

    ReplyDelete
  30. just nak sharing :

    saya dengar fibox ni ada penipuan sket...

    untuk tau detail...follow blog ni...

    http://wanhazel.blogspot.com/2012/01/fiboxcom-mula-buat-onaruntung-sebelah.html

    ReplyDelete
  31. tapi kenapa bila clik kt nama kita kuar dashboard

    ReplyDelete
  32. aju guna ok jer....bila klik nama..akan ke page blog si penama itu...hahaha.....tp aku plak login dgn FB...so die pergi kat FB aku.....hmmmmmm.....

    ReplyDelete
  33. Anda ada website perniagaan atau laman sosial yang kurang meriah? Letaklah Heypy Chat bagi rancakkan website anda: http://xat.com/heypy

    ReplyDelete
  34. Anda ada website perniagaan atau laman sosial yang kurang meriah? Letaklah Heypy Chat bagi rancakkan website anda: http://xat.com/heypy

    ReplyDelete
  35. Fibox tiada sebarang penipuan. mereka juga perlu mencari sedikit keuntungan. demi menampung kos server bulanan. support la sedikit. kita tak bole nak free ja tp tak nak support yg lain.

    ReplyDelete
  36. Terima Kasih Gan Trick nya,,
    saya Coba,,
    Blog nya keren

    kunjungi blog saya juga ya..

    http://harppy-phoenix.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. done follow..
    follow back okey

    http://harppy-phoenix.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. daaa berjaya dpt shoutbox bru!!
    huhuhuhu...
    yeehaaa...!!=')
    thanx 4 this tuto...
    btw bley taa uat kn tuto hidekan shoutbox ny??
    thanx again..=')

    ReplyDelete
  39. Terima Kasih TIps Nya,
    saya sudah coba.
    Coba Lihat deh http://harppy-phoenix.blogspot.com/2012/01/konser-tribute-new-peterpan.html

    ReplyDelete
  40. thanks ya sob. saya mau coba.tp ngomong2 ada ga yg gratis tapi pake fitur premium kayak 'register' gitu sob? biar lebih mantepp. mohon share kl tau ya sob

    ReplyDelete
  41. salam....sy mau tnya...mcm mane nk letak fibox ni always on top....mgganggu player music sy...pls?????

    http://goldbird87.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. terimakasih cu, nenek dah copy.
    lihatlah blog nenek cantik tak

    http://suarahatidanceritaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  43. thanx 4 this info!!dah try kat blog..nice

    ReplyDelete
  44. chat box nya bisa di ganti warna ato nggak, trus kalo di buat chatting kaya fb bisa g?

    ReplyDelete
  45. tq for ur tuto. this is rock, babe. hehe~

    ReplyDelete
  46. Info bagus ....., tapi sayang aku sudah memakai iShoutbox........ Kunjungan persahabatan, mana link aku kok gak ada ya ....... ? Link anda udah terpasang di tempat aku lho .....

    ReplyDelete
  47. hi.. sy nk minta tlg.. ada problem sikit, hope dpt tlg sy ni..

    ni link problem sy cakap tadi tu.. tq ya!

    http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/02/tolonglah-cinta-untuk-kita-ni.html

    ReplyDelete
  48. Terima kasih...info yang sangat berguna...

    ReplyDelete
  49. tangkiu! :)
    Do visit my blog www.mafarsyar.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  50. This tutorial was really helpful for both newbie & advanced user. you've done really excellent work. I'll visit your blog again.

    ReplyDelete
  51. fibox nie dh xde.. website dye pn dh currently unreachable :(

    ReplyDelete
  52. Tenkiu kongsi info.. Rasanya guna shoutbox biasa je la.. Letih asek tukar shoutbox je.. :-)

    ReplyDelete
  53. nais share bro. Iframe host punya sendiri juga bgus :D

    ReplyDelete
  54. kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follow nya.. :D

    ReplyDelete
  55. artikel yang bermanfaat nih. terimakasih untuk inpoh nya mas broh :D

    ReplyDelete
  56. mantap2
    follow blog me yea
    http://oziecyber.blogspot.com/

    ReplyDelete
  57. boss..check out this cool chat box..
    http://cbox.ws/

    ReplyDelete
  58. sip mantap
    please follow blog me gan http://oziecyber.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. Nice article thanks for sharing this! I like, I am the first time on this site and am really enthusiastic about and so many good articles. I think it’s just very good. i like this type of articles.

    ReplyDelete
  60. mmh other shout box..nicelooking heh.. thanks for share..

    ReplyDelete
  61. Izin coba dulu ah gan,,, :D kayaknya bagus..

    ReplyDelete
  62. TQ admin..info yg sgt berguna wt blogger baru cm sy..http://cahaya-amnaqistina.blogspot.com

    ReplyDelete
  63. Thanks gan,,... Mampir balik ya gan di : http://forcester.blogspot.com/

    ReplyDelete
  64. selamat siang sahabat,
    sedikit berbagi inspirasi siang ya..

    "ketika waktu pagi tiba, jangan menunggu sampai sore. Hiduplah dalam batasan hari ini.
    kerahkan seluruh semangat yang ada untuk menjadi yang lebih baik dari hari kemarin.
    dan Don't forget sobat! bahwa esok belum pasti memnghampiri kita"

    Salam semangat ..^^

    ditunggu kunjungannya ya di http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  65. kunjungan gan.,.
    bagi" motivasi.,.
    Sukses besar esok hari dimulai dari tindakan-tindakan kecil hari ini .,..
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,

    ReplyDelete
  66. tq...dah buat kat blog akak...dah lama blog tu menyepi tanpa shoumix.....

    ReplyDelete
  67. Nice post. Thank you for taking the time to publish this information very useful! I’m still waiting for some interesting thoughts from your side in your next post thanks!

    ReplyDelete
  68. Thanks for all the tips, very useful blog and no reasons to follow. Thanks and wish you a nice day.

    ReplyDelete
  69. Abeg Oth followed no. 23780. Thanks, will always be here.

    ReplyDelete
  70. Sy BW sini ye.Senyum-senyum selalu.sy dh lme gne perkhidmatan ni.cme xske wt yg live nye sbb lmbatkan loading blog

    ReplyDelete
  71. Cool... Nk cuba juga kt blog saya...tq

    ReplyDelete
  72. salam kenal dari indonesia

    ReplyDelete
  73. wah, keren juga nih fibox,
    makasih informasinya bang..

    ReplyDelete
  74. Activation email x sampai pun ke email saya

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum..sha tgh cari blog tutorial untuk dimasukkan dalam bloglist sha..nak join?? http://opzzpinky.blogspot.com/2012/05/segment-follower-by-group.html

    thanks :)

    ReplyDelete
  76. kunjungan gan .,.
    Menjaga kepercayaan orang lain lebih penting daripada membangunnya.,.
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

    ReplyDelete
  77. Thank you awak ! Membantu sangat2, rajin2 sggah la blog Jejaka Gelap
    http://jejakagelap.blogspot.com/

    ReplyDelete
  78. Salam admin.

    Saya menggunakan Wordpress ver 2. Saya dah add dan save link html tu. Tapi dia tak keluar chat box. Yang keluar cuma link html yg saya copy/paste saja. Boleh bantu saya tak? Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  79. terima kasih gan atas infonya, ntar aku juga pengen pakai

    ReplyDelete
  80. nk tnyee . nk buka emaill tuhh mcm mne yee ?? haha . x mnjadii lh .

    ReplyDelete
  81. nice article keep your posting...(^_^)

    ReplyDelete
  82. nice article keep your posting...(^_^)
    jom ke blog saye

    ReplyDelete
  83. Informasi yang mantap dan menarik, salam kenal persahabatan

    ReplyDelete
  84. nak tanya sebab aku newbie.Kenapa kita dah follow blog tu,tetapi dari kita punya view blog tu tak update sedangkan blog tu tiap2 hari update.Disebabkan apa?

    ReplyDelete
  85. TENGAH2 DOK EDIT BLOG TERTIBA JA BLOG SAYA JADI CMNIE...


    Blog has been removed

    Sorry, the blog at pseudonymouspolkadot.blogspot.com has been removed. This address is not available for new blogs.

    KENAPA JDIK CMNIE?? ;(
    TLG SAYA CARI BALIK BLOG SAYA..

    ReplyDelete
  86. kenapa saya buat tak keluar kat dashbord blog saya?? saya dah daftar dah tapi nak letak kat blog xboleh la..sape2 yang tau tolong ajar saya plzzz!!!!

    ReplyDelete
  87. mantap sekali nih gan,... makasih banyak atas infonya

    ReplyDelete
  88. wow keren makasih banyak yah atas informasi yang sangat berharga ini...

    ReplyDelete
  89. nape dya ltak shoutbox xdpt pon kat blog dya??ade sape2 ley bntu dya edit kan blog dya x??nk nice mcm korang jugak..sape2 ley bntu dya emel dya kat nadieyaaisya91@google.com or nadieyaaisya91.blogspot.com..arap ade yg membntu=)

    ReplyDelete
  90. thnx untk information yg sngt berguna...

    kalau rajin singgah&follow la blog saya=)
    www.gilagigit.blogspot.com

    ReplyDelete
  91. Dulu rajin pakai ni.. tapi skrg mls la. bikin blog lambat.. tapi apa2 pun nice share TT.. =D

    ReplyDelete
  92. thats great.thanks for sharing. I really like it

    ReplyDelete
  93. Very nice post dude.. Very informative.. Thanks for sharing..

    SEO tutorial Guide

    ReplyDelete
  94. Salam...

    Nice tutorial...

    Azera nak jemput tuan punya blog join giveaway ni...Mehlah meriahkan lagi suasana blog azera pulak ye..

    www.azerawati.com

    ReplyDelete
  95. Dah follow blog sini ye..

    Terima kasih


    www.azerawati.com

    ReplyDelete
  96. keren banget tukh ada meme nya...wkwkwk...

    ReplyDelete
  97. infonya manrik,,, bgus ,,
    trima kasih ya ..
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  98. Wah. keren sob blognya. tutorialnya mantabb.

    ReplyDelete
  99. Cba dulu akh..
    makasih gan info nya sangat bermanfaat bagi saya yang baru bikin blog..

    ReplyDelete
  100. apesal tak blh bukak pun link tuh ? error pulak..
    baru nak daftar :(

    ReplyDelete
  101. hiihi , bolehh juga nchh , coba langsung ajja akh:)

    ReplyDelete
  102. Terima kasih banyak sudah menginspirasi saya untuk menyematkan program shoutbox ini pada web saya www.rcjogja.com. semoga sukses selalu

    ReplyDelete
  103. minta pencerahan buat blog saya gan..
    http://rotansintetis.blogdetik.com/

    ReplyDelete
  104. i am loving it ;) added on couple of websites recently.

    ReplyDelete
  105. Sangat membantu......

    Ayo mampir ke blog saya...
    http://www.ray-10.blogspot.com

    ReplyDelete
  106. shoutboxnya mantap banget..
    --------------------------
    Kumpulan Info dan Tutorial Blog Lengkap diFree Plex

    ReplyDelete
  107. saya nak tanya ada kah fibox tidak buley guna lagi .. banyak lagi try ta buley II pun :(

    ReplyDelete
  108. shutbox memang sepertinya mesti ada di blog, biar komunikasi antar pengunjung bisa dapet.
    tp blogku belum pake eh hehe

    ReplyDelete


  109. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  110. tutorialnya bermanfaat banget gan ,, terima kasih ya .. :)

    ReplyDelete
  111. Artikel yang bagus...!
    salam kenal dan semoga sukses ....

    ReplyDelete
  112. assalam,
    kenapa ya..saya tak boleh buat shoutbox or chatbox tu?wargh.. sebel.

    ReplyDelete
  113. makasih banyak atas semua info nya gan dan salam kenal aja ,,,,,,,,

    ReplyDelete
  114. kebetulan lagi ngerombak blogsopt ane nih..makasih yah siapa tau nanti bisa saya coba . .

    ReplyDelete
  115. mantap info nya sangat bagus,,,,,,,,,
    dan salam kenal aja ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete
  116. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    ReplyDelete
  117. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  118. sipp saya coba dulu, apakah mempengaruhi loading blog?
    http://jacketbolaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  119. Friendship from http://Joko.ne1.Net

    ReplyDelete
  120. Wah keren banget nih shoutbox nya.. mantep broo..

    ReplyDelete
  121. Mending pakai cbox sob, lebih ringan! :D

    ReplyDelete
  122. Bner tuh gan, mndingan pake cbox. ...

    ReplyDelete
  123. Register your coaching class, coaching institute, tutor and students at http://www.tuitiontutorworld.com/ for free membership and get tuition / students at your city...

    ReplyDelete
  124. Make brushing fun with Flipper toothbrush holder, more at myflipper.com.

    ReplyDelete
  125. increase blog traffic http://bloggertraffichelper.blogspot.com/

    ReplyDelete
  126. waahh keren bnget nihh,,dicoba dulu dah..makasih bnyak gan..

    ReplyDelete
  127. Tipsnya sangat membantu saya mas..kunjungan perdana dan komentar perdana nih mas..follow blog sukses..kalau berkenan silahkan followback ya mas kami tunggu.salam persahabatan !!

    ReplyDelete
  128. Salam Sukses....

    Ajib gan tutorialnya. aku mau bagi info nih...

    Sekedar informasi untuk sahabat blogger smuanya,
    Kontes Review untuk mendukung penghijauan bumi tinggal 2 minggu lagi.
    Berhadiah JUTAAN rupiah lho....
    Kontes ini bukan kontes SEO murni jadi dapat diikuti oleh siapapun....
    Info Selengkapnya:
    www.MitraBibit.com

    ReplyDelete
  129. wah terima kasih gan . selain cbox.ws ada juga yang lain . keep posting :)

    ReplyDelete
  130. info yang sangat membantu sekali gan.......

    ReplyDelete
  131. infonya sangat menarik sekali gan, saya jadi tahu deh gmn cara nya... hehehehe.....

    ReplyDelete
  132. bentuk komen box widgetnya menarik,tp kurang sosial

    ReplyDelete
  133. Wanna learn about oral hygiene and brushing fun?? click here

    ReplyDelete
  134. kebetulan lagi mau masang shoutbox tp masih bingung, browsing di google eeh nemu artikel ini. trims

    ReplyDelete
  135. kereenn, terima kasih tutorialnyaaaaa

    ReplyDelete
  136. bermanfaat sekali, ditunggu kunjungan baliknya

    ReplyDelete
  137. mohon ijin untuk menyerap ilmunya gan

    ReplyDelete
  138. yuk share pin bb kalian di sini :

    http://share-pinbb.blogspot.com/

    saatnya menambah banyak teman se indonesia

    ReplyDelete
  139. wah... kalo bb belum ada.... tapi kalau twitter ada... gimana... wis... pokonya sukses selalu untuk admin

    ReplyDelete
  140. Trimakasih telah berbagi informasi.. senang bisa berkunjung disini

    ReplyDelete
  141. Nice info gan.. Segera dicoba untuk web baru saya..

    ReplyDelete